Παιδί

Διπλάσιος κίνδυνος επιπλοκών για τα παιδιά της εξωσωματικής

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση αντιμετωπίζουν σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο επιπλοκών, σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν συλληφθεί φυσιολογικά, όπως να γεννηθούν πρόωρα, νεκρά ή να πεθάνουν κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Michael Davies του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “PLoS One” και ανέλυσε πάνω από 300.000 γεννήσεις στη Νότια Αυστραλία μεταξύ 1986 και 1992. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ο αυξημένος κίνδυνος να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, πέραν της ίδιας της τεχνικής εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως για παράδειγμα σε προβλήματα υγείας ή στην προχωρημένη ηλικία των γονέων τους, παράγοντες που καθιστούν εξ αρχής αδύνατη τη σύλληψη με φυσιολογικό τρόπο.

Η έρευνα έδειξε ότι οι πρόωροι τοκετοί αυξήθηκαν από το 4,7% στις περιπτώσεις γυναικών που είχαν συλλάβει φυσιολογικά στο 8% στις περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα αντίστοιχα ποσοστά γέννησης νεκρών παιδιών ή θανάτου λίγο μετά τη γέννησή τους, ήταν 0,3% και 0,5%.

Τα νέα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν παλαιότερα που επίσης είχαν διαπιστώσει αυξημένο κίνδυνο υγείας και πρόωρου θανάτου των παιδιών της εξωσωματικής.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατάψυξη των εμβρύων πριν την εμφύτευσή τους στη μήτρα -μία διαδικασία που συμβαίνει όλο και συχνότερα πλέον- μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού μετά την ενδοκυτταροπλασματική τοποθέτηση σπερματοζωαρίων (όπου τα σπερματοζωάρια εγχέονται απευθείας στα ωάρια, διότι η εμφύτευση των εμβρύων γίνεται μόλις οι ορμόνες της γυναίκας επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από τη θεραπεία για παραγωγή περισσότερων ωαρίων.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα ωστόσο, που χρειάζεται επιβεβαίωση, σχετίζεται με μία ομάδα γυναικών με αδυναμία τεκνοποίησης, που όμως κατάφεραν να αποκτήσουν παιδί μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες σύλληψης με φυσιολογικό τρόπο. Τα μωρά που γέννησαν αυτές οι γυναίκες διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλα βρέφη, με μέσο βάρος γέννησης κατά 250γρ. χαμηλότερο από τα υπόλοιπα παιδιά που είχαν συλληφθεί φυσιολογικά, ενώ διέτρεχαν επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν νεκρά ή να πεθάνουν λίγο μετά τη γέννα.

Τα αίτια του συγκεκριμένου προβλήματος παραμένουν ασαφή και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, χωρίς να αποκλείεται πάντως ότι ίσως να ευθύνεται ο τρόπος ζωής και η γενικότερη υγεία των γονέων, καθώς και μία συγκεκριμένη θεραπεία που λαμβάνουν όσες γυναίκες παρουσιάζουν αδυναμία τεκνοποίησης.

Παιδί

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

Νέα μελέτη υποστηρίζει πως οι ώρες που τρώμε θα μπορούσαν να επηρεάζουν και το πόσο υγιώς μεγαλώνουμε, επηρεάζοντας ακόμη και τη λειτουργία των μυών μας. Όλοι έχουμε ένα εσωτερικό «ρολόι», γνωστό ως κιρκάδιο ρυθμό, που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Το φως της ημέρας και το σκοτάδι επηρεάζουν τη λειτουργία αυτού του εσωτερικού «ρολογιού» […]

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Τα εμφυτεύματα στήθους χρησιμοποιούνται συχνά για κοσμητικούς λόγους αλλά και για την αισθητική αποκατάσταση γυναικών με καρκίνο μαστού που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μία σχετικά ασφαλής διαδικασία, αλλά μπορεί να συνδυάζεται από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι ο τοπικός πόνος και ερεθισμός, η ρήξη του εμφυτεύματος ή η σκλήρυνση της κάψας […]

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;