Φάρμακα

Αποτελεσματική η δεξαμεθαζόνη κατά της βαριάς COVID-19 ακόμη και στους διαβητικούς

Η χρήση του στεροειδούς δεξαμεθαζόνη είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική θεραπεία κατά της COVID-19, μειώνοντας τη βαριά νόσο και τους θανάτους ακόμη και στους ασθενείς με διαβήτη, αν και οι πιθανές επιπλοκές του φαρμάκου στους διαβητικούς θα πρέπει να παρακολουθούνται.

Αυτό δείχνει η μεγάλη βρετανική μελέτη RECOVERY.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Βικτόρια Σάλεμ του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στο Εδιμβούργο, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.300 ασθενείς σε νοσοκομεία, από τους οποίους:

-οι 1.372 πήραν δεξαμεθαζόνη και,

-οι 889 δεν πήραν.

Διαπιστώθηκε ότι:

-στην πρώτη ομάδα του φαρμάκου υπήρξε σημαντική μείωση κατά 56% του κινδύνου εισαγωγής σε ΜΕΘ και θανάτου, κάτι που αφορούσε και τους διαβητικούς.

-Στους τελευταίους υπήρξε συχνά η ανάγκη για χορήγηση επιπρόσθετων φαρμάκων, προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου (δυσγλυκαιμία), ενώ ,

-σε μία μικρή μειονότητα των ασθενών COVID-19 με διαβήτη παρουσιάστηκαν σοβαρές διαβητικές επιπλοκές μετά τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης.

Όμως, ούτε στους τελευταίους αυξήθηκε ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ ή θανάτου λόγω COVID-19.

Η δεξαμεθαζόνη

Η δεξαμεθαζόνη χρησιμοποιείται ευρέως στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 ήδη από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όμως είναι γνωστό ότι ως ισχυρό στεροειδές μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα επιδεινώνοντας έναν προϋπάρχοντα διαβήτη, ή και να προκαλέσει νέο διαβήτη.

Η πανδημία και η ανάγκη να σωθούν ζωές ώθησε τους γιατρούς στην εκτεταμένη χρήση δεξαμεθαζόνης, αν και υπήρχε μία αβεβαιότητα για τις πιθανές επιπτώσεις της στους ασθενείς με διαβήτη.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι, παρά τις όποιες επιπλοκές στο επίπεδο της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, το εν λόγω φάρμακο παραμένει μία φθηνή, σωτήρια και αποτελεσματική θεραπεία για την COVID-19, εφόσον οι διαβητικοί ασθενείς -οι οποίοι ανήκουν γενικά στην ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή COVID-19- παρακολουθούνται στενά για τυχόν σοβαρότερες επιπλοκές στον διαβήτη τους.

Η Revovery  επιβεβαιώνει, όπως ανέφερε η Σάλεμ, ότι η προστασία της δεξαμεθαζόνης και η μείωση του κινδύνου θανάτου από COVID-19 δεν είναι μικρότερη στους διαβητικούς.

H Σάλεμ ανέφερε: «Ανησυχούσαμε ότι η δεξαμεθαζόνη ήταν σπαθί με δύο κόψεις για τους ασθενείς με διαβήτη.

Αλλά μολονότι -πράγματι- είδαμε, με τη νέα μελέτη, μία αύξηση και μία επιδείνωση στον διαβήτη λόγω αυτού του φαρμάκου, οι θάνατοι ήταν σημαντικά μειωμένοι για όλους τους ασθενείς.

Τώρα, πλέον, νιώθουμε εμπιστοσύνη για τη χρήση δεξαμεθαζόνης στους ασθενείς με διαβήτη στο μέλλον, με την υποσημείωση ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πρόσκαιρη επιδείνωση του διαβήτη τους».

Φάρμακα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Μια 29χρονη influencer «καίει» με ανάρτησή της το εμβόλιο του Covid-19 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς όπως λέει οι γιατροί της είπαν ότι αυτό οφείλεται για το πρόβλημα που έχει στην καρδιά. Σε μια ανάρτηση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, το μοντέλο και επιχειρηματίας Florencia Tarque είπε: «Οι καρδιολόγοι λένε τώρα ότι το πρόβλημα της […]

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά