Ιάπωνες επιστήμονες ανέπτυξαν πειραματικό φάρμακο το οποίο έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί την φυσική αναγέννηση δοντιών στον άνθρωπο, ανοίγοντας τον δρόμο για θεραπείες χωρίς εμφυτεύματα, γέφυρες ή οδοντοστοιχίες.
Η καινοτόμος θεραπεία στοχεύει σε μια πρωτεΐνη, γνωστή ως USAG-1, η οποία φυσιολογικά καταστέλλει την ανάπτυξη νέων δοντιών.
Με την αναστολή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορούν να «ξυπνήσουν» ανενεργούς οδοντικούς βλαστούς που υπάρχουν στη γνάθο, οδηγώντας στην ανάπτυξη νέων, φυσικών δοντιών.
Scientists in Japan have created a drug that lets humans regrow lost teeth naturally pic.twitter.com/hv4jX16pxt
— Interesting STEM (@InterestingSTEM) April 29, 2026
Οι πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και κουνάβια, έδειξαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, με την ανάπτυξη πλήρως σχηματισμένων δοντιών.
Ήδη έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους στην Ιαπωνία, με βασικό στόχο να αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Αρχικά, η θεραπεία προορίζεται για ανθρώπους που γεννήθηκαν με συγγενή έλλειψη δοντιών, ωστόσο οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι στο μέλλον θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις απώλειας δοντιών λόγω ηλικίας, τραυματισμού ή ασθένειας.
Αν οι κλινικές δοκιμές ολοκληρωθούν επιτυχώς, οι ειδικοί εκτιμούν πως η νέα αυτή θεραπεία θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμη μέσα στην επόμενη δεκαετία, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην αναγεννητική ιατρική και στην οδοντιατρική φροντίδα.