Διατροφή

H δίαιτα των μονάδων: Ιδανική για αδυνάτισμα ή απάτη;

H δίαιτα των μονάδων: Ιδανική για αδυνάτισμα ή απάτη;

Κατά καιρούς, δημοσιοποιούνται διάφορα πρότυπα διαιτολογικών θεωριών για την πολυπόθητη απώλεια βάρους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «δίαιτα των μονάδων».

Πώς λειτουργεί το σύστημα των μονάδων:

Αν θέλετε να χάσετε πάνω από 12 κιλά, κάνετε 7 μονάδες ενώ αν θέλετε να χάσετε κάτω από 12 κιλά τότε κάνετε 6 μονάδες.

Το κάθε υλικό που χρησιμοποιείται για τη παρασκευή ενός γεύματος, αντιστοιχεί σε 1 μονάδα.

Το νερό, το αλάτι, το πιπέρι και διάφορα άλλα μπαχαρικά δεν μετράνε ως μονάδες.

Μηδενικά θεωρούνται ακόμα όλα τα λαχανικά εκτός της πατάτας, του παντζαριού και του καλαμποκιού, καθώς και τα φρούτα, εκτός από το καρπούζι, το πεπόνι, τα σύκα, το σταφύλι και τα τροπικά φρούτα που αντιστοιχούν σε μία μονάδα.

Όλα τα ροφήματα και όλα τα τρόφιμα που έχουν μονάδα, θα πρέπει να καταναλώνονται εντός 1 ώρας.

Ενώ τα φρούτα σε αυτή τη δίαιτα είναι απεριόριστα, δεν πρέπει να συνδυάζονται γιατί ακόμη και δύο μηδενικά φρούτα αν τα καταναλώσετε μαζί χρεώνεστε μια μονάδα για κάθε φρούτο.

Μετά από 2 ώρες από την κατανάλωση του εκάστοτε φρούτου, μπορείτε να φάτε κάποιο άλλο και να μην χρεωθείτε καμία μονάδα.

Η δίαιτα αυτή δεν δίνει σημασία στις θερμίδες.

Σε αυτή τη δίαιτα δεν παίζει ρόλο εάν για παράδειγμα, το γιαούρτι είναι πλήρες ή με 0% λιπαρά. Και τα δύο αντιστοιχούν σε μία μονάδα.

Επίσης, για παράδειγμα, 1 πιάτο φασολάκια λαδερά με πατάτες, ισοδυναμούν με 2 μονάδες, αλλά και 5 πιάτα φασολάκια λαδερά με πατάτες ισοδυναμούν με δύο μονάδες.

H συμβουλή της ειδικού

Πρόκειται προφανώς, για μια μη επιστημονικά τεκμηριωμένη διαιτολογική αντιμετώπιση απώλειας βάρους. Δεν υφίσταται καμία κατηγοριοποίηση των τροφών χρησιμοποιώντας «μονάδες» με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Επίσης παρατηρούνται αστοχίες όπως η κατηγοριοποίηση των τροφών χωρίς καμία λογική επιστημονική τεκμηρίωση καθώς επίσης και το γεγονός ότι η ποσότητα κατανάλωσης δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψιν. Στην απώλεια και διατήρηση βάρους είναι καταλυτικοί παράγοντες και η ποιότητα αλλά και η ποσότητα της τροφής.

Δεν μπορούν επίσης να συνυπάρχουν στην ίδια θεωρία διατροφικής συμπεριφοράς οι όροι «δεν δίνουμε σημασία στην ποσότητα» και αντίθετα «πρέπει να υπάρχει μέτρο».

Στην επιστήμη της διαιτολογίας, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι υπάρχει η γενικευμένη κατηγοριοποίηση των τροφών με άλλα κριτήρια, επιστημονικά ορθά όπως είναι το είδος του τροφίμου (π.χ. φρούτα, λαχανικά, κρέας κ.λ.π.), η ποσότητα και η περιεκτικότητά του σε θερμίδες και μακροθρεπτικά συστατικά (λίπος, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες). Τα τρόφιμα με αυτά τα κριτήρια αναφέρονται ως «ισοδύναμα»!

Για παράδειγμα, ένα ισοδύναμο φρούτου με 60 Kcal και 15 γρ υδατανθράκων αντιστοιχεί σε ένα μήλο μικρού μεγέθους ή 17 μικρές ρόγες σταφύλι. Αυτό αποσκοπεί στον πιο εύκολο και γρήγορο υπολογισμό της περιεκτικότητας των τροφών σε θερμίδες και μακροθρεπτικά συστατικά με απώτερο σκοπό την εύστοχη σύνταξη του κατάλληλου διαιτολογίου.

Η σύνταξη ενός διαιτολογίου πρέπει να στηρίζεται στην εξιδανικευμένη διαιτολογική υποστήριξη κάτι που η δίαιτα των μονάδων αγνοεί. Επίσης, μια ορθή σύνταξη διαιτολογίου πρέπει να έχει ως γνώμονά της την ποικιλία τροφών αλλά και τον θερμιδικό προσδιορισμό αναλόγως την περίπτωση.

Τέλος, δεν υφίσταται χρονικός περιορισμός στην κατανάλωση των τροφών όπως «Όλα τα ροφήματα και όλα τα τρόφιμα που έχουν μονάδα, θα πρέπει να καταναλώνονται εντός μιας ώρας», θεωρία που υποστηρίζει η δίαιτα των μονάδων.

*Από την Εύη Μίχου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού