Διατροφή

Αλκοόλ και ζάχαρη: Γιατί μας προκαλούν δίψα;

Αλκοόλ και ζάχαρη: Γιατί μας προκαλούν δίψα;

Εάν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η κατανάλωση αλκοόλ ή ζάχαρης μας κάνει να διψάμε, οι ερευνητές στο UT Southwestern Medical Center στο Τέξας έχουν μια απάντηση.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, διαπιστώθηκε ότι η ορμόνη ή ο αυξητικός παράγοντας των ινοβλαστών 21 (FGF21) έδρασε μέσω του κέντρου ανταμοιβής του εγκεφάλου σε εργαστηριακά ποντίκια για να καταστείλει την επιθυμία για ζάχαρη και αλκοόλ προς χάριν της κατανάλωσης νερού.

«Γνωρίζαμε ότι η έκθεση σε αλκοόλ ή ζάχαρη ενεργοποιεί την παραγωγή της ορμόνης FGF21 στο ήπαρ. Αυτό που ανακαλύψαμε τώρα είναι ότι αυτή η ορμόνη ταξιδεύει στη συνέχεια στο αίμα,σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο, για να διεγείρει το αίσθημα της δίψας, εμποδίζοντας έτσι την αφυδάτωση », δήλωσε ο Steven Kliewer, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και πρόσθεσε: «Απρόσμενα, η FGF21 δρα μέσω μιας νέας οδού που είναι ανεξάρτητη από την κλασσική διαδρομή δίψας-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης στα νεφρά».

Στους ποντικούς, η ορμόνη ρύθμισε την ενυδάτωση (την πόση νερού) σε απόκριση ως αντίδραση στην έλλειψη του θρεπτικού συστατικού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φυσιολογικά ποντίκια και τα ποντίκια που ήταν γενετικά ανίκανα να παράγουν FGF21 έπιναν παρόμοιες ποσότητες νερού όταν τους δόθηκε η τυπική δίαιτα.

Ωστόσο, μια κετονική δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και λίγους υδατάνθρακες διέγειρε την κατανάλωση ύδατος στα φυσιολογικά ποντίκια, ενώ τα γενετικά ανίκανα να παράγουν FGF21 ποντίκια δεν αύξησαν την πρόσληψη νερού ως απόκριση σε αυτό το στρες.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαίωσαν το ρόλο της ορμόνης στο σηματοδοτικό μονοπάτι, όπως ανέφεραν οι ερευνητές. Ένα δεύτερο σημαντικό εύρημα στη μελέτη αυτή είναι η πολύ ισχυρή αντίδραση στην ορμόνη στους ανθρώπους. Για τις ανάγκες της έρευνας, ζητήθηκε από 21 άτομα που χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες, να πιουν είτε ένα μίγμα αλκοόλ και χυμού, είτε χυμό μόνο. Μετά από τέσσερις ώρες, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα FGF21 στο αίμα τους. Σε απάντηση στο αλκοόλ, τα επίπεδα FGF21 κορυφώθηκαν σε περίπου δύο ώρες και έπεσαν μετά από αυτό.

“Αυτό υποδηλώνει ότι η FGF21 μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποια μέρα ως φάρμακο για τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ και την προστασία από τις επιδράσεις του στους ανθρώπους”, δήλωσε ο David Mangelsdorf, ένας άλλος επιστήμονας της ομάδας. “Αυτά τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι η FGF21 ρυθμίζεται με τον ίδιο τρόπο στους ανθρώπους όπως και στα ποντίκια και ότι η διαδικασία περιλαμβάνει την έκφραση και την ενεργοποίηση ορισμένων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο”, ανέφερε ο Mangelsdorf.

Πηγή: utsouthwestern.edu

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού