Επιδημίες

Λύματα: Αυξήσεις ως 96% -Οι περιοχές με μεγάλη διασπορά

Λύματα: Αυξήσεις ως 96% -Οι περιοχές με μεγάλη διασπορά

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του νέου κορωνοϊού σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Τα δείγματα προέρχονται από: Την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας.

Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Την εβδομάδα 8-14 Νοεμβρίου δεν ελέγχθηκαν δείγματα από το Ρέθυμνο.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

  • Συμπεράσματα:

Την εβδομάδα 8 έως 14 Νοεμβρίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 1 έως 7 Νοεμβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των οκτώ από τις δώδεκα περιοχές (8/12) που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Καθαρή αύξηση του μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου παρατηρήθηκε:

-στην Πάτρα (+96%), ενώ,

-οριακές ήταν οι αυξήσεις:

-στην Αλεξανδρούπολη (+18%),

-στον Άγιο Νικόλαο (+27%) και,

-στη Θεσσαλονίκη (+30%).

Σταθερό έμεινε το ιικό φορτίο:

-στο Βόλο (-9%),

-στην Ξάνθη (+3%),

-στην Περιφέρεια Αττικής (+5%) και,

-στη Λάρισα (+9%).

Καθαρές μειώσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν:

-στα Ιωάννινα (-54%) και,

-στο Ηράκλειο (-72%), ενώ οριακή ήταν η μείωση που παρατηρήθηκε στα Χανιά (-18%).

Ανιχνεύσιμο ήταν το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης της Κέρκυρας.

Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να αξιολογηθεί η μεταβολή στον εβδομαδιαίο μέσο όρο του ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ελήφθησαν μόνο δύο δείγματα.

Αναλυτικά

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 08-14/11/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε σταθεροποιητική τάση, με στατιστικά μη σημαντική μεταβολή (+5%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 01-07/11/21.

Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 και έκτοτε το ιικό φορτίο αυξάνεται σταδιακά.

Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενώ την τελευταία εβδομάδα (08-14/11/21) και δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου το ιικό φορτίο των λυμάτων παρουσίασε σταθεροποιητική τάση.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 08-14/11/21, στη Θεσσαλονίκη, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση (+30%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 01-07/11/21.

Η αύξηση αυτή, παρότι οριακή, θεωρείται σημαντική επειδή οι τιμές του ιικού φορτίου είναι υψηλές.

Η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 770%.

Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα, για πρώτη φορά έπειτα από έναν μήνα συνεχούς αύξησης, σημειώθηκε πτώση στον ρυθμό αύξησης του ιικού φορτίου.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 08-14/11/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό (+9%) σε σχέση με την εβδομάδα 01-07/11/21.

Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά.

Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης της Λάρισας ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 (εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου).

Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει οκταπλασιαστεί.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 08-14/11/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό (-9%) σε σχέση με την εβδομάδα 25-31/10/21.

Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά.

Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης του Βόλου ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 (εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου).

Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει εντεκαπλασιαστεί.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 08-14/11/21, στην πόλη του Ηρακλείου, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε μείωση (-72%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 01-07/11/21.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 08-14/11/21, στην πόλη των Χανίων, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή μείωση (-18%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 01-07/11/21.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 08-14/11/21, στην πόλη του Αγίου Νικολάου, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή αύξηση (+27%) σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα,08-14/11/21, στην Πάτρα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+96%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 01-07/11/21.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 08-14/11/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη παρέμεινε σταθερό (+3%) σε σχέση με την εβδομάδα 01-07/11/21.

Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά.

Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης της Ξάνθης ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 (εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου).

Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει τριπλασιαστεί.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 08-14/11/21, στην Αλεξανδρούπολη, παρατηρήθηκε οριακή αύξηση (+18%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 01-07/11/21.

Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά.

Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης της Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 (εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου).

Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 3,5 – 4 φορές.

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 08-14/11/21, στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε μείωση (-54%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 01-07/11/21.

Κέρκυρα: Την τελευταία εβδομάδα, 08-14/11/21, στην πόλη της Κέρκυρας, ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης.

Δεν μπορεί να αξιολογηθεί η μεταβολή στον εβδομαδιαίο μέσο όρο του ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 01 07/11/21, καθώς ελήφθησαν μόνο δύο δείγματα.

Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Επιδημίες

23.06.2025

Χαλκιδική: «Σήμα κινδύνου» από τον νομό για την ευλογιά των προβάτων

Η περιοχή της Κασσάνδρας έμεινε χωρίς κτηνοτροφία

19.06.2025

Μαγνησία: Νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Οδηγούνται σε θανάτωση 1.400 ζώα

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης NB.1.8.1
04.06.2025

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης NB.1.8.1

Σουδάν: 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χολέρα μέσα σε δύο ημέρες
29.05.2025

Σουδάν: 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χολέρα μέσα σε δύο ημέρες

Γ.Μαγιορκίνης για στρεπτόκοκκο: «Σε μικρό ποσοστό μπορεί να κάνει τη διεισδυτική λοίμωξη»
26.05.2025

Γ.Μαγιορκίνης για στρεπτόκοκκο: «Σε μικρό ποσοστό μπορεί να κάνει τη διεισδυτική λοίμωξη»

Θεσσαλονίκη: Συνολικά 15 κρούσματα στρεπτόκοκκου σε σχολεία της Ευκαρπίας
23.05.2025

Θεσσαλονίκη: Συνολικά 15 κρούσματα στρεπτόκοκκου σε σχολεία της Ευκαρπίας

Θεσσαλονίκη: «Το πρόσωπό της ήταν μελανιασμένο» λέει ο πατέρας της 5χρονης που «έφυγε» από στρεπτόκοκκο
21.05.2025

Θεσσαλονίκη: «Το πρόσωπό της ήταν μελανιασμένο» λέει ο πατέρας της 5χρονης που «έφυγε» από στρεπτόκοκκο

Δεν ήταν μηνιγγίτιδα το κρούσμα στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας –Δείτε τι έδειξαν οι εξετάσεις
20.05.2025

Δεν ήταν μηνιγγίτιδα το κρούσμα στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας –Δείτε τι έδειξαν οι εξετάσεις

Υπόθεση φον ντερ Λάιεν: Εμβόλια mRNA της Pfizer – Κάποιοι πλούτισαν και εκατοντάδες χιλιάδες θάφτηκαν άδοξα
14.05.2025

Υπόθεση φον ντερ Λάιεν: Εμβόλια mRNA της Pfizer – Κάποιοι πλούτισαν και εκατοντάδες χιλιάδες θάφτηκαν άδοξα

Παγκόσμιος συναγερμός για την «κοιλάδα του πυρετού»: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ποια τα συμπτώματα
09.05.2025

Παγκόσμιος συναγερμός για την «κοιλάδα του πυρετού»: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ποια τα συμπτώματα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

23.06.2025

Γιατί πρέπει να τρώτε μια μπανάνα πριν κοιμηθείτε

Αν λάβουμε υπόψη ότι μέσα στην ημέρα, δεν παίρνετε αρκετό μαγνήσιο, τότε είναι αυτό που χρειάζεστε

23.06.2025

Αίσθημα παλμών μετά το φαγητό: Αυτές είναι οι πιο κοινές αιτίες – Τι να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Κολύμπι σε λίμνη ή ποτάμι: Κίνδυνοι και συμπτώματα από μολύνσεις
23.06.2025

Κολύμπι σε λίμνη ή ποτάμι: Κίνδυνοι και συμπτώματα από μολύνσεις

Μυρωδιά μούχλας από το κλιματιστικό: Ποιοι οι κίνδυνοι υγείας και ο τρόπος αντιμετώπισης
23.06.2025

Μυρωδιά μούχλας από το κλιματιστικό: Ποιοι οι κίνδυνοι υγείας και ο τρόπος αντιμετώπισης

Χαλκιδική: «Σήμα κινδύνου» από τον νομό για την ευλογιά των προβάτων
23.06.2025

Χαλκιδική: «Σήμα κινδύνου» από τον νομό για την ευλογιά των προβάτων

Αυτό είναι το αντικαρκινικό βότανο που αφθονεί στην Κρήτη
23.06.2025

Αυτό είναι το αντικαρκινικό βότανο που αφθονεί στην Κρήτη

Μύκητας – «κατάρα» του τάφου του Τουταγχαμών μπορεί να φέρει τη λύση στον καρκίνο
23.06.2025

Μύκητας – «κατάρα» του τάφου του Τουταγχαμών μπορεί να φέρει τη λύση στον καρκίνο

ΕΟΦ: Ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής για την πρόληψη ηπατικών βλαβών
23.06.2025

ΕΟΦ: Ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής για την πρόληψη ηπατικών βλαβών

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να πετάτε αυτά τα άνοστα νήματα στην μπανάνα
22.06.2025

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να πετάτε αυτά τα άνοστα νήματα στην μπανάνα

Βίντεο:Δείτε τι συμβαίνει όταν μας τσιμπάει μέλισσα – «Οι λεπίδες τραβούν προς τα κάτω τη σάρκα»
22.06.2025

Βίντεο:Δείτε τι συμβαίνει όταν μας τσιμπάει μέλισσα – «Οι λεπίδες τραβούν προς τα κάτω τη σάρκα»