Διατροφή

Τα πλήρη γαλακτοκομικά δεν κάνουν κακό στην υγεία

Τα πλήρη γαλακτοκομικά δεν κάνουν κακό στην υγεία

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η αλλαγή ορισμένων διατροφικών συμπερασμάτων τα τελευταία 10 χρόνια. 

Μελέτες αμφισβητούν ότι η διατροφική χοληστερόλη και τα κορεσμένα λιπαρά είναι οι υπαίτιοι των καρδιοπαθειών, ενώ το 2015 εγκαταλείφθηκε η 60άχρονη σύσταση για το ανώτατο όριο πρόσληψη χοληστερόλης των 300 mg αθωώνοντας τα αυγά για την χοληστερόλη τους.

Για χρόνια, οι ειδικοί συστήνουν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κυρίως επειδή περιέχουν λιγότερο κορεσμένο λίπος το οποίο θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αθηροσκλήρωση.

Πρόσφατες μελέτες όμως δείχνουν ότι τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά μπορεί να μειώνουν:

-τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεις και,

-διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με την κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Μπορεί επίσης να μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας έστω κι αν περιέχουν περισσότερες θερμίδες.

Αμερικανική μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και επικεφαλής ήταν ο Dariush Mozaffarian από το Πανεπιστήμιο Tufts,  βρήκε ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά δεν φαίνεται να βλάπτουν την υγεία.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, από Καναδούς ερευνητές, βρήκε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όλων των ειδών (γάλα, γιαούρτι και τυρί) συνδέεται με:

-χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου,

-καρδιακής νόσου και,

-εγκεφαλικού επεισοδίου.

“Περίπου τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και καρδιαγγειακών παθήσεων”, ανέφερε η επιδημιολόγος Mahshid Dehghan, από το Population Health Research Institute, στον Καναδά.

Υποδηλώνουμε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι υγιεινά και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως σήμερα η επίσημη σύσταση είναι να καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά χωρίς λιπαρά ή έστω χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (Dietary Guidelines for Americans 2015-2020).

Η μελέτη

Η παρούσα μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από 136.384 ενήλικες οι οποίοι συμμετείχαν στην μελέτη PURE (Potential Urban Rural Epidemiology) που συγκέντρωσε πληροφορίες για τη διατροφή και την υγεία από άτομα σε 21 χώρες (οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν μεταξύ αυτών των χωρών αλλά ο Καναδάς ήταν).

Κανένας από τους ανθρώπους που περιλήφθηκαν στη μελέτη δεν είχε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου και όλοι τους ολοκλήρωσαν λεπτομερή διατροφικά ερωτηματολόγια για:

-τον τύπο και,

-τη συχνότητα πρόσληψης των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Στη διάρκεια 9 ετών παρακολούθησης:

– περίπου 10.500 άνθρωποι πέθαναν ή,

-εμφάνισαν σημαντικό καρδιαγγειακό πρόβλημα, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο και για τα δύο αποτελέσματα.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έτρωγαν γαλακτοκομικά, όσοι κατανάλωναν πάνω από δύο μερίδες ημερησίως, είχαν:

-χαμηλότερο συνολικό ποσοστό θνησιμότητας (3,4% έναντι 5,6%) κα,

-ι ποσοστό καρδιαγγειακής θνησιμότητας (0,9% έναντι 1,6%).

-Επίσης, είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου (3,5% έναντι 4,9%) και,

-εγκεφαλικού επεισοδίου (1,2% έναντι 2,9%).

Και μεταξύ των ανθρώπων που έτρωγαν μόνο πλήρη γαλακτοκομικά, όσοι κατανάλωναν τρεις μερίδες ημερησίως είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο από 0,5 μερίδες την ημέρα (3,3% έναντι 4,4%).

Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι η καταδίκη των ολικών γαλακτοκομικών μόνο και μόνο λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά, θα πρέπει να επανεξεταστεί.

“Η εστίαση στις τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά βασίζεται κυρίως στην υπόθεση ότι το κορεσμένο λίπος αυξάνει τη χοληστερόλη LDL”, ανέφερε η Dehghan.

Πρόσθεσε ότι” τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πολλά άλλα συστατικά π.χ. αμινοξέα, βιταμίνη Κ, ασβέστιο, μαγνήσιο.

Μπορούν να ζυμωθούν και να έχουν προβιοτικά.

Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε σε μία μόνο θρεπτική ουσία.

Και η υπόλοιπη διατροφή έχει σημασία“.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πιθανότατα καλύτερη από την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Προτείνουμε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να αποθαρρύνονται και ίσως ακόμη να ενθαρρύνονται, ειδικά στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι χαμηλή ή σε άτομα που καταναλώνουν πολύ λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα”, κατέληξε η Dehghan.

Να σημειωθεί πάντως ότι φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι Boehringer Ingelheim και η GlaxoSmithKline συνέβαλαν στη χρηματοδότηση της έρευνας.

Η GlaxoSmithKline δημιουργεί το Horlicks, ένα θρεπτικό ποτό με βάση το γάλα ενώ η Boehringer Ingelheim παράγει φάρμακα για αγελάδες.

Πηγή: Association of dairy intake with cardiovascular disease and mortality in 21 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study.

Διατροφή

14.07.2025

Το φρούτο του βασιλιά Βαραββά: Ρίχνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει την πέψη και «θωρακίζει» από τον καρκίνο

Εκτός από τον ζουμερό καρπό, και τα φύλλα του δέντρου χρησιμοποιούνται με ποικίλους τρόπους

14.07.2025

Πώς το φαγητό αργά το βράδυ επηρεάζει την υγεία σας – Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σας γεύμα

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για βραδινό, σύμφωνα με ειδικούς

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Aυτός ο τύπος καφέ αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα όρασης έως και επτά φορές
14.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Aυτός ο τύπος καφέ αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα όρασης έως και επτά φορές

Απώλεια βάρους μετά τα 50: Αυτές είναι οι τρεις διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά
14.07.2025

Απώλεια βάρους μετά τα 50: Αυτές είναι οι τρεις διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι ηλιόσποροι
14.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι ηλιόσποροι

Αυτά είναι τα 4 λαχανικά που μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες στην κουζίνα
14.07.2025

Αυτά είναι τα 4 λαχανικά που μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες στην κουζίνα

Σακχαρώδης διαβήτης: Οι αλλαγές στο πρωινό που μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου
14.07.2025

Σακχαρώδης διαβήτης: Οι αλλαγές στο πρωινό που μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου

Βουτάνιο: Πόσο ωφέλιμο είναι τελικά για την υγεία;
14.07.2025

Βουτάνιο: Πόσο ωφέλιμο είναι τελικά για την υγεία;

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!
11.07.2025

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!

Ειδικοί προειδοποιούν: Τα καλλυντικά dupes μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία – Περιέχουν περιττώματα
11.07.2025

Ειδικοί προειδοποιούν: Τα καλλυντικά dupes μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία – Περιέχουν περιττώματα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.07.2025

Η σωστή ποσότητα αντηλιακού που πρέπει να βάζουμε σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ένα άτομο που εφαρμόζει σωστά αντηλιακό καθημερινά χρειάζεται περίπου 1 σωληνάριο την εβδομάδα

14.07.2025

Το φρούτο του βασιλιά Βαραββά: Ρίχνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει την πέψη και «θωρακίζει» από τον καρκίνο

Εκτός από τον ζουμερό καρπό, και τα φύλλα του δέντρου χρησιμοποιούνται με ποικίλους τρόπους

Το σημάδι στα μάτια που «μαρτυρά» υψηλή χοληστερίνη – Δείτε πώς μοιάζει (φωτο)
14.07.2025

Το σημάδι στα μάτια που «μαρτυρά» υψηλή χοληστερίνη – Δείτε πώς μοιάζει (φωτο)

Πώς το φαγητό αργά το βράδυ επηρεάζει την υγεία σας – Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σας γεύμα
14.07.2025

Πώς το φαγητό αργά το βράδυ επηρεάζει την υγεία σας – Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σας γεύμα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Aυτός ο τύπος καφέ αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα όρασης έως και επτά φορές
14.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Aυτός ο τύπος καφέ αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα όρασης έως και επτά φορές

Απώλεια βάρους μετά τα 50: Αυτές είναι οι τρεις διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά
14.07.2025

Απώλεια βάρους μετά τα 50: Αυτές είναι οι τρεις διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
14.07.2025

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι ηλιόσποροι
14.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι ηλιόσποροι

Αυτά είναι τα 4 λαχανικά που μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες στην κουζίνα
14.07.2025

Αυτά είναι τα 4 λαχανικά που μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες στην κουζίνα

Σακχαρώδης διαβήτης: Οι αλλαγές στο πρωινό που μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου
14.07.2025

Σακχαρώδης διαβήτης: Οι αλλαγές στο πρωινό που μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου