Υγεία & πολιτική

Ποιες ιδιωτικές κλινικές στήνουν μπλόκο στον ΕΟΠΥΥ;

Βραχνάς στο λαιμό της κυβέρνησης έχει καταντήσει ο υπερχρεωμένος ΕΟΠΥΥ. Τέλος στις δωρεάν νοσηλείες για τους ασφαλισμένους του αποφάσισαν να βάλουν οι ιδιωτικές κλινικές εξαιτίας των υπέρογκων οφειλών του οργανισμού,αναγκάζοντάς τους να βάλουν το χέρι βαθιά στη τσέπη τους…Μάλιστα από σήμερα 29 Οκτωβρίου όσοι ασφαλισμένοι επιθυμούν να νοσηλευτούν σε κάποια ιδιωτική κλινική θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος στις δικές τους πλάτες και εν συνεχεία να διεκδικήσουν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ,τα οποία εννοείται πως θα εισπράξουν με μεγάλη καθυστέρηση εξαιτίας της γραφειοκρατίας που επικρατεί. Ποιες ιδιωτικές κλινικές ομως διακόπτουν τις δωρεάν νοσηλείες προς τον ΕΟΠΥΥ;
 

Σε ζαλάδα για την κυβέρνηση έχει μετατραπεί η υπόθεση των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές χωρίς μια πιθανή λύση να διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ρευστό δεν υπάρχει ούτε για δείγμα με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να υλοποιούν τις προειδοποιήσεις τους και να προχωρούν προς επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ. Τις συνέπειες φυσικά καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείες.
 
Την απόφαση των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών δεν κατάφερε να ανατρέψει ούτε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού, του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα καθώς και του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί μια μέση λύση.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός -αν είναι δυνατόν- δεν γνώριζε καν ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στον ιδιωτικό τομέα το υπέρογκο 92% των παλαιών οφειλών του ενώ και για το 2013 ελάχιστοι μήνες έχουν εξοφληθεί.
 
Μάλιστα στη σύσκεψη αποκαλύφθηκε ότι και ο προϋπολογισμός του Οργανισμού έχει καταρτισθεί με λανθασμένο τρόπο με αποτέλεσμα τα κονδύλια να εξανεμίζονται σε άλλες κατευθύνσεις από αυτές που θα έπρεπε.
 
Ο κ.Σαμαράς έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να αναζητήσουν άλλους «κωδικούς»  με κονδύλια ώστε να αποπληρωθούν οι ιδιωτικές κλινικές. 
Ωστόσο οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών έθεσαν στον Αντώνη Σαμαρά και το θέμα των εκπτώσεων αλλά και της αυτόματης επιστροφής χρημάτων (rebate-claw back) τα οποία όπως είπαν θα γονατίσουν τον κλάδο δεδομένου ότι θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα από κονδύλια που δεν έχουν λάβει καθώς ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστά. 
 
Αίσθηση προκάλεσε  σε όλους τους παραβρισκόμενους στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η τοποθέτηση ιδιοκτήτη μεγάλου ιδιωτικού ομίλου ο οποίος απείλησε ότι θα μπει στο «άρθρο 99», με συνέπεια, όπως είπε, να μην πληρώσει ούτε τους εργαζόμενους αλλά ούτε τους προμηθευτές του.  
 
Η κυβέρνηση μπροστά στα νέα δεδομένα εμφανίζεται αμήχανη και αναζητά τρόπους ώστε να αποπληρώσει έστω ένα τμήμα στον κλάδο προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσουν την επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ. 
 
Άλλωστε οι διαβεβαιώσεις που υπήρξαν στη σύσκεψη ότι θα καταβληθούν οι τελευταίοι μήνες του 2013 δεν καθησύχασαν τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών. Από την άλλη και οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι μεγάλο μέρος των οφειλών θα δοθεί άμεσα μετά από τον κλινικό έλεγχο που θα γίνει, δεν έπεισαν τους επιχειρηματίες οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο έλεγχος αυτός θα διαρκέσει τουλάχιστον κάποιους μήνες.
 
Τα ιδιωτικά κέντρα που κάνουν επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ είναι: 
 
Υγεία, Ιατρικό Κέντρο, ΙΑΣΩ, Euromedica, Βιοιατρική, Ευρωκλινική,Λευκός Σταυρός, Κυανούς Σταυρός, Μετροπόλιταν, Mediterraneo hospital .
 

Υγεία & πολιτική

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Δεν αναστέλλονται τελικά από την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως αποφάσισαν οι χειρουργοί του νοσοκομείου. Η απόφαση των γιατρών ελήφθη υπό την προϋπόθεση ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν με κατεπείγουσα διαδικασία οι τρεις διαθέσιμες θέσεις ιατρών αναισθησιολόγων. Αναλυτικά η ανακοίνωση των χειρουργών «ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ […]

22.11.2023

Διοίκηση νοσοκομείου «Μεταξά»: «Ψευδής είδηση το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού»

18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

03.10.2023

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»

29.09.2023

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά