Kαρδιά

Αυτές είναι οι τροφές που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος

Αυτές είναι οι τροφές που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος

Το κυκλοφορικό σύστημα παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Αποτελείται από την καρδιά, το αίμα και τα αιμοφόρα αγγεία που διατρέχουν ολόκληρο το σώμα και υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που ενισχύουν την καλή λειτουργία του.

Τα αιμοφόρα αγγεία με τα οποία γίνεται η κυκλοφορία του αίματος είναι:

Οι αρτηρίες

Αγγεία με παχύ τοίχωμα που διαχέουν τα όργανα και μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους διάφορους ιστούς. Οι αρτηρίες με μικρότερο εύρος ονομάζονται αρτηρίδια.

Οι φλέβες

Είναι αγγεία με λεπτότερα τοιχώματα από τις αρτηρίες που επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά. Οι μικρότερες φλέβες ονομάζονται φλεβίδια.

Τα τριχοειδή

Είναι μικροσκοπικά αγγεία που περιβάλλονται μεταξύ αρτηριών και φλεβών. Μέσω των τοιχωμάτων τους επιτυγχάνεται η ανταλλαγής των αερίων και των θρεπτικών ουσιών.

Βασικές πληροφορίες για το κυκλοφορικό σύστημα

Το κυκλοφορικό σύστημα χωρίζεται σε αιμοφόρο και λεμφοφόρο σύστημα. Το αιμοφόρο σύστημα είναι υπεύθυνο για την κυκλοφορία του αίματος και αποτελείται από την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίες, φλέβες και τριχοειδή). Το λεμφοφόρο σύστημα αποτελείται από τα λεμφαγγεία, τους λεμφαδένες και τα λεμφοφόρα τριχοειδή.

Η κυκλοφορία του αίματος αρχίζει όταν η καρδιά χαλαρώνει μεταξύ δύο καρδιακών παλμών: Το αίμα ρέει από τους δύο κόλπους (τις δύο άνω κοιλότητες της καρδιάς) στις κοιλίες (τις δύο κάτω κοιλότητες), οι οποίες στη συνέχεια διαστέλλονται. Η επόμενη φάση ονομάζεται περίοδος εκτίναξης, κατά την οποία και οι δύο κοιλίες αντλούν το αίμα στις μεγάλες αρτηρίες.

Στη συστηματική κυκλοφορία (η μεγάλη κυκλοφορία κυκλοφορία):

Στη συστηματική κυκλοφορία, η αριστερή κοιλία αντλεί αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στην κύρια αρτηρία (αορτή). Το αίμα ταξιδεύει από την κύρια αρτηρία σε μεγαλύτερες και μικρότερες αρτηρίες και στο τριχοειδικό δίκτυο.

Εκεί το αίμα αποβάλλει οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά και άλλες σημαντικές ουσίες και παραλαμβάνει διοξείδιο του άνθρακα και άχρηστες ουσίες. Το αίμα, το οποίο έχει πλέον χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο, συλλέγεται στις φλέβες και ταξιδεύει προς τον δεξιό κόλπο και στη δεξιά κοιλία.

Η πνευμονική κυκλοφορία (η μικρή κυκλοφορία):

Η δεξιά κοιλία αντλεί αίμα χαμηλού οξυγόνου στην πνευμονική αρτηρία, η οποία διακλαδίζεται σε όλο και μικρότερες αρτηρίες και τριχοειδή αγγεία. Τα τριχοειδή αγγεία σχηματίζουν ένα λεπτό δίκτυο γύρω από τις πνευμονικές κυψελίδες. Εδώ απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα από το αίμα στον αέρα μέσα στις πνευμονικές κυψελίδες και φρέσκο οξυγόνο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Όταν εκπνέουμε, το διοξείδιο του άνθρακα εγκαταλείπει το σώμα μας. Το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα ταξιδεύει μέσω των πνευμονικών φλεβών και του αριστερού κόλπου στην αριστερή κοιλία. Με τον επόμενο καρδιακό παλμό ξεκινά ένας νέος κύκλος συστηματικής κυκλοφορίας.Πολλά όργανα, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και τα νεφρά, βασίζονται σε αυτορυθμιστικούς μηχανισμούς ή σε τοπικό έλεγχο της ροής του αίματος, που επηρεάζουν την αιμάτωση. Άλλα όργανα πάλι βασίζονται κυρίως στη συμπαθητική διέγερση ή στον εξωτερικό έλεγχο της ροής του αίματος.

Πώς σχετίζεται με την διατροφή

Η αγγειακή λειτουργία συνδέεται με τη γνωστική, την εγκεφαλική λειτουργία, και με την καρδιαγγειακή υγεία. Πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο είναι επίσης παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες, όπως η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και το διαβήτη. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για αγγειακή άνοια, που προκαλείται από τη μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Η ανάπτυξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων συνδέεται με τα ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής (δηλαδή, υπερβολική πρόσληψη νατρίου και επεξεργασμένων τροφίμων, πρόσθετα σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη, χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, φυτικών ινών, όσπρια, ψάρια και ξηρούς καρπούς), κατανάλωση αλκοόλ, το άγχος και το κάπνισμα, μαζί με τον καθιστικό τρόπο ζωής συνδέονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι συνέπεια πολλών διαφορετικών διαταραχών όπως ο υπερβολικός κοιλιακός λιπώδης ιστός, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και η δυσανεξία στη γλυκόζη, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβατών όπως το εγκεφαλικό και το έμφραγμα.

«Παγκοσμίως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι η κορυφαία μη μεταδοτική ασθένεια, καθώς ευθύνεται για το 30% (17,3 εκατομμύρια) των θανάτων ετησίως.»

Η πλειονότητα των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα μπορεί να σχετίζονται με έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής και την κακή διατροφή. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου όμως είναι τροποποιήσιμοι, και υπάρχουν στρατηγικές πρόληψης όπως είναι ένα υγιές πρότυπο διατροφής και τρόπου ζωής.

Ποιες τροφές ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος

Τροφές που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή. Καθώς έχουν καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές επιδράσεις, που προκαλούνται από τις αλληλεπιδράσεις τους με το αγγειακό σύστημα.

Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά ενώσεις που βρίσκονται σε μια ποικιλία φρούτων, λαχανικών και φυτικών προϊόντων διατροφής και αντιπροσωπεύουν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα πολυφαινολών που υπάρχουν στην ανθρώπινη διατροφή.

Τα φλαβονοειδή μπορούν να χωριστούν σε διάφορες υποκατηγορίες. Οι υποκατηγορίες περιλαμβάνουν φλαβονόλες, φλαβόνες , ανθοκυανιδίνες , φλαβανόνες , ισοφλαβόνες και φλαβανόλες (αναφέρονται και ως flavan-3-ols).

Οι φλαβανόλες υπάρχουν τόσο σε μονομερή μορφή ως κατεχίνες όσο και σε πολυμερή μορφή ως προανθοκυανιδίνες, και βρίσκονται κυρίως στο κακάο, τα μήλα και το τσάι.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό των φλαβονοειδών που προσλαμβάνεται απορροφάτε άθικτο και ο ρυθμός και ο βαθμός απορρόφησής τους ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από διάφορους παράγοντες όπως η δομή του μορίου, η μήτρα στην οποία είναι δεσμευμένο και οι αλληλεπιδράσεις με άλλα συστατικά, καθώς και διαφορές μεταξύ των ατόμων όπως η ηλικία, το φύλο και η σύνθεση της μικροχλωρίδας του παχέος εντέρου.

Κατηγορίες Φλαβονοειδών Κατηγορίες που τα περιέχουν

Φλαβονόλες: Τσάι, μήλο, κρεμμύδι, curly Kale, πράσο, μπρόκολο, μπλε μύρτιλο, κόκκινο κρασί

Φλαβόνες: Μαϊντανός, σέλινο

Φλαβανόλες: Τσάι, κόκκινο κρασί, κόκκινο σταφύλι, κακάο σοκολάτα, βερίκοκο

Φλαβανόνες: Κίτρο, ντομάτες, μέντα

Ανθοκυανίδες: Berries, κόκκινο κρασί

Ισοφλαβόνες: Όσπρια, σόγια

Ποια τρόφιμα προτείνεται να αποφεύγονται

Θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσια λιπαρά, όπως:

  • τα τηγανιτά
  • επεξεργασμένα τρόφιμα
  • junk food
  • τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λίπη
  • τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα
  • έτοιμα γεύματα
  • αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αν και ορισμένοι από αυτούς δεν μπορούν να αλλάξουν όπως είναι η ηλικία, το γένος αλλά και το οικογενειακό ιστορικό που μπορεί να έχει κάποιος.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί παράγοντες που είναι στον έλεγχο σας και μπορείτε να τους αλλάξετε όπως είναι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η διακοπή του καπνίσματος, η διαχείριση του σωματικού βάρους αλλά και η διατήρηση του σε ένα υγιές βάρους.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να υιοθετήσετε έναν υγιή τρόπο ζωής, να ακολουθήσετε μια μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, όσπρια και ψάρια, και λιγότερο κρέας και αλλαντικά.

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται
23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια
22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα
22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν
03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;
20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού