Οι φράουλες πέρα από μοναδική γεύση έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία, με αποτέλεσμα να αξίζουν μια θέση στην καθημερινότητα μικρών και μεγάλων.
Μάλιστα, είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φολικό οξύ και φυτικές ίνες.
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, να επιταχύνουν την επούλωση και να προστατεύσουν από ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Δείτε πώς ωφελούν την υγεία οι φράουλες:
Διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου
Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τους (του τρόπου με τον οποίο οι υδατάνθρακες επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος), δεν προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα όπως άλλα φρούτα, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετική επιλογή για άτομα με διαβήτη.
Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση
Περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις που σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής που προκαλούν παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα και να προάγουν την επούλωση του δέρματος.
Κάνουν καλό στην καρδιά
Μελέτη σε γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας, έδειξε ότι όσες έτρωγαν τρεις μερίδες φράουλες την εβδομάδα, αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος.
Ο λόγος είναι ότι οι ανθοκυανίνες (αντιοξειδωτικά), τα φλαβονοειδή και το κάλιο που περιέχουν, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που προστατεύουν από ιούς και βακτήρια.
Αυξάνουν το φολικό οξύ
Οι φράουλες μπορούν να χρησιμεύσουν ως μια σταθερή πηγή φολικού οξέος ή βιταμίνης Β9, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του DNA και ιδιαίτερα σημαντική για ομαλή εγκυμοσύνη.
Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου
Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις φράουλες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο. Απαιτείται ωστόσο περισσότερη έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι ενώσεις μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης
Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε καθημερινά φράουλες, μπορούν να μειώσουν την ολική χοληστερόλη έως και 10% και την «κακή» χοληστερόλη κατά 13%.
Υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου
Έρευνες δείχνουν ότι οι φράουλες υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, βελτιώνοντας ενδεχομένως την ταχύτητα και τη λειτουργία της γνωστικής επεξεργασίας.
Διατροφικό προφίλ
Οι φράουλες έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει:
- 49 θερμίδες
- 0,5 γραμμάρια (g) λίπους
- 1 g πρωτεΐνης
- 12 g υδατάνθρακες
Επιπλέον, με περίπου 90 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης C ανά φλιτζάνι, οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν τους ενήλικες να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε βιταμίνη C.
Ένα φλιτζάνι δίνει περίπου 40 μικρογραμμάρια (mcg) φολικού οξέος, καλύπτοντας το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Πόσες φράουλες πρέπει να τρώτε την ημέρα;
Οι διατροφικές ανάγκες του καθενός διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, τη γενική κατάσταση της υγείας και άλλα. Για τους περισσότερους ενήλικες ωστόσο, μόλις 1 φλιτζάνι φράουλες καλύπτει το 100% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 έως 1,75 φλιτζανιών φράουλες την εβδομάδα, φαίνεται να είναι η ιδανική ποσότητα για να αποκομίσετε μερικά από τα άλλα οφέλη του φρούτου για την υγεία.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εντάξετε αυτή την ποσότητα φράουλας στην καθημερινή σας διατροφή:
- Τρώτε φράουλες όταν είναι η εποχή τους και κατεψυγμένες φράουλες τους χειμερινούς μήνες.
- Προσθέσετε τις φράουλες στα πρωινά σας, όπως στο γιαούρτι, τις τηγανίτες, τη βρόμη.
- Προσθέστε φράουλες σε smoothies, μαζί με άλλα φρούτα.
Οι φράουλες (και τα άλλα μούρα) διατηρούνται για περισσότερο χρόνο αν τις τοποθετήσετε στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου σας, όπως στο συρτάρι για τα φρούτα και τα λαχανικά ή σε ένα σφραγισμένο δοχείο.
Αν είναι δυνατόν, καταναλώστε τις εντός τριών ημερών για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη θρεπτική τους αξία και τη φρεσκάδα τους.