Ασθένειες

Πόνος στο στομάχι τι μπορεί να σημαίνει;

Αυτό που στην καθομιλουμένη χαρακτηρίζεται ως πόνος στο στομάχι, στην Ιατρική ορολογία αναφέρεται ως επιγάστριο άλγος, δηλαδή πόνος του άνω ημιμορίου της κοιλιάς και μπορεί να οφείλεται σε έναν μεγάλο αριθμό παθήσεων, συμβαμάτων και συνδρόμων. 

Ένας χρόνιος επιγαστρικός πόνος που επιδεινώνεται με την λήψη τροφής και το άγχος, συχνότατα οφείλεται στο σύνδρομο της λειτουργικής δυσπεψίας, αυτό που οι παλαιότεροι ιατροί ανέφεραν και ως νεύρωση στομάχου.

“Πρόκειται για μία διαταραχή που μάλλον οφείλεται σε σπλαγχνική υπερευαισθησία, συνδυάζεται συχνά με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μπορεί να αφορά μέχρι και το 15-20% του γενικού πληθυσμού, συνηθέστερα δε γυναίκες”, εξηγεί ο κ. Εμμανουήλ Συμβουλάκης -Διευθυντής Β’ Γαστρεντερολογικού Τμήματος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, προσθέτοντας:

Ο πόνος στην παραπάνω περίπτωση συχνότατα συνοδεύεται από αίσθημα φουσκώματος ή/και ναυτία και η θεραπεία του είναι σχετικά δυσχερής, όπως και σε όλες τις νόσους ψυχοσωματικής αρχής“.

Χρόνιο αλλά και οξύ πόνο στο στομάχι προκαλούν και οργανικές παθήσεις όπως η γαστρίτιδα και το γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος.

Πρόκειται για παθήσεις που σχετίζονται στενά με την χρόνια λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και ασπιρίνης και την παρουσία στο στομάχι ενός βακτηρίου, του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός ζει στο στομάχι του μισού Ελληνικού πληθυσμού.

Περίπου και σε ένα 10% εξ’ αυτών μπορεί να οδηγήσει σε ελκοπάθεια, ενώ είναι μεγαλύτερο το ποσοστό πρόκλησης γαστρίτιδας από το μικρόβιο.

Η ανάδειξη του Ελικοβακτηριδίου και η εκρίζωσή του με αντιβιοτική αγωγή έχει μειώσει δραματικά τις περιπτώσεις ασθενών που εμφανίζονται αιφνιδίως  με γαστρορραγία στα Νοσοκομεία.

Πολύ σπανιότερα το ελικοβακτηρίδιο οδηγεί σε καρκίνο ή λέμφωμα στομάχου και σε αυτές τις περιπτώσεις ο επιγαστρικός πόνος συνοδεύεται από απώλεια βάρους και αναιμία.

Άλλες μικροβιακές παθήσεις είναι σχετικά σπάνιες στο στομάχι, λόγω της παρουσίας μεγάλης ποσότητας υδροχλωρικού οξέος εντός αυτού που σκοτώνει τα μικρόβια.

Μόνο σε περιπτώσεις οξείας γαστρεντερίτιδας ή τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να προκληθεί πόνος, που συνήθως είναι αυτοπεριοριζόμενος και υφίεται εντός ολίγων εικοσιτετραώρων.

-Εκτός από το στομάχι. επιγαστρικό άλγος μπορεί να προκληθεί και από σωρεία άλλων παθήσεων, συχνότερες των οποίων είναι:

οι παθήσεις της χοληδόχου κύστεως και των χοληφόρων.

Ο χολολιθίαση, δηλαδή η παρουσία μικρών ή μεγάλων λίθων μέσα στην χοληδόχο κύστη μπορεί να οδηγήσει σε κωλικό ή και χολοκυστίτιδα.

Και οι δύο νόσοι εκδηλώνονται με αιφνίδιο, οξύ επιδεινούμενο πόνο στην άνω κοιλία, συνήθως μεταγευματικό (ιδιαίτερα μετά από λιπαρό γεύμα που οδηγεί σε ισχυρή σύσπαση την χοληδόχο κύστη), ενώ στην περίπτωση της χολοκυστίτιδας μπορεί να εμφανιστεί και πυρετός”, σημειώνει ο κ. Συμβουλάκης.

Στην άνω κοιλία και κοντά στο στομάχι εδράζονται και το πάγκρεας και ο σπλήνας οπότε νόσοι αυτών των οργάνων ενδέχεται να εκληφθούν ως γαστρικές ενοχλήσεις, οδηγώντας σε διαγνωστικό κομφούζιο.

‘Ένας έμπειρος κλινικός Ιατρός όμως, θα πρέπει ευχερώς να διαφοροδιαγνώσκει νόσους από διαφορετικά όργανα.

“Θα υπενθυμίσουμε ότι-τελικά όχι και τόσο σπάνια- το έμφραγμα ή η ισχαιμία του μυοκαρδίου μπορεί να εκδηλωθούν ως αιφνίδιας αρχής οξύ επιγαστρικό άλγος, οπότε θα πρέπει, ειδικά σε καρδιοπαθείς που διαμαρτύρονται για πόνο στο στομάχι να εμβάλλεται πάντα η υποψία και πιθανής καρδιακής συμμετοχής”, τονίζει ο κ. Συμβουλάκης, καταλήγοντας, με την εξής επισήμανση: 

Σημαντικό είναι το μήνυμα (take home message) ότι όταν ο πόνος στο στομάχι συνδυάζεται με τα λεγόμενα συμπτώματα συναγερμού (alarm symptoms), όπως η αναιμία, η απώλεια βάρους, ο πόνος που εγείρει τον πάσχοντα από τον ύπνο του, οι επίμονοι έμετοι, ευρήματα όπως ο ίκτερος και η λεμφαδενοπάθεια και το θετικό οικογενειακό ιστορικό για κακοήθεια παθήσεις ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει οπωσδήποτε Ιατρική συμβουλή και ο θεράπων Ιατρός να είναι λεπτομερής και επίμονος στον αποκλεισμό ή την επιβεβαίωση ύπαρξης σοβαρής υποκείμενης νόσου”.

Ασθένειες

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Τα εμφυτεύματα στήθους χρησιμοποιούνται συχνά για κοσμητικούς λόγους αλλά και για την αισθητική αποκατάσταση γυναικών με καρκίνο μαστού που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μία σχετικά ασφαλής διαδικασία, αλλά μπορεί να συνδυάζεται από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι ο τοπικός πόνος και ερεθισμός, η ρήξη του εμφυτεύματος ή η σκλήρυνση της κάψας […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά