Επιδημίες

Κοινωνική αποστασιοποίηση: Το ισχυρό όπλο έναντι της COVID-19

Κοινωνική αποστασιοποίηση: Το ισχυρό όπλο έναντι της COVID-19

Στις αρχές της πανδημίας, καθώς μαθαίναμε όλο και περισσότερα για την COVID-19, τα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες των ειδικών άλλαζαν συνεχώς.

Ωστόσο, σύντομα διαπιστώσαμε ότι ορισμένα μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλα.

Αυτά είναι το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Η τελευταία έχει αναδειχθεί σήμερα ως ένα από τα πλέον αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, επιβεβαιώνει το παραπάνω γεγονός.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος πάνω από 2000 εθελοντές και οι επιστήμονες παρακολούθησαν σε αυτούς την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης τόσο στο περιβάλλον της έρευνας, όσο και στην καθημερινότητά τους.

Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές που εφάρμοζαν τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης τόσο στην έρευνα όσο και στην καθημερινή τους ζωή, είχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον SARS-CoV-2.

Οι επιστήμονες της έρευνας είχαν παρατηρήσει από την αρχή της πανδημίας ότι έρευνες αυτού του είδους δεν είναι δυνατό να βασιστούν αποκλειστικά σε ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις με τους εθελοντές, κυρίως για λόγους ειλικρίνειας.

Για το λόγο αυτό δημιούργησαν ένα περιβάλλον που εκθέτει τους εθελοντές σε συγκεκριμένες καταστάσεις με σκοπό να παρατηρήσουν ποια θα είναι η αντίδρασή τους σε κάθε σενάριο.

Η έρευνα είχε ως στόχο να εξετάσει τη συμμόρφωση με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ως προγνωστικό παράγοντα για την πιθανότητα μόλυνσης με τον SARS-CoV-2.

Οι Επιστήμονες Παρακολούθησαν τις Αντιδράσεις των Εθελοντών στο Πλήθος

Την άνοιξη του 2020, η επιστημονική ομάδα ανέπτυξε προσομοιώσεις για διάφορους δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα ένα μανάβικο, μία παραλία ή μία διασταύρωση. Ακολούθως, ζήτησαν από τους εθελοντές να τοποθετήσουν τον εαυτό τους (ή άλλα άτομα) σε μία συγκεκριμένη κατάσταση, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους στην κοινωνική αποστασιοποίηση.

Οι εθελοντές ενημερώθηκαν ότι η έρευνα είχε ως στόχο να διαπιστώσει πως διαφοροποιήθηκε η συμπεριφορά τους σε διάφορες καθημερινές δραστηριότητες από την πανδημία της COVID-19.

Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να απαντήσουν ποια θα ήταν η συμπεριφορά τους σε διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα το περπάτημα στο πεζοδρόμο, σε ένα πάρκο ή σε μία βιβλιοθήκη, καθώς και σε ποια θέση θα προτιμούσαν να κάτσουν σε μία καφετέρια.

Στους εθελοντές δόθηκαν επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στην καθημερινότητά τους.

Εξετάστηκε επίσης, αν οι εθελοντές είχαν χρόνια νοσήματα, ή αν έπρεπε να βγουν από το σπίτι για την εργασία τους.

4 μήνες αργότερα, οι επιστήμονες εξέτασαν αν οι εθελοντές είχαν μολυνθεί με τον SARS-CoV-2.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο τηρούσε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ένας εθελοντής, είτε στο περιβάλλον της έρευνας είτε στην καθημερινότητά του, τόσο χαμηλότερη ήταν η πιθανότητα να έχει μολυνθεί με τον ιό.

Η Κοινωνική Αποστασιοποίηση είναι Αποτελεσματική

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης ουσιαστικά επιβεβαιώνουν αυτά που ήδη γνωρίζαμε για την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση, σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, περιλαμβάνει πρακτικά τη διατήρηση της απόστασης των 2 μέτρων από άλλα άτομα τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους και αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας στον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.

Έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2020

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2020 είχε διαπιστώσει επίσης ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν επιτρέπουν την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως για παράδειγμα η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ή η επίσκεψη στους ναούς, συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με τον SARS-CoV-2.

Η ίδια έρευνα είχε δείξει ότι αυτοί που τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό.

Καθώς σήμερα περιμένουμε τη σειρά μας για να κάνουμε το εμβόλιο της COVID-19, η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας για να προστατευτούμε από μία μόλυνση με τον ιό“, είναι η επισήμανση του Αντώνιου Δημητρακόπουλου -Ειδικού Παθολόγου στο Ερρίκος Ντυνάν, ο οποίος καταλήγει με το εξής:

“Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του παραπάνω μέτρου και δείχνει ότι δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε την εφαρμογή του, τουλάχιστον μέχρι να εμβολιαστούμε”.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

25.08.2025

Δ.Παρασκευής για κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζια: «Πιθανό να οφείλεται σε κάποιον ιό»

«Οι κάτοικοι να είναι επιφυλακτικοί με τη χρήση του νερού»

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ
22.08.2025

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα
18.08.2025

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως
14.08.2025

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

20.03.2026

Μαριάντα Πιερίδη: «Έχω υποστεί χειροδικία σε σχέση μου – Πήρα τηλέφωνο τη μητέρα μου και της είπα φεύγω» (βίντεο)

«Νιώθω λίγο αντράκι, δεν είμαι η γυναίκα η λιγόψυχη», δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής της

20.03.2026

Επαναστατική μέθοδος στην Ιατρική: RNA θα βοηθά την καρδιά να επιδιορθωθεί μόνη της μετά από έμφραγμα!

Γιατί η νέα αυτή θεραπεία θεωρείται ως ιατρικό «θαύμα»

Πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ δίνει αποζημίωση 10,3 εκατ.δολαρίων σε φοιτητές που εξανάγκασε να λάβουν το εμβόλιο COVID
19.03.2026

Πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ δίνει αποζημίωση 10,3 εκατ.δολαρίων σε φοιτητές που εξανάγκασε να λάβουν το εμβόλιο COVID

Τα 12 τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από τα ντουλάπια της κουζίνας σας
19.03.2026

Τα 12 τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από τα ντουλάπια της κουζίνας σας

Μόριο στο αίμα του πύθωνα θα μπορούσε να «ανοίξει το δρόμο» για νέα κατηγορία φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
19.03.2026

Μόριο στο αίμα του πύθωνα θα μπορούσε να «ανοίξει το δρόμο» για νέα κατηγορία φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

Δείτε ποιοι τύποι καρκίνου μπορεί να προκαλέσουν αντιδραστική υπογλυκαιμία – Τα συμπτώματα
19.03.2026

Δείτε ποιοι τύποι καρκίνου μπορεί να προκαλέσουν αντιδραστική υπογλυκαιμία – Τα συμπτώματα

Οι άνδρες ή οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τον καρκίνο; – Τι αναφέρει νέα μελέτη
19.03.2026

Οι άνδρες ή οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τον καρκίνο; – Τι αναφέρει νέα μελέτη

Μυρτώ Αλικάκη: «Ερωτευόμαστε το σκοτεινό μας κομμάτι – Τον άνθρωπο που συμπληρώνει αυτό που μας λείπει» (βίντεο)
18.03.2026

Μυρτώ Αλικάκη: «Ερωτευόμαστε το σκοτεινό μας κομμάτι – Τον άνθρωπο που συμπληρώνει αυτό που μας λείπει» (βίντεο)

CDC: Αυτοί είναι οι δέκα άγνωστοι παράγοντες που αυξάνουν τις τιμές σακχάρου στο αίμα
18.03.2026

CDC: Αυτοί είναι οι δέκα άγνωστοι παράγοντες που αυξάνουν τις τιμές σακχάρου στο αίμα

Έλενα Μακρή για Αντώνη Λυμπέρη: «Οι φίλες μου είπαν “τον έχουμε δοκιμάσει, είναι καταπληκτικός”» (βίντεο)
17.03.2026

Έλενα Μακρή για Αντώνη Λυμπέρη: «Οι φίλες μου είπαν “τον έχουμε δοκιμάσει, είναι καταπληκτικός”» (βίντεο)