Διατροφή

Ο τρόπος που καταναλώνετε το αλκοόλ μπορεί να βλάψει το συκώτι

Ο τρόπος που καταναλώνετε το αλκοόλ μπορεί να βλάψει το συκώτι

Δεν επηρεάζει το συκώτι μόνο η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά και ο τρόπος που πίνει κάποιος.

Οι ερευνητές λένε ότι η κραιπάλη σε συνδυασμό με τον γενετικό κίνδυνο μπορεί να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης κίρρωσης του ήπατος που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Η κίρρωση του ήπατος θεωρείται συχνά ως ασθένεια που σχετίζεται με τη χρόνια κατάχρηση αλκοόλ, αλλά νέα έρευνα αναφέρει ότι μπορεί επίσης να προκληθεί από την κραιπάλη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα άτομα που πίνουν συστηματικά και σε μεγάλες ποσότητες και έχουν γενετική προδιάθεση, η οποία τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο κίρρωσης, μπορεί να έχουν εξαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε σύγκριση με όσους ανέφεραν ότι έπιναν καθημερινά αλλά εντός φυσιολογικών ορίων και είχαν μικρή γενετική προδιάθεση για κίρρωση που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Σημείωσαν ότι ο κίνδυνος αυτός ήταν ακόμη υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που έπιναν κατά συρροή και είχαν επίσης διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2.

Στις περιπτώσεις που υπάρχουν και οι τρεις παράγοντες κινδύνου – η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η γενετική προδιάθεση και η παρουσία διαβήτη τύπου 2 – οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη κίρρωσης από ό,τι η ποσότητα της κατανάλωσης, σύμφωνα με τους ερευνητές από το University College του Λονδίνου, το Royal Free Hospital, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

«Πολλές μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ της ηπατικής νόσου και του αλκοόλ εστιάζουν στον όγκο του αλκοόλ που καταναλώνεται», ανέφερε η Linda Ng Fat, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη ερευνήτρια στο University College του Λονδίνου. «Εμείς ακολουθήσαμε μια διαφορετική προσέγγιση, εστιάζοντας στο μοτίβο της κατανάλωσης και διαπιστώσαμε ότι αυτό αποτελεί καλύτερο δείκτη του κινδύνου ηπατικής νόσου από ό,τι η ποσότητα μόνο. 

Το άλλο βασικό εύρημα ήταν ότι όσο περισσότεροι παράγοντες κινδύνου εμπλέκονται, τόσο υψηλότερος είναι ο υπερβολικός κίνδυνος λόγω της αλληλεπίδρασης των παραγόντων αυτών», διευκρίνισε.

«Η έρευνα αυτή είναι σημαντική διότι αποκαλύπτει ότι δεν έχει σημασία μόνο το πόσο πίνει κάποιος συνολικά, αλλά και ο τρόπος που πίνει», πρόσθεσε η Pamela Healy, διευθύνουσα σύμβουλος του British Liver Trust. «Το να πίνετε πολύ, γρήγορα ή να πίνετε για να μεθύσετε, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ήπατος», εξήγησε. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο κάθε παράγοντας αυξάνει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου ακόμη και όταν εξετάζεται μεμονωμένα.

Για παράδειγμα, όσοι έκαναν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, η οποία κατηγοριοποιείται ως κατανάλωση 12 μονάδων αλκοόλ την ημέρα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κίρρωση που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Ο κίνδυνος για όσους είχαν υψηλή γενετική προδιάθεση ήταν τέσσερις φορές υψηλότερος και ο κίνδυνος για όσους είχαν διαβήτη τύπου 2 ήταν δύο φορές υψηλότερος.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι «απαιτείται περαιτέρω μελέτη καθώς μπορεί να υπάρχει κάτι που να προδιαθέτει γενετικά κάποιους ανθρώπους να έχουν πιο σοβαρές ηπατικές βλάβες από την κραιπάλη, οι οποίες μπορεί να οφείλονται απλώς στο σοκ αυτής της ποσότητας αλκοόλ που πρέπει να επεξεργαστεί τόσο γρήγορα σε αντίθεση με τις πιο σταθερές ποσότητες με την πάροδο του χρόνου.

Το σοκ της κραιπάλης θα μπορούσε ενδεχομένως να υπερβεί την ικανότητα του ήπατος να μεταβολίζει το αλκοόλ και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των κυττάρων του ήπατος να επιβιώσουν λόγω οξείας βλάβης, στην οποία μπορεί να είναι γενετικά επιρρεπή».

Όταν το αλκοόλ καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες, το συκώτι αδυνατεί να συμβαδίσει με τη διαδικασία αποτοξίνωσης, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τοξινών και την ανάπτυξη κίρρωσης του ήπατος με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ηπατική νόσος συγκαταλέγεται στις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου παγκοσμίως, καθώς εκτιμάται ότι το 2% έως 3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κίρρωση ή ηπατική νόσο. Αυτή η γνώση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στα άτομα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και να αναζητούν βοήθεια πριν προκληθεί μη αναστρέψιμη ηπατική βλάβη.

Ο Δρ Στίβεν Μπελ, κύριος συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σημείωσε ότι οι ηπατικές παθήσεις, και ιδίως οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ, έχουν αυξηθεί από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η μελέτη αυτή μας εξοπλίζει με νέα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, επιτρέποντάς μας έτσι να κατευθύνουμε αποτελεσματικότερα τις παρεμβάσεις προς εκείνους που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο», δήλωσε.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού