Kαρδιά

Αυτές είναι οι τροφές που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος

Αυτές είναι οι τροφές που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος

Το κυκλοφορικό σύστημα παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Αποτελείται από την καρδιά, το αίμα και τα αιμοφόρα αγγεία που διατρέχουν ολόκληρο το σώμα και υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που ενισχύουν την καλή λειτουργία του.

Τα αιμοφόρα αγγεία με τα οποία γίνεται η κυκλοφορία του αίματος είναι:

Οι αρτηρίες

Αγγεία με παχύ τοίχωμα που διαχέουν τα όργανα και μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους διάφορους ιστούς. Οι αρτηρίες με μικρότερο εύρος ονομάζονται αρτηρίδια.

Οι φλέβες

Είναι αγγεία με λεπτότερα τοιχώματα από τις αρτηρίες που επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά. Οι μικρότερες φλέβες ονομάζονται φλεβίδια.

Τα τριχοειδή

Είναι μικροσκοπικά αγγεία που περιβάλλονται μεταξύ αρτηριών και φλεβών. Μέσω των τοιχωμάτων τους επιτυγχάνεται η ανταλλαγής των αερίων και των θρεπτικών ουσιών.

Βασικές πληροφορίες για το κυκλοφορικό σύστημα

Το κυκλοφορικό σύστημα χωρίζεται σε αιμοφόρο και λεμφοφόρο σύστημα. Το αιμοφόρο σύστημα είναι υπεύθυνο για την κυκλοφορία του αίματος και αποτελείται από την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίες, φλέβες και τριχοειδή). Το λεμφοφόρο σύστημα αποτελείται από τα λεμφαγγεία, τους λεμφαδένες και τα λεμφοφόρα τριχοειδή.

Η κυκλοφορία του αίματος αρχίζει όταν η καρδιά χαλαρώνει μεταξύ δύο καρδιακών παλμών: Το αίμα ρέει από τους δύο κόλπους (τις δύο άνω κοιλότητες της καρδιάς) στις κοιλίες (τις δύο κάτω κοιλότητες), οι οποίες στη συνέχεια διαστέλλονται. Η επόμενη φάση ονομάζεται περίοδος εκτίναξης, κατά την οποία και οι δύο κοιλίες αντλούν το αίμα στις μεγάλες αρτηρίες.

Στη συστηματική κυκλοφορία (η μεγάλη κυκλοφορία κυκλοφορία):

Στη συστηματική κυκλοφορία, η αριστερή κοιλία αντλεί αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στην κύρια αρτηρία (αορτή). Το αίμα ταξιδεύει από την κύρια αρτηρία σε μεγαλύτερες και μικρότερες αρτηρίες και στο τριχοειδικό δίκτυο.

Εκεί το αίμα αποβάλλει οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά και άλλες σημαντικές ουσίες και παραλαμβάνει διοξείδιο του άνθρακα και άχρηστες ουσίες. Το αίμα, το οποίο έχει πλέον χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο, συλλέγεται στις φλέβες και ταξιδεύει προς τον δεξιό κόλπο και στη δεξιά κοιλία.

Η πνευμονική κυκλοφορία (η μικρή κυκλοφορία):

Η δεξιά κοιλία αντλεί αίμα χαμηλού οξυγόνου στην πνευμονική αρτηρία, η οποία διακλαδίζεται σε όλο και μικρότερες αρτηρίες και τριχοειδή αγγεία. Τα τριχοειδή αγγεία σχηματίζουν ένα λεπτό δίκτυο γύρω από τις πνευμονικές κυψελίδες. Εδώ απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα από το αίμα στον αέρα μέσα στις πνευμονικές κυψελίδες και φρέσκο οξυγόνο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Όταν εκπνέουμε, το διοξείδιο του άνθρακα εγκαταλείπει το σώμα μας. Το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα ταξιδεύει μέσω των πνευμονικών φλεβών και του αριστερού κόλπου στην αριστερή κοιλία. Με τον επόμενο καρδιακό παλμό ξεκινά ένας νέος κύκλος συστηματικής κυκλοφορίας.Πολλά όργανα, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και τα νεφρά, βασίζονται σε αυτορυθμιστικούς μηχανισμούς ή σε τοπικό έλεγχο της ροής του αίματος, που επηρεάζουν την αιμάτωση. Άλλα όργανα πάλι βασίζονται κυρίως στη συμπαθητική διέγερση ή στον εξωτερικό έλεγχο της ροής του αίματος.

Πώς σχετίζεται με την διατροφή

Η αγγειακή λειτουργία συνδέεται με τη γνωστική, την εγκεφαλική λειτουργία, και με την καρδιαγγειακή υγεία. Πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο είναι επίσης παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες, όπως η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και το διαβήτη. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για αγγειακή άνοια, που προκαλείται από τη μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Η ανάπτυξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων συνδέεται με τα ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής (δηλαδή, υπερβολική πρόσληψη νατρίου και επεξεργασμένων τροφίμων, πρόσθετα σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη, χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, φυτικών ινών, όσπρια, ψάρια και ξηρούς καρπούς), κατανάλωση αλκοόλ, το άγχος και το κάπνισμα, μαζί με τον καθιστικό τρόπο ζωής συνδέονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι συνέπεια πολλών διαφορετικών διαταραχών όπως ο υπερβολικός κοιλιακός λιπώδης ιστός, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και η δυσανεξία στη γλυκόζη, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβατών όπως το εγκεφαλικό και το έμφραγμα.

«Παγκοσμίως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι η κορυφαία μη μεταδοτική ασθένεια, καθώς ευθύνεται για το 30% (17,3 εκατομμύρια) των θανάτων ετησίως.»

Η πλειονότητα των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα μπορεί να σχετίζονται με έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής και την κακή διατροφή. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου όμως είναι τροποποιήσιμοι, και υπάρχουν στρατηγικές πρόληψης όπως είναι ένα υγιές πρότυπο διατροφής και τρόπου ζωής.

Ποιες τροφές ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος

Τροφές που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή. Καθώς έχουν καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές επιδράσεις, που προκαλούνται από τις αλληλεπιδράσεις τους με το αγγειακό σύστημα.

Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά ενώσεις που βρίσκονται σε μια ποικιλία φρούτων, λαχανικών και φυτικών προϊόντων διατροφής και αντιπροσωπεύουν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα πολυφαινολών που υπάρχουν στην ανθρώπινη διατροφή.

Τα φλαβονοειδή μπορούν να χωριστούν σε διάφορες υποκατηγορίες. Οι υποκατηγορίες περιλαμβάνουν φλαβονόλες, φλαβόνες , ανθοκυανιδίνες , φλαβανόνες , ισοφλαβόνες και φλαβανόλες (αναφέρονται και ως flavan-3-ols).

Οι φλαβανόλες υπάρχουν τόσο σε μονομερή μορφή ως κατεχίνες όσο και σε πολυμερή μορφή ως προανθοκυανιδίνες, και βρίσκονται κυρίως στο κακάο, τα μήλα και το τσάι.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό των φλαβονοειδών που προσλαμβάνεται απορροφάτε άθικτο και ο ρυθμός και ο βαθμός απορρόφησής τους ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από διάφορους παράγοντες όπως η δομή του μορίου, η μήτρα στην οποία είναι δεσμευμένο και οι αλληλεπιδράσεις με άλλα συστατικά, καθώς και διαφορές μεταξύ των ατόμων όπως η ηλικία, το φύλο και η σύνθεση της μικροχλωρίδας του παχέος εντέρου.

Κατηγορίες Φλαβονοειδών Κατηγορίες που τα περιέχουν

Φλαβονόλες: Τσάι, μήλο, κρεμμύδι, curly Kale, πράσο, μπρόκολο, μπλε μύρτιλο, κόκκινο κρασί

Φλαβόνες: Μαϊντανός, σέλινο

Φλαβανόλες: Τσάι, κόκκινο κρασί, κόκκινο σταφύλι, κακάο σοκολάτα, βερίκοκο

Φλαβανόνες: Κίτρο, ντομάτες, μέντα

Ανθοκυανίδες: Berries, κόκκινο κρασί

Ισοφλαβόνες: Όσπρια, σόγια

Ποια τρόφιμα προτείνεται να αποφεύγονται

Θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσια λιπαρά, όπως:

  • τα τηγανιτά
  • επεξεργασμένα τρόφιμα
  • junk food
  • τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λίπη
  • τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα
  • έτοιμα γεύματα
  • αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αν και ορισμένοι από αυτούς δεν μπορούν να αλλάξουν όπως είναι η ηλικία, το γένος αλλά και το οικογενειακό ιστορικό που μπορεί να έχει κάποιος.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί παράγοντες που είναι στον έλεγχο σας και μπορείτε να τους αλλάξετε όπως είναι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η διακοπή του καπνίσματος, η διαχείριση του σωματικού βάρους αλλά και η διατήρηση του σε ένα υγιές βάρους.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να υιοθετήσετε έναν υγιή τρόπο ζωής, να ακολουθήσετε μια μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, όσπρια και ψάρια, και λιγότερο κρέας και αλλαντικά.

Kαρδιά

23.03.2023

Νέα μελέτη: Οι υψηλές τιμές χοληστερόλης δεν απειλούν μόνο την καρδιά αλλά και τον εγκέφαλο

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι υψηλές τιμές χοληστερόλης δεν απειλούν μόνο την καρδιά αλλά και τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας υποστηρίζουν ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τις τοξικές πρωτεΐνες που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας, η οποία καταστρέφει σταδιακά τα […]

09.03.2023

Έρευνα: Δείτε πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής το υψηλό ουρικό οξύ

Μια νέα έρευνα, έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας τις επόμενες δεκαετίες, ακόμη και σε άτομα χωρίς τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου. Η μελέτη δείχνει ότι το ουρικό οξύ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής, ενός τύπου αρρυθμίας που μπορεί […]

Καρδιά: Τα πέντε τρόφιμα που βοηθούν στη σωστή λειτουργία της
23.02.2023

Καρδιά: Τα πέντε τρόφιμα που βοηθούν στη σωστή λειτουργία της

Τι είναι ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός και πώς αντιμετωπίζεται;
22.02.2023

Τι είναι ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός και πώς αντιμετωπίζεται;

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση εμφράγματος στους 30άρηδες;
13.02.2023

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση εμφράγματος στους 30άρηδες;

Δείτε για ποιες παθήσεις πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο η κολπική μαρμαρυγή
09.02.2023

Δείτε για ποιες παθήσεις πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο η κολπική μαρμαρυγή

Πάτρα: 60χρονος έπαθε ανακοπή καρδιάς σε πιλοτή της πολυκατοικίας – Πως τον έσωσε διανομέας φαγητού
18.01.2023

Πάτρα: 60χρονος έπαθε ανακοπή καρδιάς σε πιλοτή της πολυκατοικίας – Πως τον έσωσε διανομέας φαγητού

Ξεκινήστε την πρωινή άθληση: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού
17.11.2022

Ξεκινήστε την πρωινή άθληση: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού

Μελέτη: Αυτά είναι τα πέντε συμπτώματα που «δείχνουν» καρδιακή προσβολή ένα μήνα πριν
09.11.2022

Μελέτη: Αυτά είναι τα πέντε συμπτώματα που «δείχνουν» καρδιακή προσβολή ένα μήνα πριν

Νέος ξαφνικός θάνατος: 32χρονη στον Βόλο «έσβησε» ενώ κοιμόταν
31.10.2022

Νέος ξαφνικός θάνατος: 32χρονη στον Βόλο «έσβησε» ενώ κοιμόταν

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Healthy pets
2

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Διατροφή
3

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

23.03.2023

Έχετε μόνιμη κούραση; – Αυτές είναι οι τέσσερις τροφές που σας προκαλούν κόπωση και εξάντληση

Τα τρόφιμα που τρώτε, ακόμα και κάποια πολύ υγιεινά, ή κάποια ροφήματα μπορεί να είναι ένας λόγος που αισθάνεστε κούραση και εξάντληση. Οι ειδικοί λένε ότι τα θρεπτικά τρόφιμα και ποτά προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να παραμείνετε δραστήριοι και να κάνετε πράγματα που αγαπάτε. Κι όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να σας […]

23.03.2023

Νέα μελέτη: Οι υψηλές τιμές χοληστερόλης δεν απειλούν μόνο την καρδιά αλλά και τον εγκέφαλο

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι υψηλές τιμές χοληστερόλης δεν απειλούν μόνο την καρδιά αλλά και τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας υποστηρίζουν ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τις τοξικές πρωτεΐνες που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας, η οποία καταστρέφει σταδιακά τα […]

Όραση: Πόσο ανησυχητικά είναι τα «μυγάκια» και οι ξαφνικές λάμψεις
22.03.2023

Όραση: Πόσο ανησυχητικά είναι τα «μυγάκια» και οι ξαφνικές λάμψεις

Αυτό το ήξερες; – Γιατί οι γάτες φοβούνται το νερό;
21.03.2023

Αυτό το ήξερες; – Γιατί οι γάτες φοβούνται το νερό;

Τεστ παρατηρητικότητας: Μπορείτε να βρείτε το διαφορετικό γράμμα σε 21 δευτερόλεπτα; – Θα χρειαστεί να σκεφτείτε λίγο διαφορετικά
21.03.2023

Τεστ παρατηρητικότητας: Μπορείτε να βρείτε το διαφορετικό γράμμα σε 21 δευτερόλεπτα; – Θα χρειαστεί να σκεφτείτε λίγο διαφορετικά

Γλαύκωμα: Ο ρόλος της κληρονομικότητας στην εμφάνισή του
21.03.2023

Γλαύκωμα: Ο ρόλος της κληρονομικότητας στην εμφάνισή του

Εξογκώματα και καρκίνος του μαστού: Πότε είναι καλοήθης νόσος του μαστού
21.03.2023

Εξογκώματα και καρκίνος του μαστού: Πότε είναι καλοήθης νόσος του μαστού

Δείτε με τι πρέπει να αντικαταστήσετε τους υδατάνθρακες για να ζήσετε περισσότερο αν έχετε διαβήτη τύπου 2
21.03.2023

Δείτε με τι πρέπει να αντικαταστήσετε τους υδατάνθρακες για να ζήσετε περισσότερο αν έχετε διαβήτη τύπου 2

Ρόδος: Καταγγελίες για τριτοκοσμικές εικόνες στο νοσοκομείο με τρωκτικά, γάτες και περιστέρια
21.03.2023

Ρόδος: Καταγγελίες για τριτοκοσμικές εικόνες στο νοσοκομείο με τρωκτικά, γάτες και περιστέρια

Αυτά είναι τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία μας
21.03.2023

Αυτά είναι τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία μας