Επιδημίες

6 βήματα για την πρόληψη και θεραπεία της δυσθρεψίας σε άτομα με COVID-19

6 βήματα για την πρόληψη και θεραπεία της δυσθρεψίας σε άτομα με COVID-19

Η δυσθρεψία παρατηρείται όταν η ποσότητα σε θερμίδες, πρωτεΐνες & θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού.

Μπορεί να προέλθει από διάφορες αιτίες όπως μείωση της τροφής (έλλειψη ή/και απώλεια όρεξης), αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια ή/και σε πρωτεΐνες λόγω χρόνιας νόσου, λοίμωξης κτλ., ενώ η ποσότητα που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής παραμένει ίδια ή μειώνεται, με αποτέλεσμα την ακούσια απώλεια βάρους και αδυναμία /ευπάθεια

Η δυσθρεψία πλήττει τους ενήλικες, τους αρρώστους αλλά και τους ηλικιωμένους, εξελίσσεται σταδιακά και καθιστά τα άτομα ευπαθή ήδη από τα πρώτα στάδια.

Τα βήματα για την πρόληψη και θεραπεία της δυσθρεψίας σε άτομα με COVID-19

1. Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να εξετάζονται για κίνδυνο δυσθρεψίας.
Η διάγνωση της δυσθρεψίας γίνεται με επικυρωμένα εργαλεία όπως τα κριτήρια GLIM με στόχο:

τη διάγνωση κινδύνου δυσθρεψίας (κριτήρια NRS 2002 για ασθενείς που νοσηλεύονται, και κριτήρια ΜUST για το ευρύ κοινό και κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο).

την αξιολόγηση της διάγνωσης και της σοβαρότητας της δυσθρεψίας.

2. Βελτίωση της κατάστασης θρέψης ατόμων με COVID-19 μέσω διατροφικής συμβουλευτικής από ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο.
Ενεργειακές ανάγκες (θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως):

-27kcal/kg ΣΒ σε ηλικιωμένους (>65 χρονών) με ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα

-30kcal/kg ΣΒ σε σοβαρά λιποβαρή άτομα με ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα (σταδιακή αύξηση ενέργειας λόγω αυξημένου κινδύνου υποφωσφαταιμίας)

-30kcal/kg ΣΒ για τους ηλικιωμένους (εξατομίκευση βάσει κατάστασης θρέψης, επιπέδων φυσικής δραστηριότητας και ιατρικού ιστορικού).

Πρωτεϊνικές ανάγκες (γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως):

-1g/kg ΣΒ σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες

->1g/kg ΣΒ σε νοσηλευόμενους με υποκείμενα νοσήματα για πρόληψη απώλειας βάρους και διατήρηση μυϊκής μάζας

 Συνιστώμενες ανάγκες σε λιπαρά οξέα και υδατάνθρακες:

-30% λιπαρά και 70% υδατάνθρακες σε άτομα χωρίς αναπνευστική ανεπάρκεια

-έως και 50% λιπαρά και 50% υδατάνθρακες σε διασωληνωμένους ασθενείς

3. Επαρκής πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων από την τροφή ή και μέσω συμπληρωμάτων για ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού κατά των λοιμώξεων
Εκτίμηση επαρκούς πρόσληψης των παρακάτω
σε άτομα με δυσθρεψία:

-Βιταμίνες D, Α, C, συμπλέγματος Β (ιδίως Β6 και Β12)

-Ψευδάργυρος, σίδηρος, σελήνιο

-ω-3 λιπαρά οξέα

4. Καθημερινή σωματική δραστηριότητα σε ασθενείς που βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι, αρκεί να πληρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Η καθιστική ζωή οδηγεί σε επιδείνωση χρόνιων καταστάσεων υγείας, αύξηση βάρους, απώλεια μυϊκής μάζας και μείωση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού.

Προτεινόμενες ασκήσεις εντός σπιτιού:

-Ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευλυγισίας,

-ασκήσεις ισορροπίας,

-καθίσματα,

-κάμψεις,

-yoga

Προτεινόμενες ασκήσεις εκτός σπιτιού:

-περπάτημα μέχρι το σούπερ μάρκετ,

-κουβάλημα φρούτων και λαχανικών,

-ανέβασμα σκάλας,

-κηπουρική και παιχνίδια στον κήπο,

-περπάτημα,

-ποδηλασία ή τρέξιμο τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας τουλάχιστον 2 μέτρων.

Συνιστώμενη διάρκεια: > 30 λεπτά άσκησης καθημερινά, ή > 1 ώρα κάθε 2η ημέρα

5. Χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων από το στόμα (ΟΝS) όταν η διατροφή του ασθενούς δεν επαρκεί για την κάλυψη των θρεπτικών αναγκών.

Χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων από το στόμα που να παρέχει τουλάχιστον 400 θερμίδες συμπεριλαμβανομένης 30γρ. πρωτεΐνης/ημέρα, για 1 μήνα.

Αξιολόγηση αποτελεσματικότητας και επανάληψη/αλλαγή ή αν χρειάζεται.

6. Χορήγηση εντερικής σίτισης(EN) σε ασθενείς με καλή πρόγνωση, των οποίων οι διατροφικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν από το στόμα.

Η εντερική σίτιση (ΕΝ) χορηγείται όταν η ΟΝS είναι αδύνατη για πάνω από 3 ημέρες, ή βρίσκεται κάτω από το ήμισυ των ενεργειακών απαιτήσεων για >1 εβδομάδα.

Η παρεντερική σίτιση (PN) λαμβάνεται υπόψιν όταν η EN δεν ενδείκνυται ή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ατόμου.

Τα παραπάνω αποτελούν πρακτικές οδηγίες με στόχο τη διατροφική διαχείριση των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό COVID-19 και βασίζονται στην πρόσφατη Επίσημη Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN), αναφέρουν η Ιωάννα Αδαμίδου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος- Βιοκλινική Θεσσαλονίκης και η Ιωάννα Στεργίου Διαιτολόγος -Διατροφολόγος Όμιλος Βιοιατρική.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού