Επιδημίες

Σανγκάη: Στιγμιότυπα από τα εφιαλτικά κέντρα καραντίνας – Στριμωγμένοι και χωρίς νερό οι πολίτες (βίντεο)

Σανγκάη: Στιγμιότυπα από τα εφιαλτικά κέντρα καραντίνας – Στριμωγμένοι και χωρίς νερό οι πολίτες (βίντεο)

Μέσα σε ένα από τα κλουβιά του μεγαλύτερου κέντρου καραντίνας της Σανγκάης, κοιμάται η Μπέιμπεϊ σε ένα ράντζο δίπλα σε χιλιάδες αγνώστους.

Τα φώτα παραμένουν αναμμένα όλη τη νύχτα και η 30χρονη κτηματομεσίτρια παραπονιέται ότι δεν υπάρχει ζεστό νερό για να κάνει ένα ντους.

Η ίδια μαζί με τον άνδρα της οδηγήθηκαν την περασμένη Τρίτη στο τεράστιο κτίριο του Εθνικού Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Σανγκάης, αφού πρώτα πέρασαν δέκα μέρες στην αυτοαπομόνωση στο σπίτι τους μετά από θετικό τεστ, ενώ η δίχρονη κόρη τους, που ήταν αρνητική, πήγε να μείνει στον παππού της, ενώ η νταντά της μπήκε και αυτή σε καραντίνα, αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Associated Press.

50.000 κλίνες για τη φιλοξενία θετικών πλην ασυμπτωματικών φορέων της Covid-19 διαθέτει το κέντρο καραντίνας στο Εθνικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της Σανγκάης

Το εκθεσιακό κέντρο με τις 50.000 κλίνες είναι ένα από τα εκατό και πλέον κέντρα καραντίνας, που άνοιξαν στη Σανγκάη για άτομα όπως η Μπέιμπεϊ, δηλαδή που διαγνώστηκαν θετικά, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα της Covid-19, στο πλαίσιο των προσπαθειών των κινεζικών Αρχών να φρενάρουν την μεγαλύτερη έξαρση από την έναρξη προ διετίας της πανδημίας στη χώρα.

Οι εγκλωβισμένοι στο εκθεσιακό κέντρο «δεν εμφανίζουν ορατά συμπτώματα», λέει η Μπέιμπεϊ, που ζήτησε να μην αναφέρει το πρακτορείο το επώνυμό της, φοβούμενη την αντίδραση των Αρχών. «Υπάρχουν άτομα που βήχουν, αλλά δεν έχω ιδέα αν πάσχουν από λαρυγγίτιδα ή έχουν την Όμικρον», λέει.

Οι «φιλοξενούμενοι» στο κέντρο καραντίνας θερμομετρούνται δύο φορές ημερησίως

Το δρακόντειο lockdown στη Σανγκάη, που υποχρέωσε τους περισσότερους από τα 25 εκατ. των κατοίκων της να κλειστούν στα σπίτια τους, δοκιμάζει τα όρια της υπομονής τους καθώς εντείνεται η οργή για την πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19 της Κίνας.

«Στην αρχή οι άνθρωποι είχαν φοβηθεί, πανικοβλήθηκαν. Αλλά με την δημοσίευση των ημερήσιων κρουσμάτων άρχισαν να αποδέχονται ότι δεν είναι και τόσο τρομερός ο συγκεκριμένος ιός», λέει η Μπέιμπεϊ, που αναμένει να βγει σήμερα Δευτέρα από την καραντίνα μετά από δύο αρνητικά τεστ.

Από τις 28 Μαρτίου που τέθηκε σε εφαρμογή το lockdown στο μεγαλύτερο μέρος της Σανγκάης πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες των εγκλωβισμένων για ελλείψεις σε τρόφιμα και μεγάλη οικονομική ζημιά. Όσοι διαγιγνώσκονται θετικοί αλλά είναι ασυμπτωματικοί ή εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα της Covid-19 υποχρεούνται να περάσουν μία εβδομάδα σε ένα από τα κέντρα καραντίνας της πόλης.

Οι «φιλοξενούμενοι» στα κέντρα αυτά βάζουν θερμόμετρο δύο φορές τη μέρα για πυρετό και καλούνται να καταγράφουν σε κινητά τις πληροφορίες για την πορεία της υγείας τους. Για να περάσουν την ώρα τους πολλοί διαβάζουν, άλλοι χορεύουν ή παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα ή παρακολουθούν βίντεο στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο χώρος των 420.000 τ.μ. του εκθεσιακού κέντρου της Σανγκάης φιλοξενεί συνήθως τη μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου του πλανήτη, ενώ άλλα κέντρα καραντίνας έχουν στηθεί σε προκατασκευασμένα κτίρια, με τους «φιλοξενούμενους», ωστόσο, να διαμαρτύρονται για στέγες που μπάζουν νερά, ανεπαρκή σίτιση και καθυστερήσεις στην ιατρική αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.

Ένα από τα δωμάτια - κλουβιά του κέντρου καραντίνας στο Εθνικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της Σανγκάης / Φωτογραφία:  Beibei via AP

«Δεν βρήκαμε ούτε ένα ντους με ζεστό νερό», λέει η Μπέιμπεϊ. «Τα φώτα είναι αναμμένα όλη νύχτα κι είναι δύσκολο να αποκοιμηθείς. Οι τουαλέτες δεν είναι και τόσο καθαρές, επειδή τις χρησιμοποιούν τόσοι πολλοί άνθρωποι και οι εθελοντές ή οι καθαριστές δεν προλαβαίνουν», διαμαρτύρεται.

Πάνω από 300.000 κρούσματα της Covid-19 έχουν καταγραφεί από τα τέλη Μαρτίου στη Σανγκάη, οι Αρχές της οποίους άρχισαν να χαλαρώνουν κάπως τα περιοριστικά μέτρα την περασμένη εβδομάδα, αν και αξιωματούχος Υγείας προειδοποίησε ότι η έξαρση δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο στην πόλη.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

25.08.2025

Δ.Παρασκευής για κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζια: «Πιθανό να οφείλεται σε κάποιον ιό»

«Οι κάτοικοι να είναι επιφυλακτικοί με τη χρήση του νερού»

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ
22.08.2025

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα
18.08.2025

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως
14.08.2025

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

25.03.2026

Μικρούλα προσπαθεί να παίξει χόκεϊ, γλιστρά και χαρίζει άπλετες γλυκές στιγμές – Δείτε βίντεο

Το βίντεο με το μικρό κοριτσάκι και το χόκεϊ στον πάγο έχει γίνει viral, συγκεντρώνοντας πάνω από 880 χιλιάδες likes

25.03.2026

Οι δύο κατηγορίες ανθρώπων που πρέπει να αποφύγουν την σκορδαλιά

Οφείλουν να μειώσουν γενικά την κατανάλωση σκόρδου

Ανησυχητικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2025: 1 στους 5 Έλληνες χωρίς την αναγκαία ιατρική φροντίδα λόγω κόστους!
25.03.2026

Ανησυχητικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2025: 1 στους 5 Έλληνες χωρίς την αναγκαία ιατρική φροντίδα λόγω κόστους!

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Πόσο υγιεινό είναι το φαγητό της 25ης Μαρτίου και τι χρειάζεται να προσέχουμε;
25.03.2026

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Πόσο υγιεινό είναι το φαγητό της 25ης Μαρτίου και τι χρειάζεται να προσέχουμε;

Τελικά τι ισχύει; – Με το τρέξιμο ή με το περπάτημα «καίμε» τις περισσότερες θερμίδες;
24.03.2026

Τελικά τι ισχύει; – Με το τρέξιμο ή με το περπάτημα «καίμε» τις περισσότερες θερμίδες;

Το φρούτο που ρίχνει πίεση και ζάχαρο – Φάτε το πιο συχνά
24.03.2026

Το φρούτο που ρίχνει πίεση και ζάχαρο – Φάτε το πιο συχνά

Πόσο νερό πρέπει να πίνεις πραγματικά την ημέρα; Δεν είναι 8 ποτήρια…
24.03.2026

Πόσο νερό πρέπει να πίνεις πραγματικά την ημέρα; Δεν είναι 8 ποτήρια…

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κάνεις plank κάθε μέρα
24.03.2026

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κάνεις plank κάθε μέρα

Έτσι τα κουνούπια εντοπίζουν με ακρίβεια το άτομο που θα «επιτεθούν»
24.03.2026

Έτσι τα κουνούπια εντοπίζουν με ακρίβεια το άτομο που θα «επιτεθούν»

Το ρόφημα που καθαρίζει συκώτι και έντερο σε 3 μέρες
24.03.2026

Το ρόφημα που καθαρίζει συκώτι και έντερο σε 3 μέρες