Επιδημίες

Προειδοποιεί την κυβέρνηση ο Γ.Ιωαννίδης: «Αλλάξτε στρατηγική αλλιώς θα φτάσουμε τους 10.000 νεκρούς έως τον Ιούνιο»!

Προειδοποιεί την κυβέρνηση ο Γ.Ιωαννίδης: «Αλλάξτε στρατηγική αλλιώς θα φτάσουμε τους 10.000 νεκρούς έως τον Ιούνιο»!

Ο καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας, Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση, ζητώντας της να αλλάξει στρατηγική στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και να προχωρήσει σε μια σοβαρή και οργανωμένη επιδημιολογική επιτήρηση, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. 

Διαφορετικά, όπως ξεκαθαρίζει, η χώρα μας θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τη μακάβρια εικόνα των 10.000 θανάτων πριν από το τέλος Ιουνίου.

«Φοβάμαι ότι το φράγμα των 10.000 νεκρών θα είναι πλέον δύσκολο να μη σπάσει έως τότε. Η πορεία όμως μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο – εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως ο ρυθμός εμβολιασμών, η χρήση έγκυρων τεστ, η χρήση επιδημιολογικής επιτήρησης, η αποφυγή τυφλών επιβλαβών απαγορευτικών, η χρήση στοχευμένων μέτρων και η δυνατότητα του ιού να εξελιχθεί με νέες μεταλλάξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στην εφημερίδα «Δημοκρατία» και προσθέτει:

«Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, αλλά πολλά πράγματα εξαρτώνται από εμάς. Θετικό σημείο είναι ότι σήμερα γίνονται περισσότερα τεστ από ό,τι παλαιότερα, αλλά στα άλλα σημεία ακόμα υστερούμε. Χρειάζονται ψυχραιμία και λίγα καλά στοχευμένα μέτρα, όχι πανικός διαρκώς αλληλοσυγχεόμενων μέτρων».

Αναφορικά με τα πολυσυζητημένα οικιακά ατομικά τεστ (self tests), τη χρήση των οποίων εξήγγειλε πριν από περίπου μία εβδομάδα η κυβέρνηση, ο διακεκριμένος επιστήμονας εκτιμά ότι μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Κι αυτό διότι, όπως λέει, δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν το τεστ σωστά, ενώ η πιθανότητα τα θετικά αποτελέσματα να μη δηλωθούν είναι μεγάλη.

«Το να γίνουν περισσότερα τεστ και το να γίνουν δωρεάν έστω και τώρα είναι σημαντικό, όπως και το να υπάρξει σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, με πλήρη καταγραφή, αλλά πρόχειρες λύσεις μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα και να οδηγήσουν σε περισσότερες ψευδαισθήσεις», σημειώνει.

Την τελευταία εβδομάδα κι ενώ βρισκόμαστε σε παρατεταμένο lockdown, με την οικονομία στον «πάγο», καταγράφονται αριθμοί-ρεκόρ όσον αφορά τα νέα περιστατικά, τους θανάτους και τις διασωληνώσεις ασθενών. Εκτός αυτού, εικόνες με βαριά πάσχοντες από άλλα νοσήματα να βρίσκονται σε λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργώντας αναπόφευκτα το ερώτημα: Τι πήγε τελικά λάθος και έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο θυσιών φτάσαμε έως εδώ;

«Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να εμποδίσουμε τη μετάδοση του ιού ενδοοικογενειακά, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε ορισμένες εργασίες. Αν μη τι άλλο, η χρήση τυφλών απαγορευτικών μέτρων μάλλον χειροτέρευσε τη διάδοση του ιού, καθώς περιόρισε τη διαθεσιμότητα ανοιχτών χώρων και χρονικών διαστημάτων που μπορούν να κινηθούν οι πολίτες, σεβόμενοι τα μέτρα απόστασης. Η κόπωση από το ανοιγοκλείσιμο χωρίς σχέδιο επίσης οδήγησε σε χειρότερο συνωστισμό και σε σύγχυση. Το όλο αφήγημα της διαχείρισης, δηλαδή ‘κάνουμε λίγα τεστ, βλέπουμε λίγα κρούσματα, είμαστε μια χαρά’, ήταν τόσο ριζικά λανθασμένο, που, όταν εμφανίστηκε το πραγματικό επιδημικό κύμα, έπεσε αναπόφευκτα σε μαζικές εμφανείς λογικές αντιφάσεις. Οπότε η εμπιστοσύνη και η συμμόρφωση με τα όποια μέτρα κλονίστηκαν. Χωρίς προετοιμασία και θωράκιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας για να το ανακόψει, όλο το κύμα χτύπησε ανελέητα απευθείας τα νοσοκομεία», τονίζει.

Σε πρόσφατο, μάλιστα, άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο European Journal Clinical Investigation, ένα από τα πλέον έγκυρα ακαδημαϊκά περιοδικά, ο δρ Ιωαννίδης αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή έχει μολυνθεί το 20%-25% του πληθυσμού της γης. Πρόκειται, δηλαδή, για περίπου δύο δισεκατομμύρια μολύνσεις.

«Οι περισσότερες χώρες βρίσκονται σε φάση ύφεσης, αλλά σε αρκετές υπάρχει σαφώς ένα νέο κύμα. Η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει από τις χειρότερες εικόνες παγκοσμίως αυτή τη στιγμή ως προς τη δυναμική του τρίτου κύματος», εξηγεί.

Η Ελλάδα, με το σκληρότερο lockdown, στην τελευταία θέση ανάμεσα σε 53 χώρες!

Δεν είναι τυχαίο, επισημαίνει ο κ. Ιωαννίδης, ότι, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη κατάταξη των χωρών από το Bloomberg για τη διαχείριση της πανδημίας, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (https://www.bloomberg.com/graphics/covid-resilience-ranking), η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες χώρες να ζει κανείς (40ή ανάμεσα σε 53 χώρες που αξιολογούνται), και μάλιστα ειδικά για τα μέτρα εγκλεισμού θεωρείται η χειρότερη (53η) και από τις 53 χώρες, ειδικά επειδή έχει το πιο σκληρό lockdown από όλες.

«Να ανοίξει η μετακίνηση από νομό σε νομό το Πάσχα»

Στη ερώτηση αν είναι ασφαλές να περάσουμε τους φετινούς εορτασμούς του Πάσχα με τις οικογένειές μας, μακριά από τα αστικά κέντρα, ο καθηγητής του Στάνφορντ εξέφρασε την άποψη ότι τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να αρθούν έως τότε, καθώς, όπως λέει, δεν υπάρχουν πια παρθένοι νομοί.

«Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν ότι αυτό δεν σημαίνει πως ο κίνδυνος έχει περάσει. Είναι καλό να αποφύγουν ακόμα μεγάλες συναθροίσεις και στενές επαφές με ευπαθή υπερήλικα άτομα αν δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά η δυνατότητα να βρεθούν σε ανοιχτό χώρο, στη φύση είναι κάτι θετικό. Δεν έχει κανένα νόημα πλέον η απαγόρευση των μετακινήσεων», επισημαίνει.

Την άποψη του δρος Ιωαννίδη φαίνεται ότι συμμερίζεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία στις 24 Μαρτίου ανακάλεσε την αρχική απόφασή της για αυστηρό lockdown, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από τους πολίτες.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο διακεκριμένος επιστήμονας είχε δώσει συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία μάλιστα τον χαρακτήρισε «λαμπρό νου της Ιατρικής».

«Στη Γερμανία γίνεται σκληρή αντιπαράθεση επιχειρημάτων ανάμεσα στους υποστηρικτές του lockdown και σε εκείνους που ζητούν πιο στοχευμένα μέτρα. Η εκτεταμένη συνέντευξη που έδωσα στη κυριακάτικη Die Welt δεν μπορώ να ξέρω πόση επίδραση μπορεί να είχε στις κινήσεις της κυρίας Μέρκελ» επισημαίνει ο δρ Ιωαννίδης και συνεχίζει: «Το τι συμβαίνει στη Γερμανία δυστυχώς ή ευτυχώς επηρεάζει πολλές άλλες χώρες που έχουν έναν -όχι πάντα δικαιολογημένο- μιμητισμό απέναντι στην “ατμομηχανή” της Ευρωζώνης».

«Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης κωφεύουν»

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής του Στάνφορντ εμφανίζεται καυστικός απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του ότι κωφεύει στις συνεχείς προειδοποιήσεις του.

Όσο για το αν έπαιξε ή όχι ρόλο η περιβόητη ανοιχτή επιστολή που του είχε απευθύνει τον Ιανουάριο του 2016, λίγο καιρό μετά την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, σε αυστηρό τόνο και με έντονες επικρίσεις και αν υπάρχει κάποιου είδους «βεντέτα» από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, απαντά:

«Δεν δίνω ούτε 1% πιθανότητα το κείμενο στην ελληνική έκδοση της Huffington Post να έπαιξε ρόλο, γιατί αδυνατώ να δεχτώ ότι ένας πρωθυπουργός και αγαπητός συμμαθητής μπορεί να προτιμήσει από πείσμα να καταστρέψει τη χώρα με το να κωφεύει σε έναν ακομμάτιστο επιστήμονα, που απλώς έχει το τεράστιο μειονέκτημα να μη φοβάται να λέει την αλήθεια. Αυτή την εποχή χρειαζόμαστε ομόνοια, ομοψυχία και αλληλοκατανόηση. Δυστυχώς, η οργή και η αγανάκτηση περισσεύουν ανεξέλεγκτες. Με ανησυχεί αυτό».

Τέλος, στην ερώτηση της «κυριακάτικης δημοκρατίας» αν νιώθει δικαιωμένος που επιβεβαιώνονται όσα είχε προτείνει εδώ και τόσους μήνες, αφού πλέον τις προτάσεις του υιοθετούν δεκάδες επιστήμονες αλλά και κυβερνήσεις, απάντησε: «Όταν χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές, η προσωπική δικαίωση δεν είναι αυτό που μετράει».

Επιδημίες

04.06.2025

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης NB.1.8.1

Εντοπίστηκε κρούσμα και στη Βρετανία

29.05.2025

Σουδάν: 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χολέρα μέσα σε δύο ημέρες

Το υπουργείο ανακοίνωσε 942 νέες μολύνσεις και 25 θανάτους μέχρι στιγμής

Γ.Μαγιορκίνης για στρεπτόκοκκο: «Σε μικρό ποσοστό μπορεί να κάνει τη διεισδυτική λοίμωξη»
26.05.2025

Γ.Μαγιορκίνης για στρεπτόκοκκο: «Σε μικρό ποσοστό μπορεί να κάνει τη διεισδυτική λοίμωξη»

Θεσσαλονίκη: Συνολικά 15 κρούσματα στρεπτόκοκκου σε σχολεία της Ευκαρπίας
23.05.2025

Θεσσαλονίκη: Συνολικά 15 κρούσματα στρεπτόκοκκου σε σχολεία της Ευκαρπίας

Θεσσαλονίκη: «Το πρόσωπό της ήταν μελανιασμένο» λέει ο πατέρας της 5χρονης που «έφυγε» από στρεπτόκοκκο
21.05.2025

Θεσσαλονίκη: «Το πρόσωπό της ήταν μελανιασμένο» λέει ο πατέρας της 5χρονης που «έφυγε» από στρεπτόκοκκο

Δεν ήταν μηνιγγίτιδα το κρούσμα στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας –Δείτε τι έδειξαν οι εξετάσεις
20.05.2025

Δεν ήταν μηνιγγίτιδα το κρούσμα στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας –Δείτε τι έδειξαν οι εξετάσεις

Υπόθεση φον ντερ Λάιεν: Εμβόλια mRNA της Pfizer – Κάποιοι πλούτισαν και εκατοντάδες χιλιάδες θάφτηκαν άδοξα
14.05.2025

Υπόθεση φον ντερ Λάιεν: Εμβόλια mRNA της Pfizer – Κάποιοι πλούτισαν και εκατοντάδες χιλιάδες θάφτηκαν άδοξα

Παγκόσμιος συναγερμός για την «κοιλάδα του πυρετού»: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ποια τα συμπτώματα
09.05.2025

Παγκόσμιος συναγερμός για την «κοιλάδα του πυρετού»: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ποια τα συμπτώματα

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!
30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!
28.04.2025

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

17.06.2025

Δείτε πόση ώρα πρέπει να περπατάτε την ημέρα για να μειώσετε τον πόνο στη μέση

Σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος στη μέση ξεκινά ξαφνικά και βελτιώνεται μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες

17.06.2025

Το τεστ αίματος που θα μπορούσε να προβλέψει πόσο θα ζήσετε

Τι έδειξε νέα μελέτη

Δείτε ποιες είναι οι επτά μορφές καρκίνου που συνδέονται με το αλκοόλ
17.06.2025

Δείτε ποιες είναι οι επτά μορφές καρκίνου που συνδέονται με το αλκοόλ

VIP WITH CHOCOLATΕ: Η Premium επιλογή για άντρες που θέλουν φυσική υπεροχή και ανεβασμένη λίμπιντο
17.06.2025

VIP WITH CHOCOLATΕ: Η Premium επιλογή για άντρες που θέλουν φυσική υπεροχή και ανεβασμένη λίμπιντο

Φρούτα και λαχανικά: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα πλένετε
17.06.2025

Φρούτα και λαχανικά: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα πλένετε

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών
17.06.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

Νερό με κανέλα: Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία
17.06.2025

Νερό με κανέλα: Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η λήψη των οργάνων από τον 12χρονο στην Πάτρα
17.06.2025

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η λήψη των οργάνων από τον 12χρονο στην Πάτρα

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!
16.06.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

Αυτές είναι οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά
16.06.2025

Αυτές είναι οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά