Υγεία & πολιτική

Άγριες περικοπές στην Υγεία με τον νέο προϋπολογισμό

Μεγάλη σφαγή έρχεται για τους Έλληνες ασθενείς μετά τα κουρέματα “φωτιά” στον χώτο της Υγείας. Η Κυβέρνηση σε πλήρη συνεργασία με τον τρόικα μηδένισε τελικά τα κονδύλια για την Υγεία από τον προϋπολογισμό, οδηγώντας τους Έλληνες πολίτες κατευθείαν στο δρόμο του θανάτου

Υγεία μόνο για τους έχοντες φαίνεται ότι γίνεται πλέον το δημόσιο σύστημα στη χώρα μας καθώς μπαίνει μεγάλο τσεκούρι στις παροχές για νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, και φάρμακα.
 
Οριζοντίως και καθέτως ο προϋπολογισμός του 2014 περιλαμβάνει περικοπές σε κάθε τομέα της υγείας.

Τα κονδύλια για φάρμακα, νοσηλείες, παροχές προς τους ασθενείς κουρεύονται και με το παραπάνω με συνέπεια να κληθούν να πληρώσουν ακριβά τη νύφη και πάλι οι ασθενείς. Μάλιστα όπως αναφέρουν πληροφορίες λόγω της διαφωνίας κυβέρνησης- τρόικας για τον προϋπολογισμό τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ψαλιδιστούν άλλα 200 εκατ. από την Υγεία ως …διορθωτική κίνηση. Άγνωστο παραμένει βέβαια ακόμη από πού θα βρεθεί αυτό το ποσό.

Το μεγάλο φαρμάκι έρχεται από τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος για 10 εκατ. ασφαλισμένους θα έχει να …μοιράσει περίπου 1,5 δις λιγότερο καθώς από 7,326 που ήταν τα έξοδά του για το 2013, θα καθηλωθούν στα 5,91 δις ευρώ.
 
Χαρακτηριστικό της μείωσης είναι ότι στον ΕΟΠΥΥ κουρεύεται η κρατική επιχορήγηση από 1,1 δις ευρώ σε 774 εκατ. ευρώ για το 2014. Αντίστοιχα τα νοσοκομεία τα οποία ήδη δεν έχουν ούτε το βασικό υγειονομικό υλικό για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς αλλά πλέον ούτε χρήματα για πετρέλαιο, θα κληθούν να τα βγάλουν πέρα για τις λειτουργικές τους δαπάνες με 1,1 δις ευρώ από 1,639 δις.
 
Το μεγαλύτερο χτύπημα όμως διά χειρός κυβέρνησης, η οποία μπήκε για τα καλά στα γρανάζια του συστήματος,έρχεται  στους 10 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τα φάρμακα και τις παροχές. Οι παροχές ασθένειας όπως βοηθητικό υγειονομικό υλικό, αναπηρικά καροτσάκια κ.λ.π. πετσοκόβονται κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ αφού από 2,179 δις καθηλώνονται στα 1,640 δις ευρώ.
 
Πίκρα για τους Έλληνες ασθενείς και ο χώρος των φαρμάκων όπου το κούρεμα άγγιξε το ύψος των 370 εκατ ευρώ, αφού από 2,371δις που αναμένεται να κλείσει η δαπάνη φέτος θα περιορισθεί στα 2 δις ευρώ.  Μάλιστα για να φαίνεται απαλλαγμένος ο ΕΟΠΥΥ από πολλά έξοδα που συνήθως… εκνευρίζουν τους τροϊκανούς, 1 δις ευρώ που προέρχεται από τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και ήταν ενταγμένη στα έξοδα του Οργανισμού, περνά πλέον στα νοσοκομεία.
 
Πάντως τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ που έχουν υπολογισθεί για το 2013 στα 7,441 δις ευρώ  θα μειωθούν με βάση τον προϋπολογισμό στα 5,253 δις.

Τσεκουρωμένες είναι συνολικά και οι λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Υγείας καθώς εμφανίζονται μειωμένες σχεδόν κατά 1 δις ευρώ, από 5,484 το 2013 σε 4,447 το 2014.

Υγεία & πολιτική

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Δεν αναστέλλονται τελικά από την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως αποφάσισαν οι χειρουργοί του νοσοκομείου. Η απόφαση των γιατρών ελήφθη υπό την προϋπόθεση ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν με κατεπείγουσα διαδικασία οι τρεις διαθέσιμες θέσεις ιατρών αναισθησιολόγων. Αναλυτικά η ανακοίνωση των χειρουργών «ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ […]

22.11.2023

Διοίκηση νοσοκομείου «Μεταξά»: «Ψευδής είδηση το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού»

18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

03.10.2023

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»

29.09.2023

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά