Ασθένειες

Κονδυλώματα και πρόληψη: Συμβουλές για τους ανεμβολίαστους

Περιορισμένοι είναι οι τρόποι άμυνάς μας ενάντια στον HPV, έναν ιό που ευθύνεται για εκατομμύρια μολύνσεις ετησίως.

Ο εμβολιασμός έναντί του είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης, κυρίως των ανθρώπων που δεν έχουν εκτεθεί σε αυτόν.

Ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός.

Τόσο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που δεν είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής τους, όσο και όσοι έχουν εμβολιαστεί αλλά θέλουν να αποφύγουν την μόλυνση από κάποιους υπότυπους που δεν περιέχονται στο εμβόλιο και τις επιπτώσεις τους, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία.

«Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας ιός που μολύνει το δέρμα και τους βλεννογόνους των ανθρώπων. Ήδη έχουν αναγνωριστεί περισσότεροι από 120 υπότυποι, εκ των οποίων οι 40 περίπου είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι.

Τα κονδυλώματα μπορούν να μολύνουν τις περιοχές των γεννητικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος του πέους, του αιδοίου και του πρωκτού, καθώς και των επενδύσεων του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας και του ορθού.”, αναφέρει ο Δρ. Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος.

Οι συγκεκριμένοι τύποι μπορούν επίσης να μολύνουν τους βλεννογόνους του στόματος και του λαιμού.

Από τους 40 αυτούς υπότυπους, οι 14 τουλάχιστον δύνανται να προκαλέσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνο (είναι γνωστοί ως «υψηλού κινδύνου»).

Οι HPV 16 και HPV 18 είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι υψηλού κινδύνου, αφού ευθύνονται για περίπου το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι τύποι HPV «χαμηλού κινδύνου», συνήθως ο HPV 6 και ο HPV 11, είναι υπεύθυνοι για περίπου το 90% των περιπτώσεων κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

Τα συμπτώματα του ιού δεν είναι πάντα ορατά

Η προσβολή από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων δεν προκαλεί πάντοτε ορατά δια γυμνού οφθαλμού συμπτώματα κι έτσι οι περισσότεροι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.

Σε όσους έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ο οργανισμός πολεμά τη λοίμωξη και απαλλάσσεται από αυτόν εντός 2 ετών, χωρίς καμία θεραπευτική παρέμβαση.

Όταν, όμως, είναι αδύναμο, ο οργανισμός δεν μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά.

Τότε οι ογκογόνοι τύποι του ιού  μπορεί να προκαλέσουν, με την πάροδο των ετών, εξαλλαγή των κυττάρων και να εμφανιστεί καρκίνος στη μολυσμένη περιοχή.

Σημαντικά τα ποσοστά των καρκίνων του πρωκτού, του αιδοίου και του πέους από τον HPV

Εκτός από τον πασίγνωστο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που είναι ο τέταρτος πιο συχνός στις γυναίκες παγκοσμίως, με περίπου 570.000 νέες περιπτώσεις το 2018, σημαντικά είναι και τα ποσοστά των καρκίνων του πρωκτού του αιδοίου και του πέους που οφείλονται στον HPV.

Ο ιός HPV προκαλεί περίπου:

-το 90% των καρκίνων του πρωκτού και του τραχήλου της μήτρας,

-το 70% των καρκίνων του κόλπου και του αιδοίου, και 60%,

-των καρκίνων του πέους.

Μεγάλος αριθμός αυτών μπορεί να αποφευχθεί και γι’ αυτό είναι σημαντικό να εφαρμόζονται πιστά όλοι οι γνωστοί τρόποι προφύλαξης, προκειμένου να μειωθούν τα υψηλά ποσοστά μολύνσεων.

Τα εμβόλια για την καταπολέμηση του ιού

Τα εμβόλια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του HPV.

Προστατεύουν απολύτως από τους υπότυπους του ιού που προκαλούν συχνότερα τους συγκεκριμένους καρκίνους, καθώς επίσης και εκείνους που προκαλούν τους περισσότερους καρκίνους του στοματοφάρυγγα.

Στην Ευρώπη έχει χορηγηθεί άδεια χρήσης σε τρία εμβόλια, ένα διδύναμο, ένα τετραδύναμο και ένα εννιαδύναμο εμβόλιο, ανάλογα με τον αριθμό των τύπων HPV που περιέχουν.

Και τα τρία παρέχουν προστασία έναντι παθήσεων που προκαλούνται από HPV τύπους 16 και 18 και φαίνεται ότι αποτρέπουν περισσότερο από το 90% των προκαρκινικών αλλοιώσεων που σχετίζονται με αυτούς τους 2 τύπους ιών.

Το εννιαδύναμο εμβόλιο αποτρέπει επιπλέον περισσότερο από το 90% των προκαρκινικών αλλοιώσεων που σχετίζονται με τους τύπους HPV 31, 33, 45, 52 και 58.

Άλλοι τρόποι προφύλαξης από τον ιό

Εκτός από τον εμβολιασμό έναντι του HPV, που αποτελεί την πρωτογενή πρόληψη, η δευτερογενής πρόληψη αφορά στα βήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας για να μειώσει τις πιθανότητες μόλυνσης.

Παρότι ο μόνος τρόπος αποφυγής του ιού είναι:

-η απόλυτη αποχή από κάθε σεξουαλική πράξη,

η διακοπή του καπνίσματος,

το ασφαλές σεξ,

-η βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και,

-οι προληπτικές εξετάσεις λειτουργούν προφυλακτικά.

Το κάπνισμα

Όπως διευκρινίζει ο δρ Στάμου, το κάπνισμα είναι γνωστό ότι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, καθώς οι καρκινογόνες ουσίες που περιέχει επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τη μόλυνση από τον HPV.

Περιορισμός των ερωτικών συντρόφων – χρήση προφυλακτικού

“Ο περιορισμός των ερωτικών συντρόφων και η χρήση προφυλακτικού ενισχύει την προστασία από τον ιό, χωρίς, όμως, να αποκλείει τη μόλυνση, καθώς ο HPV μεταδίδεται μέσω επαφής του δέρματος με δέρμα, στις περιοχές που μένουν εκτεθειμένες”, τονίζει ο κ. Στάμου.

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και ο υγιεινός τρόπος ζωής, σημαντικοί παράγοντες

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού γίνεται με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Η διατροφή, η άσκηση, ο ποιοτικός ύπνος, ο έλεγχος του στρες και του σωματικού βάρους και ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ θωρακίζουν τον οργανισμό.

Στη δευτερογενή πρόληψη συμπεριλαμβάνονται οι προληπτικές εξετάσεις.

“Αυτές θα πρέπει να γίνονται τόσο από εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του HPV, όσο και από τους εμβολιασμένους, καθώς το εμβόλιο δεν προφυλάσσει από το σύνολο των υπότυπων του ιού.

Η κλινική εξέταση, αλλά και ορισμένες εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως το τεστ Παπ, το τεστ HPV – DNA, η δοκιμασία οξικού οξέος και η βιοψία ιστού, είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να εντοπίσουν κάθε αλλοίωση και να προσδιορίσουν τον υπότυπο και τη βλάβη που έχει προκαλέσει ο ιός“, επισημαίνει ο κ. Στάμου.

Για τους ανθρώπους που διαπιστώνεται η μόλυνση από τον HPV, η θεραπεία είναι απαραίτητη.

Σε διαφορετική περίπτωση η εξάπλωση και η εξέλιξη των βλαβών είναι δεδομένη.

Τοπικές θεραπείες – Χειρουργική επέμβαση

«Η αντιμετώπισή τους γίνεται είτε με τοπικές θεραπείες είτε με χειρουργική επέμβαση. Η τελευταία περιλαμβάνει κρυοχειρουργική με υγρό άζωτο, ηλεκτροχειρουργική, χειρουργική εκτομή με νυστέρι, ψαλίδι ή ξέστρο, υπερηχητική χειρουργική αναρρόφηση, Mohs χειρουργική επέμβαση και εξάχνωση με λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα”, εξηγεί ο κ. Στάμου.

Τα τελευταίας γενιάς υπερπαλμικά laser μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πλειονότητα των ασθενών και προτιμώνται, καθώς προσφέρουν ταχύτερη και ανώδυνη θεραπεία, με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Δίνουν δε τη δυνατότητα θεραπείας πολλαπλών βλαβών, ακόμα και αόρατων με γυμνό μάτι, σε μία μόνο επίσκεψη.

Πέραν της θεραπείας, η παρακολούθηση τους επόμενους μήνες αλλά και ο έλεγχος του συντρόφου για κονδυλώματα εξασφαλίζει την αποφυγή της υποτροπής», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

Ασθένειες

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Τα εμφυτεύματα στήθους χρησιμοποιούνται συχνά για κοσμητικούς λόγους αλλά και για την αισθητική αποκατάσταση γυναικών με καρκίνο μαστού που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μία σχετικά ασφαλής διαδικασία, αλλά μπορεί να συνδυάζεται από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι ο τοπικός πόνος και ερεθισμός, η ρήξη του εμφυτεύματος ή η σκλήρυνση της κάψας […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά