Διατροφή

Pule: Δείτε από τι φτιάχνεται το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο – Αγγίζει μέχρι και τα 1.000 ευρώ ανά κιλό!

Η σπανιότητα και η χειροποίητη φύση του το καθιστούν είδος πολυτελείας, που συχνά αγοράζεται από γκουρμέ σεφ ή συλλέκτες
Pule: Δείτε από τι φτιάχνεται το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο – Αγγίζει μέχρι και τα 1.000 ευρώ ανά κιλό!

Το τυρί pule, αδιαμφισβήτητα είναι το πιο ακριβό στον κόσμο, καθώς αγγίζει ακόμα και τα 1.000 ευρώ ανά κιλό!

Παρασκευάζεται στη Σερβία με μια σπάνια και απαιτητική σε εργασία μέθοδο. Έτσι, αυτό το τυρί δεν είναι απλώς μια γαστρονομική καινοτομία αλλά μια διατροφική και γεωργική σπανιότητα.

Από τι παρασκευάζεται το τυρί pule;

Το τυρί pule παρασκευάζεται από γάλα γαϊδούρας, ένα είδος που προέρχεται από το Ειδικό Φυσικό Καταφύγιο Zasavica της Σερβίας.

Σε αντίθεση με τα κοινά τυριά που παρασκευάζονται από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, το τυρί pule χρησιμοποιεί γάλα γαϊδούρας, το οποίο έχει μοναδικές ιδιότητες και είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να το προμηθευτεί κανείς.

Ένα κιλό τυριού pule απαιτεί περίπου 25 λίτρα γάλα γαϊδούρας.

  • Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα γαϊδούρας των Βαλκανίων (ή περιστασιακά με μικρό ποσοστό κατσικίσιου γάλακτος)
  • Δεν είναι δυνατή η μαζική παραγωγή λόγω της περιορισμένης απόδοσης γάλακτος ανά γαϊδουράκι
  • Τα γαϊδουράκια πρέπει να αρμέγονται με το χέρι τρεις φορές την ημέρα
  • Το γάλα γαϊδούρας περιέχει λιγότερη καζεΐνη, γεγονός που καθιστά την παραγωγή τυριού πιο δύσκολη

Επειδή το γάλα γαϊδούρας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και μια φυσικά γλυκιά, υδαρή υφή, δεν πήζει εύκολα. Αυτό καθιστά τη διαδικασία παραγωγής αργή, απαιτώντας ειδική δεξιότητα και μεγάλους όγκους γάλακτος για ελάχιστη παραγωγή.

Γιατί το τυρί Pule είναι τόσο ακριβό;

Το τυρί Pule κοστίζει έως και 1.000 ευρώ ανά κιλό (!) κυρίως λόγω της σπανιότητας του γάλακτος γαϊδούρας και της χειρωνακτικής προσπάθειας που απαιτείται για την παραγωγή του.

Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην υψηλή τιμή του:

  • Κάθε γαϊδούρα παράγει μόνο 200-300 ml γάλακτος ανά άρμεγμα
  • Η φάρμα Zasavica στη Σερβία διατηρεί ένα μικρό κοπάδι περίπου 200 γαϊδουριών
  • Μόνο λίγα κιλά τυριού pule παράγονται κάθε χρόνο
  • Όλα τα τυριά είναι χειροποίητα και ωριμάζουν υπό ελεγχόμενες συνθήκες

Η σπανιότητα και η χειροποίητη φύση του το καθιστούν είδος πολυτελείας, που συχνά αγοράζεται από γκουρμέ σεφ ή συλλέκτες που αναζητούν εκκεντρική αποκλειστικότητα.

Έχει το τυρί pule κάποια σημαντικά οφέλη υγείας;

Ναι, το γάλα γαϊδούρας -που χρησιμοποιείται στο τυρί pule- έχει ένα διατροφικό προφίλ παρόμοιο με το ανθρώπινο μητρικό γάλα, καθιστώντας το εύπεπτο και ενδεχομένως ωφέλιμο για άτομα με σχετική ευαισθησία.

Δείτε πώς συγκρίνεται το γάλα γαϊδούρας με το αγελαδινό γάλα:

Παρά τις υγιεινές του ιδιότητες, το τυρί pule δεν είναι ευρέως διαθέσιμο ή προσιτό λόγω της τιμής και της περιορισμένης προσφοράς του. Ωστόσο, επαινείται για την ήπια, γήινη γεύση του και το πιθανό υποαλλεργικό του προφίλ.

Συχνές ερωτήσεις

Πού παράγεται το τυρί pule;

Το τυρί pule παράγεται αποκλειστικά στη Σερβία, συγκεκριμένα στο Ειδικό Φυσικό Καταφύγιο Zasavica, το οποίο είναι αφιερωμένο στη διατήρηση των απειλούμενων με εξαφάνιση γαϊδουριών των Βαλκανίων.

Είναι το τυρί pule διαθέσιμο προς αγορά διεθνώς;

Είναι εξαιρετικά σπάνιο και συχνά δεν διατίθεται μέσω εμπορικών καταστημάτων. Τα περισσότερα τυριά pule πωλούνται ιδιωτικά ή σε αγοραστές ειδών πολυτελείας.

Έχει το τυρί pule γεύση παρόμοια με άλλα τυριά;

Η γεύση του είναι πιο ήπια και ελαφρώς πιο γλυκιά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη στο γάλα γαϊδούρας. Έχει μια εύθρυπτη υφή παρόμοια με τη φέτα, αλλά ένα πιο λεπτό άρωμα.

Μπορούν άτομα με αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα να φάνε τυρί pule;

Μερικά άτομα με αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα μπορεί να ανεχθούν το τυρί pule λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε καζεΐνη. Ωστόσο, η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη πριν το δοκιμάσουν.

Γιατί το γάλα γαϊδούρας δεν χρησιμοποιείται συχνότερα στα γαλακτοκομικά προϊόντα;

Η περιορισμένη απόδοση γάλακτος, η δυσκολία στο άρμεγμα και οι δυσκολίες στην πήξη το καθιστούν οικονομικά μη βιώσιμο για μαζική παραγωγή.

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε
16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε
01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη
19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;
19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση
17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε