Kαρδιά

Ένας στους πέντε με στεφανιαία νόσο στη Βόρεια Ελλάδα

Ένας στους πέντε με στεφανιαία νόσο στη Βόρεια Ελλάδα

Σχετικά αυξημένη επίπτωση της στεφανιαίας νόσου σε ένα μεγάλο δείγμα πληθυσμού από τη Βόρεια Ελλάδα έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης η οποία διενεργήθηκε στο πλαίσιο της Athos Cardio Greece Study της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος και παρουσιάζεται υπό μορφή αναρτημένης ανακοίνωσης στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Η μελέτη, που είχε σκοπό τη διερεύνηση των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών ατόμων με στεφανιαία νόσο, έγινε, από εξαετίας τουλάχιστον, σε ένα δείγμα 6.091 ατόμων διαφορετικής ηλικίας και φύλου, από διάφορα μέρη της Βόρειας Ελλάδας, εκ των οποίων οι 4.577 ήταν ενήλικες, και έδειξε ότι σχεδόν ένας στους πέντε είχε στεφανιαία νόσο (ο επιπολασμός στεφανιαίας νόσου στο δείγμα ήταν 19,1%).

Το γεγονός ότι η επίπτωση της στεφανιαίας νόσου στο υπό εξέταση δείγμα ήταν αυξημένη αποδόθηκε στην συνύπαρξη πολλών παραγόντων κινδύνου, κυρίως του καπνίσματος, της παχυσαρκίας και του οικογενειακού ιστορικού. Από τους ασθενείς αυτούς οι υπερτασικοί και οι δυσλιπιδαιμικοί φάνηκε ότι δεν πετύχαιναν τους θεραπευτικούς στόχους είτε λόγω μη συμμόρφωσης στη θεραπευτική αγωγή είτε λόγω μη επαρκούς αγωγής.

Το σκέλος της ίδιας μελέτης που αφορούσε την επίπτωση των παραγόντων αθηροσκλήρωσης σε 1514 παιδιά ηλικίας 7-14 ετών, έδειξε ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν αυξημένος και στα δύο φύλα, δηλαδή τα παιδιά ήταν υπέρβαρα. Παρότι το επίπεδο των λιπιδίων (τριγλυκεριδίων) ήταν μέσα στα αποδεκτά όρια για την ηλικία τους είχαν χαμηλά επίπεδα της χοληστερίνης HDL (καλή χοληστερίνη) με ανάλογη αύξηση του αθηρωματικού δείκτη. Τα δεδομένα αυτά σε συνάρτηση με τον αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος θεωρούνται από τους ειδικούς συνέπεια της κακής διατροφής και της μειωμένης άσκησης, σε σοβαρή πιθανότητα μελλοντικής επιβάρυνσης της υγείας των παιδιών.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συστήνεται η αλλαγή του τρόπου διατροφής των παιδιών και των οικογενειών τους καθώς και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, που θα επιφέρουν σημαντικό όφελος το οποίο θα καταδειχθεί κατά την ενηλικίωσή τους.

“Η παιδική παχυσαρκία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας και αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων όπως διαβήτη, υπέρτασης, καρδιαγγειακού νοσήματος ή παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή. Στην εμφάνισή τους συμβάλλουν η απομάκρυνση από τη μεσογειακή, που αποτελεί ένα παγκόσμια αποδεκτό τρόπο σίτισης, και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας” επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε προφορική ανακοίνωση με θέμα “Διατροφικές συνήθειες παιδιών με αυξημένο βάρος και διατροφική απόκλιση από τη μεσογειακή διατροφή” η οποία βασίστηκε σε στοιχεία μελέτης του Εργαστηρίου Λιπιδίων και Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νοσημάτων από την Παιδική Ηλικία, της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ και του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ.

Η μελέτη έγινε σε ένα δείγμα 148 υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 3,5-16,5 ετών που πήγαν για προληπτικό έλεγχο στο Εργαστήριο Λιπιδίων και Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νοσημάτων από την Παιδική Ηλικία. Από τα παιδιά αυτά μόνο το 23,6% ακολουθούσε το μεσογειακό τρόπο σίτισης ενώ το 20% ακολουθούσε διατροφή που απείχε πολύ από τη μεσογειακή. Ποσοστό 58,8% των παιδιών κατανάλωναν φαγητό από ταχυφαγεία δυο φορές την εβδομάδα ενώ 2,7% καθημερινά. Επίσης ένα ποσοστό 58,8% των παιδιών έτρωγαν πρόχειρο φαγητό με τη μορφή σνακ μία με δύο φορές την ημέρα.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

16.07.2026

Το όργανο του σώματος που ανανεώνεται συνεχώς χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Το δέρμα είναι η «ασπίδα» του ανθρώπου και ανανεώνει συνεχώς τα κύτταρά του

16.07.2026

Το λάθος με το κοτόπουλο που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σαλμονέλας

Γιατί οι ειδικοί προειδοποιούν να μην πλένετε το ωμό κρέας πριν το μαγείρεμα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ποιο ισχυρό παυσίπονο συνδέεται περισσότερο με θανατηφόρες επιπλοκές
16.07.2026

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ποιο ισχυρό παυσίπονο συνδέεται περισσότερο με θανατηφόρες επιπλοκές

Personal trainer αποκαλύπτει: Αυτό είναι το λάθος με τα παπούτσια που αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών
16.07.2026

Personal trainer αποκαλύπτει: Αυτό είναι το λάθος με τα παπούτσια που αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών

Παιδιά του πρώτου lockdown: Νέα έρευνα δείχνει δυσκολίες στη συγκέντρωση και τη συναισθηματική διαχείριση
15.07.2026

Παιδιά του πρώτου lockdown: Νέα έρευνα δείχνει δυσκολίες στη συγκέντρωση και τη συναισθηματική διαχείριση

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στα πόδια οι σαγιονάρες – Τι να προσέχετε
15.07.2026

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στα πόδια οι σαγιονάρες – Τι να προσέχετε

Βερβερίνη: Το φυσικό «κλειδί» για τον μεταβολισμό και τον έλεγχο βάρους
15.07.2026

Βερβερίνη: Το φυσικό «κλειδί» για τον μεταβολισμό και τον έλεγχο βάρους

Το τρόφιμο που «χτίζει» γερά οστά και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων
15.07.2026

Το τρόφιμο που «χτίζει» γερά οστά και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων

Το κόκκινο φρούτο που μπορεί να μειώσει την πίεση και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη
15.07.2026

Το κόκκινο φρούτο που μπορεί να μειώσει την πίεση και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Τσίμπημα σφήκας: Τι πρέπει να κάνετε άμεσα και ποια σημάδια δεν πρέπει να αγνοήσετε
15.07.2026

Τσίμπημα σφήκας: Τι πρέπει να κάνετε άμεσα και ποια σημάδια δεν πρέπει να αγνοήσετε