Επιδημίες

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα

Έρχεται νέο εμβόλιο τον Σεπτέμβριο για τους τολμηρούς
Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα

Η Ονδούρα επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων COVID-19.

Πάνω από πέντε χρόνια μετά την πρώτη επιδημία COVID-19, η Ονδούρα επανέφερε την υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου σε δημόσιους χώρους λόγω της αύξησης των αναπνευστικών ασθενειών και της εξάπλωσης μιας νέας παραλλαγής του ιού.

Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί στις ΗΠΑ εν μέσω ενός παγκόσμιου καλοκαιρινού κύματος COVID-19.

Ένα υψηλό ή πολύ υψηλό επίπεδο ιού COVID-19 ανιχνεύεται στα λύματα σχεδόν σε κάθε πολιτεία, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τουλάχιστον 10 άλλες πολιτείες έχουν υψηλή ποσότητα COVID στα λύματα.

«Βασιζόμαστε τώρα σε δεδομένα για τα λύματα, επειδή οι άνθρωποι δεν κάνουν τεστ. Δεν μπορούμε να έχουμε άλλα αξιόπιστα μέτρα», δήλωσε ο Δρ. Ashish Jha, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Brown και πρώην συντονιστής αντιμετώπισης του COVID-19 του Λευκού Οίκου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Morning Edition του NPR.

Ο ίδιος τόνισε ότι με βάση τα δεδομένα για τα λύματα, «αυτό αποδεικνύεται ότι είναι πιθανώς το μεγαλύτερο καλοκαιρινό κύμα που είχαμε έως τώρα».

Ο Jha προσθέτει ότι το θερινό κύμα φέτος είναι ακόμα μικρότερο από οποιοδήποτε από τα χειμερινά, αλλά όσον αφορά τα καλοκαιρινά κύματα, αυτό ήταν σημαντικό. Ξεκίνησε λίγο νωρίτερα από αυτό του περασμένου καλοκαιριού και οι μολύνσεις εξακολουθούν να αυξάνονται. Ο Jha ελπίζει ότι η αύξηση θα κορυφωθεί και θα υποχωρήσει σύντομα, αλλά δεν γνωρίζει ακριβώς πότε θα συμβεί αυτό.

Υπάρχουν δύο κύματα το χρόνο: ένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ένα άλλο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το θερινό κύμα τείνει να είναι λίγο μικρότερο, ενώ το χειμερινό κύμα είναι μεγαλύτερο. Αλλά σε αντίθεση με τη γρίπη, η οποία έχει ένα κύμα τον χειμώνα και σχεδόν καθόλου κρούσματα μετά, οι μολύνσεις από COVID μπορούν να αυξηθούν μεταξύ των κυμάτων.

«Φαίνεται ότι αυτός πιθανότατα δεν είναι εποχιακός ιός, οπότε πιθανότατα θα είναι όλο το χρόνο», δήλωσε ο Δρ. Otto Yang, αναπληρωτής επικεφαλής λοιμωδών νοσημάτων στο UCLA και καθηγητής ιατρικής σε συνέντευξή του στο Morning Edition.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται πολύ γρήγορα και κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες έχουμε μια νέα παραλλαγή της COVID. Αυτό το καλοκαίρι, τα κυρίαρχα στελέχη της COVID είναι το KP.3.1.1, που αντιπροσωπεύει το 27,8% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και το KP.3, που αντιπροσωπεύει το 20,1%, σύμφωνα με στοιχεία του CDC και της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής. Ο Jha είπε ότι αυτές οι παραλλαγές εξελίχθηκαν από το Omicron.

«Δεν φαίνεται ότι αυτές οι παραλλαγές είναι πιο θανατηφόρες. Αλλά είναι σχεδόν σίγουρα πιο μεταδοτικές», είπε ο Yang. «Έτσι, αν έχετε κάτι που είναι εξίσου θανατηφόρο αλλά πιο μεταδοτικό, θα δείτε πιο σοβαρές ασθένειες και θανάτους».

Έρχεται νέο εμβόλιο για τους τολμηρούς

Ένα νέο εμβόλιο αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή για να στοχεύσει αυτές τις νέες κυρίαρχες παραλλαγές. Αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.

«Είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις παραλλαγές τους. Τα αντισώματα θα πρέπει να λειτουργούν καλύτερα. Έτσι, ελπίζουμε ότι θα μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα COVID και, ελπίζουμε, με αυτό να μειωθεί η κυκλοφορία του ιού», δήλωσε ο Yang. Όπως και τα τρέχοντα εμβόλια, ο Yang αναμένει ότι το νέο εμβόλιο θα λειτουργήσει καλά για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων.

Ο Jha επανέλαβε ότι τα νέα εμβόλια θα είναι πολύ προστατευτικά έναντι των τρεχουσών παραλλαγών. Είπε ότι τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στοχεύουν στις παραλλαγές που ήταν κυρίαρχες πέρυσι και αυτές έχουν εξαφανιστεί προ πολλού. Τα εμβόλια COVID «δεν πρόκειται να παρέχουν μεγάλη προστασία από τη μόλυνση, αν όχι καθόλου. Αλλά θα παρέχουν κάποια προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών», είπε.

Εάν δεν έχετε κάνει το εμβόλιό σας φέτος, ο Jha συνιστά να περιμένετε μέχρι να κυκλοφορήσει το νέο εμβόλιο σε λίγες εβδομάδες για… καλύτερα αποτελέσματα.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

21.05.2026

Αγρότισσα από το υστέρημά της έκανε δωρεά ασθενοφόρο στο ΕΣΥ

Την πήρε να την ευχαριστήσει ο Α.Γεωργιάδης

21.05.2026

Ειδικοί προειδοποιούν: «Γονείς πάρτε τώρα τα κινητά από τα παιδιά» – Γιατί μιλούν για την γενιά των «ζόμπι»

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει την πλήρη απομάκρυνση των οθονών από την κρεβατοκάμαρα για καλύτερο ύπνο

Επιβεβαιώθηκε η μηνιγγίτιδα στον μαθητή που νοσηλεύεται στο Ρίο
21.05.2026

Επιβεβαιώθηκε η μηνιγγίτιδα στον μαθητή που νοσηλεύεται στο Ρίο

Γιατί εμφανίζονται εύκολα μελανιές στο σώμα – Πότε πρέπει να σας ανησυχήσουν
21.05.2026

Γιατί εμφανίζονται εύκολα μελανιές στο σώμα – Πότε πρέπει να σας ανησυχήσουν

Γιατρός σε νοσοκομείο στην Αττική καταγράφηκε σε βίντεο να ζητά «φακελάκι» από ασθενή – «100 ευρώ δεν είναι πολλά»
21.05.2026

Γιατρός σε νοσοκομείο στην Αττική καταγράφηκε σε βίντεο να ζητά «φακελάκι» από ασθενή – «100 ευρώ δεν είναι πολλά»

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά μπιφτέκι κοτόπουλου χωρίς γλουτένη: Εντοπίστηκε σαλμονέλα! (φώτο)
21.05.2026

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά μπιφτέκι κοτόπουλου χωρίς γλουτένη: Εντοπίστηκε σαλμονέλα! (φώτο)

Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε σχολείο στην Ηλεία: Μαθητής νοσηλεύεται διασωληνωμένος
21.05.2026

Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε σχολείο στην Ηλεία: Μαθητής νοσηλεύεται διασωληνωμένος

Τα συντηρητικά τροφίμων που συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις
21.05.2026

Τα συντηρητικά τροφίμων που συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις

Νέες μελέτες αποκαλύπτουν: Η θεραπεία με σεμαγλουτίδη μειώνει το λίπος χωρίς την απώλεια μυϊκής μάζας
21.05.2026

Νέες μελέτες αποκαλύπτουν: Η θεραπεία με σεμαγλουτίδη μειώνει το λίπος χωρίς την απώλεια μυϊκής μάζας

Η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου – Τι έδειξε νέα έρευνα
21.05.2026

Η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου – Τι έδειξε νέα έρευνα