Νεοπλασίες

Καρκίνος εντέρου: Επεξεργασμένο κρέας και αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του

Καρκίνος εντέρου: Επεξεργασμένο κρέας και αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του

Το κρέας έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιέχει πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και βιταμίνη Β, στοιχεία απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Είναι σημαντικό όμως να μαγειρεύεται με τρόπο που δεν ευνοεί τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών.

Για παράδειγμα το τηγάνισμα, το ψήσιμο στο γκριλ ή τη σχάρα παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες χημικών ουσιών που έχουν επιπτώσεις στην υγεία.

Όπως έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα επεξεργασμένα κρέατα -όπως είναι τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, οι κονσέρβες κρέατος και οι έτοιμες σάλτσες με κρέας- αποτελούν, μαζί με το αλκοόλ και άλλες ουσίες, όπως ο καπνός και ο αμίαντος, κύριες αιτίες πρόκλησης καρκίνου του εντέρου.

Έχει γνωστοποιήσει επίσης ότι και τα κόκκινα κρέατα, όπως το μοσχαρίσιο, το αρνίσιο, το κατσικίσιο αλλά και το χοιρινό, είναι πιθανό να προκαλούν καρκινογένεση.

Επεξεργασμένα νοούνται όσα λευκά και κόκκινα κρέατα έχουν τροποποιηθεί μέσω αλατίσματος, ωρίμανσης, ζύμωσης, καπνίσματος ή άλλων διαδικασιών για να βελτιώσουν τη γεύση τους ή τη συντήρησή τους. Περιέχουν δε χημικές ουσίες που μπορεί να μετατραπούν στο έντερο σε καρκινογόνες.

Ανάλυση ευρημάτων 800 επιδημιολογικών μελετών απ’ όλες τις ηπείρους από 22 επιστήμονες του Διεθνούς Κέντρου για την Έρευνα του Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της νόσου και της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν συνολικά τον κίνδυνο για εμφάνιση 16 τύπων καρκίνου.

Η ισχυρότερη σχέση παρατηρήθηκε με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ παρατηρήθηκε σχέση και με τον καρκίνο του στομάχου, αλλά τα στοιχεία δεν ήταν πειστικά.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να κατατάξει ο Οργανισμός τα επεξεργασμένα κρέατα στην ομάδα 1 (η οποία χρησιμοποιείται όταν επιδημιολογικές μελέτες παρέχουν πειστικές αποδείξεις ότι ο παράγοντας προκαλεί καρκίνο), λόγω της αιτιώδους συνάφειας με τον καρκίνο του εντέρου.

Το κόκκινο κρέας κατατάχθηκε στην ομάδα 2Α (όπου εντάσσονται παράγοντες που έχει παρατηρηθεί ότι προκαλούν καρκινογένεση αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν), καθώς η κατανάλωσή του έχει σχετιστεί και με τον καρκίνο του παγκρέατος και του προστάτη.

Η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%.

Από τη στιγμή που ο κίνδυνος ενός ατόμου να εμφανίσει καρκίνο του παχέος εντέρου κάποια στιγμή στη ζωή του είναι περίπου 5%, η καθημερινή λήψη κρέατος αυξάνει αυτό το ποσοστό επιπλέον κατά 1% (18% του 5%).

Παρότι ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος, είναι αναλογικός. Όσο δηλαδή αυξάνεται η κατανάλωση τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου.

Νεοπλασίες

03.07.2024

Τα νανορομπότ είναι η λύση για την καταπολέμηση του καρκίνου

Συνεργασία τεχνολογίας και θεραπείας εναντίον των καρκινικών κυττάρων

02.07.2024

Σουηδία: Ερευνητές ανέπτυξαν νανορομπότ που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα

Σε ένα σπουδαίο επίτευγμα προχώρησαν Σουηδοί ερευνητές του Karolinska Institutet, καθώς ανέπτυξαν ένα νανορομπότ που στοχεύει και εξαλείφει τα καρκινικά κύτταρα. Το επίτευγμα αυτό αναδεικνύει τις δυνατότητες της νανοτεχνολογίας στη θεραπεία του καρκίνου και δίνει ελπίδες για μελλοντικές εφαρμογές στον άνθρωπο, ενώ η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Nanotechnology». Η ομάδα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, […]

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;
13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα
20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο
05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

19.09.2024

O EOΦ απαγορεύει τη διακίνηση συμπληρώματος διατροφής για απώλεια βάρους – Δείτε ποιο αφορά

Το σκεύασμα περιέχει την ουσία Δεΰδροεπιανδροστερόνη (DHEA), που αποτελεί φαρμακευτική δραστική ουσία

19.09.2024

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά παρτίδα κατεψυγμένα ορτύκια με σαλμονέλα

Όσοι το έχουν προμηθευτεί καλούνται να μην το καταναλώσουν

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!
19.09.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

Πρόβλημα στύσης: Τι το προκαλεί; – Οι μισοί άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών το έχουν βιώσει
19.09.2024

Πρόβλημα στύσης: Τι το προκαλεί; – Οι μισοί άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών το έχουν βιώσει

Νέα μελέτη αναλύει τον περίπλοκο ρόλο που παίζει η μοναξιά σε 26 παθήσεις
18.09.2024

Νέα μελέτη αναλύει τον περίπλοκο ρόλο που παίζει η μοναξιά σε 26 παθήσεις

Γαλλία: 61χρονη τυφλώθηκε προσωρινά από τη βαφή μαλλιών που έκανε μόνη της στο σπίτι
18.09.2024

Γαλλία: 61χρονη τυφλώθηκε προσωρινά από τη βαφή μαλλιών που έκανε μόνη της στο σπίτι

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα rapid test για τον κορωνοϊό και τη γρίπη
18.09.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα rapid test για τον κορωνοϊό και τη γρίπη

Αλήθεια ή μύθος ότι πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα;
18.09.2024

Αλήθεια ή μύθος ότι πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα;

Δείτε πώς η ευλυγισία επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής
18.09.2024

Δείτε πώς η ευλυγισία επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής

MAL: Αυτή είναι η νέα ομάδα αίματος που ανακάλυψαν ερευνητές στη Βρετανία
18.09.2024

MAL: Αυτή είναι η νέα ομάδα αίματος που ανακάλυψαν ερευνητές στη Βρετανία