Διατροφή

Ανεβάστε την ψυχολογία σας με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές

Ανεβάστε την ψυχολογία σας με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές

Είναι γνωστό ότι πολλά άτομα ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τη διάθεσή τους μέσω διάφορων συμπεριφορών, και μια από αυτές είναι και η κατανάλωση τροφής, η οποία αλλάζει τόσο ως προς την ποιότητα όσο και ως προς την ποσότητα.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές, μπορεί να είναι:

Η πλήξη οδηγεί συχνά σε αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, κυρίως λόγω της τακτικής κατανάλωσης τροφών με πολλές θερμίδες αλλά λίγη διατροφική αξία.

To στρες οδηγεί στην αναζήτηση γρήγορων και εύκολων τροφίμων, πλούσιων σε ζάχαρη (comfort food). 

-Οι διαταραχές ύπνου (π.χ. αυπνία, εφιάλτες), που προκαλούνται λόγω του εγκλεισμού και της απομόνωσης, αυξάνουν την όρεξη, με συχνό αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων.

Με τις παραπάνω ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, ο οργανισμός στερείται πολλά μικροθρεπτικά συστατικά, και τελικά γίνεται πιο ευάλωτος σε ιογενείς λοιμώξεις.

Εξάλλου, αν τέτοιες συνήθειες αποκτήσουν διάρκεια, αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και, πέρα από τη χρόνια κατάσταση φλεγμονής, οδηγούν συχνά σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και πνευμονική νόσο”, επισημαίνει η Ιωάννα Αδαμίδου , Διαιτολόγος-Διατροφολόγος -Βιολόγος- Υπεύθυνη Διατροφολογικού Κέντρου ΒιοΚλινική Θεσσαλονίκης.

Γιατί όμως συνδέεται η διάθεσή μας με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων;

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος και πιο συγκεκριμένα τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιούνται κάτω από έντονες ψυχολογικές καταστάσεις μέσω συγκεκριμένων τύπων τροφής. 

Η έντονη επιθυμία για κατανάλωση ενός συγκεκριμένου είδους τροφής (food craving) είναι μια πολυδιάστατη έννοια που περιλαμβάνει συναισθηματικές, συμπεριφορικές, γνωστικές και σωματικές διαδικασίες.

Οι νόστιμες τροφές ενεργοποιούν το ίδια κέντρα ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται και σε άτομα που είναι εθισμένα σε εθιστικές ουσίες.

Συνεπώς, ένα άτομο θα φάει επανειλημμένα ένα συγκεκριμένο φαγητό για να βιώσει ξανά, την πνευματική ικανοποίηση που θα προκαλέσει νοητική ευφορία.

Το στρες καταπολεμάται με έκκριση σεροτονίνης, της ορμόνης που επηρεάζει θετικά τη διάθεση.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες (ψωμί, μπισκότα, κέικ κ.λπ.) πυροδοτούν έναν μηχανισμό που αυξάνει τη σεροτονίνη.

Έτσι, μπορεί να προσφέρουν προσωρινή «θεραπεία» του στρες, αλλά μακροπρόθεσμα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας για να ενισχύσουμε τη διάθεσή μας;

Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τρόφιμα τα οποία περιέχουν ή προωθούν τη σύνθεση της σεροτονίνης και της μελατονίνης, με μεγαλύτερη έμφαση στο να περιέχονται αυτά στο βραδινό γεύμα.

-Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παράγεται στον εγκέφαλο και σχετίζεται άμεσα με τη χαρά, την ανεβασμένη διάθεση, τον έλεγχο των συναισθημάτων και την παράταση του αισθήματος του κορεσμού.

-Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που βοηθάει το σώμα να αναγνωρίζει πότε είναι η ώρα να χαλαρώσει και να κοιμηθεί και πότε να ξυπνήσει.

-Η τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος ουσία της σεροτονίνης και της μελατονίνης και είναι απαραίτητο αμινοξύ, αλλά ο οργανισμός δεν μπορεί να το συνθέσει μόνος του και χρειάζεται να το προσλάβει από την τροφή.

Εξίσου σημαντική είναι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθώς και τροφών που χρειάζεται ο οργανισμός για τη σύνθεση σεροτονίνης, όπως:

-Τρόφιμα με βιταμίνη Β1: πίτουρο ρυζιού, σιταριού, ηλιόσποροι
-Τρόφιμα με βιταμίνη Β12: συκώτι, κρέας, ψάρια, αυγά
-Τρόφιμα με φυλλικό οξύ: φασόλια, αβοκάντο, πορτοκάλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

“Τα αντιοξειδωτικά, άλλωστε, ωφελούν τη διάθεση και την ψυχολογία, αφού συμβάλλουν στη μεταφορά της σεροτονίνης στον εγκέφαλο”, τονίζει η κ. Αδαμίδου, προσθέτοντας:.

Θεωρείται δε ότι έχουν επιπρόσθετο όφελος για την υγεία, επειδή βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, στην ενίσχυση της μνήμης, καθώς και στη μείωση της χοληστερόλης“.

Ο ρόλος της διατροφής στο στρες και στην κατάθλιψη

Έχει επίσης τονιστεί η σημασία της εντερικής μικροχλωρίδας στη ρύθμιση του μεταβολισμού της σεροτονίνης και επομένως η επιρροή της στη διάθεση.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς και οι μεσογειακού τύπου δίαιτες, βοηθούν στη ρύθμιση των μικροβίων του εντέρου, στη μείωση του στρες και της φλεγμονής και σχετίζονται με μειωμένη πιθανότητα κατάθλιψης.

Μια δίαιτα υψηλής ποιότητας με τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν μικροοργανισμούς που δρουν ως προβιοτικά όπως:

-το κεφίρ,

-το γιαούρτι,

-το ψωμί με προζύμι,

-και το λάχανο τουρσί,

μπορεί να αλλάξει τη φυσιολογία του εντέρου, να διατηρήσει τη γνωστική λειτουργία και να ενισχύσει την καλή διάθεση.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η σωστή ενυδάτωση βοηθάει στην ενίσχυση της διάθεσης.

Ο εγκέφαλός μας αποτελείται κατά 75% από νερό.

Αν καταναλώσουμε λιγότερο από το απαιτούμενο νερό, επέρχεται αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία όπως τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη συγκέντρωση, την εγρήγορση, αλλά και τη διάθεση.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού