Επιδημίες

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την μετάδοση του κορωνoϊού και τα τρόφιμα

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την μετάδοση του κορωνoϊού και τα τρόφιμα

Παρά τις ανακοινώσεις και συστάσεις των ειδικών, ο προβληματισμός παραμένει με το πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός καθώς τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς και ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις φοβισμένος. 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ακόμη και τα τρόφιμα, θεωρώντας τα ως πηγή μόλυνσης από τον ιό.

Απαντήσεις στο θέμα των τροφίμων και αν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό:

-Μπορώ να μολυνθώ από τον COVID-19 μέσω της τροφής;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιός COVID-19 μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης τροφής.

Παρόλο που είναι απίθανο να μεταδοθεί ο ιός μέσω μολυσμένων τροφίμων, οι καλές πρακτικές συντήρησης, διαχείρισης και παρασκευής για την ασφάλεια των τροφίμων είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τροφικής μόλυνσης ή δηλητηρίασης.

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τα παρακάτω μέτρα:

Πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν και μετά την προετοιμασία ή την κατανάλωση   τροφής.

Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα πανάκι ή με το μανίκι σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε και θυμηθείτε να   πλύνετε τα χέρια σας μετά.

Πλύνετε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε.

Απολυμάνετε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα πριν και μετά τη χρήση.

Κρατήστε χωριστά ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα για να αποφύγετε την διάδοση των μικροβίων από ωμές τροφές σε   έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα.

Χρησιμοποιήστε διαφορετικά σκεύη / σανίδες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα για να αποφύγετε ενδεχόμενη   διασταυρούμενη μόλυνση.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαγειρέψει, ή επαναθερμάνει επαρκώς τα τρόφιμα σε κατάλληλες θερμοκρασίες (≥72°C για 2   λεπτά).

Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα μακριά από τα τρόφιμα και μην τα χαϊδεύετε κατά την προετοιμασία και κατανάλωση των   τροφίμων.

-Μπορεί να μεταδοθεί ο COVID-19 από μολυσμένες συσκευασίες τροφίμων και επιφάνειες;

Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του COVID-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι μέσω της επαφής με σταγονίδια από φτάρνισμα, ή βήχα ατόμου που έχει προσβληθεί από τον ιό.

Ωστόσο, ο ιός μπορεί να παραμείνει μολυσματικός έως 3 ώρες ως αεροζόλ, έως 4 ώρες σε επιφάνειες χαλκού, έως 24 ώρες στις συσκευασίες τροφίμων από χαρτόνι, και έως 72 ώρες στις συσκευασίες και επιφάνειες από πλαστικό.

Εν ολίγοις, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης όταν ένα άτομο αγγίξει την επιφάνεια του προϊόντος που έχει μολυνθεί από τον ιό και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Ο κίνδυνος στα καταστήματα τροφίμων

Στα καταστήματα τροφίμων, ο μεγαλύτερος κίνδυνος έκθεσης στον ιό παραμένει:

-η επαφή με άλλους ανθρώπους,

-και με επιφάνειες υψηλής αφής όπως:

-χειρολαβές καλαθιού αγορών,

-χερούλια ψυγείων και καταψύξεων,

-ζυγαριές,

-κουμπιά ανελκυστήρων,

-χρήματα και κάρτες,

-αλλά και τα προϊόντα αυτά καθεαυτά.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντισηπτικό με την έξοδο από το σουπερμάρκετ και να πλένετε τα χέρια μας με την επιστροφή στο σπίτι αλλά και μετά την τακτοποίηση των αγορασμένων τροφίμων.

Πως θα ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης κατά την αγορά και διαχείριση τροφίμων

Γενικά, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, πρέπει να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα κατά την αγορά και διαχείριση των συσκευασμένων τροφίμων:

Πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν και μετά τα ψώνια, όταν αποσυσκευάζετε τα   τρόφιμα ,αλλά και μετά τη λήψη πακέτων με κούριερ, ή την παράδοση τροφίμων (delivery).

Διατηρείτε ασφαλή απόσταση από άλλα άτομα ενόσω ψωνίζετε.

Μην πηγαίνετε για ψώνια εάν είστε άρρωστος, ή δυσκίνητος, ή ηλικιωμένος, ζητήστε από κάποιο συγγενικό, ή κοντινό σας πρόσωπο να σας βοηθήσει.

Αποφύγετε να αγγίζετε τα τρόφιμα εκτός αν τα αγοράζετε.

Προσπαθήστε να περιορίσετε την τακτική επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, αποφεύγετε τις ώρες αιχμής, και προγραμματίστε τα γεύματα, άρα τα απαιτούμενα τρόφιμα με οργανωμένη λίστα.

✓Αποφύγετε τη χρήση νομισμάτων, επιλέξτε ηλεκτρονική πληρωμή με κάρτα.

Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο, τη μύτη και το στόμα σας καθώς ψωνίζετε, και πλύνετε τα χέρια σας  ευθύς αμέσως μόλις επιστρέψετε στο σπίτι.

-Μπορεί ο COVID-19 να εξαπλωθεί μέσω του νερού της βρύσης;

Ο ιός COVID-19 δεν έχει ανιχνευθεί στο πόσιμο νερό.

Αν και μπορεί να παραμείνει ενεργός στο νερό για σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο η βρύση όσο και το εμφιαλωμένο νερό περνούν από διάφορες μεθόδους επεξεργασίας όπως η διήθηση και η απολύμανση, πράγμα που τον αδρανοποιεί.

-Τι πρέπει να προσέχω κατά την προετοιμασία του φαγητού για να μην μολυνθώ;

Κάθε φορά που τα χέρια έρχονται σε επαφή με μολυσμένα τρόφιμα και συσκευασίες υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν οι παθογόνοι παράγοντες σε λαβές ψυγείων, βρύσες και κουμπιά κουζίνας, βάζα μπαχαρικών κ.α.

Στη συνέχεια μπορούν να μεταφερθούν μέσω των χεριών από εκεί σε άλλα τρόφιμα και στο πρόσωπο μας”, εξηγεί η Ιωάννα Στεργίου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος του Ομίλου Βιοατρική, προσθέτοντας:

Αποφύγετε την αλληλομόλυνση με τα ακόλουθα μέτρα:

Πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία φαγητού, φροντίστε την προσωπική σας υγιεινή (καθαρά ρούχα, καθαρά χέρια και   νύχια, ιδανικά μαλλιά πιασμένα και αφαίρεση κοσμημάτων από τα χέρια).

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τα ίδια μαγειρικά σκεύη για τον χειρισμό πρώτων υλών και μαγειρεμένων τροφίμων.

Χρησιμοποιήστε διαφορετική επιφάνεια κοπής για την κοπή κρέατος και πουλερικών και διαφορετική για τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μην τοποθετείτε μαγειρεμένα τρόφιμα σε επιφάνειες κοπής στις οποίες είχε προηγουμένως κοπεί ωμή τροφή, εκτός   εάν η επιφάνεια έχει καθαριστεί πολύ καλά.

Πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά την επαφή με ωμά τρόφιμα.

Αυτό τις καθιστά πιο κατάλληλες από τις ξύλινες επιφάνειες κοπής, ιδιαίτερα για την κοπή ωμών τροφών.

Οι πολυχρησιμοποιημένες επιφάνειες κοπής που περιέχουν εσοχές στις οποίες εύκολα μπορούν να προσκολληθούν και να πολλαπλασιαστούν οι μικροοργανισμοί, καλό είναι να αντικατασταθούν από νέες επιφάνειες κοπής.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού