Διατροφή

Ζωικά τρόφιμα από φυτικά συστατικά και βλαστοκύτταρα: το παρόν και το μέλλον

Ζωικά τρόφιμα από φυτικά συστατικά και βλαστοκύτταρα: το παρόν και το μέλλον

Στα επόμενα χρόνια,  πριν το 2030, θα ληφθούν παγκόσμια μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή που οφείλεται κατά κύριο λόγο, στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σε αυτό συμμετέχει περισσότερο από τις μεταφορές, η κτηνοτροφία.

Τα κτηνοτροφικά ζώα, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού, απαιτούν τεράστιες εκτάσεις χορτολιβαδικής γης, εκπέμπουν απίστευτες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, δαπανούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για την παραγωγή λιπασμάτων, αγροχημικών, φροντίδας των ζώων κλπ.

Παράλληλα οι δαπάνες για την υγεία των ζώων συνεχώς αυξάνονται, και όλο περισσότερες ζωονόσοι μεταδίδονται στον άνθρωπο ενώ συγχρόνως η κακοποίηση των κτηνοτροφικών ζώων αποτελεί πραγματική μάστιγα (σφαγεία κλπ).

Η αστικοποίηση περιορίζει όλο και περισσότερο τις εκτάσεις γης που διατίθενται για κτηνοτροφία και να μη ξεχνάμε ότι ο Κορωνοϊός προήλθε από τις νυχτερίδες επειδή ο άνθρωπος κατέστρεψε δάση, βιότοπους κλπ – ήρθε δηλαδή ο άνθρωπος πολύ κοντά στο φυσικό περιβάλλον των άγριων ζώων και κάποια στιγμή ο Κορωνοϊός που ζει μαζί με τις νυχτερίδες χωρίς να τις προσβάλει, πήδηξε από μια νυχτερίδα σε έναν άνθρωπο και έτσι προκλήθηκε η πανδημία σε όλο τον πλανήτη.

Η κακή διατροφή, από κάθε είδους κρέατα ευθύνεται περισσότερο από το 60% των ασθενειών

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερο από το 60% των κάθε είδους ασθενειών οφείλονται στην κακή διατροφή από κάθε είδους κρέατα και κρεατοσκευάσματα“, αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ -πρώην Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College, Νίκος Κατσαρός, προσθέτοντας:

“Η υπέρταση οι γαστρεντερικές διαταραχές, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η χοληστεριναιμία, η παχυσαρκία, ορισμένες μορφές καρκίνου κλπ. οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αλόγιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κρεατοσκευασμάτων”.

Τέλος, οι ιχθυοκαλλιέργειες, με την πρωτοφανή εξάπλωση τους κοντά στις ακτές, ρυπαίνουν όλο και περισσότερο το θαλάσσιο περιβάλλον και τα ιχθυρά αυτών περιέχουν όλο και περισσότερο τοξικές ουσίες.

Παραγωγή ζωικών τροφίμων από το φυτικό βασίλειο και τα βλαστοκύτταρα ζώων

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η παραγωγή ζωικών τροφίμων από το φυτικό βασίλειο και τα βλαστοκύτταρα ζώων συνεχώς θα αυξάνεται, έως ότου μια ημέρα καθιερωθεί νομοθετικά“, επισημαίνει ο κ. Κατσαρός.

Ήδη εταιρείες παράγουν κιμά, κρέας κόκκινο και λευκό, γάλα, γαλακτοκομικά, ψάρια, αυγά κλπ. από φυτικά συστατικά και βλαστοκύτταρα.

Στην συνέχεια, παρουσιάζονται μερικές από τις πρόσφατες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που παράγουν ζωικά τρόφιμα από το φυτικό βασίλειο και από βλαστοκύτταρα ζώων.

Χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων αυτών είναι:

– εκμετάλλευση και εφαρμογή μιας ιδέας,

-λίγο προσωπικό,

– πλανητική διάθεση του προϊόντος.

Mister Veg. Έτος ίδρυσης 2018. Ινδία.

Η Mister Veg ιδρύθηκε για να παράγει κρέας και κρέας ψαριού από φυτικά συστατικά και προσφορά αυτών ως ετοίμων φαγητών χωρίς συντηρητικά και χωρίς διατήρηση σε ψυγείο, για αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο.

Βάση των προϊόντων αυτών είναι σόγια ,φασόλια διαφόρων ειδών, καρότα και βότανα για χρώμα και γεύση.

Hooked: Έτος ίδρυσης το 2019, με έδρα τη Στοκχόλμη, Σουηδία.

Η Hooked παράγει από φυτά, ψαρικά πλούσια σε πρωτεΐνη και ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα.

Τα πρώτα προϊόντα ήταν τόνος και σολομός.

Ο σολομός και ο τόνος, έχουν ως βάση τη σόγια, ενώ προστίθενται χρωστικές από καρότα και βότανα ως γευστικά συστατικά.

MeetJack: Έτος ίδρυσης, 2019, με έδρα το Χάρλεμ στην Ολλανδία.

Η Meet Jack παράγει ζωικά τρόφιμα από το φυτό αρτοκαρπός (jackfruit), όπως ολλανδικούς κεφτέδες, κροκέτες και μπιφτέκια.

Ο αρτοκαρπός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Heuros: Έτος ίδρυσης 2018, με έδρα τη Brisbane στην Αυστραλία.

Η Heuros βασίζεται στην παραγωγή κυτταροκαλλιεργειών από κυτταρικός σειρές μυών (βλαστοκύτταρα) βοοειδών ή κοτόπουλων, μέσα σε διάλυμα που δεν περιέχει ζωικά συστατικά, ή γενετικά τροποποιημένα υλικά ή υλικά γενετικής μηχανικής.

Από την τεχνολογία αυτή παράγεται από μυϊκή μάζα, μοσχαριών ή κοτόπουλων .

Live Green. έτος ίδρυσης το 2019, με έδρα το Σαντιάγο στη Χιλή.

H Live Green Co, παράγει κρεατικά τρόφιμα από κόκκινα φασόλια και τροπικά φυτά μορίγκα και τούλσι (mungbeans, moringa,tulsi).

Με απλές βιοτεχνολογικές διεργασίες, παράγει από τα φυτικά αυτά προϊόντα ζωικά τρόφιμα, χωρίς γλουτένη, με μη μεταλλαγμένη σόγια, που συσκευάζονται σε μη πλαστικές συσκευασίες.

Remilk: Έτος ίδρυσης το 2019 ,με έδρα το TelAviv στο Ισραήλ.

Η Remilk με ενζυματική τεχνολογία (fermentation) αναπαράγει πρωτεΐνες γάλακτος χωρίς την παρέμβαση αγελάδων και παράγει γαλακτοκομικά όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμες κλπ, που έχουν την ίδια γεύση με τα αντίστοιχα ζωικά προϊόντα και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες.

Η βάση των προϊόντων αυτών είναι φυτά, είδη χορταρικών που με τους κατάλληλους μύκητες και βακτήρια παράγουν τελικά γάλα κλπ.

Zveetz: Έτος ίδρυσης το 2018, με έδρα στο Βερολίνο, Γερμανία.

Η Zveetz είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που παράγει γλυκίσματα χωρίς ζάχαρη όπως φυτική μους από καρύδα, βανίλια, φιστίκια, στέβια και βύνη μπύρας.

Wholy food: Έτος ίδρυσηςτο 2020, με έδρα το Παρίσι, Γαλλία.

H Whooly food παράγει φυτική μαγιονέζα, τζατζίκι, και κάθε είδους φυτικές σάλτσες από λαχανικά.

Devon Garden: Έτος ίδρυσης το 2018, με έδρα στο Exeter, Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εταιρεία Devon Garden παράγει φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα με διαδικασίες εκχύλισης (απομόνωσης) από χυμό κίτρινων μπιζελιών που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

ILoveY ou Vegie Much: Έτος ίδρυσης το 2019, με έδρα το Βερολίνο, Γερμανία.

Η εταιρεία ILove You Vegie Much, παράγει φυτικά προϊόντα, πλούσια σε πρωτεΐνες για μωρά από 6 έως 24 μηνών.

Ένα βιολογικό πρωϊνό δημητριακών είναι το κύριο προϊόν.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Νίκος Κατσαρός αναφέρει:

Τα μέχρι σήμερα εμφανιζόμενα μειονεκτήματα ότι είναι προϊόντα υπερ-επεξεργασμένα με υψηλές τιμές και περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού καθώς και  κεκορεσμένων λιπαρών πρέπει να ξεπερασθούν, καθώς και η χρησιμότητα τους στην υγεία πρέπει να επιβεβαιωθεί.

Οι ελληνικές εταιρείες που καλλιεργούν βότανα, ή παράγουν συστατικά βοτάνων, ή ρητίνες, μπορούν άμεσα να επιδιώξουν συνεργασίες με εταιρείες παραγωγής ζωικών τροφίμων από φυτικές ουσίες, διότι όλες αυτές χρειάζονται συστατικά βοτάνων για χρώμα, γεύση, υφή και σύσταση κλπ..”

Μονόδρομος σε λίγα χρόνια η παραγωγή  ζωικών τροφίμων από φυτά 

Τα ΑΕΙ σε συνεργασία με βιομηχανίες τροφίμων , θα πρέπει να αναπτύξουν έρευνα R&D για τη συμμετοχή της βιομηχανίας τροφίμων στην παραγωγή ζωικών τροφίμων από φυτά, που σε λίγα χρόνια θα είναι μονόδρομος.

“Η πολιτεία να καθιερώσει κίνητρα και θεσμικό πλαίσιο για τη συμμετοχή των αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων στην εξελισσόμενη επανάσταση της γεωργικής παραγωγής «ζωϊκά τρόφιμα από το φυτικό βασίλειο» και βλαστοκύτταρα¨, επισημαίνει ο κ. Κατσαρός, προσθέτοντας:

Η πολιτεία πρέπει άμεσα να καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο εισαγωγής αλλά και παραγωγής  ζωικών προϊόντων από φυτικά συστατικά και βλαστοκύτταρα.

H μέθοδος παραγωγής ,η επεξεργασία ,τα συστατικά και η ονομασία είναι μόνο μερικά από τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να αναφέρονται και στην ετικέτα“.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού