Επιδημίες

Συνάντηση ΣΦΕΕ με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά

Ο κ. Σχοινάς είναι υπεύθυνος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής
Συνάντηση ΣΦΕΕ με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Μαργαρίτη Σχοινά

 Την Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021, ο ΣΦΕΕ και οι Γενικοί Διευθυντές 45 εταιρειών μελών του Συνδέσμου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν μέσω διαδικτυακής σύσκεψης με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, σε μία εποικοδομητική συζήτηση.

Κατά την διάρκεια των εισαγωγικών χαιρετισμών του, ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, τόνισε ότι η πανδημία του COVID-19 είναι η καθοριστική παγκόσμια κρίση της εποχής μας και η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως ανέφερε, “Η πανδημία είναι κάτι πολύ περισσότερο από υγειονομική κρίση.

Είναι επίσης μια άνευ προηγουμένου κοινωνικό-οικονομική κρίση που προκαλεί τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις

Τόνισε επίσης ότι, “από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας του COVID-19, η φαρμακευτική βιομηχανία εστίασε στην έρευνα για νέα εμβόλια, διαγνωστικά εργαλεία και θεραπείες, ενόσω υποστήριζε τις κυβερνήσεις και τα εθνικά συστήματα υγείας επί τόπου και διασφάλιζε τη συνεχή παροχή φαρμάκων στους ασθενείς που τα χρειάζονταν“.

Ο κ. Παπαδημητρίου χαιρέτισε την Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική και υπερθεμάτισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Υψηλού Επιπέδου Φόρουμ για Πρόσβαση στην Καινοτομία με τη συμμετοχή όλων των βασικών εμπλεκομένων μερών, για την ανάπτυξη καινοτόμων και συνεργατικών μοντέλων προς επίλυση θεμάτων που άπτονται της πρόσβασης και των ελλείψεων σε φάρμακα και σχετικό εξοπλισμό.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι” Ο ελληνικός φαρμακευτικός τομέας βρισκόταν στον πυρήνα της δημοσιονομικής πολιτικής περιστολής καθ΄ όλη την διάρκεια των χρόνων της κρίσης, ενόσω η εν μέρει μόνο εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών στον υγειονομικό τομέα κατέστησαν την ανάγκη για προβλεψιμότητα και σταθερότητα πιο ουσιώδη από ποτέ.

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδημητρίου, τόνισε: “Ο φαρμακευτικός τομέας στην Ελλάδα, και τοπικά και διεθνώς, έχει σημαντικό δυναμικό ανάπτυξης και είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Εισάγοντας λοιπόν σταθερότητα και προβλεψιμότητα, θα δινόταν η δυνατότητα πλήρους ανάπτυξης του δυναμικού του φαρμακευτικού τομέα, από την οποία θα υπήρχε αμοιβαία ωφέλεια και για το υγειονομικό σύστημα και την εθνική οικονομία.

Ένα σημαντικό θέμα θα ήταν το πως θα μπορούσαν να παράσχουν υποστήριξη σε αυτό το πεδίο το Ευρωπαϊκά κονδύλια ανάκαμψης”.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέπτυξε τρείς κύριες θεματικές: 

α) τα διδάγματα που πήραμε από την πανδημία του COVID-19,

β) την κατεπείγουσα ανάγκη για μια γνήσια Ενιαία Ευρώπη της Υγείας προκειμένου να βελτιωθεί η συλλογική απόκριση σε δια-συνοριακές υγειονομικές κρίσεις και η προαγωγή της δημόσιας υγείας των Ευρωπαίων,

γ) το μέλλον της Ευρωπαϊκής φαρμακευτικής βιομηχανίας με βάση την πρόσφατη Φαρμακευτική Πολιτική που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι: “ Η πανδημία κατέδειξε την ανάγκη διασφάλισης και προστασίας των Ευρωπαίων, ανεξαρτήτως εθνικών συνόρων, και την ανάγκη στενότερης συνεργασίας (μας δίδαξε ότι περισσότερη Ευρώπη και στενότερη συνεργασία είναι απαραίτητα).

Για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19 και μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων, συνέχισε, ο μοναδικός δρόμος είναι ο μεγαλύτερος συντονισμός με πιο αποτελεσματικά εργαλεία σε επίπεδο ΕΕ, όπως η πρόσφατη Εμβολιαστική Στρατηγική της ΕΕ και το Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επεσήμανε, εστιάζει στα μέτρα ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων, όπως η ενίσχυση του συντονισμού σε Κοινοτικό επίπεδο όταν αντιμετωπίζονται δια-συνοριακές υγειονομικές απειλές“.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική, ο κ. Σχοινάς ανέφερε: “Η Στρατηγική στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου και στην υποστήριξη έρευνας και τεχνολογιών που φθάνουν στους ασθενείς, καθώς και στην ενίσχυση της πρόληψης”.

Ο Αντιπρόεδρος τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί για να διασφαλίσει τη στρατηγική αυτονομία της, ώστε να μην αντιμετωπίσει ξανά ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό ζωτικής σημασίας, διατηρώντας όμως, ταυτόχρονα, τον ανοικτό της χαρακτήρα.

Δράσεις για την πρόληψη και θεραπεία  του καρκίνου

Αναφέρθηκε, επίσης, στο φιλόδοξο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, το οποίο ανοίγει μια νέα εποχή στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου, τονίζοντας ότι:

Η επιτυχία του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου απαιτεί δέσμευση και στόχο-προσήλωση από ένα ευρύ φάσμα τομέων και εμπλεκομένων μερών”.

Στα καταληκτικά συμπεράσματά του, ο κ. Σχοινάς έδωσε λεπτομερείς και χρήσιμες πληροφορίες περί της άνευ προηγουμένου αρωγής που πρόκειται να λάβει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των προγραμμάτων NextGenerationEU και ιδιαίτερα του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του 4ου Προγράμματος Υγείας ΕΕ, για την ενίσχυση της οικονομικής της ανάκαμψης και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Σε συνέχεια της ομιλίας του κ. Σχοινά, κατά την συνεδρία των Ερωτήσεων και Απαντήσεων με τους Γενικούς Διευθυντές, συζητήθηκαν θέματα όπως οι τρόποι με τους οποίους η Ελληνική Φαρμακευτική Βιομηχανία μπορεί να ενισχύσει την καινοτομία, να προσελκύσει τα κονδύλια της ΕΕ και να αποκτήσει πιο ισχυρή φωνή στην ΕΕ.

Επιδημίες

25.08.2025

Δ.Παρασκευής για κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζια: «Πιθανό να οφείλεται σε κάποιον ιό»

«Οι κάτοικοι να είναι επιφυλακτικοί με τη χρήση του νερού»

22.08.2025

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ

Το φαρμακείο του νησιού έχει εξυπηρετήσει πάνω από 1.500 ασθενείς

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα
18.08.2025

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως
14.08.2025

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως

Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Αττική τα τέσσερα πρώτα κρούσματα
11.07.2025

Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Αττική τα τέσσερα πρώτα κρούσματα

Σε καθεστώς επιτήρησης 25 άτομα στη Λάρισα εξαιτίας του αιμορραγικού πυρετού
30.06.2025

Σε καθεστώς επιτήρησης 25 άτομα στη Λάρισα εξαιτίας του αιμορραγικού πυρετού

Χαλκιδική: «Σήμα κινδύνου» από τον νομό για την ευλογιά των προβάτων
23.06.2025

Χαλκιδική: «Σήμα κινδύνου» από τον νομό για την ευλογιά των προβάτων

Μαγνησία: Νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων
19.06.2025

Μαγνησία: Νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης NB.1.8.1
04.06.2025

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης NB.1.8.1

Σουδάν: 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χολέρα μέσα σε δύο ημέρες
29.05.2025

Σουδάν: 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χολέρα μέσα σε δύο ημέρες

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

09.09.2025

Οι ενέσεις αδυνατίσματος μπήκαν στη λίστα του ΠΟΥ με τα «βασικά φάρμακα»

Περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2021 από ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία

09.09.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά

Περιέχει τη φαρμακευτική δραστική ουσία sildenafil

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη
08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
08.09.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»
08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;
08.09.2025

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα
08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα
08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα

Η Ρωσία έθεσε σε μαζική παραγωγή με «εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα» το εμβόλιο κατά του καρκίνου
07.09.2025

Η Ρωσία έθεσε σε μαζική παραγωγή με «εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα» το εμβόλιο κατά του καρκίνου