Healthy pets

10 +1 κατοικίδια ζώα για μέσα στο σπίτι!

Το 11ο ίσως δεν το έχετε ξανακούσει!
10 +1 κατοικίδια ζώα για μέσα στο σπίτι!

 Όταν ζει κανείς με ένα κατοικίδιο μαθαίνει πως είναι να αγαπάει και να αγαπιέται ανιδιοτελώς, μοιράζεται και εκπλήσσεται διαρκώς, διδάσκεται πως είναι να παίρνει και να δίνει.

Παράλληλα όμως, μαθαίνει πως ένας τετράποδος φίλος συνεπάγεται μία σειρά από ευθύνες και υποχρεώσεις και για να ανταπεξέλθει σε αυτές θα χρειαστεί να αλλάξει πολλά δεδομένα της καθημερινότητάς του.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, για εσάς που σας αρέσουν τα κατοικίδια ζώα, να διαλέξετε το σωστό κατοικίδιο, που ταιριάζει με το δικό σας ιδιαίτερο τρόπο ζωής και να γνωρίζετε τα πάντα για τη φροντίδα του.

Πολλοί αναρωτιούνται “τι ζωάκι να πάρω για το σπίτι” χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες και τις ευθύνες που το ακολουθούν. Θα πρέπει όμως να έχετε κατά νου πως δεν κάνουν όλα τα ζωάκια για ένα σπίτι ή μια οικογένεια με μικρά παιδιά.

Σε αυτή τη περίπτωση , καλό είναι να σκεφτείτε αυτό που μπορεί να ανταποκριθεί στη καθημερινότητα σας και να συμβιώσει ομαλά στο περιβάλλον διαβίωσης σας.

1. Σκύλος

Λένε πως ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος ενός ανθρώπου και με το δίκιο τους! Για αυτό, άλλωστε και πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή ζωάκια για σπίτι.

Ασυζητητί, ο σκυλάκος είναι η απάντηση στην ερώτηση “τι κατοικίδιο να διαλέξω”, καθώς ομορφαίνουν τη ζωή μας και έχουν πολλά οφέλη στη σωματική και ψυχική μας υγεία!

Επομένως, αν τα παιδιά σας σας ξυπνάνε κατά τη διάρκεια της νύχτας ζητώντας σας έναν σκυλάκο για κατοικίδιο, μην εκπλήσσεστε. Προτού υιοθετήσετε ένα σκυλάκι, καλείστε να σκεφτείτε πολύ σοβαρά ορισμένους παράγοντες.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι η ράτσα που σας ταιριάζει και οι προσωπικές ανάγκες του ζωντανού για άθληση και χώρο. Πρέπει όμως να ελέγξετε και αν είναι πράγματι η σωστή στιγμή για να το κάνετε, αφού αποτελεί μία μεγάλη δέσμευση.

Η αλήθεια είναι πως ένας σκύλος απαιτεί τεράστια υπευθυνότητα και προσοχή εκ μέρους του ιδιοκτήτη, αλλά αν τυχόν αποφασίσετε να τον βάλετε στο σπίτι και στην οικογένεια σας να είστε σίγουροι πως θα σας αποζημιώσει – και με το παραπάνω.

2. Γάτα

Οι γάτες βρίσκονται στην κορυφή με τα πιο δημοφιλή κατοικίδια για σπίτι. Πώς να μην είναι άλλωστε, όταν οι μικρές αυτές χνουδόμπαλες κλέβουν τις καρδιές όλων;

Παρόλη τη γλυκύτητα τους αποτελούν μία εξίσου μεγάλη δέσμευση, όπως ακριβώς και οι σκύλοι. Χρειάζονται όμως λιγότερη προσοχή από εκείνα τα κατοικίδια.

Ανάλογα λοιπόν με το που ακριβώς μένετε, είναι στο χέρι σας αν θα κρατάτε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι ή έξω στον κήπο, αφήνοντάς την να βολτάρει. Μεριμνήστε μόνο ώστε να είναι πλήρως εμβολιασμένη, να διαθέτει microchip και να ξέρει που μένετε!

Δίνοντάς της κι όλη την απαραίτητη ποσότητα τροφής και παιχνιδιού που χρειάζεται, θα είναι ένα από τα πιο ευτυχισμένα κατοικίδια ζώα για σπίτι και θα μείνει στο πλευρό σας για χρόνια.

3. Κουνέλι

Με την ευγενέστατη φύση και τον αρκετά ευφυή χαρακτήρα τους, τα μικρά κουνελάκια επιλέγονται συχνά για πρώτο κατοικίδιο σε οικογένειες με παιδάκια.

Κάτι τέτοιο είναι απολύτως λογικό, αφού αποτελούν ιδανικούς συντρόφους για ένα σπίτι και υπόσχονται να μάθουν στα μικρά παιδιά τα πάντα για την αγάπη προς τα ζώα.

Η καθημερινότητα σας με ένα κουνέλι περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως είναι το τάισμα, ο καθαρισμός, ο καλλωπισμός, η σωματική άσκηση και εννοείται το παιχνίδι μαζί του!

Να θυμάστε πως τα μικρόσωμα αυτά πλασματάκια είναι πολύ κοινωνικά ζωάκια, οπότε αν πάρετε μόνο ένα θα χρειαστεί αρκετή προσοχή και ενασχόληση εκ μέρους σας.

4. Ινδικό χοιρίδιο

Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, αυτά τα τρισχαριτωμένα μικρά ζωάκια αποτελούν ιδανική και οικονομική επιλογή για κατοικίδια ζώα για σπίτι.

Όπως και τα κουνέλια, έτσι και τα ινδικά χοιρίδια είναι πιο χαρούμενα όταν έχουν παρέα, οπότε καλό θα ήταν του πάρετε κι ένα αδερφάκι! Αν είναι αντίθετου φύλου όμως, σας συνιστούμε να τα στειρώσετε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Με ένα αξιοπρεπές μέγεθος κλουβιού γεμάτο με φαγητό και ειδικά κλινοσκεπάσματα, καθώς επίσης και ποιοτικό χρόνο μαζί του, θα κρατήσετε τα νέα σας φιλαράκια ικανοποιημένα.

Το προσδόκιμο ζωής τους φτάνει τα 4-8 χρόνια, οπότε βεβαιωθείτε πως εσείς και η οικογένεια σας είστε αρκετά ώριμοι συναισθηματικά για κάτι τέτοιο.

5. Χάμστερ

Τα λατρεμένα χαμστεράκια είναι κοινή επιλογή για κατοικίδια, ιδίως αν υπάρχουν παιδάκια στο σπίτι. Αυτά τα μικρά θηλαστικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μάθουν τα μικρά παιδιά να αγαπούν τα ζώα.

Αν και υπάρχουν διάφορες ράτσες χάμστερ, συνήθως ο μέσος όρος ηλικίας τους αγγίζει τα 2 χρόνια. Ορισμένες φυλές είναι πολύ κοινωνικές, ενώ άλλες προτιμούν περισσότερο την ησυχία τους. Διαλέξτε λοιπόν ένα χαμστεράκι που ταιριάζει στα θέλω σας!

Πέρα από φαγητό και νερό, χρειάζεται τακτική αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων του και μικρά αντικείμενα για να φτιάχνει τη φωλιά του. Επίσης, χρειάζονται μεγάλη προσοχή στη μεταχείριση τους, αφού είναι πολύ ευαίσθητα.

6. Μικρόσωμα ερπετά

Τα μικρόσωμα ερπετά αποτελούν μία ξεχωριστή κατηγορία στα κατοικίδια ζώα για σπίτι και υπόσχονται να κερδίσουν το θαυμασμό σας.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές δημοφιλείς επιλογές, όπως είναι οι γενειοφόροι δράκοι, τα ιγκουάνα και οι χαμαιλέοντες. Όλες οι σαύρες έχουν τις δικές τους ανάγκες και συμπεριφορές, άρα διαλέξτε προσεκτικά ποια σας ταιριάζει.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τη σωστή ανατροφή τους είναι η παροχή της απαραίτητης θερμοκρασίας και φωτός, ανάλογα και με τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως οι περισσότερες σαύρες τρώνε ζωντανά θηράματα, όπως είναι τα έντομα. Αν μπορέσετε να τηρήσετε αυτά τα δύο πραγματάκια, να είστε σίγουροι πως η σαυρούλα σας θα ζει ικανοποιημένη!

7. Οικόσιτοι αρουραίοι

Σε αντίθεση με τα μικρά ξαδερφάκια τους τα χαμστεράκια που είδαμε προηγουμένως, οι αρουραίοι συχνά θεωρούνται βρώμικοι και τρομακτικοί. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν εκπληκτικά κατοικίδια ζώα για σπίτι και να σας χαρίσουν υπέροχες στιγμές!

Οι οικόσιτοι αρουραίοι είναι πανέξυπνοι και κοινωνικοί, αλλά και μία αρκετά οικονομική λύση για όσους ψάχνουν ένα κατοικίδιο ζώο χαμηλής συντήρησης. Σας συμβουλεύουμε να πάρετε ένα ζευγάρι αρουραίων, ώστε να μη νιώθουν μοναξιά.

Ακόμη, θα πρέπει να τους παρέχετε αρκετό ποιοτικό χρόνο και διάφορες ασχολίες που θα τους κρατούν σε εγρήγορση. Σε συνδυασμό και με τη σωστή διατροφή και περιποίηση, θα έχετε τα πιο χαρούμενα ζωάκια.

8. Ψάρια

Ποιος δε θα θαύμαζε ένα πλήρως εξοπλισμένο ενυδρείο με όμορφα ψαράκια να κολυμπούν πέρα δώθε; Μπορείτε κι εσείς να ξεκινήσετε με ένα μικρό ενυδρείο και σταδιακά να το επεκτείνετε σε μία κοινότητα από ψαράκια που θα ζουν αρμονικά μεταξύ τους.

Αν είστε νέοι στο παιχνίδι, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε με μία μικρή «δεξαμενή» με ψάρια του γλυκού νερού. Αποφύγετε, λοιπόν το δημοφιλές χρυσόψαρο, καθώς η περιποίησή του μπορεί να σας δυσκολέψει αρκετά.

Πάντως, καλό είναι να θυμάστε πως όλα τα υδάτινα κατοικίδια απαιτούν τακτικό καθαρισμό και προσοχή στη διατροφή τους.

9. Πτηνά

Τα πουλάκια είναι όμορφα, μαγευτικά και ευχάριστα πλάσματα και το κλειδί για να τα κρατήσετε στο σπίτι είναι να διαλέξετε το κατάλληλο ζωάκι!

Να θυμάστε πως, τα πτηνά διαφέρουν μεταξύ τους σε πολλούς παράγοντες και θα χρειαστεί να ψάξετε καλά πριν πάρετε κάποιο. Ακόμη και τότε να είστε βέβαιοι πως εναρμονίζεται με την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής σας.

Για παράδειγμα, είναι λογικό πως δε θα θέλετε ένα παπαγαλάκι που μιλάει συνέχεια, αν δουλεύετε πολλές ώρες στο σπίτι. Συνήθως, τα καναρίνια αποτελούν ιδανική λύση για όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία από πουλιά.

10. Χελώνες

Ήσυχες, γλυκύτατες και εύκολες στον καθαρισμό τους, οι χελώνες μπορούν εύκολα να μετατραπούν στο σωστό πλασματάκι για εσάς και την οικογένειά σας!

Η διατροφή τους χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Για να διατηρηθεί η καλή υγεία τους, οι χελώνες θέλουν μεγάλη ποικιλία τροφής και είναι σημαντικό να καταναλώνουν την κατάλληλη ποσότητα ακατέργαστου υλικού.

Εκτός αυτού, ορισμένα είδη έχουν μεγάλη όρεξη, οπότε να είστε προετοιμασμένοι για την αγορά αρκετής τροφής.

Πέρα από το ζήτημα της διατροφής όμως, οι χελώνες χρειάζονται και ένα ευρύχωρο περιβάλλον. Μία καλή επιλογή θα ήταν να τοποθετήσετε τη χελώνα σας σε ένα περιφραγμένο χώρο στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας, για να κάνει τα δικά της.

Πάντοτε να έχετε υπόψη σας τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Οι χελώνες δεν τα πάνε πολύ καλά με το κρύο, αν και το χειμώνα κοιμούνται.

11. Θαλάσσιοι πίθηκοι

Τα συγκεκριμένα πλάσματα έχουν ανάγκη από ελάχιστη φροντίδα και περιποίηση, οπότε αποτελούν τέλεια κατοικίδια για παιδάκια ηλικίας 2-5 χρονών.

Μάλιστα, ζουν περίπου για 2 χρόνια, ένα διάστημα που αρκεί για να μάθετε στα μικρότερα μέλη της οικογένειας σας να φροντίζουν αποτελεσματικά τα ζωάκια. Το μόνο που χρειάζονται είναι να τρώνε κάθε 5 με 7 μέρες.

Αν δείτε το νεράκι τους να γίνεται θαμπό, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα φαγητού που τους δίνετε. Με θαλάσσιους πιθήκους για κατοικίδια, θα περνάτε όμορφα χαζεύοντας τους για ώρες, χωρίς να μπαίνετε σε ιδιαίτερο κόπο.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού