Υγεία & πολιτική

Παρατείνεται έως και τις 10 Ιανουαρίου η απεργία των γιατρών

Παρατείνεται έως και τις 10 Ιανουαρίου η απεργία των γιατρών

Tη συνέχιση της απεργίας τους και την ερχόμενη εβδομάδα αποφάσισε η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) του ΕΟΠΥΥ, οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν μέχρι την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου.

Παρέμβαση για την μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ από τον πρόεδρο του οργανισμού

Παρέμβαση – πρόταση για την μεταρρύθμιση στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) έκανε ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Δημήτρης Κοντός.

Επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργεί στους ασφαλισμένους η απεργία των γιατρών λόγο των ραντεβού που ακυρώνονται και ζητά τη συνεργασία των γιατρών για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ θεωρεί βασικά ζητήματα για τη συνέχιση του διαλόγου εκείνα που αφορούν στη ρύθμιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των γιατρών, την δυνατότητα να χειρουργούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ καθώς και τη διασφάλισή τους με σύμβαση τριετούς διάρκειας με τον οργανισμό, σε περίπτωση που επιλέξουν να ενταχθούν στο δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Κατά την διάρκεια της συνάντησης της τεχνικής επιτροπής που είχε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας και ο γενικός γραμματέας Πελοπίδας Καλλίρης, με τους ιατρούς ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός έκανε παρέμβαση- πρόταση για την μεταρρύθμιση στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ειδικότερα υπογράμμισε τα εξής:

«Η παρατεταμένη απεργία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ για πέμπτη εβδομάδα δημιουργεί μείζονα προβλήματα στους ασφαλισμένους. Πολλά ακυρωμένα ραντεβού και  Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές με αποτέλεσμα το πιο ευαίσθητο τμήμα των ασφαλισμένων να μην μπορεί να αποζημιωθεί για ασθένεια, εγκυμοσύνη κ.λ.π. . Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, έχει ως βάση τρεις αδιαπραγμάτευτες παραδοχές που αποτελούν τα θεμέλια της Μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας:

(α) την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας,
(β) την ενοποίηση των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ και των ΚΥ σε ένα ενιαίο δημόσιο φορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και
(γ) την ένταξη των γιατρών στον νέο φορέα με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εφόσον το επιθυμούν.

Ο διάλογος αποτελεί μονόδρομο και η επιτυχία του εγχείρηματος θα κριθεί από την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Πράγματι, η μετάβαση στο νέο οργανωτικό σχήμα φέρνει, ανατροπές και  αναστάτωση στην επαγγελματική και προσωπική ζωή των ιατρών.

Ωστόσο, μέσα από το διάλογο και τη συμμετοχή των ιατρών στην τεχνική επιτροπή, μπορούμε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης.

Θέλουμε τους ιατρούς συνεργάτες σε μία από τις πιο κρίσιμες μεταρρυθμίσεις της Υγείας στην Μεταπολίτευση. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ προσέρχονται στο διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις.

Αναφορικά με τους μόνιμους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και ιδίως για εκείνους που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης λόγω της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση, προτείνεται να υπάρξει ειδική μέριμνα που θα διασφαλίζει τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Όσοι ιατροί επιλέξουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση θα υπαχθούν στο καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου προσωρινά, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και κρίσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από ειδικά υπηρεσιακά συμβούλια τα οποία θα εντάξουν τους ιατρούς σε θέσεις του ΕΣΥ.

Για τους ιατρούς των χειρουργικών ειδικοτήτων μπορεί και πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για πρόσβαση σε χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία των  νοσοκομείων.

Ειδικότερα όσοι δεν επιλέξουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και  ενταχθούν στο δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, θα έχουν αυξημένο αριθμό επισκέψεων, ανάλογα με τις ανάγκες του Οργανισμού, προτείνουμε την διασφάλιση σύμβασης τριετούς διάρκειας, όπως και το ενδεχόμενο κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η  μεταρρύθμιση γίνεται προς όφελος των ασφαλισμένων. Ο διάλογος μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για μία ομαλή μετάβαση στο νέο οργανωτικό και διοικητικό σχήμα της ΠΦΥ προς όφελος των ασθενών χωρίς σοβαρές επιπτώσεις για τους ιατρούς- συνεργάτες του ΕΟΠΥΥ».

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

02.09.2026

Το μοναδικό πράγμα που μετάνιωσε ο Τράβις Κέλσι στον γάμο του με την Τ.Σουίφτ: «Φίλε αυτό θα το άλλαζα» (βίντεο)

«Ένιωσα ότι όλα έγιναν μέσα σε μια στιγμή», είπε χαρακτηριστικά

02.09.2026

H Δανάη Μπάρκα είναι έγκυος – Η ανάρτησή της με φουσκωμένη κοιλίτσα (φωτο)

«Καλό μήνα…κι από τους τρεις μας!», έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή της

Νέα έρευνα για τη «φυσιολογική» λίμπιντο: Πάνω από τους μισούς ενήλικες ανησυχούν για την ερωτική τους επιθυμία
01.09.2026

Νέα έρευνα για τη «φυσιολογική» λίμπιντο: Πάνω από τους μισούς ενήλικες ανησυχούν για την ερωτική τους επιθυμία

Αυτός είναι ο λόγος που η φωνή μας γίνεται πιο λεπτή όταν μιλάμε σε ένα μωρό χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε
31.08.2026

Αυτός είναι ο λόγος που η φωνή μας γίνεται πιο λεπτή όταν μιλάμε σε ένα μωρό χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε

Πρώτο ραντεβού: Ποιος πληρώνει τελικά; Η ακρίβεια αλλάζει τους κανόνες του φλερτ
31.08.2026

Πρώτο ραντεβού: Ποιος πληρώνει τελικά; Η ακρίβεια αλλάζει τους κανόνες του φλερτ

Δείτε τι να κάνετε αν το παιδί σας κλαίει ασταμάτητα μέσα σε εστιατόριο και δεν θέλετε να σας «χαλάσει» την έξοδο
29.08.2026

Δείτε τι να κάνετε αν το παιδί σας κλαίει ασταμάτητα μέσα σε εστιατόριο και δεν θέλετε να σας «χαλάσει» την έξοδο

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;
28.08.2026

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;
28.08.2026

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;

«Αθόρυβη» απειλή για τα νεφρά: Τα πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
28.08.2026

«Αθόρυβη» απειλή για τα νεφρά: Τα πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Είσαστε άνω των 55; – Αυτή είναι άσκηση που προτείνει το Χάρβαρντ!
28.08.2026

Είσαστε άνω των 55; – Αυτή είναι άσκηση που προτείνει το Χάρβαρντ!