Διατροφή

Πρόσθετα τροφίμων: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Πρόσθετα τροφίμων: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τα πρόσθετα τροφίμων, που όλοι ακούμε πως υπάρχουν στα τρόφιμα -και δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν για το τι είναι και πως επιδρούν στον οργανισμό- χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

-Τα φυσικά, τα οποία εξάγονται από ύλες που συναντώνται στη φύση,

-τα τεχνητά, τα οποία συντίθενται εξολοκλήρου στο εργαστήριο.

Οι συγκεκριμένες ουσίες δεν μπορούν να καταναλωθούν αυτόνομα, ενώ απαγορεύεται από τη νομοθεσία η χρήση τους σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Από τη συγκεκριμένη κατηγορία εξαιρούνται:

-τα μπαχαρικά,

-τα μυρωδικά.

-και γενικότερα οι αρτυματικές ύλες.

Βελτιώνουν την γεύση, αυξάνουν την ζωή του τροφίμου, ενισχύουν την θρεπτική αξία του

Η χρήση τους γίνεται κυρίως από τη βιομηχανία τροφίμων με σκοπό τη βελτίωση ή τη διατήρηση της φυσικής γεύσης του τροφίμου, τη διατήρηση ή την παράταση της διάρκειας ζωής του, τη διευκόλυνση των συνθηκών παραγωγής, τη βελτιστοποίηση της εμφάνισης, την ενίσχυση της θρεπτικής αξίας του“, εξηγεί ο κ. Θεόδωρος Κουτράκος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής, Συντονιστή Ομάδας Ασφάλειας Τροφίμων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Αναγράφονται στη σήμανση των τροφίμων με το επιστημονικό τους όνομα, ή με ένα κωδικό Ε. 

Η ανάγκη ελέγχου της περιεκτικότητάς τους στα τρόφιμα προήλθε από την ιδιότητα όλων των θρεπτικών συστατικών να είναι επιβαρυντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό εάν ξεπεραστούν κάποιες συγκεκριμένες δοσολογίες. 

Πώς να τα αποφύγετε

-Αγοράστε φρέσκα ή κατεψυγμένα

– Προτιμήστε φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά.

-Καταναλώστε λιγότερο επεξεργασμένο κρέας

– Προσπαθήστε να αποφύγετε τέτοιου είδους τροφές όπως π.χ. τα hot dogs, ζαμπόν και κρέας σε έτοιμα γεύματα, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

-Πλύνετε τα πλαστικά δοχεία και σκεύη στο χέρι και όχι στο πλυντήριο πιάτων

Η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει διάχυση & διαλυτότητα βλαβερών ουσιών όπως η διαιθανόλη και φθαλικές ενώσεις.

Επιπλέον αποφύγετε τη χρήση των μικροκυμάτων σε μη εγκεκριμένα σκεύη.

-Χρησιμοποιήστε ανοξείδωτα και γυάλινα μαγειρικά εργαλεία

Όταν σερβίρετε ζεστά γεύματα ή όταν μαγειρεύετε αποφύγετε την χρήση πλαστικών και προτιμήστε μαγειρικά γυάλινα ή ανοξείδωτα μαγειρικά εργαλεία

-Επιλέξτε ανακυκλώσιμα πλαστικά σκεύη

Ρίξτε μία ματιά στο πίσω μέρος της συσκευασίας και δείτε σε ποια κατηγορία πλαστικού ανήκει.

Το σημαντικότερο είναι να επιτρέπεται η χρήση του με τρόφιμα.

-Επιλέξτε προϊόντα, με όσο το δυνατό λιγότερα συντηρητικά.

Είναι θεμιτό να δείξουμε ενδιαφέρον για τα τρόφιμα και τις συσκευασίες τους καθώς έτσι μπορούμε να αξιολογήσουμε και τις διαφορές στη διατροφική ποιότητα.

Το μέλλον

Πολλές νέες τεχνικές έχουν ερευνηθεί οι οποίες θα βελτιώσουν στο μέλλον την παραγωγή των πρόσθετων τροφίμων.

Μία προσέγγιση αποτελεί η χρήση της βιοτεχνολογίας, η οποία κάνει χρήση απλών οργανισμών για την παραγωγή των τροφίμων.

Αυτού του τύπου τα πρόσθετα είναι ίδια με τα συστατικά της φύσης“, σημειώνει ο κ. Κουτράκος.

Μην ξεχνάτε… 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη μείωση των πρόσθετων από την διατροφή μας  μην ξεχνάτε ότι πάντα σύμμαχό μας θα έχουμε τους διεθνείς φορείς ελέγχου τροφίμων των οποίων στόχος είναι να μας κρατούν υγιείς“, καταλήγει ο κ. Θοδωρής Κουτράκος.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού