Επιδημίες

Gisella Dante Δ. Σ. Janssen Ελλάδος: Το εμβόλιο μίας δόσης της Janssen για την COVID-19 είναι αποτέλεσμα των προσπάθειών μας να διασφαλίσουμε έναν υγιέστερο κόσμο

Gisella Dante Δ. Σ. Janssen Ελλάδος: Το εμβόλιο μίας δόσης της Janssen για την COVID-19 είναι αποτέλεσμα των προσπάθειών μας να διασφαλίσουμε έναν υγιέστερο κόσμο

Αρκετά χαμόγελα στην εταιρεία Janssen, μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων της μελέτης Φάσης 3 ENSEMBLE για το μονοδοσικό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, ενώ η εταιρεία – εφόσον λάβει την έγκριση από τις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ-μελετά την δυνατότητα δύο δόσεων, στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. 

Η εταιρεία θα καταθέσει στις αρχές Φεβρουαρίου, αίτηση για Αδειοδότηση Έκτακτης Χρήσης, ώστε το εμβόλιο να διανεμηθεί σε χώρες της Ευρώπης. αλλά Χώρες εκτός Ε. Ε.

«Όλοι εμείς, στην Janssen, έχουμε πάντα ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την ευημερία των ανθρώπων.

Το υποψήφιο εμβόλιο μίας δόσης της Janssen για την COVID-19 επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να παρέχουμε κορυφαία επιστημονική καινοτομία, που υπηρετεί τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και την κοινωνία ευρύτερα.

Η ανακοίνωση των δεδομένων Φάσης 3 ENSEMBLE του εμβολίου μας, μας κάνει πραγματικά υπερήφανους και αισιόδοξους, και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, αποτέλεσμα των προσπάθειών μας να διασφαλίσουμε έναν υγιέστερο κόσμο, απαλλαγμένο από την πανδημία», δήλωσε η Gisella Dante Διευθύνουσα Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος.

Η Johnson & Johnson ανακοινώνει ότι το υποψήφιο εμβόλιο μίας δόσης της Janssen για την COVID-19 εκπλήρωσε τα πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία στην ενδιάμεση ανάλυση της κλινικής μελέτης Φάσης 3 ENSEMBLE.

-Το υποψήφιο εμβόλιο είναι 72% αποτελεσματικό στις ΗΠΑ

-και 66% αποτελεσματικό συνολικά για την πρόληψη της μέτριας έως σοβαρής COVID-19, 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Είχε 85% συνολική αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της σοβαρής νόσου και επέδειξε πλήρη προστασία κατά των σχετιζόμενων με την COVID-19 νοσηλειών και θανάτων την Ημέρα 28

Προστασία από τη σοβαρή νόσο για όλες τις γεωγραφικές περιοχές, ηλικίες και για πολλαπλές παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής SARS-CoV-2 από το στέλεχος B.1.351 που έχει παρατηρηθεί στη Νότια Αφρική.

-Εμβόλιο μίας δόσης συμβατό με τα συνήθη κανάλια διανομής των εμβολίων αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Η Johnson & Johnson (NYSE: JNJ) (η Εταιρεία) ανακοίνωσε πρώτης γραμμής δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από την κλινική μελέτη Φάσης 3 ENSEMBLE, τα οποία δείχνουν ότι το ερευνητικό εμβόλιο μίας δόσης για την COVID-19 που βρίσκεται υπό ανάπτυξη από τις Φαρμακευτικές Εταιρείες Janssen ,εκπλήρωσε όλα τα πρωτεύοντα και βασικά δευτερεύοντα καταληκτικά  σημεία.

-Τα δεδομένα πρώτης γραμμής για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα βασίζονται σε 43.783 συμμετέχοντες, οι οποίοι αθροίζουν 468  περιστατικά με συμπτώματα νόσου COVID-19.

Η μελέτη Φάσης 3

-Η μελέτη Φάσης 3 ENSEMBLE είναι σχεδιασμένη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του υποψήφιου εμβολίου της Janssen για την COVID-19 στην προστασία από τη μέτρια έως σοβαρή COVID-19, με συμπρωτεύοντα καταληκτικά  σημεία 14 και 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

-Στο σύνολο των συμμετεχόντων από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσβλήθηκαν από μια νέα παραλλαγή του ιού, το υποψήφιο εμβόλιο της Janssen για την COVID-19 είχε συνολική αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη της μέτριας έως σοβαρής COVID-19, 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Η έναρξη της προστασίας παρατηρήθηκε ήδη από την ημέρα 14.

Το επίπεδο προστασίας κατά της μέτριας έως σοβαρής λοίμωξης COVID-19 ήταν 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες, 66% στη Λατινική Αμερική και 57% στη Νότια Αφρική, 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Από την αρχή ο στόχος της εταιρείας ήταν ένα εμβόλιο μιας δόσης

«Η Johnson & Johnson ξεκίνησε την παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19 πριν από έναν χρόνο, μια προσπάθεια στην οποία αφιερώσαμε το πλήρες εύρος των δυνατοτήτων μας, καθώς και εντυπωσιακές συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη ενός εμβολίου μίας δόσης.

Από την αρχή, στόχος μας ήταν η δημιουργία μιας απλής, αποτελεσματικής λύσης για τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ανθρώπων, και να έχουμε τον μέγιστο αντίκτυπο για να βοηθήσουμε στο τέλος της πανδημίας», ανέφερε ο Alex Gorsky, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Johnson & Johnson.

«Είμαστε υπερήφανοι που φτάσαμε σε αυτό το κρίσιμο ορόσημο και η δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης συνεχίζεται και έχει επείγοντα χαρακτήρα για όλους και παντού».

   -Πρόληψη της σοβαρής νόσου˙ προστασία κατά των σχετιζόμενων με την COVID-19 νοσηλειών ας και θανάτων

-Το υποψήφιο εμβόλιο ήταν 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της σοβαρής νόσου σε όλες τις περιοχές που μελετήθηκαν, 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό σε όλους τους ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω.

Η αποτελεσματικότητα κατά της σοβαρής νόσου αυξήθηκε με τον χρόνο, και δεν αναφέρθηκε κανένα περιστατικό στους εμβολιασθέντες συμμετέχοντες, μετά την ημέρα 49.1

Το υποψήφιο εμβόλιο της Janssen κατά της COVID-19 επέδειξε πλήρη προστασία κατά των σχετιζόμενων με την COVID-19 νοσηλείας και θανάτων, 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Υπήρξε σαφής επίδραση του εμβολίου στα περιστατικά COVID-19 για τα οποία απαιτείται ιατρική παρέμβαση (νοσηλείας, εισαγωγή σε ΜΕΘ, μηχανικός αερισμός, οξυγόνωση με εξωσωματική μεμβράνη (ECMO)), και μάλιστα δεν αναφέρθηκε καμία περίπτωση  μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν το εμβόλιο της Janssen για την COVID-19, 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

«Αυτά τα αποτελέσματα πρώτης γραμμής με ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά της COVID-19 αντιπροσωπεύουν μια ελπιδοφόρα στιγμή.

Η δυνατότητα για σημαντική μείωση του φορτίου της σοβαρής νόσου, με την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού και καλά ανεκτού εμβολίου που επιτρέπει την ανοσοποίηση με μόνο μία δόση, αποτελεί καθοριστική συνιστώσα της παγκόσμιας αντίδρασης για τη δημόσια υγεία», ανέφερε ο Paul Stoffels, M.D., Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Διευθύνων Επιστημονικός Σύμβουλος της Johnson & Johnson.

«Ένα εμβόλιο μίας δόσης θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η καλύτερη επιλογή σε συνθήκες πανδημίας, επειδή διευκολύνει την πρόσβαση, τη διανομή και τη συμμόρφωση.

Η αποτελεσματικότητα 85% στην πρόληψη της σοβαρής νόσου COVID-19 και την πρόληψη των σχετιζόμενων με την COVID-19 ιατρικών παρεμβάσεων θα προστατέψει δυνητικά εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τις σοβαρές και θανατηφόρες εκβάσεις της COVID-19.

Επίσης, δίνει την ελπίδα ότι θα συμβάλει στην ελάφρυνση της τεράστιας επιβάρυνσης που δέχονται τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και οι κοινωνίες

Μελέτη της φάσης 3

Στη μελέτη, ο ορισμός της σοβαρής νόσου COVID-19 περιλάμβανε εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη με SARS-CoV-2 και ένα ή περισσότερα του ενός από τα ακόλουθα:

-σημεία συμβατά με σοβαρή συστηματική νόσο,

-νοσηλεία,

-εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας,

-αναπνευστική ανεπάρκεια,

-καταπληξία,

-οργανική ανεπάρκεια ή θάνατο, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Η μέτρια νόσος COVID-19 ορίστηκε ως εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 και είτε ένα ή περισσότερα από τα εξής:

-ενδείξεις πνευμονίας,

-εν των βάθει φλεβική θρόμβωση,

-δύσπνοια ή μη φυσιολογικά επίπεδα κορεσμού οξυγόνου στο αίμα άνω του 93%,

-μη φυσιολογική αναπνευστική συχνότητα (≥20),

-είτε δύο ή περισσότερα  συμπτώματα χαρακτηριστικά της  COVID-19.1,3

Γενικά, η προστασία ήταν σταθερή για όλες τις φυλές και ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων ηλικίας άνω των 60 ετών (N= 13.610), και για όλες τις παραλλαγές του ιού και τις περιοχές που μελετήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, όπου σχεδόν όλα τα περιστατικά COVID-19 (95%) οφείλονταν σε λοίμωξη με μια παραλλαγή του SARS-CoV-2, το στέλεχος B.1.351.*1

Μελέτη σε πολλές ηπείρους παρέχει κλινικά δεδομένα για πολλαπλές νέες μεταλλάξεις του ιού

Τα αποτελέσματα της μελέτης ENSEMBLE, περιλαμβάνουν την αποτελεσματικότητα εναντίον στελεχών του κορονοϊού που εμφανίστηκαν πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εξαιρετικά μεταδοτικών παραλλαγών που απαντούν στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και τη Νότια Αφρική.

Η δοκιμή Φάσης 3 ENSEMBLE διεξάγεται στο αποκορύφωμα της πανδημίας της COVID-19 σε 8 χώρες και 3 περιοχές,  σε μια εποχή που η εξάπλωση της νόσου επιταχύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα την αυξημένη έκθεση των ανθρώπων στον ιό.

«Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων όσων συμμετείχαν στο κλινικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του υποψήφιου εμβολίου μας για την COVID-19, και αισθανόμαστε πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη προς το προσωπικό των κλινικών δοκιμών και τους συμμετέχοντες για την ανεκτίμητη συνεισφορά τους», ανέφερε ο Mathai Mammen, M.D., Ph.D., Παγκόσμιος Επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης της Janssen.

«Για να αλλάξει η πορεία της πανδημίας θα απαιτηθούν μαζικοί εμβολιασμοί ώστε να αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης.

Ένα σχήμα εμβολιασμού με μία μόνο δόση, γρήγορη έναρξη της προστασίας και εύκολη μεταφορά και φύλαξη αποτελεί μια πιθανή λύση ώστε να φτάσουμε σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους.

Η δυνατότητα να αποφύγουμε τις νοσηλείες και τους θανάτους θα άλλαζε ριζικά το τοπίο στην καταπολέμηση της πανδημίας».

Οι συμμετέχοντες στην Φάση 3 θα παρακολουθούνται

Οι συμμετέχοντες της μελέτης Φάσης 3 ENSEMBLE θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για διάστημα έως 2 ετών, για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας.

Επομένως, τα δεδομένα αυτά μπορεί να επικαιροποιούνται βάσει των συνεχιζόμενων αναλύσεων.

Το πλήρες σύνολο των διαθέσιμων δεδομένων θα υποβληθεί σε κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό με κριτές, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Δεδομένα ασφάλειας της μελέτης Φάσης 3 ENSEMBLE

Η ανάλυση περιέλαβε μια ταυτόχρονη ανασκόπηση των διαθέσιμων δεδομένων ασφάλειας της μελέτης Φάσης 3 ENSEMBLE από την Επιτροπή Παρακολούθησης Ασφάλειας των Δεδομένων (DSMB), μια ανεξάρτητη ομάδα ειδικών, η οποία δεν ανέφερε κανένα σημαντικό προβληματισμό αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολίου.

Όπως έδειξε μια ανασκόπηση των ανεπιθύμητων συμβάντων, το υποψήφιο εμβόλιο μίας δόσης της Janssen για την COVID-19 ήταν γενικά καλά ανεκτό.

Το προφίλ ασφάλειας ήταν συμβατό με εκείνο άλλων υποψήφιων εμβολίων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία AdVac® της Janssen και μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί σε περισσότερα από 200.000 άτομα.

-Το συνολικό ποσοστό του πυρετού ήταν 9%,

-ενώ το ποσοστό του πυρετού Βαθμού 3 ήταν 0,2%.

Τα συνολικά σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα (ΣΑΣ) που αναφέρθηκαν ήταν υψηλότερα στους συμμετέχοντες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν το δραστικό υποψήφιο εμβόλιο.

Δεν αναφέρθηκε κανένα περιστατικό αναφυλαξίας.

Πρόσβαση στο υποψήφιο εμβόλιο της Janssen και διανομή

Η Εταιρεία δεσμεύεται να φέρει ένα προσιτό σε τιμή εμβόλιο κατά της COVID-19 σε μη κερδοσκοπική βάση για επείγουσα χρήση στην πανδημία, αμέσως μόλις το εγκρίνουν οι ρυθμιστικές αρχές.

-Επιπλέον, το υποψήφιο εμβόλιο της Janssen είναι συμβατό με τα συνήθη κανάλια διανομής των εμβολίων.

Εάν εγκριθεί, εκτιμάται ότι το υποψήφιο εμβόλιο μίας δόσης της Janssen θα παραμένει σταθερό για διάστημα 2 ετών σε θερμοκρασία -20°C (-4°F), εκ των οποίων τουλάχιστον 3 μήνες μπορούν να είναι σε θερμοκρασία 2-8°C (36°F–46°F).

Για την αποστολή του εμβολίου η Εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τις ίδιες τεχνολογίες ψυκτικής αλυσίδας που χρησιμοποιεί και σήμερα για τη μεταφορά άλλων καινοτόμων φαρμάκων.

Αίτηση για αδειοδότηση Έκτακτης Χρήσης στις Αρχές των Η. Π. Α

Η Εταιρεία σκοπεύει να υποβάλει στις αρχές των ΗΠΑ αίτηση για Αδειοδότηση Έκτακτης Χρήσης (EUA) στις αρχές του Φεβρουαρίου και αναμένει να έχει το προϊόν έτοιμο προς αποστολή αμέσως αφού λάβει την άδεια κυκλοφορίας.

Αναμένει να κοινοποιήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με λεπτομέρειες της ανάπτυξης καθώς θα εξασφαλίζονται οι άδειες κυκλοφορίας και θα οριστικοποιούνται οι συμβάσεις.

Το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα παραγωγής της Εταιρείας θα της επιτρέψει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις μας για τον εφοδιασμό της αγοράς το 2021, στις οποίες περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με κυβερνήσεις και παγκόσμιους οργανισμούς.

Σχεδιασμός της μελέτης Φάσης 3 ENSEMBLE

Η μελέτη Φάσης 3 ENSEMBLE είναι μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή, σχεδιασμένη για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου μίας δόσης έναντι εικονικού φαρμάκου σε ενηλίκους ηλικίας 18 ετών και άνω.

Η μελέτη ENSEMBLE σχεδιάστηκε για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του υποψήφιου εμβολίου της Janssen στην προστασία κατά της μέτριας και της σοβαρής νόσου COVID-19, με αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας την ημέρα 14 και την ημέρα 28 ως συμπρωτεύοντα τελικά σημεία.

Δημογραφικά χαρακτηριστικά της μελέτης Φάσης 3 ENSEMBLE

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 8 χώρες και 3 ηπείρους, περιλαμβάνει έναν ποικιλόμορφο και ευρύ πληθυσμό, και μάλιστα το 34% (N= 14.672) των συμμετεχόντων ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών.

-Η Johnson & Johnson συνεχίζει να αναπτύσσει και να δοκιμάζει το υποψήφιο εμβόλιό της κατά της COVID-19 σύμφωνα με τους κανόνες της δεοντολογίας και με έγκυρες επιστημονικές αρχές.

Η Εταιρεία είναι δεσμευμένη στη διαφάνεια και την κοινοποίηση των πληροφοριών που σχετίζονται με τις συνεχιζόμενες κλινικές μελέτες της – συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου της μελέτης ENSEMBLE.

Η μελέτη ENSEMBLE χρηματοδοτήθηκε εν όλω ή εν μέρει με ομοσπονδιακά κονδύλια από το Γραφείο του Υφυπουργού Ετοιμότητας και Ανταπόκρισης, την Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης στη Βιοϊατρική (BARDA), με τη Σύμβαση υπ’ αριθμ. HHSO100201700018C, και σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), που υπάγεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (HHS) των Ηνωμένων Πολιτειών.

-Τον Φεβρουάριο του 2020, η Janssen και η BARDA ξεκίνησαν συνεργασία για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της COVID-19 βασισμένου στην τεχνολογία AdVac® της Janssen.

-Οι Φαρμακευτικές Εταιρείες Janssen ξεκίνησαν συνεργασία με το BethIsrael Deaconess Medical Center (BIDMC) για την υποστήριξη της ανάπτυξης του προληπτικού υποψήφιου εμβολίου για την COVID-19.

Το πρόγραμμα εμβολίων της Janssen για την COVID-19 έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ενδελεχές και να βασίζεται στην επιστήμη.

Η Εταιρεία μελετά ένα σχήμα δύο δόσεων για το υποψήφιο εμβόλιο

Ως εκ τούτου, η Εταιρεία διερευνά επίσης τις ανοσολογικές αποκρίσεις για διαφορετικές δόσεις και δοσολογικά σχήματα, και επίσης μελετά ένα σχήμα δύο δόσεων για το υποψήφιο εμβόλιό της κατά της COVID-19 όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, στη μελέτη Φάσης 3 ENSEMBLE.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πολύπλευρη προσέγγιση και τη συμβολή της Εταιρείας στην καταπολέμηση της πανδημίας, επισκεφτείτε τη διεύθυνση: https://www.janssen.com/emea/our-focus/infectious-diseases-vaccines/respiratory-infections/covid-19.

.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Η κυβέρνηση δεν διαγράφει τα πρόστιμα των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών – «Τοκίζονται και περνάνε και στους κληρονόμους»!
07.08.2023

Η κυβέρνηση δεν διαγράφει τα πρόστιμα των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών – «Τοκίζονται και περνάνε και στους κληρονόμους»!

CDC: Επανεμφανίστηκε η λέπρα στις ΗΠΑ – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες
02.08.2023

CDC: Επανεμφανίστηκε η λέπρα στις ΗΠΑ – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ