Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, καθώς μειώνει την «κακή» χοληστερόλη.
Αμερικανοί ερευνητές του Δυτικού Πανεπιστημίου Επιστημών της Υγείας στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Ολίβια Φουνγκ, έκαναν μελέτες σε περίπου 1.500 άτομα και ανέλυσαν 20 κλινικές δοκιμές, διάρκειας έως έξι μηνών. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ελπιδοφόρο: Το πράσινο τσάι μειώνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL) έως και έξι μονάδες.Η ίδια έρευνα απέδειξε ότι η πρόσληψη του τσαγιού με τη μορφή ροφήματος είναι περισσότερο αποτελεσματική από την κατανάλωση καψουλών, που περιέχουν κατεχίνες (διάφορες ουσίες του πράσινου τσαγιού). Οι επιστήμονες τονίζουν πως είναι απαραίτητη για την υγεία η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού με οποιοδήποτε τρόπο. Και αν σε κάποιον χορηγούνται ήδη φάρμακα για την αντιμετώπιση της χοληστερόλης, δεν πρέπει να τα σταματήσει και να αρχίσει να πίνει τσάι. Η έρευνα όμως είχε κάποια κενά, αφού δεν αποδείχτηκε αν το τσάι αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης ή αν μειώνει τα αντίστοιχα στα τριγλυκερίδια, ούτε βρέθηκαν οι ιδανικές ποσότητες κατανάλωσης του.
Οι ειδικοί αναφέρουν πως το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Πάντως, επισημαίνεται πως όσοι άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την καφεΐνη, να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τσαγιού.