Εγκυμοσύνη

Μπορεί μια φλεγμονή να σας στερήσει την γονιμότητα;

Μπορεί μια φλεγμονή να σας στερήσει την γονιμότητα;

Η θεραπεία της υπογονιμότητας καθορίζεται από το αίτιο. Ο Γυναικολόγος που είναι εξειδικευμένος σε θέματα γονιμότητας όταν ολοκληρώσει τον απαραίτητο έλεγχο του ζευγαριού, θα διαγνώσει το αίτιο της υπογονιμότητας και θα προτείνει την ενδεδειγμένη λύση. Στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες το αίτιο είναι μία φλεγμονή που είναι ακόμα στην οξεία φάση τότε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά φάρμακα και αντιφλεγμονώδη θα δώσει την λύση. Η πυελική φλεγμονή και η εξαρτηματίτιδα (φλεγμονή στις σάλπιγγες) είναι συχνά αίτια υπογονιμότητας που όταν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και με την κατάλληλη θεραπεία μπορούν να δώσουν την λύση. Όταν όμως μεταπέσουν στην φάση της χρονιότητας μειώνεται σημαντικά η θεραπευτική δράση της φαρμακευτικής αγωγής.

Η ενδομητρίωση είναι μία νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή σε αρχικό στάδιο αν ο Γυναικολόγος το επιλέξει.
Στις περιπτώσεις που δεν έχει διευκρινιστεί το αίτιο της υπογονιμότητας, η λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής (σίδηρος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, βιταμίνη Β και Ε) έχει αποδειχθεί μέσα από μελέτες ότι συμβάλλουν σημαντικά την αύξηση των πιθανοτήτων μιας αυτόματης σύλληψης.

Όταν δεν επιτυγχάνεται αυτόματη σύλληψη σε φυσικό κύκλο λόγω ανωορρηκτικών κύκλων όπως συμβαίνει π.χ. στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, ο Γυναικολόγος μπορεί να χορηγήσει στην γυναίκα ειδική φαρμακευτική αγωγή, η οποία σαν στόχο έχει να διεγείρει τις ωοθήκες με στόχο να παράγουν περισσότερα του ενός ωάρια κατά την φάση της ωορρηξίας.  Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι η κιτρική κλομιφαίνη, οι γοναδοτροπίνες FSH, LH ή κάποιος συνδυασμός τους που θα επιλεγεί από τον Γυναικολόγο ανάλογα με το ιστορικό της γυναίκας, τα αποτελέσματα του ορμονολογικού ελέγχου και της ανταπόκρισής της σε προηγούμενη θεραπεία διέγερσης ωοθηκών.

Η γυναίκα παρακολουθείται συστηματικά με τη διενέργεια έγχρωμων διακολπικών υπερήχων και συνοδού εργαστηριακού ελέγχου για να ελέγχεται η ανταπόκρισή της στην θεραπεία και σε συνεργασία με τον Γυναικολόγο θα επιλέξουν την επιθυμητή προσπάθεια σύλληψης (ελεύθερη σεξουαλική επαφή, σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση). Αν η γυναίκα δεν ανταποκρίνεται σύμφωνα με τις προσδοκίες του Γυναικολόγου, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να τροποποιηθεί κατά την διάρκεια της θεραπείας προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το αίτιο της υπογονιμότητας πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Ο Γυναικολόγος θα προτείνει στην γυναίκα την ενδεικνυόμενη μέθοδο ανάλογα με την πάθησή της.

Με την χρήση του ρεσεκτοσκοπίου κατά την διάρκεια της υστεροσκόπησης μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά πολύποδες ενδομητρίου και τραχήλου της μήτρας, το διάφραγμα και οι συμφύσεις της ενδομητρικής κοιλότητας.
Με την μέθοδο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής μπορεί να γίνει αποφλοίωση κύστης ωοθήκης, αφαίρεση ινομυωμάτων, λύσης συμφύσεων πυελικής κοιλότητας, καυτηρίαση εστιών ενδομητρίωσης κ.α. Παράλληλα με την έγχυση κυανούν του μεθυλενίου (ειδικής χρωστικής) διαμέσου του τραχήλου της μήτρας μπορεί όχι μόνο να ελεγχθεί η βατότητα των σαλπίγγων αλλά για να επιχειρηθεί η απόφραξή τους με την άσκηση μηχανικής πίεσης.

Αν μετά την εφαρμογή των χειρουργικών τεχνικών (όπου αυτό κριθεί απαραίτητο) το ζευγάρι συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας και δεν είναι εφικτή η σύλληψη με την ελεύθερη σεξουαλική επαφή τότε ο Γυναικολόγος θα αποφασίσει μαζί με το ζευγάρι αν πρέπει να προχωρήσουν σε σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στην διαδικασία της σπερματέγχυσης η σύζυγος –κατά κανόνα- λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να παράγει περισσότερα του ενός ωάρια. Όταν η στιγμή είναι η κατάλληλη, ο σύζυγος δίνει σπέρμα στο Κέντρο εξωσωματικής το οποίο και υποβάλλεται σε ειδική επεξεργασία βελτίωσης των χαρακτηριστικών του. Στην συνέχεια το επεξεργασμένο σπέρμα εισάγεται στην ενδομητρική κοιλότητα με ειδικό καθετήρα διαμέσου του τραχήλου της μήτρας. Η γυναίκα δεν χρειάζεται να λάβει νάρκωση κατά την διάρκεια της σπερματέγχυσης και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστρέφει κανονικά στις δραστηριότητές της. Αν ο Γυναικολόγος το επιλέξει στον ίδιο κύκλο γίνονται δύο σπερματεγχύσεις, μία πριν την ωορρηξία και μία μετά, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας.

Αν η σπερματέγχυση δεν ενδείκνυται π.χ. στην περίπτωση των αποφραγμένων σαλπίγγων τότε το επόμενο βήμα είναι η επιλογή της μεθόδου της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πριν την φάση της ωορρηξίας ο Γυναικολόγος καλεί την γυναίκα στο Κέντρο για την επεμβατική διαδικασία της ωοληψίας. Η γυναίκα λαμβάνει μία ήπια μέθη και ο Γυναικολόγος υπό υπερηχογραφικό έλεγχο συλλέγει διακολπικά τα ωάρια από τα ώριμα ωοθυλάκια. Τα ωάρια γονιμοποιούνται από το σπέρμα του συζύγου στο εργαστήριο, παρακολουθείται η ανάπτυξή τους και στην συνέχεια τα καλύτερης ποιότητας έμβρυα επιλέγονται και μεταφέρονται στην γυναίκα ενώ για τα υπόλοιπα έμβρυα υπάρχει η δυνατότητα της κρυοσυντήρησής τους και της χρήσης τους σε δεύτερο χρόνο. Κατά την διαδικασία της εμβρυομεταφοράς η γυναίκα δεν λαμβάνει νάρκωση αλλά μπορεί και η ίδια να παρακολουθεί την διαδικασία στον υπέρηχο. Τόσο στην διαδικασία της ωοληψίας όσο και της εμβρυομεταφοράς η γυναίκα επιστρέφει αυθημερόν στο σπίτι της και από την επόμενη ημέρα μπορεί να ακολουθήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της.

Στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης υπάρχει ακόμα μία επιλογή. Αυτή της δωρεάς ωαρίων. Μία γυναίκα δηλαδή που δεν παράγει ωάρια ή είναι κακής ποιότητας μπορεί να επιλέξει να λάβει τα ωάρια μίας ανώνυμης δωρήτριας, η οποία είναι νέα και υγιής αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας της προσπάθειάς της. Αν υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα του σπέρματος του συζύγου, μπορεί να επιλεγεί η δωρεά σπέρματος από ανώνυμο δότη.

Αν η γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί δεν μπορεί να κυοφορήσει, ο νόμος έχει προβλέψει την παρένθετη μητρότητα. Στην περίπτωση αυτή το ζευγάρι (αφού έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία) μπορεί να επιλέξει να γίνει η εμβρυομεταφορά σε μία τρίτη γυναίκα, που θα κυοφορήσει αντί για την σύζυγο και μετά τον τοκετό το παιδί παραδίδεται στους βιολογικούς του γονείς.

Ένας Γυναικολόγος εξειδικευμένος σε θέματα γονιμότητας είναι ο μόνος Ιατρός που μπορεί να καθοδηγήσει σωστά και υπεύθυνα ένα ζευγάρι στην αύξηση των μελών της οικογένειάς του.

Ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν καλό θα είναι να απευθύνονται άμεσα στον εξειδικευμένο Γυναικολόγο, ο οποίος μετά τον απαραίτητο έλεγχο θα προσδιορίσει την κατάλληλη θεραπευτική μέθοδο αντιμετώπισης του αιτίου της υπογονιμότητας αλλά και την ενδεδειγμένη για αυτούς πρόταση επίτευξης εγκυμοσύνης.

Dr Ιωάννης Απ. Πήχος   MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας

www.futurefamily.gr

Εγκυμοσύνη

27.10.2021

Αποβολές: Αίτια – Τα σημάδια και η αντιμετώπιση

Η αποβολή ή η αυτόματη έκτρωση είναι μια δυσάρεστη και τραυματική εμπειρία που δυστυχώς βιώνει 1 στις 4 γυναίκες. Αποτελεί μία από τις καθημερινές αγωνίες της εγκύου, ειδικότερα το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης που είναι και πιο συχνές. Ως “Αποβολή ή αυτόματη έκτρωση”, επιστημονικώς ορίζεται η απώλεια της εγκυμοσύνης τις πρώτες 24 εβδομάδες κυήσεως. “Είναι […]

22.10.2021

Ποια είναι τα ιδανικά κιλά για να πάρω σε μία εγκυμοσύνη;

Μια έγκυος γυναίκα θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του μαιευτήρα και του διαιτολόγου της. –Οι υπέρβαρες γυναίκες στόχος είναι να λάβουν έως 10 κιλά περίπου, –οι φυσιολογικού βάρους γυναίκες θα πρέπει να πάρουν 9-12 κιλά και, –οι σοβαρά ελλειποβαρείς περίπου 15-19 κιλά. “Δεν πρέπει να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος κατά […]

Η Χριστίνα Μπόμπα μας δείχνει το σώμα της 3,5 μήνες μετά την γέννα!
12.10.2021

Η Χριστίνα Μπόμπα μας δείχνει το σώμα της 3,5 μήνες μετά την γέννα!

Πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη: Tί πρέπει να γνωρίζετε
11.10.2021

Πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη: Tί πρέπει να γνωρίζετε

Αλγόριθμος πρόβλεψης εγκύων με συμπτωματική λοίμωξη COVID-19 για σοβαρή νόσο και εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
03.10.2021

Αλγόριθμος πρόβλεψης εγκύων με συμπτωματική λοίμωξη COVID-19 για σοβαρή νόσο και εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Γιατί δεν πρέπει να μοιράζεστε φαγητό με το νήπιο παιδί σας αν είστε έγκυος
30.09.2021

Γιατί δεν πρέπει να μοιράζεστε φαγητό με το νήπιο παιδί σας αν είστε έγκυος

Έρευνα: Σχεδόν 6 εκατομμύρια πρόωροι τοκετοί ετησίως στο κόσμο συνδέονται με την ρύπανση του αέρα
29.09.2021

Έρευνα: Σχεδόν 6 εκατομμύρια πρόωροι τοκετοί ετησίως στο κόσμο συνδέονται με την ρύπανση του αέρα

Παρακεταμόλη: Μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακές διαταραχές στην εγκυμοσύνη;
29.09.2021

Παρακεταμόλη: Μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακές διαταραχές στην εγκυμοσύνη;

Πρόωρος τοκετός: Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει ένα νεογέννητο σύμφωνα με νεα μελέτη
23.09.2021

Πρόωρος τοκετός: Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει ένα νεογέννητο σύμφωνα με νεα μελέτη

Μελέτη για μείωση των καισαρικών στη χώρα μας
22.09.2021

Μελέτη για μείωση των καισαρικών στη χώρα μας

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
3

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Υγεία & πολιτική
4

ΙΣΑ: Δέσμευση Πλεύρη για επίλυση των αιτημάτων του ιατρικού κλάδου

Περισσότερα

27.10.2021

Δωρεά 3 απινιδωτών στο δήμο Δελφών από το Metropolitan Hospital

Σε μία ακόμα ενέργεια που δείχνει πόσο στηρίζει την υγεία, τον αθλητισμό και τη ζωή προχώρησε το Metropolitan Hospital. Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, δώρισε στο δήμο Δελφών τρεις απινιδωτές, τρία μηχανήματα που όταν και όπου χρειαστεί σώζουν ζωές, προκειμένου να εγκατασταθούν σε ισάριθμες αθλητικές δομές του εν λόγω δήμου. Από την πλευρά του δήμου, […]

27.10.2021

Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο “PHARMA 4.0 FUTURE”

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του συνεδρίου “PHARMA 4.0 FUTURE”, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα. Το διήμερο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε υβριδικά, προσέλκυσε περισσότερους από 60 συμμετέχοντες με φυσική παρουσία και 210 συμμετέχοντες με διαδικτυακή παρακολούθηση. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου […]

“Η Καρδιά σας είναι σπάνια: Ακούστε το μήνυμά της»
27.10.2021

“Η Καρδιά σας είναι σπάνια: Ακούστε το μήνυμά της»

Το Άσυλο Ανιάτων ενισχύεται με δωρεά του Ομίλου ΙΑΣΩ
27.10.2021

Το Άσυλο Ανιάτων ενισχύεται με δωρεά του Ομίλου ΙΑΣΩ

Κορωνοϊός: 4-18 ετών το 27% των κρουσμάτων την εβδομάδα 18 – 24 Οκτωβρίου
27.10.2021

Κορωνοϊός: 4-18 ετών το 27% των κρουσμάτων την εβδομάδα 18 – 24 Οκτωβρίου

Κίνδυνος διακοπής λειτουργίας αιμοδοσίας στο ΓΝΕ Θράσιο
27.10.2021

Κίνδυνος διακοπής λειτουργίας αιμοδοσίας στο ΓΝΕ Θράσιο

Ακμή ενηλίκων: Ποιες οι επιπτώσεις της στις γυναίκες;
27.10.2021

Ακμή ενηλίκων: Ποιες οι επιπτώσεις της στις γυναίκες;

Γεωγραφική κατανομή: 721 κρούσματα στην Αττική – 602 στη Θεσσαλονίκη
27.10.2021

Γεωγραφική κατανομή: 721 κρούσματα στην Αττική – 602 στη Θεσσαλονίκη

Merck: Συμφωνία αδειοδότησης για να ενισχύσει την πρόσβαση στο χάπι του κορωνοϊού
27.10.2021

Merck: Συμφωνία αδειοδότησης για να ενισχύσει την πρόσβαση στο χάπι του κορωνοϊού

ΣτΕ: Υποχρεωτικό το self test σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης
27.10.2021

ΣτΕ: Υποχρεωτικό το self test σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης