Επιστήμονες εξέδωσαν μια σαφή και επείγουσα προειδοποίηση για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωσή του κρέατος στην υγεία και το βάρος τους.
Παρόλο που ο βιγκανισμός και η χορτοφαγία δεν είναι ακριβώς καινούρια κινήματα, η πλειοψηφία των Αμερικανών – μέχρι και το 80% – συνεχίζουν να καταναλώνουν κρέας τακτικά, σύμφωνα με την έκθεση Power of Meat της FMI.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, διαπίστωσε ότι η αποχή από το κρέας μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη για την υγεία με πολλούς τρόπους – ειδικά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.
Οι επιστήμονες της Επιτροπής Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική διεξήγαγαν μια δοκιμή τεσσάρων εβδομάδων με τη συμμετοχή 62 υπέρβαρων ενηλίκων στις ΗΠΑ.
Στη μελέτη συγκρίθηκαν δύο διατροφές: η μεσογειακή διατροφή – που περιλαμβάνει κρέας, ψάρι, αυγά και τυρί – και μια χαμηλών λιπαρών βίγκαν διατροφή.
Το μισό γκρουπ ξεκίνησε με τη μία διατροφή και το άλλο μισό με την άλλη, ώστε όλοι να έχουν ίσες πιθανότητες να ακολουθήσουν πρώτα οποιοδήποτε πρόγραμμα.
Κάθε άτομο ακολούθησε τη διατροφή του για 16 εβδομάδες, και στη συνέχεια έκανε ένα διάλειμμα τεσσάρων εβδομάδων αποτοξίνωσης.
Οι συμμετέχοντες επέστρεψαν για έναν μήνα στη συνήθη διατροφή τους και μετά αντάλλαξαν πρόγραμμα, ακολουθώντας την αντίθετη διατροφή για άλλες 16 εβδομάδες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες κατέγραφαν καθημερινά την πρόσληψη τροφής, ώστε οι επιστήμονες να υπολογίσουν το «φορτίο οξέος» της διατροφής τους με δύο καθιερωμένους δείκτες – τους PRAL και NEAP.
Το φορτίο οξέος μετρά πόσο όξινη είναι η διατροφή σας, κάτι που έχει σημασία διότι ένα υψηλό φορτίο οξέος μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.
Μία από αυτές είναι η φλεγμονή. Ένα υψηλό φορτίο οξέος παρεμβαίνει στις ορμόνες και στα ένζυμα που ρυθμίζουν την καύση του λίπους.
Έτσι, ακόμα και αν καταναλώνετε τον ίδιο αριθμό θερμίδων, το σώμα σας γίνεται λιγότερο αποδοτικό στο να τις μετατρέπει σε ενέργεια και πιο επιρρεπές στο να τις αποθηκεύει ως λίπος.
Επιπλέον, ένα όξινο περιβάλλον στο έντερο μπορεί να αποθαρρύνει την ανάπτυξη των υγιών βακτηρίων.
Για τον λόγο αυτό, εκτός από το φορτίο οξέος, μετρήθηκε και το βάρος των συμμετεχόντων.