Ασθένειες

Ποιά αυτοάνοσα προκαλούν αλλαγές στο σωματικό βάρος;

Τα αυτοάνοσα νοσήματα εκδηλώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος.

Η διάγνωσή τους δεν είναι τόσο εύκολη, καθώς τα συμπτώματα εμφανίζονται αργά και πολλά από αυτά, όπως η κούραση, οι πόνοι κλπ, μπορεί να μπερδεύονται με άλλες παθήσεις.

Υπάρχει όμως ένα σύμπτωμα που είναι κοινό σε αρκετά αυτοάνοσα: οι απότομες αλλαγές στο βάρος

Αν λοιπόν διαπιστώσετε ότι το νούμερο στη ζυγαριά ανεβαίνει ή κατεβαίνει χωρίς προφανή λόγο, συζητήστε το με τον γιατρό σας, καθώς είναι πιθανό να οφείλεται σε κάποιο αυτοάνοσο.

Δείτε ποια αυτοάνοσα προκαλούν μεταβολές στο βάρος:

Διαβήτης τύπου 1
Στον διαβήτη τύπου 1 το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη στο πάγκρεας. Η ινσουλίνη παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που το σώμα χρησιμοποιεί και αποθηκεύει τη γλυκόζη για να έχει ενέργεια. Πολλά άτομα με αδιάγνωστο διαβήτη τύπου 1 παρουσιάζουν ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Η αύξηση του βάρους δεν αποτελεί τυπικό σύμπτωμα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, πολλοί πάσχοντες όμως παίρνουν σταδιακά κιλά. Αυτό οφείλεται στη λήψη στεροειδών, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μείωση της φλεγμονής και προκαλούν αύξηση βάρους και κατακράτηση υγρών. Παράλληλα, λόγω της ευαισθησίας των αρθρώσεων, της δυσκαμψίας και της κόπωσης, οι πάσχοντες δυσκολεύονται να ακολουθούν σωματικές δραστηριότητες. Οι ειδικοί συστήνουν τουλάχιστον 15-30 λεπτά καθημερινό περπάτημα.

Νόσος του Addison
Αυτή η αυτοάνοση διαταραχή επηρεάζει τα επινεφρίδια, τα οποία ρυθμίζουν τις ορμόνες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Όταν δεν παράγονται αρκετές ορμόνες, μειώνεται η όρεξη και προκαλείται ναυτία και ξαφνική απώλεια βάρους. Αν νιώθετε εξάντληση, τάσεις λιποθυμίας και έχετε κακή διάθεση, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Διαταραχές θυρεοειδούς
Όταν το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο θυρεοειδή, μπορεί να προκαλέσει ανεξήγητες μεταβολές βάρους. Ο θυρεοειδής βοηθά στον έλεγχο του μεταβολισμού. Όταν υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός), επιβραδύνει τον μεταβολισμό και ο πάσχων παίρνει βάρος. Άλλα συμπτώματα είναι η κόπωση, η δυσκοιλιότητα, η απώλεια μαλλιών και η κατάθλιψη.

Αντίθετα, ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός), παράγει πολλές ορμόνες και ο μεταβολισμός επιταχύνεται, με αποτέλεσμα να χάνετε βάρος, ακόμη και αν τρώτε πολύ. Άλλα συμπτώματα είναι οι ταχυκαρδίες, η διάρροια και η δυσκολία στον ύπνο.

Νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα
Πρόκειται για δύο φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Η διαφορά τους βρίσκεται στο ότι η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει μόνο το ορθό, ενώ η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Και οι δύο ασθένειες προκαλούν διάρροια και κράμπες στην κοιλιά και συνδέονται με απώλεια βάρους. Αν έχετε συχνές ενοχλήσεις στην κοιλιά και το πεπτικό, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Ασθένειες

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Τα εμφυτεύματα στήθους χρησιμοποιούνται συχνά για κοσμητικούς λόγους αλλά και για την αισθητική αποκατάσταση γυναικών με καρκίνο μαστού που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μία σχετικά ασφαλής διαδικασία, αλλά μπορεί να συνδυάζεται από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι ο τοπικός πόνος και ερεθισμός, η ρήξη του εμφυτεύματος ή η σκλήρυνση της κάψας […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

Νέα μελέτη υποστηρίζει πως οι ώρες που τρώμε θα μπορούσαν να επηρεάζουν και το πόσο υγιώς μεγαλώνουμε, επηρεάζοντας ακόμη και τη λειτουργία των μυών μας. Όλοι έχουμε ένα εσωτερικό «ρολόι», γνωστό ως κιρκάδιο ρυθμό, που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Το φως της ημέρας και το σκοτάδι επηρεάζουν τη λειτουργία αυτού του εσωτερικού «ρολογιού» […]

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Τα εμφυτεύματα στήθους χρησιμοποιούνται συχνά για κοσμητικούς λόγους αλλά και για την αισθητική αποκατάσταση γυναικών με καρκίνο μαστού που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μία σχετικά ασφαλής διαδικασία, αλλά μπορεί να συνδυάζεται από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι ο τοπικός πόνος και ερεθισμός, η ρήξη του εμφυτεύματος ή η σκλήρυνση της κάψας […]

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;