Healthy pets

8+1 τρόποι για να σταματήσει η γάτα σου να μαδάει (βίντεο)

Δείτε τι πρέπει να κάνετε
8+1 τρόποι για να σταματήσει η γάτα σου να μαδάει (βίντεο)

Όσοι έχουν κατοικίδιο μια γάτα στο σπίτι τους, ταλαιπωρούνται με τις τρίχες της.

Παρακάτω θα δούμε τρόπους που θα βοηθήσουν την γάτα σου να σταματήσει να μαδάει.

1. Σωστή διατροφή

Αν και κάποιοι ίσως δεν το περιμένετε η καθημερινή διατροφή της γάτας σας μπορεί να παίξει σημαντική ρόλο στην τριχόπτωσή της. Μια σωστή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, Ω3 λιπαρά οξέα θα βοηθήσει τη γάτα σας να κρατάει απαλό και ενυδατωμένο το δέρμα της κάτι που θα μειώσει δραματικά την ασύστολη τριχόπτωση. Απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας, διαλέξτε την κατάλληλη διατροφή και απολαύστε την πολυπόθητη αλλαγή. Άλλωστε οι τροφές πλούσιες σε συστατικά ψαριού κάθε άλλο παρά ενοχλούν τη γατούλα σας.

2. Κάντε στροφή στην υγρή διατροφή

Πολλές από τις ξηρές τροφές για γάτες που διατίθενται σήμερα στην αγορά περιέχουν δυνητικά επιβλαβή συστατικά όπως καλαμπόκι, σιτάρι και σόγια. Αυτά τα συστατικά έχουν την ιδιότητα να ερεθίζουν το δέρμα της γάτας σας και δεν συνιστώνται στην καθημερινή διατροφή της γάτας σας. Η υγρή τροφή έχει αποδειχθεί πολύ καλύτερη για το δέρμα και τη γούνα της γάτας σας, οπότε ίσως, αν όντως η γάτα σας αντιμετωπίζει έντονη τριχόπτωση και ξηροδερμία είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε μετάβαση στην υγρή τροφή.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας μεταφέρω και την εμπειρία του Τσιτσάκου. Η στροφή στην αποκλειστική υγρή τροφη -αλλά μια ποιοτική υγρή τροφή – τον βοήθησε να αποκτήσει την γούνα των ονείρων μου, στιλπνη, γυαλιστερή, υγιή και με πολύ λιγότερο μάδημα – η ευημερία της γούνας διακόπηκε ΜΟΝΟ όταν βάλαμε τον Κινέζο μέσα στο σπίτι για 40 μέρες, οπότε γενικώς την παραμέλησα. Η υγρή τροφή με την οποία ξεκινήσαμε την αποκλειστική του σίτιση με υγρή τροφή είναι η εξαιρετική Bozita με 97% πραγματικό κρέας, χωρίς κρεατάλευρα, χωρίς συντηρητικά! Αν θέλετε να την αποκτήσετε (και ταυτόχρονα να υποστηρίξετε τις 105 Τσιτσόγατες χωρίς δική σας επιβάρυνση κάντε κλικ ΕΔΩ!

Επειδή όμως πολλοί από εσάς θα διστάσετε να επιλέξετε την αποκλειστική σίτιση με υγρή τροφή να πω ότι έχει νόημα και η ξηρά τροφή σας να πληροί κάποιες βασικές προϋποθέσεις – πάντα σύμφωνα με το βαλάντιό σας φυσικά. Αν θέλετε να διαβάσετε τις προτάσεις του Τσίτσου σε οικονομικές αλλά ποιοτικές ξηρές τροφές διαβάστε ΑΥΤΟ.

3. Στραφείτε στην ωμή διατροφή

Να το πάμε ένα ακόμη βήμα πιο πέρα; Η τροφή που ομοιάζει περισσότερο με την φυσική τροφή της γάτας είναι η ώμη ανεπεξέργαστη τροφή (βασισμένη κυρίως στο κρέας) η οποία είναι αληθινά ευεργετική για την γάτα (όταν βέβαια τηρούνται μερικοί πολύ βασικοί κανόνες που εξασφαλίζουν ότι δεν θα το δηλητηριάσετε το γατάκι σας). Για περισσότερες πληροφορίες για την ωμή διατροφή (prey model) διαβάστε το κατατοπιστικό άρθρο του Θέμη (βοηθός κτηνιάτρου) ακριβώς ΕΔΩ.

Σε ετούτο το σημείο να πω ότι οι 15 γάτες της αυλής τρέφονται εδώ και 2.5 μήνες με την εξαιρετική ελληνική BARF (έτοιμη, πλήρης ωμή τροφή) Voldog και τα οφέλη της για την γούνα τους είναι ηλίου φαεινότερα! Μάθετε και άλλα οφέλη της BARF διατροφής ΕΔΩ!

4. Βάλτε τις βιταμίνες στο πρόγραμμα

Είναι ξεκάθαρο, μην προσπαθείτε να το αποφύγετε. Απλώς βάλτε τις βιταμίνες στη ζωή της γατούλας σας και στη διατροφή της και τα αποτελέσματα θα είναι τουλάχιστον ευεργετικά. Η γάτα σας θα αποκτήσει δέρμα ενυδατωμένο και η γούνα της δεν θα είναι ποτέ ξηρή. Το έλαιο σολωμού ενδείκνυται για την ενίσχυση του δέρματος της ψιψίνας σας διότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και η ψαρίσια γεύση του είναι τελείως του γούστου μας!

Πολλές γάτες αναπτύσσουν αλλεργίες και άσθμα αν η άμμο τους έχει έντονες μυρωδιές και σκόνη. Επιλέξτε μια άοσμη άμμο ή πέλετ, με όσο το δυνατόν λιγότερη σκόνη
Βρείτε το αγαπημένο αυτοσυγκολλούμενο πέλετ του Τσίτσου κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

5. Βάλτε το βούρτσισμα στη ρουτίνα σας

Αν η γάτα σας υποφέρει από υπερβολική τριχόπτωση τότε πρεπει, μοιραία, να εντάξετε το (ιδανικά) καθημερινό βούρτισμα στη ρουτίνα σας, ώστε να μπει ένα τέλος στο όχι ιδιαίτερα ελκυστικό φαινόμενο να .. επιπλέουν τριχόμπαλες σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Επιλέξτε μια βούρτσα που να κάνει την δουλειά, να αφαιρεί τις νεκρές τρίχες χωρίς να τραβολογάει τη γούνα της γάτα σας.

Μια γάτα είναι πιθανό να δεχτεί ευχάριστα την ιεροτελεστία του βουρτσίσματος ή και όχι. Να είστε ήρεμος, χαλαρός, όχι επίμονος και φυσικά πριν από κάθε βούρτσισμα δώστε της λίγο χρόνο να μυρίσει τη βούρτσα για να καταλάβει ότι δεν είναι κάτι το απειλητικό. Στη συνέχεια το βούρτσισμα πρέπει να είναι αρχικά πολύ απαλό και στη συνέχεια όσο λύνεται η γατούλα σας μπορείτε να βάλετε λίγο παραπάνω ένταση. Είναι πιθανό μάλιστα η γάτα σας να αρχίζει να γυρνάει από διάφορες μεριές μόνη της, για να βουρτσίσετε και τα σημεία που δεν έχουν χτενιστεί.

Το τελετουργικό αυτό είναι μια από εκείνες τις ευλογημένες συνήθειες που εντείνουν τη σύνδεση, το δέσιμο με τη γάτα σας και χτίζουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ σας και είναι ένας γλαφυρός τρόπος να της δείξετε ότι την αγαπάτε.

Σε αυτό το σημείο να πω ότι υπάρχουν και ειδικά γάντια με μπιλάκια στην κάτω επιφάνειά τους! Φορώντας τα αυτά, καθώς χαϊδεύεις τη γάτα αφαιρείς τις νεκρές τρίχες σε μια λογική παρόμοια με αυτή της βούρτσας! Αν η γάτα σας δεν θέλει το χτένισμα αλλά δέχεται το χάδι, ίσως σας φανεί χρήσιμο!

6. Βάλτε στη ζωή σας το μπάνιο (αν η γάτα σας το δέχεται)

Αν και οι γάτες είναι ζώα που κάνουν το μπάνιο τους μόνες τους, το να βάλετε στη ρουτίνα σας ένα μπανάκι αραιά και που (όχι πιο συχνά από μια φορά το μήνα) και προσέχοντας να στεγνώσετε τέλεια τη γάτα σας θα τις βοηθούσε να διώξουν τις έξτρα/νεκρές τρίχες από τη γούνα τους.

Βέβαια οι πιο πολλές γάτες δεν τρελαίνονται για μπάνιο, το αντίθετο μάλιστα, για αυτό παρακαλώ να μην είστε απαιτητικοί και επίμονοι. Μόνο αν η γάτα σας δείχνει να μην πολυενοχλείται (ή ίσως και να το απολαμβάνει) δοκιμάστε το.

Και πρέπει να προχωρήσετε τη διαδικασία σταδιακά και με τακτ (αρχικά βάλτε μόνο τις πατούσες της στο νερό και σιγά σιγά προχωρήστε, πάντα ανάλογα και με τις αντιδράσεις της). Επίσης όσο πιο μικρή είναι η γάτα σας τόσο πιο πιθανό είναι να δεχτεί και να προσαρμοστεί στην ιδέα του μπάνιου. Στο βίντεο παρακάτω βλέπουμε πως η μαμά του Φρίξου κάνει μπάνιο τον μικρούλη της:

Όλοι οι παραπάνω τρόποι εκτός από το να ελαχιστοποιούν την συγκέντρωση γατότριχας στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα έχουν και ένα ακόμη σημαντικό όφελος. Μειώνουν τις τριχόμπαλες στο στομαχάκι της γατούλας σας κάτι που είναι καλό από μόνο του, που όμως γίνεται ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟ αν σκεφτείτε ότι έτσι θα αποφύγετε πολλούς εμετούς και τα παραφερνάλιά τους (καθάρισμα και πλύσιμο του χαλιού, στέγνωμα κλπ κλπ)

7. Διαλέξτε μια γάτα .. άτριχη ή που δεν .. μαδάει

Η συγκεκριμένη επιλογή φυσικά αφορά μόνο ανθρώπους που είτε παρουσιάζουν αλλεργία στο τρίχωμα της γάτας, είτε δεν έχουν μια γατοπαρέα και νιώθουν ότι θα τους ενοχλήσει η υπερβολική τριχόπτωση της γάτας. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν κάποιες φυλές που είναι τελείως άτριχες όπως η περίφημη Σφιγξ.

Παράλληλα υπάρχουν και κάποιες φυλές που σπάνια παρουσιάζουν τριχόπτωση, από φυσικού τους, όπως οι Βρετανικές Κοντότριχες, η ιαπωνική Μπομπτέιλ, η Σιαμέζα και η γάτα Ρεξ της Κορνουάλης.

8. Χρησιμοποιήστε διάφορα σωτήρια αξεσουάρ

Κάθε «γατολάτρης» που σέβεται τον εαυτό του έχει φυσικά μια ολόκληρη αποθήκη με ρόλερς κολλητικής ταινίας για την περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Αυτά τα ρόλερς είναι για να ομιλήσω λίγο και την αγγλική “λάιφ σέιβιν” μια και καθαρίζουν καναπέδες, καρέκλες, τα ρούχα σας από τα μάλλινα αποτυπώματα της γατούλας σας! ΠΟΤΕ δεν ξεμένουμε από τέτοια ρόλερς, ΔΙΑΟΛΕ!

Ένα άλλο πολύ χρήσιμο αξεσουάρ είναι η λεγόμενη “κουβέρτα της γάτας μου” ή “τα ρούχα που φοράω όταν θέλω τη γάτα πάνω μου” και άλλα τέτοια που υποτίθεται ότι είναι τα μόνα σημεία όπου η αγαπημένη γατούλα μας μπορεί να αράζει ανενόχλητη και που θα συγκεντρώσουν όλη την τρίχα πάνω τους.

Όλα αυτά μόνο στη θεωρία! Στην πράξη ΦΥΣΙΚΑ η γάτα σας δεν θα αφήσει πιθαμή για πιθαμή του σπιτιού όπου δεν θα κυλιστεί και δεν θα αφήσει το νεκρο τριχοφορτίο της

9. Συμφιλιωθείτε με την τρίχα

Αν θέλετε να έχετε μια γάτα θα πρέπει να θέλετε και την τρίχα της! Υπάρχουν διαβαθμίσεις στην ποσότητα τρίχας που θα αφήνει μια γάτα, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να την εξαφανίσετε πλήρως. Η γάτα σας είναι ο καθημερινός σας δωρεάν θεραπευτής, σας μαθαίνει τι εστί αγάπη, τι εστί σιωπή, τι εστί τρυφερότητα! Αν όλα αυτά δεν αξίζουν το αντίτιμο μερικών τριχών, ε τότε με λύπη θα πω ότι δεν αξίζετε να ζετέ με μια γάτα.

Γι’ αυτό αγαπήστε την τρίχα της γάτας με το ίδιο πάθος που αγαπάτε και την ίδια τη γάτα! Η ίδια οπτική εφαρμόζεται και σε πάρα πολλά άλλα πράγματα με φοβερή επιτυχία.. αντίστοιχα δεχτείτε πχ ότι η γάτα μπορεί να κάνει τα νύχια της σε έπιπλα, ότι μπορεί να πετάει αντικείμενα κάτω κοκ!

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι επειδή τα παραπάνω μπορεί να έχουν κάποιο σημαντικό αντίκτυπο στο πορτοφόλι σας, υπάρχουν έξυπνες λύσεις που περιορίζουν σημαντικά το κόστος για να έχετε μια γάτα, χωρίς να μειώσετε ούτε λίγο την ποιότητα ζωής της! Για να βρείτε αυτές τις λύσεις κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Healthy pets

06.04.2023

Έτσι θα μάθεις στο σκύλο σου να λέει «σ’ αγαπώ»

Εάν ο σκύλος σου από τη φύση του δεν είναι πολύ …ομιλητικός, μπορεί να δυσκολευτείς λίγο παραπάνω για να του διδάξεις πως να σου λέει “σ’αγαπώ” (ή οτιδήποτε άλλο)! Ορισμένες ράτσες, όπως τα χάσκι, είναι γνωστοί …φαφλατάδες, καθιστώντας τα καλύτερους υποψήφιους για αυτό το δύσκολο κόλπο. Μπορεί να έχεις λοιπόν καλύτερη τύχη με αυτό αν […]

21.03.2023

Αυτό το ήξερες; – Γιατί οι γάτες φοβούνται το νερό;

Οι γάτες είναι συγκροτημένα ζώα, σπάνια έχουν συναισθηματικές εκρήξεις. Αλλά αν βρέξεις μια γάτα, όπως λέει και η γνωστή ρήση, τότε ίσως γίνετε μάρτυρες της απόλυτης απώλειας ψυχραιμίας από τη μεριά τους, με τη γάτα να αλλάζει εντελώς χαρακτήρα. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθροζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Bristol λέει ότι αυτό οφείλεται περισσότερο σε φοβία […]

Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που οι σκύλοι κυνηγούν την ουρά τους – Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε
26.02.2023

Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που οι σκύλοι κυνηγούν την ουρά τους – Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Ύπνος παρέα με τον σκύλο; Ποια είναι τα υπέρ αυτής της απόφασης
10.02.2023

Ύπνος παρέα με τον σκύλο; Ποια είναι τα υπέρ αυτής της απόφασης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Healthy pets
2

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Διατροφή
3

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

26.05.2023

Τι συμβαίνει στο σώμα των παιδιών που «ξεχνιούνται» στα ΙΧ και πεθαίνουν; – Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Σε μόλις 30 λεπτά, η καμπίνα ενός αυτοκινήτου μπορεί να φθάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και να γίνει επικίνδυνη για τους ανθρώπους, ενώ μετά από αυτό το χρονικό σημείο, η θερμοκρασία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Κυρίως στις ζεστές χώρες του πλανήτη, όπως είναι και η Ελλάδα, η παραμονή μικρών παιδιών στην καμπίνα έστω και για […]

26.05.2023

Σουμάκ: Το άγνωστο μπαχαρικό που προστατεύει την καρδιά και βοηθά τους μυς

Σουμάκ, ένα μπαχαρικό που είναι συνώνυμο των εξωτικών, μεσανατολικών και βορειοαφρικανικών προορισμών. Εκεί, δηλαδή, που χρειάζεται απλά μία βόλτα στα σουκ για να ξεχάσεις τελείως ότι ζεις στον 21ο αιώνα. Για κάποιους είναι μία τελείως άγνωστη λέξη, άλλοι δε θα το δοκίμαζαν ποτέ καθώς το μωβ-κόκκινο χρώμα του δείχνει τρομερά καυτερό στη γεύση, ενώ όσοι […]

Ines Nikic: Το «φλογερό» μοντέλο από την Κροατία θα σε στείλει για… υπογλώσσια (φώτο)
25.05.2023

Ines Nikic: Το «φλογερό» μοντέλο από την Κροατία θα σε στείλει για… υπογλώσσια (φώτο)

Πόσο επικίνδυνο είναι να κάνετε συχνά «κρακ» στον αυχένα σας
25.05.2023

Πόσο επικίνδυνο είναι να κάνετε συχνά «κρακ» στον αυχένα σας

Όσα πρέπει να ξέρετε για την κολπική και την κοιλιακή μαρμαρυγή: Σε τι διαφέρουν και τι θα αισθανθείτε
25.05.2023

Όσα πρέπει να ξέρετε για την κολπική και την κοιλιακή μαρμαρυγή: Σε τι διαφέρουν και τι θα αισθανθείτε

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα σενάρια για την προέλευση της νέας «νόσου Χ» και οι ιοί «ζόμπι»
25.05.2023

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα σενάρια για την προέλευση της νέας «νόσου Χ» και οι ιοί «ζόμπι»

Τα θρεπτικά συστατικά των καρότων – Πέντε σημαντικά οφέλη για την υγεία σας
24.05.2023

Τα θρεπτικά συστατικά των καρότων – Πέντε σημαντικά οφέλη για την υγεία σας

Ξεκίνησε το Dentist Pass για παιδιά από 6 έως 12 ετών
24.05.2023

Ξεκίνησε το Dentist Pass για παιδιά από 6 έως 12 ετών

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»: Τα οφέλη που έχει για την υγεία – Θερμίδες και βιταμίνες
23.05.2023

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»: Τα οφέλη που έχει για την υγεία – Θερμίδες και βιταμίνες

Σκελετική υγεία: Αυτές είναι οι τροφές που προστατεύουν τα οστά σας
23.05.2023

Σκελετική υγεία: Αυτές είναι οι τροφές που προστατεύουν τα οστά σας