Διατροφή

Τα πλήρη γαλακτοκομικά δεν κάνουν κακό στην υγεία

Τα πλήρη γαλακτοκομικά δεν κάνουν κακό στην υγεία

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η αλλαγή ορισμένων διατροφικών συμπερασμάτων τα τελευταία 10 χρόνια. 

Μελέτες αμφισβητούν ότι η διατροφική χοληστερόλη και τα κορεσμένα λιπαρά είναι οι υπαίτιοι των καρδιοπαθειών, ενώ το 2015 εγκαταλείφθηκε η 60άχρονη σύσταση για το ανώτατο όριο πρόσληψη χοληστερόλης των 300 mg αθωώνοντας τα αυγά για την χοληστερόλη τους.

Για χρόνια, οι ειδικοί συστήνουν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κυρίως επειδή περιέχουν λιγότερο κορεσμένο λίπος το οποίο θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αθηροσκλήρωση.

Πρόσφατες μελέτες όμως δείχνουν ότι τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά μπορεί να μειώνουν:

-τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεις και,

-διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με την κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Μπορεί επίσης να μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας έστω κι αν περιέχουν περισσότερες θερμίδες.

Αμερικανική μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και επικεφαλής ήταν ο Dariush Mozaffarian από το Πανεπιστήμιο Tufts,  βρήκε ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά δεν φαίνεται να βλάπτουν την υγεία.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, από Καναδούς ερευνητές, βρήκε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όλων των ειδών (γάλα, γιαούρτι και τυρί) συνδέεται με:

-χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου,

-καρδιακής νόσου και,

-εγκεφαλικού επεισοδίου.

“Περίπου τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και καρδιαγγειακών παθήσεων”, ανέφερε η επιδημιολόγος Mahshid Dehghan, από το Population Health Research Institute, στον Καναδά.

Υποδηλώνουμε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι υγιεινά και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως σήμερα η επίσημη σύσταση είναι να καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά χωρίς λιπαρά ή έστω χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (Dietary Guidelines for Americans 2015-2020).

Η μελέτη

Η παρούσα μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από 136.384 ενήλικες οι οποίοι συμμετείχαν στην μελέτη PURE (Potential Urban Rural Epidemiology) που συγκέντρωσε πληροφορίες για τη διατροφή και την υγεία από άτομα σε 21 χώρες (οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν μεταξύ αυτών των χωρών αλλά ο Καναδάς ήταν).

Κανένας από τους ανθρώπους που περιλήφθηκαν στη μελέτη δεν είχε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου και όλοι τους ολοκλήρωσαν λεπτομερή διατροφικά ερωτηματολόγια για:

-τον τύπο και,

-τη συχνότητα πρόσληψης των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Στη διάρκεια 9 ετών παρακολούθησης:

– περίπου 10.500 άνθρωποι πέθαναν ή,

-εμφάνισαν σημαντικό καρδιαγγειακό πρόβλημα, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο και για τα δύο αποτελέσματα.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έτρωγαν γαλακτοκομικά, όσοι κατανάλωναν πάνω από δύο μερίδες ημερησίως, είχαν:

-χαμηλότερο συνολικό ποσοστό θνησιμότητας (3,4% έναντι 5,6%) κα,

-ι ποσοστό καρδιαγγειακής θνησιμότητας (0,9% έναντι 1,6%).

-Επίσης, είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου (3,5% έναντι 4,9%) και,

-εγκεφαλικού επεισοδίου (1,2% έναντι 2,9%).

Και μεταξύ των ανθρώπων που έτρωγαν μόνο πλήρη γαλακτοκομικά, όσοι κατανάλωναν τρεις μερίδες ημερησίως είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο από 0,5 μερίδες την ημέρα (3,3% έναντι 4,4%).

Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι η καταδίκη των ολικών γαλακτοκομικών μόνο και μόνο λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά, θα πρέπει να επανεξεταστεί.

“Η εστίαση στις τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά βασίζεται κυρίως στην υπόθεση ότι το κορεσμένο λίπος αυξάνει τη χοληστερόλη LDL”, ανέφερε η Dehghan.

Πρόσθεσε ότι” τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πολλά άλλα συστατικά π.χ. αμινοξέα, βιταμίνη Κ, ασβέστιο, μαγνήσιο.

Μπορούν να ζυμωθούν και να έχουν προβιοτικά.

Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε σε μία μόνο θρεπτική ουσία.

Και η υπόλοιπη διατροφή έχει σημασία“.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πιθανότατα καλύτερη από την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Προτείνουμε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να αποθαρρύνονται και ίσως ακόμη να ενθαρρύνονται, ειδικά στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι χαμηλή ή σε άτομα που καταναλώνουν πολύ λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα”, κατέληξε η Dehghan.

Να σημειωθεί πάντως ότι φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι Boehringer Ingelheim και η GlaxoSmithKline συνέβαλαν στη χρηματοδότηση της έρευνας.

Η GlaxoSmithKline δημιουργεί το Horlicks, ένα θρεπτικό ποτό με βάση το γάλα ενώ η Boehringer Ingelheim παράγει φάρμακα για αγελάδες.

Πηγή: Association of dairy intake with cardiovascular disease and mortality in 21 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study.

Διατροφή

19.01.2022

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου;

Ο καρκίνος του τραχήλου αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στις γυναίκες. Το 99.7% των περιστατικών της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου γνωρίζουμε σήμερα ότι συνδέεται με τη λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο ιός αυτός προκαλεί παθολογικές αλλαγές στον τράχηλο οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου. Η διάγνωση της συγκεκριμένης μορφής […]

17.01.2022

Πώς να ασκηθείτε εάν έχετε πόνο στα πόδια

Ο πόνος στα πόδια είναι μια κοινή, αναπηρική κατάσταση που σχετίζεται με τη μεγαλύτερη ηλικία και την παχυσαρκία και είναι πιο διαδεδομένος στις γυναίκες παρά στους άνδρες.  Μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι ο πόνος στα πόδια επηρεάζει σχεδόν ένα στα πέντε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω στην Αυστραλία. Ο Δρ Kade Paterson, ερευνητής στο Κέντρο Υγείας, […]

5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή
14.01.2022

5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

Αλήθειες και μύθοι για τα ψάρια
14.01.2022

Αλήθειες και μύθοι για τα ψάρια

Λευκά ή καφέ αυγά είναι τα καλύτερα για τη διατροφή σου;
14.01.2022

Λευκά ή καφέ αυγά είναι τα καλύτερα για τη διατροφή σου;

Υπάρχουν τροφές που μειώνουν το στρες;
13.01.2022

Υπάρχουν τροφές που μειώνουν το στρες;

Οι απαραίτητες βιταμίνες για ενέργεια και δυνατό ανοσοποιητικό
11.01.2022

Οι απαραίτητες βιταμίνες για ενέργεια και δυνατό ανοσοποιητικό

Πως να ασκηθείτε όταν πάσχετε από άσθμα
11.01.2022

Πως να ασκηθείτε όταν πάσχετε από άσθμα

Μπορεί το κατακάθι του καφέ να σας δώσει απαλότερο δέρμα;
07.01.2022

Μπορεί το κατακάθι του καφέ να σας δώσει απαλότερο δέρμα;

Μπορεί το οικιακό σαπούνι να σας δώσει λαμπερά φρύδια;
07.01.2022

Μπορεί το οικιακό σαπούνι να σας δώσει λαμπερά φρύδια;

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

19.01.2022

Π.Ο.Υ.: Και να γίνει ενδημικός ο COVID δεν σημαίνει ότι θα πάψει να είναι επικίνδυνος

Το γεγονός και μόνο ότι η πανδημία της COVID-19 θα εισέλθει κάποια στιγμή σε ενδημικό στάδιο δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). «Οι άνθρωποι μιλάνε για πανδημία ενάντια σε ενδημική νόσο, αλλά η ενδημική ελονοσία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες […]

19.01.2022

Πως είναι η ζωή με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ή αλλιώς ΧΑΠ είναι μία χρόνια και προοδευτικά εξελισσόμενη νόσος των αεραγωγών, η οποία χαρακτηρίζεται από μη αναστρέψιμη απόφραξή τους. Η ΧΑΠ οφείλεται σε μακροχρόνια έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, ή σε άλλους οικιακούς, περιβαλλοντικούς και επαγγελματικούς ρύπους. Παρότι είναι μία νόσος που μπορεί να προληφθεί, συνεχίζει ακόμη και σήμερα, να […]

Το δέρμα του βρέφους και τα προβλήματά του
19.01.2022

Το δέρμα του βρέφους και τα προβλήματά του

Ας νιώσουμε καλύτερα μαθαίνοντας λίγο περισσότερα για τα πολύτιμα μαλλιά μας!
19.01.2022

Ας νιώσουμε καλύτερα μαθαίνοντας λίγο περισσότερα για τα πολύτιμα μαλλιά μας!

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου;
19.01.2022

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου;

COVID-19: Ορισμένοι ασθενείς μεταδίδουν τον ιό ακόμα και 10 ημέρες μετά τη λοίμωξη
19.01.2022

COVID-19: Ορισμένοι ασθενείς μεταδίδουν τον ιό ακόμα και 10 ημέρες μετά τη λοίμωξη

Τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε για την COVID-19 στην εγκυμοσύνη
19.01.2022

Τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε για την COVID-19 στην εγκυμοσύνη

Τα άτομα με διαβήτη επιβάλλεται να κάνουν περιοδικό οφθαλμολογικό έλεγχο
19.01.2022

Τα άτομα με διαβήτη επιβάλλεται να κάνουν περιοδικό οφθαλμολογικό έλεγχο

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός παιδιού που περνά πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη
19.01.2022

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός παιδιού που περνά πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις εμβολίου COVID-19
19.01.2022

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις εμβολίου COVID-19