Παιδί

Γιατί τιμωρία,αφού μπορείς κι αλλιώς…

Οταν μια πλευρά ασκεί καταναγκασμό, η άλλη πλευρά ασκεί αντίσταση που αυτό οδηγεί σε μια κακή σχέση επικοινωνίας. Σίγουρα δεν θα θέλαμε μια τέτοιου είδους σχέση με κανέναν άνθρωπο πόσο μάλλον με τα παιδιά μας.
 

Σε αυτή την λάθος τακτική οφείλεται και η τιμωρία που παρουσιάζεται σαν απαραίτητη και δίκαια στην εκπαίδευση των παιδιών. Οι άνθρωποι μπορούν  να δουν τα όρια κάθε τιμωρίας, αρκεί να θέσουν στον εαυτό τους δύο ερωτήματα.
 
Πρώτον. Τι θα θέλατε να κάνουν διαφορετικό τα παιδιά σας. Εαν θέσουμε μόνο αυτήν την ερώτηση, μπορεί  βεβαίως να φανεί ότι πράγματι η απειλή της τιμωρίας ή η ίδια η τιμωρία, πολλές φορές να φέρει αποτελέσματα. Όμως εάν θέσουμε  και την άλλη ερώτηση τότε καταλαβαίνουμε ότι ποτέ η τιμωρία δεν βοηθάει.
 
Η δεύτερη ερώτηση είναι. Ποιά νομίζουμε ότι θα ήταν η αιτία για να κάνει το παιδί αυτό που εμείς θέλουμε; Ή δεν θα πρέπει να υπάρχει μια αιτία για να κάνει το παιδί κάτι που θέλουμε; Το ότι το θέλουμε εμείς είναι αρκετό, για να το κάνουν;
 
Με αυτήν την ερώτηση καταλαβαίνουμε ότι η τιμωρία όχι μόνο  δεν βοηθάει, αλλά βάζει τα παιδιά να κάνουν πράγματα για λόγους που εμείς θέλουμε.
Αφού η τιμωρία είναι τόσο συχνή και δικαιολογημένη από τους γονείς  φαντάζονται ότι το αντίθετο της τιμωρίας είναι ένα είδος παραχώρησης, στο οποίο  δεν κάνουμε τίποτα όταν τα παιδιά δεν συμπεριφέρονται με τρόπους που αρμόζουν στις αξίες μας. Ούτως ώστε οι γονείς σκέφτονται αν δεν το τιμωρήσω τότε πάω κόντρα στις αξίες μου  και του επιτρέπω να κάνει ότι θέλει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσεγγίσης ένα παιδί, από το να επιτρέψεις να κάνει ότι θέλει ή να τον εξαναγκάσεις με τακτικές όπως η τιμωρία.
 
Σκεφτόμενοι με αυτόν τον τρόπο, το να αμείβεις είναι το ίδιο εξαναγκαστικό όσο  και το να τιμωρείς. Και στις δύο περιπτώσεις, χρησιμοποιείς την δύναμή σου πάνω στους ανθρώπους ελέγχοντας την επιρροή σου, με έναν τρόπο που προσπαθεί να υποχρεώσει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται  με τρόπους που θέλουμε.
 
Στο πλαίσιο του σεβασμού η αμοιβή ανήκει στο ίδιο μοντέλο με την τιμωρία.
 
Υπάρχει μια άλλη μέθοδος προσέγγισης εκτός από το να μην κάνεις τίποτα ή να ασκείς εξαναγκασμό. Αυτό απαιτεί μια επαγρύπνηση, για την λεπτή αλλά σημαντική διαφορά στο να κάνουμε τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που θέλουμε. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε την σχέση που χρειάζεται, για να μπορεί ο καθένας να συναντήσει τις ανάγκες του. Αυτή η αλλαγή προϋποθέτει πολύ  προσπάθεια και καλή συνείδηση.
 
Ο Γκάντι είχε πει κάποτε ότι πολλές φορές λειτουργούμε με τρόπο που είναι πολύ αφύσικος, αλλά  που έχουμε συνηθίσει να λειτουργούμε έτσι. Μην μπερδεύουμε  αυτό που είναι σύνηθες με αυτό που είναι φυσικό.
 
Το φυσικό είναι να συνδέονται οι άνθρωποι με έναν τρόπο που να περιέχει αγάπη και σεβασμό.και ο κάθε ένας να κάνει πράγματα για τον άλλον από χαρά από ότι με την τιμωρία ή την αμοιβή ή την ενοχή ή την κατηγόρια με σκοπό  τον εξαναγκασμό.
 
eleftherotypia.gr

Παιδί

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά