Φάρμακα

Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για την πρόληψη του αναπνευστικού ιού RSV σε ενήλικες άνω των 60 ετών

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, έδωσε το «πράσινο φως» στο πρώτο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) σε ενήλικες άνω των 60 ετών.

Ο RSV επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των 2 ετών, αλλά μπορεί να είναι σοβαρός σε ενήλικες άνω των 65 ετών που είναι ανοσοκατεσταλμένοι ή έχουν χρόνιες παθήσεις.

Ο ιός προκαλεί περίπου 8.000 θανάτους ηλικιωμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.

Στην Ευρώπη, ο RSV ευθύνεται για περισσότερες από 270.000 νοσηλείες και για περίπου 20.000 θανάτους ενηλίκων άνω των 60 ετών κάθε χρόνο. 

Το εμβόλιο με την ονομασία Arexvy θα μπορούσε να βοηθήσει τα εθνικά συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν τον ιό.

Ο ιός συνήθως προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά είναι η κύρια αιτία πνευμονίας σε βρέφη και ηλικιωμένους, με τις λοιμώξεις του σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να ευθύνονται για περίπου 8.000 θανάτους, 14.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο και 175.000 ραντεβού για γενικούς ιατρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο – περισσότεροι από την κοινή γρίπη κατά τη διάρκεια μιας τυπικής χειμερινής περιόδου

Τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως ο διαβήτης και η χρόνια καρδιακή ή πνευμονοπάθεια, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ειδικές θεραπείες για τον RSV, αλλά όσοι έχουν σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να υποστηριχθούν με συμπληρωματικό οξυγόνο, ενδοφλέβια υγρά ή μηχανική υποστήριξη με οξυγόνο μέχρι να βελτιωθούν.

Ο Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA) ενέκρινε το εμβόλιο Arexvy, για την πρόληψη της νόσου του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (LRTD) που προκαλείται από RSV σε ενήλικες 60 ετών και άνω και αυτή είναι η πρώτη φορά που εγκρίθηκε ένα εμβόλιο RSV για ηλικιωμένους για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο.Μια μελέτη σε 24.966 ενήλικους άνω των 60 που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine τον Φεβρουάριο έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της LRTD ήταν 82,6%, ενώ η αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρών ασθενειών ήταν 94,1%.

Το εμβόλιο ήταν γενικά καλά ανεκτό, με ήπιο έως μέτριο πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις ή πόνο και κεφαλαλγία ως πιο συχνά αναφερόμενες παρενέργειες.

Το ποσοστό των σοβαρών παρενεργειών ήταν παρόμοιο μεταξύ εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο ή ένα εμβόλιο εικονικού φαρμάκου. Το εμβόλιο, που παράγεται από την GlaxoSmithKline έχει ήδη εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Περαιτέρω εμβόλια RSV ενηλίκων από τη Moderna και την Pfizer αναμένεται να εξεταστούν τους επόμενους μήνες.

Στις 22 Ιουνίου, η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), η οποία συμβουλεύει τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε θέματα εμβολιασμού, εξέδωσε μια σύσταση προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας για την ανάπτυξη ενός οικονομικά αποδοτικού προγράμματος εμβολιασμού κατά του RSV για βρέφη και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Προς το παρόν, συστήνει μια «εφάπαξ εκστρατεία εμβολιασμού που στοχεύει πολλές ηλικιακές ομάδες και στη συνέχεια ένα πρόγραμμα εμβολιασμού ρουτίνας για όσους κλείνουν τα 75 έτη».

Φάρμακα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Μια 29χρονη influencer «καίει» με ανάρτησή της το εμβόλιο του Covid-19 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς όπως λέει οι γιατροί της είπαν ότι αυτό οφείλεται για το πρόβλημα που έχει στην καρδιά. Σε μια ανάρτηση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, το μοντέλο και επιχειρηματίας Florencia Tarque είπε: «Οι καρδιολόγοι λένε τώρα ότι το πρόβλημα της […]

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά