Healthy pets

8+1 τρόποι για να σταματήσει η γάτα σου να μαδάει (βίντεο)

Δείτε τι πρέπει να κάνετε
8+1 τρόποι για να σταματήσει η γάτα σου να μαδάει (βίντεο)

Όσοι έχουν κατοικίδιο μια γάτα στο σπίτι τους, ταλαιπωρούνται με τις τρίχες της.

Παρακάτω θα δούμε τρόπους που θα βοηθήσουν την γάτα σου να σταματήσει να μαδάει.

1. Σωστή διατροφή

Αν και κάποιοι ίσως δεν το περιμένετε η καθημερινή διατροφή της γάτας σας μπορεί να παίξει σημαντική ρόλο στην τριχόπτωσή της. Μια σωστή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, Ω3 λιπαρά οξέα θα βοηθήσει τη γάτα σας να κρατάει απαλό και ενυδατωμένο το δέρμα της κάτι που θα μειώσει δραματικά την ασύστολη τριχόπτωση. Απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας, διαλέξτε την κατάλληλη διατροφή και απολαύστε την πολυπόθητη αλλαγή. Άλλωστε οι τροφές πλούσιες σε συστατικά ψαριού κάθε άλλο παρά ενοχλούν τη γατούλα σας.

2. Κάντε στροφή στην υγρή διατροφή

Πολλές από τις ξηρές τροφές για γάτες που διατίθενται σήμερα στην αγορά περιέχουν δυνητικά επιβλαβή συστατικά όπως καλαμπόκι, σιτάρι και σόγια. Αυτά τα συστατικά έχουν την ιδιότητα να ερεθίζουν το δέρμα της γάτας σας και δεν συνιστώνται στην καθημερινή διατροφή της γάτας σας. Η υγρή τροφή έχει αποδειχθεί πολύ καλύτερη για το δέρμα και τη γούνα της γάτας σας, οπότε ίσως, αν όντως η γάτα σας αντιμετωπίζει έντονη τριχόπτωση και ξηροδερμία είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε μετάβαση στην υγρή τροφή.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας μεταφέρω και την εμπειρία του Τσιτσάκου. Η στροφή στην αποκλειστική υγρή τροφη -αλλά μια ποιοτική υγρή τροφή – τον βοήθησε να αποκτήσει την γούνα των ονείρων μου, στιλπνη, γυαλιστερή, υγιή και με πολύ λιγότερο μάδημα – η ευημερία της γούνας διακόπηκε ΜΟΝΟ όταν βάλαμε τον Κινέζο μέσα στο σπίτι για 40 μέρες, οπότε γενικώς την παραμέλησα. Η υγρή τροφή με την οποία ξεκινήσαμε την αποκλειστική του σίτιση με υγρή τροφή είναι η εξαιρετική Bozita με 97% πραγματικό κρέας, χωρίς κρεατάλευρα, χωρίς συντηρητικά! Αν θέλετε να την αποκτήσετε (και ταυτόχρονα να υποστηρίξετε τις 105 Τσιτσόγατες χωρίς δική σας επιβάρυνση κάντε κλικ ΕΔΩ!

Επειδή όμως πολλοί από εσάς θα διστάσετε να επιλέξετε την αποκλειστική σίτιση με υγρή τροφή να πω ότι έχει νόημα και η ξηρά τροφή σας να πληροί κάποιες βασικές προϋποθέσεις – πάντα σύμφωνα με το βαλάντιό σας φυσικά. Αν θέλετε να διαβάσετε τις προτάσεις του Τσίτσου σε οικονομικές αλλά ποιοτικές ξηρές τροφές διαβάστε ΑΥΤΟ.

3. Στραφείτε στην ωμή διατροφή

Να το πάμε ένα ακόμη βήμα πιο πέρα; Η τροφή που ομοιάζει περισσότερο με την φυσική τροφή της γάτας είναι η ώμη ανεπεξέργαστη τροφή (βασισμένη κυρίως στο κρέας) η οποία είναι αληθινά ευεργετική για την γάτα (όταν βέβαια τηρούνται μερικοί πολύ βασικοί κανόνες που εξασφαλίζουν ότι δεν θα το δηλητηριάσετε το γατάκι σας). Για περισσότερες πληροφορίες για την ωμή διατροφή (prey model) διαβάστε το κατατοπιστικό άρθρο του Θέμη (βοηθός κτηνιάτρου) ακριβώς ΕΔΩ.

Σε ετούτο το σημείο να πω ότι οι 15 γάτες της αυλής τρέφονται εδώ και 2.5 μήνες με την εξαιρετική ελληνική BARF (έτοιμη, πλήρης ωμή τροφή) Voldog και τα οφέλη της για την γούνα τους είναι ηλίου φαεινότερα! Μάθετε και άλλα οφέλη της BARF διατροφής ΕΔΩ!

4. Βάλτε τις βιταμίνες στο πρόγραμμα

Είναι ξεκάθαρο, μην προσπαθείτε να το αποφύγετε. Απλώς βάλτε τις βιταμίνες στη ζωή της γατούλας σας και στη διατροφή της και τα αποτελέσματα θα είναι τουλάχιστον ευεργετικά. Η γάτα σας θα αποκτήσει δέρμα ενυδατωμένο και η γούνα της δεν θα είναι ποτέ ξηρή. Το έλαιο σολωμού ενδείκνυται για την ενίσχυση του δέρματος της ψιψίνας σας διότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και η ψαρίσια γεύση του είναι τελείως του γούστου μας!

Πολλές γάτες αναπτύσσουν αλλεργίες και άσθμα αν η άμμο τους έχει έντονες μυρωδιές και σκόνη. Επιλέξτε μια άοσμη άμμο ή πέλετ, με όσο το δυνατόν λιγότερη σκόνη
Βρείτε το αγαπημένο αυτοσυγκολλούμενο πέλετ του Τσίτσου κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

5. Βάλτε το βούρτσισμα στη ρουτίνα σας

Αν η γάτα σας υποφέρει από υπερβολική τριχόπτωση τότε πρεπει, μοιραία, να εντάξετε το (ιδανικά) καθημερινό βούρτισμα στη ρουτίνα σας, ώστε να μπει ένα τέλος στο όχι ιδιαίτερα ελκυστικό φαινόμενο να .. επιπλέουν τριχόμπαλες σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Επιλέξτε μια βούρτσα που να κάνει την δουλειά, να αφαιρεί τις νεκρές τρίχες χωρίς να τραβολογάει τη γούνα της γάτα σας.

Μια γάτα είναι πιθανό να δεχτεί ευχάριστα την ιεροτελεστία του βουρτσίσματος ή και όχι. Να είστε ήρεμος, χαλαρός, όχι επίμονος και φυσικά πριν από κάθε βούρτσισμα δώστε της λίγο χρόνο να μυρίσει τη βούρτσα για να καταλάβει ότι δεν είναι κάτι το απειλητικό. Στη συνέχεια το βούρτσισμα πρέπει να είναι αρχικά πολύ απαλό και στη συνέχεια όσο λύνεται η γατούλα σας μπορείτε να βάλετε λίγο παραπάνω ένταση. Είναι πιθανό μάλιστα η γάτα σας να αρχίζει να γυρνάει από διάφορες μεριές μόνη της, για να βουρτσίσετε και τα σημεία που δεν έχουν χτενιστεί.

Το τελετουργικό αυτό είναι μια από εκείνες τις ευλογημένες συνήθειες που εντείνουν τη σύνδεση, το δέσιμο με τη γάτα σας και χτίζουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ σας και είναι ένας γλαφυρός τρόπος να της δείξετε ότι την αγαπάτε.

Σε αυτό το σημείο να πω ότι υπάρχουν και ειδικά γάντια με μπιλάκια στην κάτω επιφάνειά τους! Φορώντας τα αυτά, καθώς χαϊδεύεις τη γάτα αφαιρείς τις νεκρές τρίχες σε μια λογική παρόμοια με αυτή της βούρτσας! Αν η γάτα σας δεν θέλει το χτένισμα αλλά δέχεται το χάδι, ίσως σας φανεί χρήσιμο!

6. Βάλτε στη ζωή σας το μπάνιο (αν η γάτα σας το δέχεται)

Αν και οι γάτες είναι ζώα που κάνουν το μπάνιο τους μόνες τους, το να βάλετε στη ρουτίνα σας ένα μπανάκι αραιά και που (όχι πιο συχνά από μια φορά το μήνα) και προσέχοντας να στεγνώσετε τέλεια τη γάτα σας θα τις βοηθούσε να διώξουν τις έξτρα/νεκρές τρίχες από τη γούνα τους.

Βέβαια οι πιο πολλές γάτες δεν τρελαίνονται για μπάνιο, το αντίθετο μάλιστα, για αυτό παρακαλώ να μην είστε απαιτητικοί και επίμονοι. Μόνο αν η γάτα σας δείχνει να μην πολυενοχλείται (ή ίσως και να το απολαμβάνει) δοκιμάστε το.

Και πρέπει να προχωρήσετε τη διαδικασία σταδιακά και με τακτ (αρχικά βάλτε μόνο τις πατούσες της στο νερό και σιγά σιγά προχωρήστε, πάντα ανάλογα και με τις αντιδράσεις της). Επίσης όσο πιο μικρή είναι η γάτα σας τόσο πιο πιθανό είναι να δεχτεί και να προσαρμοστεί στην ιδέα του μπάνιου. Στο βίντεο παρακάτω βλέπουμε πως η μαμά του Φρίξου κάνει μπάνιο τον μικρούλη της:

Όλοι οι παραπάνω τρόποι εκτός από το να ελαχιστοποιούν την συγκέντρωση γατότριχας στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα έχουν και ένα ακόμη σημαντικό όφελος. Μειώνουν τις τριχόμπαλες στο στομαχάκι της γατούλας σας κάτι που είναι καλό από μόνο του, που όμως γίνεται ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟ αν σκεφτείτε ότι έτσι θα αποφύγετε πολλούς εμετούς και τα παραφερνάλιά τους (καθάρισμα και πλύσιμο του χαλιού, στέγνωμα κλπ κλπ)

7. Διαλέξτε μια γάτα .. άτριχη ή που δεν .. μαδάει

Η συγκεκριμένη επιλογή φυσικά αφορά μόνο ανθρώπους που είτε παρουσιάζουν αλλεργία στο τρίχωμα της γάτας, είτε δεν έχουν μια γατοπαρέα και νιώθουν ότι θα τους ενοχλήσει η υπερβολική τριχόπτωση της γάτας. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν κάποιες φυλές που είναι τελείως άτριχες όπως η περίφημη Σφιγξ.

Παράλληλα υπάρχουν και κάποιες φυλές που σπάνια παρουσιάζουν τριχόπτωση, από φυσικού τους, όπως οι Βρετανικές Κοντότριχες, η ιαπωνική Μπομπτέιλ, η Σιαμέζα και η γάτα Ρεξ της Κορνουάλης.

8. Χρησιμοποιήστε διάφορα σωτήρια αξεσουάρ

Κάθε «γατολάτρης» που σέβεται τον εαυτό του έχει φυσικά μια ολόκληρη αποθήκη με ρόλερς κολλητικής ταινίας για την περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Αυτά τα ρόλερς είναι για να ομιλήσω λίγο και την αγγλική “λάιφ σέιβιν” μια και καθαρίζουν καναπέδες, καρέκλες, τα ρούχα σας από τα μάλλινα αποτυπώματα της γατούλας σας! ΠΟΤΕ δεν ξεμένουμε από τέτοια ρόλερς, ΔΙΑΟΛΕ!

Ένα άλλο πολύ χρήσιμο αξεσουάρ είναι η λεγόμενη “κουβέρτα της γάτας μου” ή “τα ρούχα που φοράω όταν θέλω τη γάτα πάνω μου” και άλλα τέτοια που υποτίθεται ότι είναι τα μόνα σημεία όπου η αγαπημένη γατούλα μας μπορεί να αράζει ανενόχλητη και που θα συγκεντρώσουν όλη την τρίχα πάνω τους.

Όλα αυτά μόνο στη θεωρία! Στην πράξη ΦΥΣΙΚΑ η γάτα σας δεν θα αφήσει πιθαμή για πιθαμή του σπιτιού όπου δεν θα κυλιστεί και δεν θα αφήσει το νεκρο τριχοφορτίο της

9. Συμφιλιωθείτε με την τρίχα

Αν θέλετε να έχετε μια γάτα θα πρέπει να θέλετε και την τρίχα της! Υπάρχουν διαβαθμίσεις στην ποσότητα τρίχας που θα αφήνει μια γάτα, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να την εξαφανίσετε πλήρως. Η γάτα σας είναι ο καθημερινός σας δωρεάν θεραπευτής, σας μαθαίνει τι εστί αγάπη, τι εστί σιωπή, τι εστί τρυφερότητα! Αν όλα αυτά δεν αξίζουν το αντίτιμο μερικών τριχών, ε τότε με λύπη θα πω ότι δεν αξίζετε να ζετέ με μια γάτα.

Γι’ αυτό αγαπήστε την τρίχα της γάτας με το ίδιο πάθος που αγαπάτε και την ίδια τη γάτα! Η ίδια οπτική εφαρμόζεται και σε πάρα πολλά άλλα πράγματα με φοβερή επιτυχία.. αντίστοιχα δεχτείτε πχ ότι η γάτα μπορεί να κάνει τα νύχια της σε έπιπλα, ότι μπορεί να πετάει αντικείμενα κάτω κοκ!

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι επειδή τα παραπάνω μπορεί να έχουν κάποιο σημαντικό αντίκτυπο στο πορτοφόλι σας, υπάρχουν έξυπνες λύσεις που περιορίζουν σημαντικά το κόστος για να έχετε μια γάτα, χωρίς να μειώσετε ούτε λίγο την ποιότητα ζωής της! Για να βρείτε αυτές τις λύσεις κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε