Φάρμακα

Γιατι οι ασθενείς δεν παίρνουν τα φάρμακά τους;

Όλοι κάπου έχουμε ακούσει την φράση “Δεν παίρνω τα φάρμακά μου”. Σαν παιδιά, θυμόμαστε τους γονείς να μας κυνηγάνε με το κουταλάκι με το “φάρμακο” που δε θέλαμε να πάρουμε, σαν ενήλικες -και υπεύθυνοι για τις αποφάσεις σχετικά με την υγεία- για διαφορετικούς ο καθένας λόγους, δεν παραμένουμε σταθεροί στη φαρμακευτική αγωγή που μας συνέστησε ο γιατρός, ή, χειρότερα, αυτοσχεδιάζουμε.

Κάποιοι γιατί “δε θέλουν φάρμακα” γενικότερα, άλλοι γιατί «απλά το ξεχνάω» και δυστυχώς, συχνότερα, πολλοί γιατί απλά «δεν έχω να το αγοράσω».
 
Πόσο όμως σωστή είναι αυτή η πρακτική; Για να απαντήσουμε σε αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή:
 
Τι είναι το φάρμακο;
 
Φάρμακο ονομάζουμε κάθε χημική ουσία ικανή να επηρεάσει την λειτουργία του οργανισμού κάθε έμβιου όντος ή μικροοργανισμού όταν εισέλθει σε αυτόν. Απλούστερα χαρακτηρίζεται κάθε ουσία ή παρασκεύασμα που ανακουφίζει, είτε θεραπεύει, από ασθένειες ή πόνους του ανθρώπινου οργανισμού και γενικότερα αποκαθιστά την ανθρώπινη υγεία.
 
Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) φάρμακο χαρακτηρίζεται:
 
«Κάθε ουσία ή μείγμα ουσιών, που παράγεται, προσφέρεται προς πώληση, ή παρουσιάζεται για χρήση …στη διάγνωση, στη θεραπεία, στον μετριασμό ή στην πρόληψη νόσου, μη φυσιολογικής φυσικής κατάστασης, ή των συμπτωμάτων τους στον άνθρωπο ή στα ζώα καθώς και για χρήση…στην αποκατάσταση, την διόρθωση, ή την μεταβολή οργανικών λειτουργιών στον άνθρωπο ή τα ζώα».
 
Πότε και πως παίρνουμε φάρμακα;
 
Αρμόδιος για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα είναι ο γιατρός που θεραπεύει, που έχει την ευθύνη της γνώσης, έχει δει, εξετάσει εκτιμήσει τον ασθενή και έχει καταλήξει σε πιθανή διάγνωση σχετικά για τον λόγο για τον οποίο ο ασθενής έχει απευθυνθεί στο γιατρό του.
Συχνά βέβαια υπάρχει και εμπειρική θεραπεία δηλαδή λίγα φάρμακα που μπορούν να δοθούν χωρίς ιατρική συνταγή (πχ αντιπυρετικά κτλ).
 
Όμως ανεξάρτητα με το αν τα φάρμακα καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα για τα περισσότερα απαιτείται απλή ιατρική συνταγή. Ο λόγος είναι η χορήγησή τους εντός ενδείξεων, η ασφάλεια και η αποφυγή παρενεργειών.
 
Γι αυτό το λόγο και ΟΛΑ τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά και έχουν έγκριση μέσω ΕΟΦ γράφουν στο εξωτερικό μέρος της συσκευασίας τους αν ή όχι απαιτείται ιατρική συνταγή για την αγορά τους.
 
Πρέπει λοιπόν να παίρνουμε τα φάρμακα μας;
 
Από τη στιγμή που το φάρμακο μπαίνει στον οργανισμό και μέχρι να αρχίσει να δρα απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα. Για να κάνει αυτό που υπόσχεται πρέπει να αποδίδει στην κυκλοφορία σταθερή δραστική ποσότητα η οποία και είναι υπεύθυνη για τη θεραπεία που έχει σχεδιαστεί και η οποία, με την πάροδο του χρόνου μέσα στη μέρα, μειώνεται.
 
Η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι το φάρμακο είτε αποβάλλεται, είτε παύει να είναι δραστικό (μεταβολίζεται και αδρανοποιείται). Ανάλογα με το νόσημα και το είδος του φαρμάκου, το διάστημα αυτό ποικίλει.
 
Έτσι οι ερευνητές προτείνουν τη συνιστώμενη δόση να λαμβάνεται σε συγκεκριμένα και τακτά διαστήματα ώστε η θεραπευτική συγκέντρωση του φαρμάκου να παραμένει σταθερή. Πχ ξέρουμε ότι μια αντιβίωση πρέπει να την παίρνουμε 2 ή 3 φορές τη μέρα, τα χάπια για την πίεση καθημερινά, του σακχάρου επίσης, ή και συγχρονισμένα με το φαγητό, τα νευρολογικά 2-3 φορές τη μέρα κτλ.
 
Τι συμβαίνει όταν δεν παίρνουμε σωστά τα φάρμακά μας.
 
Από τη στιγμή που το φάρμακο θα μπει στον οργανισμό θα απορροφηθεί και θα κινηθεί στο στόχο του για να δράσει. Αν λοιπόν παραλείπουμε δόσεις ή η δοσολογία δεν είναι η σωστή δεν πετυχαίνουμε το θεραπευτικό στόχο που όπως είπαμε απαιτεί σταθερό ποσό φαρμάκου για σταθερό χρονικό διάστημα. Έτσι ουσιαστικά αναιρείται το θεραπευτικό όφελος = το φάρμακο ΔΕΝ κάνει αυτά που έχει σχεδιαστεί να κάνει, έχουμε δηλαδή θεραπευτική αστοχία.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
 
Κάθε φάρμακο εκτός από τις θεραπευτικές του ιδιότητες κουβαλάει και παράλληλες ιδιότητες που τις ονομάζουμε παρενέργειες ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Τις ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες τις παραβλέπουμε συνειδητά, μπροστά στο θεραπευτικό όφελος, ζυγίζοντας το κέρδος που έχουμε θεραπεύοντας και την πιθανότητα να παρουσιαστεί η παρενέργεια.
 
Όταν λοιπόν κάποιος δεν παίρνει σωστή δόση, ή σε σωστό χρόνο την αγωγή του, το κέρδος αυτό χάνεται εξ ορισμού. Παραμένει όμως η πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών, κάνει δηλαδή ζημιά χωρίς όφελος. Και η ζημιά αυτή μπορεί να είναι από απλή μέχρι σοβαρή.
 
Αν το φάρμακο πχ είναι μια αντιβίωση, αντί να σκοτώσει τα παθογόνα μικρόβια για τα οποία δόθηκε, σε μικρότερη δόση και λάθος χρόνους δημιουργεί αντοχές, δηλαδή ευνοεί τη ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων. Έτσι σε μια επόμενη λοίμωξη η αντιβίωση αυτή είναι ουσιαστικά άχρηστη, όχι δυστυχώς μόνο γι αυτόν που την πήρε λάθος, αλλά και για την κοινότητα καθώς η αντοχή διασπείρεται.
 
Πάσχω από χρόνιο νόσημα (πχ Διαβήτη, Υπέρταση,  υπερλιπιδαιμία,  κατάθλιψη. Τι συμβαίνει αν δεν παίρνω τακτικά φάρμακα, παραλείψω δόση;
 
Τα χρόνια νοσήματα απαιτούν σταθερή φαρμακευτική αγωγή, γιατί οι επιπλοκές τους είναι μακροχρόνιες και παράληψη δόσης αναιρεί το γενικότερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται γιατί τα φάρμακα δουλεύουν σε υποδοχείς και ενζυμικά υποστρώματα και απαιτείται σταθερή ποσότητα για να δράσουν. Όταν κάποιος παραλείπει μια δόση συστηματικά είναι σα να ξεκινά τη διαδικασία από την αρχή (μένει δηλαδή ακάλυπτος).
 
Συμπέρασμα
 
Η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση νοσημάτων και συμπτωμάτων προκύπτει μόνο με τη συμμόρφωση στις δοσολογικές οδηγίες και εξατομικεύεται στον κάθε ασθενή. Αλλαγές στη ποσότητα ή τη χρονική συχνότητα είναι απόφαση του γιατρού. Παραλήψεις δόσεων άρει το θεραπευτικό αποτέλεσμα ενώ ενισχύει παρενέργειες και ανεπιθύμητες ενέργειες.
 
Συζητήστε με το γιατρό σας θέματα συμμόρφωσης. Βρείτε από κοινού λύσεις με πιο ευέλικτα ή οικονομικότερα αλλά εξ ίσου αποτελεσματικά φάρμακα. Άλλωστε το όποιο προσωρινό οικονομικό όφελος αίρεται όταν δε θεραπεύουμε γιατί αυξάνεται η νοσηρότητα και οι επιπλοκές.
 
ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ:
Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.
Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες αλλά αποτέλεσμα μακροχρόνιας και δαπανηρής έρευνας, με δυνατότητα να κάνουν και καλό αλλά και κακό.

Βασιλική Παπαδοπούλου, Ειδική Παθολόγος

Φάρμακα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Μια 29χρονη influencer «καίει» με ανάρτησή της το εμβόλιο του Covid-19 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς όπως λέει οι γιατροί της είπαν ότι αυτό οφείλεται για το πρόβλημα που έχει στην καρδιά. Σε μια ανάρτηση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, το μοντέλο και επιχειρηματίας Florencia Tarque είπε: «Οι καρδιολόγοι λένε τώρα ότι το πρόβλημα της […]

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά