Επιδημίες

Εμβόλια COVID-19: Περιορισμένα τα οφέλη σε άτομα που έχουν νοσήσει

Νέα μελέτη
Εμβόλια COVID-19: Περιορισμένα τα οφέλη σε άτομα που έχουν νοσήσει

Μία ομάδα επιστημόνων από την Cleveland Clinic των ΗΠΑ εξέτασε προσφάτως την αποτελεσματικότητα και τα οφέλη του εμβολιασμού σε άτομα με ή χωρίς ιστορικό λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της μελέτης η οποία έχει αναρτηθεί αυτή τη στιγμή ως προδημοσίευση στην ιστοσελίδα medRxiv, οι ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 έχουν περιορισμένα οφέλη από τα εμβόλια της COVID-19.

Κατά συνέπεια, τα τελευταία θα πρέπει να χορηγούνται κατά προτεραιότητα σε άτομα χωρίς ιστορικό λοίμωξης από τον ιό.

Σχεδιασμός της έρευνας

Σήμερα, έχουν εγκριθεί και χορηγούνται στις ΗΠΑ και στην ΕΕ δύο mRNA εμβόλια τα οποία έχουν εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της COVID-19.

Ωστόσο, η περιορισμένη διαθεσιμότητα των παραπάνω εμβολίων έχει δημιουργήσει προβλήματα στον μαζικό εμβολιασμό του παγκοσμίου πληθυσμού.

Κατά συνέπεια, εφόσον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού, ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει σταδιακά, δίνοντας προτεραιότητα στους ασθενείς που θα ωφεληθούν περισσότερο από τον εμβολιασμό.

Οι περισσότερες χώρες ξεκίνησαν τον εμβολιασμό από τους υγειονομικούς, τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

Μία ομάδα ασθενών που έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναφορικά με τον εμβολιασμό είναι οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19.

Η παρούσα μελέτη εξέτασε ειδικά αυτούς τους ασθενείς με σκοπό να διαπιστώσει αν έχουν σημαντικά οφέλη από τα εμβόλια.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 52.238 εθελοντές από την Cleveland Clinic.

Οι εθελοντές έλαβαν 2 δόσεις των εμβολίων της Pfizer ή της Moderna και θεωρήθηκαν «πλήρως εμβολιασμένοι» 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Οι εθελοντές που είχαν θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 τουλάχιστον 42 ημέρες πριν την χορήγηση της 1ης δόσης θεωρήθηκε ότι είχαν ιστορικό λοίμωξης από τον ιό.

Σημαντικές Παρατηρήσεις

Από το σύνολο των εθελοντών που εξετάστηκαν στη μελέτη, μόλις το 5% είχε ιστορικό λοίμωξης COVID-19.

Στο τέλος της έρευνας, εμβολιάστηκε:

-περίπου το 59% των εθελοντών χωρίς ιστορικό λοίμωξης, και,

-το 47% των εθελοντών με ιστορικό λοίμωξης.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι, στο διάστημα που εξετάστηκε από τη μελέτη, οι λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν σχεδόν αποκλειστικά σε άτομα χωρίς ιστορικό λοίμωξης που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Μία παρατήρηση της έρευνας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν ότι τα ποσοστά COVID-19 ήταν παρόμοια σε 3 ομάδες εθελοντών και συγκεκριμένα σε αυτούς που είχαν ιστορικό λοίμωξης αλλά δεν εμβολιάστηκαν, σε αυτούς που είχαν ιστορικό λοίμωξης και εμβολιάστηκαν, καθώς και σε αυτούς που δεν είχαν ιστορικό λοίμωξης και εμβολιάστηκαν”, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Οι εθελοντές στις τρεις παραπάνω ομάδες είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά COVID-19 συγκριτικά με αυτά που παρατηρήθηκαν στην ομάδα εθελοντών χωρίς ιστορικό λοίμωξης που δεν εμβολιάστηκε.

Συγκεκριμένα:

– το 99.3% των περιστατικών παρατηρήθηκε στην τελευταία ομάδα ασθενών, ενώ,

-το υπόλοιπο 0.7% στους εθελοντές των παραπάνω τριών ομάδων.

Σημαντικότερα, κανένα περιστατικό COVID-19 δεν παρατηρήθηκε σε άτομα με ιστορικό λοίμωξης, ανεξαρτήτως αν είχαν εμβολιαστεί.

Περαιτέρω στατιστικές αναλύσεις έδειξαν ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο COVID-19 σε άτομα χωρίς ιστορικό λοίμωξης, χωρίς ωστόσο να προσφέρει οφέλη σε άτομα που νόσησαν από SARS-CoV-2.

Αν και η έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί με σκοπό να εκτιμήσει τη διάρκεια της ανοσίας μετά τη φυσική λοίμωξη με τον ιό, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης είχαν επαρκή αντισώματα για τουλάχιστον 10 μήνες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων από τη λοίμωξη“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι προφανές ότι τα περισσότερα οφέλη από τον εμβολιασμό για την COVID-19 έχουν οι ασθενείς χωρίς ιστορικό λοίμωξης, επομένως σωστά έχει δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς.

Αντιθέτως, οι ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 έχουν ελάχιστα οφέλη και επομένως θα πρέπει ίσως να εμβολιαστούν αργότερα, όταν θα υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

25.08.2025

Δ.Παρασκευής για κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζια: «Πιθανό να οφείλεται σε κάποιον ιό»

«Οι κάτοικοι να είναι επιφυλακτικοί με τη χρήση του νερού»

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ
22.08.2025

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα
18.08.2025

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως
14.08.2025

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

12.04.2026

Πρώην κορυφαίο στέλεχος της Pfizer΅«Έως και 60.000 οι θάνατοι στη Γερμανία από τις παρενέργειες του εμβολίου»

Κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή της Bundestag

12.04.2026

Έλον Μασκ: «Το εμβόλιο για τον COVID-19 παραλίγο να με στείλει στο νοσοκομείο – Ένιωθα ότι πεθαίνω!»

Βόμβα από τον ιδιοκτήτη του "X": «Η δόση ήταν προφανώς πολύ υψηλή και έγινε πάρα πολλές φορές»

Πάσχα και ουρική αρθρίτιδα: Πώς το παραδοσιακό τραπέζι μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ουρικού οξέος
12.04.2026

Πάσχα και ουρική αρθρίτιδα: Πώς το παραδοσιακό τραπέζι μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ουρικού οξέος

Αμερικανοί νευροχειρουργοί προειδοποιούν για την χρήση των ασύρματων ακουστικών: Οι κίνδυνοι που κρύβουν
10.04.2026

Αμερικανοί νευροχειρουργοί προειδοποιούν για την χρήση των ασύρματων ακουστικών: Οι κίνδυνοι που κρύβουν

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κάνετε σάουνα
10.04.2026

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κάνετε σάουνα

Aττική: Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην κατάσχεση 11 τόνων ακατάλληλων κρεάτων
10.04.2026

Aττική: Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην κατάσχεση 11 τόνων ακατάλληλων κρεάτων

Νέα ελπιδοφόρα μελέτη: Εξετάζεται το δηλητήριο της μέλισσας ως συμπληρωματική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού
09.04.2026

Νέα ελπιδοφόρα μελέτη: Εξετάζεται το δηλητήριο της μέλισσας ως συμπληρωματική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού

Τροφική δηλητηρίαση: Τα συμπτώματα, οι αιτίες και η θεραπεία
09.04.2026

Τροφική δηλητηρίαση: Τα συμπτώματα, οι αιτίες και η θεραπεία

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά βαρελίσια φέτα – Δείτε ποια αφορά
09.04.2026

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά βαρελίσια φέτα – Δείτε ποια αφορά

Συμπληρώματα διατροφής: Τα σημάδια που φανερώνουν ότι παίρνετε υπερβολικές ποσότητες
09.04.2026

Συμπληρώματα διατροφής: Τα σημάδια που φανερώνουν ότι παίρνετε υπερβολικές ποσότητες