Υγεία και Οικονομία

Πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις βάζει ο ΕΟΠΥΥ

Μεγάλος πονοκέφαλος αποδεικνύεται ο ΕΟΠΥΥ για τον υπουργό υγείας ο οποίος  χθες εμφανίσθηκε τονίζοντας ότι σε λίγο καιρό θα λειτουργεί σαν ελβετικό ρολόι.
 

Οι δαπάνες αυξάνονται μέρα με τη μέρα και τα έσοδα λόγω της ύφεσης μειώνονται για τον ΕΟΠΥΥ. 
 
Eίναι ενδεικτικό ότι ενώ για το 2013 είχαν προϋπολογιστεί έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ  5,9 δις ευρώ (τα 1,2 δις από το κράτος και τα 4,7 από τα ασφαλιστικά  Ταμεία), λόγω της ανεργίας η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε. Μειώθηκαν στα 4,3 δις ευρώ τα έσοδα από τα Ταμεία ενώ πολύ πρόσφατα περιορίσθηκε ακόμη περισσότερο το κονδύλι φθάνοντας πια στα 3,8 δις ευρώ. Και το χειρότερο είναι πως οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο ΕΟΠΥΥ θα στερηθεί και άλλα έσοδα από τα Ταμεία έως το τέλος του χρόνου τα οποία θα καθηλωθούν στα 3,5 δις ευρώ, δεδομένου ότι όλοι οι παράγοντες της αγοράς μιλούν για νέα αύξηση της ανεργίας. 
 
Έτσι οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων και κλινικών θα υποχρεωθούν να δώσουν claw back δηλαδή να επιστρέφουν ζεστό χρήμα κάθε φορά που η δαπάνη των εξετάσεων και των νοσηλειών υπερβαίνει αυτό που έχει προϋπολογιστεί. Κατά πολλούς η επιστροφή αυτή σημαίνει ακόμη και 40% του συνολικού τζίρου γεγονός που θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα ειδικά για τα μικρά εργαστήρια και λιγότερο φυσικά για τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές. 
 
Επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης σκέφτεται να βάλει «κόφτη» και στους γιατρούς ώστε να μην μπορούν να γράψουν μεγάλο αριθμό εξετάσεων ενώ δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να εφαρμοσθεί και στα φάρμακα. Βέβαια για τους ασθενείς αυτό θα σημάνει μεγάλο πλήγμα καθώς οι μη έχοντες που επισκέπτονται τα ιατρεία με την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ θα είναι οι τελευταίοι που θα παίρνουν  σειρά για εξετάσεις καθώς οι περισσότεροι γιατροί θα προτιμούν να συνταγογραφούν  για τους ασθενείς τους που πληρώνουν μετρητά την επίσκεψη. 
Κάτι που και πάλι μεταφράζεται σε αύξηση των εξόδων για τα νοικοκυριά που θα υποχρεώνονται να πληρώνουν και από την τσέπη τους μια εξέταση. 
 
 
 
 
iatropedia.gr
 
 

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά