Διατροφή

Τα τρόφιμα που σας παχαίνουν και δεν το γνωρίζετε

Τα τρόφιμα που σας παχαίνουν και δεν το γνωρίζετε

Η τάση για μία πιο υγιεινή διατροφή ή την απώλεια βάρους έχει οδηγήσει στην κωδικοποίηση των τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτής, το κοτόπουλο και ο τόνος είναι τρόφιμα που χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια αδυνατίσματος, ενώ το ψωμί παχαίνει! Η τακτική όμως αυτή έχει καταλήξει σε πολύ έντονες γενικεύσεις, οι οποίες συχνά οδηγούν σε λάθος επιλογές.

Ο κλινικός διαιτολόγος Γιάννης Χρύσου, Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής επισημαίνει πως στην πραγματικότητα κάθε κατηγορία τροφίμων έχει τις σωστές και λάθος επιλογές. Ειδικότερα στο θέμα της απώλειας βάρους, ακόμα και το κοτόπουλο έχει τα δικά του μυστικά.

Για όσους λοιπόν επιθυμούν να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων, πρέπει να ελέγξουν με προσοχή την περιεκτικότητα των διατροφικών επιλογών τους σε λίπος:

Κρέας
Στην κατηγορία του κρέατος, που κατέχει εξέχουσα θέση στην προσπάθεια πολλών για απώλεια βάρους, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλες οι επιλογές ίδιες. Για παράδειγμα, πολλοί θεωρούν ότι η επιλογή μοσχαρίσιου κρέατος είναι πιο κατάλληλη από το χοιρινό. Στην πραγματικότητα, πολλά μέρη του χοιρινού είναι περισσότερο άπαχα συγκριτικά με το μοσχάρι.  Θα πρέπει να αποφύγετε τις μπριζόλες λαιμού  για το χοιρινό και τις μοσχαρίσιες μπριζόλες όπως και τις πανσέτες ή το μπέικον, αφού περιέχουν περισσότερο από 20% λίπος και μπορεί να φθάσουν το 50%! Προτιμήστε το χοιρινό φιλέτο (ψαρονέφρι) με λιγότερα από 5% λιπαρά, τις χοιρινές μπριζόλες, αφού αφαιρέσετε με προσοχή το ορατό λίπος και για τους λάτρεις του μοσχαρίσιου κρέατος, προτιμήστε τα κομμάτια από το πίσω μέρος του ζώου όπως το στρογγυλό ή το κιλότο. Επόμενη επιλογή, πιο gourmet και με λίγα περισσότερα λιπαρά είναι το φιλέτο. Τα μέρη αυτά αποτελούν μία ενδιάμεση λύση και αποτελούν μία καλή επιλογή για την κατσαρόλα ή την σχάρα. Όπως όμως και αν τα φτιάξετε, μην χρησιμοποιείτε επιπλέον λίπος για το μαγείρεμα ή το ψήσιμο τους.

Κοτόπουλο
Στην περίπτωση του κοτόπουλου, τα μεγαλύτερα ποσά λίπους βρίσκονται στο δέρμα του. Όμως και η επιλογή του στήθους ή του ποδιού παρουσιάζει διαφορές. Πιο συγκεκριμένα το στήθος έχει λιγότερα από 5% λιπαρά, ενώ το μπούτι   περιέχει περίπου τα διπλάσια την ίδια ποσότητα προϊόντος.

Ψάρι
Το λίπος του ψαριού, γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στην προαγωγή της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Όμως και αυτό αποδίδει θερμίδες. Για την ιστορία λοιπόν, ο λιπαρός σολομός περιέχει περίπου 7 γρ λίπους στα 100 γραμμάρια προϊόντος, ενώ οι σαρδέλες περίπου 13. Ο γαύρος και το σκουμπρί περίπου 5 γραμμάρια και τα θαλασσινά, όπως το χταπόδι και το καλαμάρι, λιγότερα από 2 γραμμάρια.

Δημητριακά πρωινού
Άλλη μία κατηγορία με μεγάλες διακυμάνσεις στο περιεχόμενο λίπος, είναι τα δημητριακά πρωινού. Έχουμε διαβάσει πολλές μελέτες που συσχετίζουν την τακτική κατανάλωση τους με την απώλεια βάρους. Για να πετύχετε όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα πρέπει να προτιμάτε τα δημητριακά ολικής άλεσης με λίγα λιπαρά. Προτιμήστε εκείνα με λιγότερα από 10 γραμμάρια λίπους στα 100 γραμμάρια προϊόντος. Προσέξτε γιατί στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα βρείτε και ορισμένα δημητριακά πρωινού με περισσότερα από 20 γραμμάρια!

Κονσέρβες
Στις επιλογές της κονσέρβας, όσα τρόφιμα συντηρούνται στο λάδι, αποδίδουν αρκετές περισσότερες θερμίδες. Στο σημείο όμως αυτό, ταιριάζει το ρητό «εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα». Όσα κονσερβοποιημένα τρόφιμα συντηρούνται στην άλμη, περιέχουν υψηλά ποσά αλατιού, γεγονός μη επιθυμητό για όσους ενδιαφέρονται για την υγεία τους».

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού