Healthy pets

10 +1 κατοικίδια ζώα για μέσα στο σπίτι!

Το 11ο ίσως δεν το έχετε ξανακούσει!
10 +1 κατοικίδια ζώα για μέσα στο σπίτι!

 Όταν ζει κανείς με ένα κατοικίδιο μαθαίνει πως είναι να αγαπάει και να αγαπιέται ανιδιοτελώς, μοιράζεται και εκπλήσσεται διαρκώς, διδάσκεται πως είναι να παίρνει και να δίνει.

Παράλληλα όμως, μαθαίνει πως ένας τετράποδος φίλος συνεπάγεται μία σειρά από ευθύνες και υποχρεώσεις και για να ανταπεξέλθει σε αυτές θα χρειαστεί να αλλάξει πολλά δεδομένα της καθημερινότητάς του.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, για εσάς που σας αρέσουν τα κατοικίδια ζώα, να διαλέξετε το σωστό κατοικίδιο, που ταιριάζει με το δικό σας ιδιαίτερο τρόπο ζωής και να γνωρίζετε τα πάντα για τη φροντίδα του.

Πολλοί αναρωτιούνται “τι ζωάκι να πάρω για το σπίτι” χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες και τις ευθύνες που το ακολουθούν. Θα πρέπει όμως να έχετε κατά νου πως δεν κάνουν όλα τα ζωάκια για ένα σπίτι ή μια οικογένεια με μικρά παιδιά.

Σε αυτή τη περίπτωση , καλό είναι να σκεφτείτε αυτό που μπορεί να ανταποκριθεί στη καθημερινότητα σας και να συμβιώσει ομαλά στο περιβάλλον διαβίωσης σας.

1. Σκύλος

Λένε πως ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος ενός ανθρώπου και με το δίκιο τους! Για αυτό, άλλωστε και πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή ζωάκια για σπίτι.

Ασυζητητί, ο σκυλάκος είναι η απάντηση στην ερώτηση “τι κατοικίδιο να διαλέξω”, καθώς ομορφαίνουν τη ζωή μας και έχουν πολλά οφέλη στη σωματική και ψυχική μας υγεία!

Επομένως, αν τα παιδιά σας σας ξυπνάνε κατά τη διάρκεια της νύχτας ζητώντας σας έναν σκυλάκο για κατοικίδιο, μην εκπλήσσεστε. Προτού υιοθετήσετε ένα σκυλάκι, καλείστε να σκεφτείτε πολύ σοβαρά ορισμένους παράγοντες.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι η ράτσα που σας ταιριάζει και οι προσωπικές ανάγκες του ζωντανού για άθληση και χώρο. Πρέπει όμως να ελέγξετε και αν είναι πράγματι η σωστή στιγμή για να το κάνετε, αφού αποτελεί μία μεγάλη δέσμευση.

Η αλήθεια είναι πως ένας σκύλος απαιτεί τεράστια υπευθυνότητα και προσοχή εκ μέρους του ιδιοκτήτη, αλλά αν τυχόν αποφασίσετε να τον βάλετε στο σπίτι και στην οικογένεια σας να είστε σίγουροι πως θα σας αποζημιώσει – και με το παραπάνω.

2. Γάτα

Οι γάτες βρίσκονται στην κορυφή με τα πιο δημοφιλή κατοικίδια για σπίτι. Πώς να μην είναι άλλωστε, όταν οι μικρές αυτές χνουδόμπαλες κλέβουν τις καρδιές όλων;

Παρόλη τη γλυκύτητα τους αποτελούν μία εξίσου μεγάλη δέσμευση, όπως ακριβώς και οι σκύλοι. Χρειάζονται όμως λιγότερη προσοχή από εκείνα τα κατοικίδια.

Ανάλογα λοιπόν με το που ακριβώς μένετε, είναι στο χέρι σας αν θα κρατάτε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι ή έξω στον κήπο, αφήνοντάς την να βολτάρει. Μεριμνήστε μόνο ώστε να είναι πλήρως εμβολιασμένη, να διαθέτει microchip και να ξέρει που μένετε!

Δίνοντάς της κι όλη την απαραίτητη ποσότητα τροφής και παιχνιδιού που χρειάζεται, θα είναι ένα από τα πιο ευτυχισμένα κατοικίδια ζώα για σπίτι και θα μείνει στο πλευρό σας για χρόνια.

3. Κουνέλι

Με την ευγενέστατη φύση και τον αρκετά ευφυή χαρακτήρα τους, τα μικρά κουνελάκια επιλέγονται συχνά για πρώτο κατοικίδιο σε οικογένειες με παιδάκια.

Κάτι τέτοιο είναι απολύτως λογικό, αφού αποτελούν ιδανικούς συντρόφους για ένα σπίτι και υπόσχονται να μάθουν στα μικρά παιδιά τα πάντα για την αγάπη προς τα ζώα.

Η καθημερινότητα σας με ένα κουνέλι περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως είναι το τάισμα, ο καθαρισμός, ο καλλωπισμός, η σωματική άσκηση και εννοείται το παιχνίδι μαζί του!

Να θυμάστε πως τα μικρόσωμα αυτά πλασματάκια είναι πολύ κοινωνικά ζωάκια, οπότε αν πάρετε μόνο ένα θα χρειαστεί αρκετή προσοχή και ενασχόληση εκ μέρους σας.

4. Ινδικό χοιρίδιο

Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, αυτά τα τρισχαριτωμένα μικρά ζωάκια αποτελούν ιδανική και οικονομική επιλογή για κατοικίδια ζώα για σπίτι.

Όπως και τα κουνέλια, έτσι και τα ινδικά χοιρίδια είναι πιο χαρούμενα όταν έχουν παρέα, οπότε καλό θα ήταν του πάρετε κι ένα αδερφάκι! Αν είναι αντίθετου φύλου όμως, σας συνιστούμε να τα στειρώσετε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Με ένα αξιοπρεπές μέγεθος κλουβιού γεμάτο με φαγητό και ειδικά κλινοσκεπάσματα, καθώς επίσης και ποιοτικό χρόνο μαζί του, θα κρατήσετε τα νέα σας φιλαράκια ικανοποιημένα.

Το προσδόκιμο ζωής τους φτάνει τα 4-8 χρόνια, οπότε βεβαιωθείτε πως εσείς και η οικογένεια σας είστε αρκετά ώριμοι συναισθηματικά για κάτι τέτοιο.

5. Χάμστερ

Τα λατρεμένα χαμστεράκια είναι κοινή επιλογή για κατοικίδια, ιδίως αν υπάρχουν παιδάκια στο σπίτι. Αυτά τα μικρά θηλαστικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μάθουν τα μικρά παιδιά να αγαπούν τα ζώα.

Αν και υπάρχουν διάφορες ράτσες χάμστερ, συνήθως ο μέσος όρος ηλικίας τους αγγίζει τα 2 χρόνια. Ορισμένες φυλές είναι πολύ κοινωνικές, ενώ άλλες προτιμούν περισσότερο την ησυχία τους. Διαλέξτε λοιπόν ένα χαμστεράκι που ταιριάζει στα θέλω σας!

Πέρα από φαγητό και νερό, χρειάζεται τακτική αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων του και μικρά αντικείμενα για να φτιάχνει τη φωλιά του. Επίσης, χρειάζονται μεγάλη προσοχή στη μεταχείριση τους, αφού είναι πολύ ευαίσθητα.

6. Μικρόσωμα ερπετά

Τα μικρόσωμα ερπετά αποτελούν μία ξεχωριστή κατηγορία στα κατοικίδια ζώα για σπίτι και υπόσχονται να κερδίσουν το θαυμασμό σας.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές δημοφιλείς επιλογές, όπως είναι οι γενειοφόροι δράκοι, τα ιγκουάνα και οι χαμαιλέοντες. Όλες οι σαύρες έχουν τις δικές τους ανάγκες και συμπεριφορές, άρα διαλέξτε προσεκτικά ποια σας ταιριάζει.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τη σωστή ανατροφή τους είναι η παροχή της απαραίτητης θερμοκρασίας και φωτός, ανάλογα και με τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως οι περισσότερες σαύρες τρώνε ζωντανά θηράματα, όπως είναι τα έντομα. Αν μπορέσετε να τηρήσετε αυτά τα δύο πραγματάκια, να είστε σίγουροι πως η σαυρούλα σας θα ζει ικανοποιημένη!

7. Οικόσιτοι αρουραίοι

Σε αντίθεση με τα μικρά ξαδερφάκια τους τα χαμστεράκια που είδαμε προηγουμένως, οι αρουραίοι συχνά θεωρούνται βρώμικοι και τρομακτικοί. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν εκπληκτικά κατοικίδια ζώα για σπίτι και να σας χαρίσουν υπέροχες στιγμές!

Οι οικόσιτοι αρουραίοι είναι πανέξυπνοι και κοινωνικοί, αλλά και μία αρκετά οικονομική λύση για όσους ψάχνουν ένα κατοικίδιο ζώο χαμηλής συντήρησης. Σας συμβουλεύουμε να πάρετε ένα ζευγάρι αρουραίων, ώστε να μη νιώθουν μοναξιά.

Ακόμη, θα πρέπει να τους παρέχετε αρκετό ποιοτικό χρόνο και διάφορες ασχολίες που θα τους κρατούν σε εγρήγορση. Σε συνδυασμό και με τη σωστή διατροφή και περιποίηση, θα έχετε τα πιο χαρούμενα ζωάκια.

8. Ψάρια

Ποιος δε θα θαύμαζε ένα πλήρως εξοπλισμένο ενυδρείο με όμορφα ψαράκια να κολυμπούν πέρα δώθε; Μπορείτε κι εσείς να ξεκινήσετε με ένα μικρό ενυδρείο και σταδιακά να το επεκτείνετε σε μία κοινότητα από ψαράκια που θα ζουν αρμονικά μεταξύ τους.

Αν είστε νέοι στο παιχνίδι, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε με μία μικρή «δεξαμενή» με ψάρια του γλυκού νερού. Αποφύγετε, λοιπόν το δημοφιλές χρυσόψαρο, καθώς η περιποίησή του μπορεί να σας δυσκολέψει αρκετά.

Πάντως, καλό είναι να θυμάστε πως όλα τα υδάτινα κατοικίδια απαιτούν τακτικό καθαρισμό και προσοχή στη διατροφή τους.

9. Πτηνά

Τα πουλάκια είναι όμορφα, μαγευτικά και ευχάριστα πλάσματα και το κλειδί για να τα κρατήσετε στο σπίτι είναι να διαλέξετε το κατάλληλο ζωάκι!

Να θυμάστε πως, τα πτηνά διαφέρουν μεταξύ τους σε πολλούς παράγοντες και θα χρειαστεί να ψάξετε καλά πριν πάρετε κάποιο. Ακόμη και τότε να είστε βέβαιοι πως εναρμονίζεται με την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής σας.

Για παράδειγμα, είναι λογικό πως δε θα θέλετε ένα παπαγαλάκι που μιλάει συνέχεια, αν δουλεύετε πολλές ώρες στο σπίτι. Συνήθως, τα καναρίνια αποτελούν ιδανική λύση για όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία από πουλιά.

10. Χελώνες

Ήσυχες, γλυκύτατες και εύκολες στον καθαρισμό τους, οι χελώνες μπορούν εύκολα να μετατραπούν στο σωστό πλασματάκι για εσάς και την οικογένειά σας!

Η διατροφή τους χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Για να διατηρηθεί η καλή υγεία τους, οι χελώνες θέλουν μεγάλη ποικιλία τροφής και είναι σημαντικό να καταναλώνουν την κατάλληλη ποσότητα ακατέργαστου υλικού.

Εκτός αυτού, ορισμένα είδη έχουν μεγάλη όρεξη, οπότε να είστε προετοιμασμένοι για την αγορά αρκετής τροφής.

Πέρα από το ζήτημα της διατροφής όμως, οι χελώνες χρειάζονται και ένα ευρύχωρο περιβάλλον. Μία καλή επιλογή θα ήταν να τοποθετήσετε τη χελώνα σας σε ένα περιφραγμένο χώρο στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας, για να κάνει τα δικά της.

Πάντοτε να έχετε υπόψη σας τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Οι χελώνες δεν τα πάνε πολύ καλά με το κρύο, αν και το χειμώνα κοιμούνται.

11. Θαλάσσιοι πίθηκοι

Τα συγκεκριμένα πλάσματα έχουν ανάγκη από ελάχιστη φροντίδα και περιποίηση, οπότε αποτελούν τέλεια κατοικίδια για παιδάκια ηλικίας 2-5 χρονών.

Μάλιστα, ζουν περίπου για 2 χρόνια, ένα διάστημα που αρκεί για να μάθετε στα μικρότερα μέλη της οικογένειας σας να φροντίζουν αποτελεσματικά τα ζωάκια. Το μόνο που χρειάζονται είναι να τρώνε κάθε 5 με 7 μέρες.

Αν δείτε το νεράκι τους να γίνεται θαμπό, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα φαγητού που τους δίνετε. Με θαλάσσιους πιθήκους για κατοικίδια, θα περνάτε όμορφα χαζεύοντας τους για ώρες, χωρίς να μπαίνετε σε ιδιαίτερο κόπο.

Healthy pets

14.11.2022

8+1 τρόποι για να σταματήσει η γάτα σου να μαδάει (βίντεο)

Δείτε τι πρέπει να κάνετε

12.07.2022

Αυτά είναι τα φαγητά που μπορείς να μαγειρέψεις για τον σκύλο σου

Πάντα με την συμβουλή κτηνίατρου

6 fun facts για τον σκύλο σου!
12.07.2022

6 fun facts για τον σκύλο σου!

Πώς να σώσετε το σκυλάκι σας αν έχει φάει φόλα
13.06.2022

Πώς να σώσετε το σκυλάκι σας αν έχει φάει φόλα

Γιατί το σκυλάκι μας θέλει να ανεβαίνει στο κρεβάτι μαζί μας;
15.04.2022

Γιατί το σκυλάκι μας θέλει να ανεβαίνει στο κρεβάτι μαζί μας;

Γιατί μπορεί να ξύνεται η γάτα μας;
07.04.2022

Γιατί μπορεί να ξύνεται η γάτα μας;

Μήπως ο σκύλος σας είναι επιθετικός όταν σας πλησιάζουν; Τι μπορεί να σημαίνει
31.03.2022

Μήπως ο σκύλος σας είναι επιθετικός όταν σας πλησιάζουν; Τι μπορεί να σημαίνει

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
4

Έτσι θα υπολογίσετε πόσες θερμίδες χάνουμε όταν κοιμόμαστε…

Περισσότερα

30.11.2022

Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων: «Ο Α.Μπουρλά μας παραπλάνησε με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά Covid-19»

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων στην Βρετανία (Prescription Medicines Code of Practice Authority – PMCPA) καταδίκασε τη δημόσια παρέμβαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σχετικά με τα «οφέλη» για μαζικούς εμβολιασμούς παιδιών κατά της Covid-19, ως «παραπλανητικές δηλώσεις και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς» όπως αποκαλύπτει η βρετανική Telegraph. Η Pfizer άσκησε έφεση κατά των ευρημάτων και […]

30.11.2022

Ντροπή: Ο Θ.Πλεύρης μαζί με δημοσιογράφους χλευάζουν τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που επιστρέφουν στην εργασία τους

Για άλλη μία φορά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου χλευάστηκαν, με βάση ένα σκίτσο, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, υποστήριξε πως η απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά τους στις εργασίες τους είναι «απειλή για την δημόσια υγεία». Το σκίτσο έδειχνε τον υπουργό να ψεκάζει τους υγειονομικούς που τόσο καιρό […]

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν ερωτευόμαστε
29.11.2022

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν ερωτευόμαστε

Αισθάνεσαι ότι αρρωσταίνεις; – Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώσεις
29.11.2022

Αισθάνεσαι ότι αρρωσταίνεις; – Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώσεις

Washington Post: «Παστά μυρμήγκια και γρύλοι εδάφους – Γιατί πρέπει να δοκιμάσετε βρώσιμα έντομα»
29.11.2022

Washington Post: «Παστά μυρμήγκια και γρύλοι εδάφους – Γιατί πρέπει να δοκιμάσετε βρώσιμα έντομα»

ΕΟΔΥ – Ιός του Νείλου: Χωρίς νέα κρούσματα
29.11.2022

ΕΟΔΥ – Ιός του Νείλου: Χωρίς νέα κρούσματα

Γ.Ιωαννίδης για έξαρση γρίπης-RSV: «Την προκάλεσαν τα lockdowns και οι μάσκες»
29.11.2022

Γ.Ιωαννίδης για έξαρση γρίπης-RSV: «Την προκάλεσαν τα lockdowns και οι μάσκες»

Θ.Πλεύρης: «Από 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη απόφαση» (upd)
29.11.2022

Θ.Πλεύρης: «Από 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη απόφαση» (upd)

Γ.Μαγιορκίνης για μάσκες στα σχολεία: «Δεν το αποκλείω – Θα πρέπει να περιμένουμε 1-2 εβδομάδες»
29.11.2022

Γ.Μαγιορκίνης για μάσκες στα σχολεία: «Δεν το αποκλείω – Θα πρέπει να περιμένουμε 1-2 εβδομάδες»

Ζάχαρη: Οι γιατροί σου εξηγούν όλους τους λόγους που σε γερνάει
28.11.2022

Ζάχαρη: Οι γιατροί σου εξηγούν όλους τους λόγους που σε γερνάει