Διατροφή

Αυτές οι τροφές προκαλούν εξάρτηση

Αυτές οι τροφές προκαλούν εξάρτηση

Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι διεγείρουν τις αισθήσεις μας, με αποτέλεσμα να εκκρίνονται ενδορφίνες, ορμόνες υπεύθυνες για την πρόκληση ηρεμίας και χαλάρωσης.

Επίσης, η έκκριση ντοπαμίνης, ουσία η οποία προκαλεί ικανοποίηση, όταν συνδεθεί με κατανάλωση συγκεκριμένου φαγητού, έχει ως αποτέλεσμα την επιδίωξη, το συντομότερο, της ίδιας δραστηριότητας που έχει προκαλέσει τα ευχάριστα αυτά συναισθήματα στο παρελθόν.

Δημιουργείται, λοιπόν, ένας φαύλος κύκλος που στηρίζεται στην αίσθηση ανταμοιβής και ικανοποίησης του καταναλωτή. Μάλιστα, φαίνεται ότι όσο λιγότερο εκτίθεται κανείς στα παραπάνω τρόφιμα, τόσο λιγότερο τα αποζητάει, ενώ κάποιοι άνθρωποι «εθίζονται» σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι άλλοι.

Έχοντας κατά νου τον παραπάνω μηχανισμό, έρχονται να συμπληρώσουν τις γνώσεις περί εθισμού σε συγκεκριμένα φαγητά, οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε επίπεδο συστατικών των τροφίμων. Έτσι, σημαντικό ρόλο φαίνεται πως παίζουν οι ενισχυτές γεύσης, λογικό φυσικά, αν αναλογιστούμε ότι δημιουργούν πιο έντονη αισθητική απόλαυση και ικανοποίηση.

Μάλιστα, το πολυσυζητημένο γλουταμινικό μονονάτριο (Monosodium Glutamate, MSG), έχει κατηγορηθεί με πληθώρα ερευνών, ως συστατικό που επιδρά στους κυτταρικούς υποδοχείς του εγκεφάλου, δημιουργώντας εξάρτηση.

Αποτελεί βελτιωτικό γεύσης, το οποίο ευρίσκεται σε πληθώρα τροφίμων, όπως τα πατατάκια, τα ψητά κρέατα, τα αλλαντικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και κατά κόρον χρησιμοποιείται στην κινέζικη και ασιατική κουζίνα. Ωστόσο, επιδέχεται παραιτέρω έρευνας.

Βέβαια, η φράση «εξάρτηση από το φαγητό» δεν μπορεί να συγκριθεί με καταστάσεις, όπως εθισμός σε ναρκωτικά ή αλκοόλ, καθώς το φαγητό αποτελεί από μόνο του μια βιολογική ανάγκη. Ωστόσο, η παθητική ή καταναγκαστική υπερκατανάλωσή του, έχει πληθώρα ομοιοτήτων με βασικότερη, τη λήψη ικανοποίησης από μια διαδικασία που εν γνώσει μας, μας προκαλεί δυσάρεστα αποτελέσματα.

Ολοκληρώνοντας, τα παραπάνω συμπεράσματα ερευνών δεν υπονοούν ότι οι άνθρωποι αποτελούν υποχείρια της βιομηχανίας τροφίμων ή ότι υπάρχει φυσική αδυναμία στην αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης φαγητού.

Αντίθετα, η γνώση μηχανισμών που μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφική πρόσληψη και τις «εμμονές» που δημιουργούνται για συγκεκριμένες γευστικές απολαύσεις, μπορεί να αποτελέσουν όπλο στην καταπολέμησή τους, ιδανικά υπό την καθοδήγηση ομάδας διαιτολόγου και ψυχολόγου.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού