Διατροφή

Η ζάχαρη κρύβεται παντού: Μάθε και προφυλάξου

Η ζάχαρη κρύβεται παντού: Μάθε και προφυλάξου

Πολλά άρθρα σε περιοδικά και στο διαδίκτυο αναφέρονται στην περιεκτικότητα διαφόρων τροφίμων σε κρυφά σάκχαρα.

Οι δημοσιεύσεις αυτές συχνά βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και είναι αρκετά περιγραφικές.

Διάφορες σελίδες περιέχουν γραφήματα με την ποσότητα σακχάρου που περιέχει κάθε τρόφιμο (για παράδειγμα πόσα γραμμάρια  ή κύβοι ζάχαρης περιέχονται σε αναψυκτικά, συσκευασμένα λαχανικά, δημητριακά, σούπες και σάλτσες), ειδικά σε τρόφιμα τα οποία στην αρχική τους μορφή δεν περιέχουν σάκχαρα.

Με τον όρο σάκχαρα εννοούμε απλά ή ελεύθερα σάκχαρα (μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες) τα οποία έχουν προστεθεί στα φαγητά ή ποτά από τον παρασκευαστή, το μάγειρα ή τον καταναλωτή, καθώς και σάκχαρα που περιέχονται φυσιολογικά στο μέλι, τα σιρόπια, καθώς και τους φυσικούς και τους συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων, σύμφωνα με την ομάδα ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας“, αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Τσαπόγας MD -Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος Αναπληρωτής Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Υπεύθυνος Κέντρου Μεταβολισμού και Διαβήτη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μη λοιμώδη νοσήματα (καρδιοπάθειες, διαβήτης, καρκίνος κ.λ.π.) ενοχοποιούνται για το 68% των θανάτων παγκοσμίως και τα ελεύθερα σάκχαρα σε μεγάλες ποσότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στην παθολογία αυτών των νόσων.

Λόγω αυτού, ο WHO έχει δημοσιεύσει οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση σακχάρων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης.

Ο στόχος, μάλιστα, είναι η κατανάλωση σακχάρων να φτάσει μελλοντικά στο 5%, δηλαδή περίπου 25γρ ημερησίως.

Παρά τις οδηγίες η κατανάλωση σακχάρων είναι σε υψηλά επίπεδα

Παρά τις οδηγίες αυτές, η κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων παραμένει σε υψηλά επίπεδα παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, τα σάκχαρα αποτελούν:

-το 7-8% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης στη Νορβηγία και την Ουγγαρία,

-το 12% στη Σουηδία, τη Σλοβενία και τη Δανία,

-το 16-17% στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ισπανία και,

-το 25% στην Πορτογαλία.

Στις αγροτικές περιοχές της Αφρικής τα αντίστοιχα ποσοστά

-ήταν 7.5% ενώ,

– στις αστικές περιοχές 10%.

-Στις ΗΠΑ η κατανάλωση σακχάρων φτάνει το 18%.

Η μεγάλη απόφαση για μείωση της ζάχαρης, αλλά και πάλι κάπου είναι κρυμμένη

“Η απόφαση να μειώσει κάποιος την κατανάλωση ζάχαρης μοιάζει εύκολη, ωστόσο πόσοι ξέρουν ότι σε διάφορα τρόφιμα μπορεί να περιέχονται κρυφά σάκχαρα;

Πόση είναι η πραγματική ποσότητα ζάχαρης που περιέχει κάθε τρόφιμο και ποια είναι τα φαγητά με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ελεύθερα σάκχαρα;“, επισημαίνει ο κ. Τσαπόγας.

Μια απλή απάντηση στις ερωτήσεις αυτές μπορεί να συνεισφέρει στην πραγματική μείωση της πρόσληψης σακχάρων και κατά συνέπεια να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής.

Κύριες πηγές ελεύθερων σακχάρων αποτελούν: 

τα αναψυκτικά, τα γλυκά, τα κέικ (και παρόμοια προϊόντα), οι χυμοί φρούτων (όχι φυσικοί), τα γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως επιδόρπια), οι συσκευασμένες σάλτσες, τα συσκευασμένα λαχανικά, το τσάι και ο καφές, ορισμένα είδη ψωμιού (όπως το ψωμάκι του χάμπουργκερ) και αρκετά αλκοολούχα ποτά.

Τα σακχαρούχα αναψυκτικά είναι η μεγαλύτερη πηγή ελεύθερων σακχάρων και κατά συνέπεια επιπλέον θερμίδων χωρίς καμία διατροφική αξία.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τα συγκεκριμένα ποτά δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τους τη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε θερμίδες με αποτέλεσμα να μην μειώνουν αντίστοιχα την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν.

Τα αναψυκτικά αυτά περιέχουν 34-47 γραμμάρια ζάχαρης στο κουτάκι των 330 mL.

Κατά συνέπεια, τα σακχαρούχα ποτά είναι ο κύριος παράγοντας που ενοχοποιείται για την εμφάνιση παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και μεταβολικού συνδρόμου”, επισημαίνει ο κ. Τσαπόγας

Συγκεκριμένα, οι περιεκτικότητες σε ζάχαρη διαφόρων τροφίμων ανά μερίδα έχουν ως εξής:

  • Σάλτσες 3-16 γρ
  • Χυμοί φρούτων και αναψυκτικά 12-65 γρ
  • Σόδες 10-25 γρ
  • Σούπες λαχανικών 8-24 γρ
  • Γαλακτοκομικά 6-16 γρ
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα πρωϊνού και smoothies 16-48 γρ
  • Τσάι και καφές 12-60 γρ
  • Λαχανικά σε κονσέρβα 8-25 γρ
  • Ψωμί και αρτοσκευάσματα 8-12 γρ
  • Σάλτσες σαλάτας 3-16 γρ
  • Ποτά με μικρή ποσότητα αλκοόλ 0.2-35 γρ
  • Προμαγειρεμένα τρόφιμα 8-25 γρ

Στις περισσότερες χώρες είναι υποχρεωτικό από το νόμο να αναγράφεται στη συσκευασία των τροφίμων η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες, συνολικό λίπος, κορεσμένα λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αλάτι.

Η περιεκτικότητα σε σάκχαρα ορισμένες φορές κρύβεται πίσω από διάφορες ονομασίες (όπως νέκταρ, κρύσταλλοι, γλυκαντικά, σιρόπι, δεξτρόζη, μαλτόζη, σακχαρόζη ή ζάχαρη, ινβερτοσάκχαρο κ.λ.π.).

Επίσης δεν προσδιορίζεται αν πρόκειται για σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά ή αν αυτά έχουν προστεθεί τεχνητά.

Μερικές φορές τα αλκοολούχα ποτά εξαιρούνται από την υποχρέωση αναγραφής διατροφικών πληροφοριών στη συσκευασία τους.

Συνοψίζοντας, φαίνεται ότι η ποσότητα των κρυφών σακχάρων αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για αρκετές παθήσεις και πρέπει να αποφεύγεται.

“Χρειάζεται να γίνουν περισσότερες έρευνες πάνω στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε σάκχαρα και τα αποτελέσματα να είναι γνωστά στους καταναλωτές.

Ακόμη, τρόφιμα πλούσια σε προστιθέμενα σάκχαρα πρέπει να ελέγχονται από τις υπηρεσίες υγείας και να ενθαρρύνεται η ελάττωση της περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα με σκοπό τη βελτίωση της δημόσιας υγείας”, καταλήγει ο κ. Παναγιώτης Τσαπόγας.

Διατροφή

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Οι αγκινάρες, μπορεί να μην αποτελούν από τα πιο αγαπημένα φαγητά ωστόσο θα πρέπει να γίνει γνωστό πως  είναι γεμάτες βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και πολύτιμα φυτοχημικά συστατικά που καταπολεμούν ασθένειες. “Η καρδιάς της αγκινάρας είναι μαλακιά και σαρκώδης. Αλλά τα πέταλα και οι μίσχοι του φυτού είναι εξίσου νόστιμα και θρεπτικά. Δεν είναι τόσο δύσκολο […]

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Ιατρεία Advanced Derma: Όλες οι σύγχρονες υπηρεσίες αισθητικής στις πιο προσιτές τιμές – Βοtox, laser & υαλουρονικό από τη γιατρό Χ.Ζησίμου
07.02.2024

Ιατρεία Advanced Derma: Όλες οι σύγχρονες υπηρεσίες αισθητικής στις πιο προσιτές τιμές – Βοtox, laser & υαλουρονικό από τη γιατρό Χ.Ζησίμου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ