Βιοτεχνολογία

Γονιδιακή θεραπεία για τη β-θαλασσαιμία της bluebird bio δίνει τέλος στις μεταγγίσεις

Γονιδιακή θεραπεία για τη β-θαλασσαιμία της bluebird bio δίνει τέλος στις μεταγγίσεις

 Ασθενείς σε διάφορες ηλικίες και γονότυπους επιτυγχάνουν ανεξαρτησία από μεταγγίσεις και παραμένουν ελεύθεροι μεταγγίσεων για έως έξι χρόνια. 

Αυτό δείχνουν τα μακροχρόνια δεδομένα για τη Γονιδιακή θεραπεία για τη β-θαλασσαιμία της bluebird bio

Όλοι οι ασθενείς που πέτυχαν ανεξαρτησία από μεταγγίσεις (TI) συνεχίζουν να παραμένουν ελεύθεροι μεταγγίσεων σε μία συνεχιζόμενη μελέτη μακροχρόνιας παρακολούθησης.

Το 87% (13/15) των παιδιατρικών ασθενών σε μελέτες Φάσης 3 πέτυχε TI με διάμεση σταθμισμένη μέση τιμή Hb της τάξης του 11,3 (9,4 – 12,8) g/dL​ και παραμένουν ελεύθεροι μεταγγίσεων

Σε μακροχρόνια παρακολούθηση, το 53% (9/17) των ασθενών που επέτυχαν TI και ξεκίνησαν ξανά την θεραπεία αποσιδήρωσης έχουν σταματήσει έκτοτε: το 30% (7/23) που επέτυχαν TI υπόκεινται σε αφαίμαξη για να μειωθούν τα επίπεδα σιδήρου 1

Η εταιρία bluebird bio, GmbH. (Nasdaq: BLUE) παρουσίασε σήμερα τα ενημερωμένα δεδομένα μακροχρόνιας αποτελεσματικότητας και ασφάλειας που αντανακλούν δεδομένα έως έξι χρόνων για τη γονιδιακή θεραπεία στη  β-θαλασσαιμία σε ασθενείς με εξαρτώμενη από μετάγγιση β-θαλασσαιμία (TDT).

Η εταιρεία παρουσίασε επίσης αποτελέσματα από παιδιατρικούς ασθενείς στις μελέτες Φάσης 3 HGB-207 (Northstar-2) και HGB-212 (Northstar-3).

Αυτά τα δεδομένα παρουσιάστηκαν στο 62ο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας (American Society of Hematology (ASH) Annual Meeting and Exposition), που λαμβάνει χώρα ψηφιακά 5-8 Δεκεμβρίου 2020.

«Το όραμά μας για τη γονιδιακή θεραπεία της bluebird bio για την εξαρτώμενη από μεταγγίσεις β-θαλασσαιμία είναι ότι μία εφάπαξ αγωγή θα καθιστούσε δυνατή τη δια βίου, σταθερή παραγωγή λειτουργικής αιμοσφαιρίνης», δήλωσε ο David Davidson, M.D., Γενικός Ιατρικός Διευθυντής, bluebird bio.

«Όλοι οι ασθενείς στις μελέτες μας Φάσης 3 οι οποίοι πέτυχαν ανεξαρτησία από μεταγγίσεις την διατήρησαν, με την ανθεκτικότητα του θεραπευτικού αποτελέσματος που υπογραμμίζεται από τα δεδομένα ασθενών που συμμετείχαν σε προηγούμενες μελέτες μας, φτάνοντας σε πενταετή ανεξαρτησία από μεταγγίσεις.

Επιπροσθέτως, η ανεξαρτησία από μεταγγίσεις παρατηρήθηκε σε παιδιατρικούς, έφηβους και ενήλικους ασθενείς διαφόρων γονότυπων – υποδηλώνοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της γονιδιακής θεραπείας μπορεί είναι σταθερά ανεξαρτήτως ηλικίας ή γονοτύπου.»

Η εξαρτώμενη από μεταγγίσεις β-θαλασσαιμία είναι μια σοβαρή γενετική ασθένεια που προκαλείται από μεταλλάξεις στο γονίδιο β-σφαιρίνης που έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένη ή σημαντικά μειωμένη αιμοσφαιρίνη (Hb).

Προκειμένου να επιβιώσουν, τα άτομα με εξαρτώμενη από μεταγγίσεις β-θαλασσαιμία χρειάζονται χρόνιες μεταγγίσεις αίματος ώστε να διατηρηθούν κατάλληλα επίπεδα αιμοσφαιρίνης.

Αυτές οι μεταγγίσεις ενέχουν τον κίνδυνο προοδευτικής βλάβης σε πολλαπλά όργανα λόγω αναπόφευκτης υπερφόρτωσης σιδήρου αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με θεραπεία αποσιδήρωσης για την απομάκρυνση της περίσσειας σιδήρου από το σώμα.

Η γονιδιακή θεραπεία της bluebirdbio για τη β-θαλασσαιμία είναι μια εφάπαξ γονιδιακή θεραπεία που προσθέτει λειτουργικά αντίγραφα μιας τροποποιημένης μορφής του γονιδίου β-σφαιρίνης (βA-T87Q- γονίδιο σφαιρίνης) στα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα του ασθενούς (HSC).

Μόλις ένας ασθενής λάβει το γονίδιο βA-T87Q-σφαιρίνης, έχει τη δυνατότητα να παράγει HbAT87Q, που αποτελεί αιμοσφαιρίνη ενηλίκων που προέρχεται από τη γονιδιακή θεραπεία, σε επίπεδα που μπορούν να εξαλείψουν ή να μειώσουν σημαντικά την ανάγκη μεταγγίσεων.

Σε μελέτες αυτής της γονιδιακής θεραπείας, ως TI ορίζεται η έλλειψη ανάγκης για μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων για τουλάχιστον 12 μήνες ενώ διατηρείται ένας σταθμισμένος μέσος όρος Hb τουλάχιστον 9 g/dL.1,2,5,6

Από τις 3 Μαρτίου 2020, συνολικά 60 παιδιατρικοί, έφηβοι και ενήλικοι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 10 ασθενών με τουλάχιστον πέντε χρόνια παρακολούθησης και ενός με τουλάχιστον έξι χρόνια, με βάση τους γονότυπους της εξαρτώμενης από μετάγγιση β θαλασσαιμίας έχουν λάβει αυτή τη γονιδιακή θεραπεία στις μελέτες Φάσης 1/2 HGB-204 (Northstar) και HGB-205 και τις μελέτες Φάσης 3 HGB-207 (Northstar-2) και HGB-212 (Northstar-3).

Τα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες της bluebird bio Φάσης 1/2 και Φάσης 3 περιλαμβάνουν περισσότερα από 160 χρόνια εμπειρίας ασθενών.

Μελέτη μακροχρόνιας παρακολούθησης LTF-303: Αποτελεσματικότητα

Έπειτα από τη συμμετοχή και τη συμπλήρωση δύο ετών παρακολούθησης, είτε σε μελέτες Φάσης 1/2 (HGB-204, HGB-205), είτε σε μία από τις μελέτες Φάσης 3 (HGB-207, HGB-212), οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με αυτήν τη γονιδιακή θεραπεία προσκλήθηκαν να ενταχθούν στη μελέτη μακροχρόνιας παρακολούθησης 13 ετών, την LTF-303.

Από τις 3 Μαρτίου 2020, 32 ασθενείς εντάχθηκαν στην LTF-303 (22 έλαβαν θεραπεία σε μελέτες Φάσης 1/2, 10 έλαβαν θεραπεία σε μελέτες Φάσης 3) με διάμεση παρακολούθηση μετά την έγχυση 49,1 μηνών (ελάχ-μέγ.: 23,3 – 71,8 μήνες).

Από τους 32 ασθενείς που εντάχθηκαν στην LTF-303, TI επετεύχθη σε 14/22 (64%) ασθενείς που έλαβαν θεραπεία στη Φάση 1/2 και σε 9/10 (90%) ασθενείς που έλαβαν θεραπεία στη Φάση 3.

Όλοι οι ασθενείς που πέτυχαν TI παρέμειναν ελεύθεροι μεταγγίσεων [η διάμεση διάρκεια συνεχιζόμενης TI είναι 39,4 μήνες (ελάχ.-μέγ.: 19,4 – 69,4 μήνες)].

Η σταθμισμένη μέση αιμοσφαιρίνη (Hb) σε ασθενείς που επέτυχαν TI στη Φάση 1/2 ήταν 10,4 (ελάχ.-μέγ.: 9,4 – 13,3)g/dL και 12,5 (ελάχ.-μέγ.: 11,9 – 13,5) g/dL σε ασθενείς οι οποίοι επέτυχαν TI στις μελέτες Φάσης 3.1

Πριν από την έγχυση γονιδιακής θεραπείας, όλοι οι ασθενείς έλαβαν χηλική θεραπεία, η οποία είναι απαραίτητη για να μειωθεί η περίσσεια σιδήρου που προκλήθηκε από χρόνιες μεταγγίσεις.

Από τους 23 ασθενείς που επέτυχαν TI μετά από τη θεραπεία με γονιδιακή θεραπεία, η πλειονότητα (65%, n=15) διέκοψε την χηλική θεραπεία και το 30% (7/23) ήταν σε θέση να λαμβάνουν αφαίμαξη, που είναι η προτιμότερη μέθοδος για τη μείωση σιδήρου.

Μελέτη μακροχρόνιας παρακολούθησης LTF-303: Ασφάλεια

Στην LTF-303, δεν υπήρχαν θάνατοι μέχρι και την τελευταία παρακολούθηση και δεν παρατηρήθηκαν περιστατικά αναπαραγωγής του λεντιϊού, ενθετική ογκογένεση ή κλωνική επικράτηση.

Δεν αναφέρθηκαν σχετιζόμενες με το φάρμακο ΑΕ περισσότερο από >2 χρόνια μετά την έγχυση.

Οι σοβαρές ΑΕ κατά τη διάρκεια της LTF-303 που δεν σχετίζονται με αυτήν τη γονιδιακή θεραπεία περιλαμβάνουν την γοναδοτροπική ανεπάρκεια, έκτοπη κύηση, πάχυνση τοιχώματος της ουροδόχου κύστης/πολύποδας, βακτηριαιμία, ουδετεροπενία και μείζονα κατάθλιψη (n=1 για το καθένα).

Παιδιατρικοί ασθενείς Φάσης 3: Αποτελεσματικότητα 

Από τις 3 Μαρτίου 2020:24 παιδιατρικοί ασθενείς (<12 ετών: n=13, ≥12 έως <18 ετών: n=11) έλαβαν θεραπεία και υπεβλήθησαν σε διάμεση παρακολούθηση 15,5 μηνών (ελάχ.-μέγ.: 1,1 – 29,5 μήνες) στις μελέτες Φάσης 3 HBG-207 (Northstar-2) και HGB-212 (Northstar-3).2

Σε αυτές τις μελέτες Φάσης 3, η διάμεση ηλικία στην οποία τα παιδιά κάτω των 12 έλαβαν την πρώτη τους μετάγγιση ήταν 11 μηνών και για τους εφήβους ηλικίας μεταξύ 12 και 18, η διάμεση ηλικία ήταν οκτώ μήνες.

Μετά από τη θεραπεία με γονιδιακή θεραπεία, το 87% (13/15) των αξιολογήσιμων ασθενών ηλικίας κάτω των 18 ετών, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ασθενών ηλικίας κάτω των 12, επέτυχαν TI.

Από τις 3 Μαρτίου 2020, αυτοί οι ασθενείς συνεχίζουν να είναι ελεύθεροι μεταγγίσεων για διάμεση διάρκεια 14,9 μηνών (ελάχ.-μέγ.: 12,2 – 21,6 μήνες), με διάμεσα επίπεδα σταθμισμένης μέσης ολικής αιμοσφαιρίνης 11,3 g/dL (ελάχ.-μέγ.: 9,4 – 12,8 g/dL).2

Παιδιατρικοί ασθενείς Φάσης 3: Ασφάλεια

Οι σχετιζόμενες με τη θεραπεία ΑΕ σε παιδιατρικούς ασθενείς κατά τη διάρκεια των δοκιμών HGB-207 και HGB-212 δεν ήταν σοβαρές  και συμπεριέλαβαν ταχυκαρδία  Βαθμού 1 σε έναν ασθενή και κοιλιακό άλγος Βαθμού 1 σε 2 ασθενείς  την ημέρα της έγχυσης και θρομβοκυτταροπενία Βαθμού 3 σε έναν ασθενή μετά την έγχυση.

Δεν υπήρχαν θάνατοι, αδυναμία εμφύτευσης μοσχεύματος και δεν παρατηρήθηκαν περιστατικά λεντιϊού ικανού για αναπαραγωγή, ενθετική ογκογένεση ή κλωνική επικράτηση.

Μη αιματολογικές ΑΕ Βαθμού ≥3 μετά την έγχυση σε ≥3 ασθενείς ηλικίας <18 ετών (N=24) συμπεριέλαβαν στοματίτιδα (n=14), εμπύρετη ουδετεροπενία (n=12), μειωμένη όρεξη (n=5), επίσταξη (n=4), αύξηση της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης (n=3), υποξία (n=3) και πυρεξία (n=3).

Σχετικά με την bluebird bio

Η bluebird bio είναι πρωτοπόρος στη γονιδιακή θεραπεία με συγκεκριμένο σκοπό.

Από τα κεντρικά μας στο Cambridge της Μασαχουσέτης, αναπτύσσουμε γονιδιακές θεραπείες για σοβαρές γενετικές νόσους και καρκίνο, ώστε οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυνητικά θανατηφόρες παθήσεις με περιορισμένες επιλογές θεραπείας να μπορούν να ζουν τις ζωές τους κανονικά.

Πέρα από τα εργαστήριά μας, εργαζόμαστε για να διαταράξουμε θετικά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για να δημιουργηθεί πρόσβαση, διαφάνεια και εκπαίδευση ούτως ώστε η γονιδιακή θεραπεία να μπορεί να καταστεί διαθέσιμη σε όλους όσους μπορούν να επωφεληθούν από αυτή.

Η bluebird bio είναι μία ανθρώπινη εταιρεία που ενισχύεται από ανθρώπινες ιστορίες. Βάζουμε την φροντίδα και την εξειδίκευσή μας να εργαστούν σε ένα φάσμα διαταραχών, την εγκεφαλική αδρενολευκοδυστροφία, τη δρεπανοκυτταρική νόσο, τη β-θαλασσαιμία και το πολλαπλό μυέλωμα, χρησιμοποιώντας τρεις τεχνολογίες γονιδιακής θεραπείας: γονιδιακή προσθήκη, κυτταρική θεραπεία και γονιδιακή επεξεργασία (με ενεργοποιημένο το megaTAL).

Η bluebird bio διατηρεί επιπλέον γραφεία στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, στο Ντάραμ της Βόρειας Καρολίνας, στο Τσουγκ της Ελβετίας, στο Μόναχο της Γερμανίας, στο Μιλάνο της Ιταλίας, στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, στο Χαμσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Παρίσι της Γαλλίας και στην Αθήνα καλύπτοντας τις ανάγκες Ελλάδας και Κύπρου.

Βιοτεχνολογία

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Η SCYTALYS, εταιρία σχεδιασμού και ανάπτυξης αμυντικού λογισμικού, διοργανώνει το δεύτερο «Bootcamp for Software Engineers and Software Testers», σε συνεργασία με το Code.hub, κορυφαίο εκπαιδευτικό κέντρο προγραμματισμού στην Ελλάδα. Το «Bootcamp» θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου  2024 και θα διαρκέσει 2 μήνες. Απευθύνεται σε  νέους απόφοιτους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, Πληροφορικής και Θετικών Επιστημών, που έχουν πάθος […]

07.09.2023

Επιστήμονες δημιούργησαν δομές παρόμοιες με το ανθρώπινο έμβρυο χωρίς να χρησιμοποιήσουν σπέρμα και ωάριο

Μια νέα «αχτίδα φωτός» σχετικά με τις αποβολές και τις συγγενείς δυσπλασίες έρχεται στη δημοσιότητα, καθώς επιστήμονες ανέπτυξαν δομές παρόμοιες με το ανθρώπινο έμβρυο χωρίς να χρησιμοποιήσουν σπέρμα και ωάριο. Ομάδα ερευνητών δημοσίευσε χθες, Τετάρτη, τις έρευνές της στην επιστημονική επιθεώρηση Nature περιγράφοντας πώς κατάφερε να δημιουργήσει ένα ψευδοέμβρυο από ανθρώπινα εμβρυονικά βλαστοκύτταρα. Επιστήμονες χαιρέτισαν τις […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού