Υγεία & πολιτική

Επιστολή στον υπουργό Υγείας από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Επιστολή στον υπουργό Υγείας από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Η επιστολή αγανάκτησης, απόγνωσης, λόγω της αθέτησης της υπόσχεσης του υπουργού Υγείας για την πλήρη επαναλειτουργία του μοναδικού Δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρο του ΕΣΥ, προ έξι μηνών, απευθύνεται στους:

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια,

Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

2.΄Ενωση Ασθενών Ελλάδος

  1. Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες
  2. ΕΙΝΑΠ – ΟΕΝΓΕ -ΙΣΑ – ΠΙΣ
  3. Τύπο

ΘΕΜΑ: Η προ 6μήνου αναγγελθείσα «πλήρης επαναλειτουργία» του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρο του ΕΣΥ και η ζοφερή πραγματικότητα

Η επιστολή, αναφέρει τα ακόλουθα:

“Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Πέρασαν πάνω από 6 μήνες από την διαβεβαίωσή σας για «πλήρη επαναλειτουργία» του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.),του μόνου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΕΣΥ, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Ως ΑΜΕΣΑ ενδιαφερόμενοι, μετά λόγου γνώσεως, αναγνωρίζουμε ότι από 1ης Ιουλίου 2020 ξεκίνησαν, μετά από μήνες αδικαιολόγητης αναστολής λειτουργίας του ΕΚΑΣΚΑΠ, τα χειρουργεία καρδιάς, όμως το Κέντρο εξακολουθεί να ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ!

Η τρέχουσα κατάσταση έχει ως εξής:

  1. Στην καλύτερη περίπτωση γίνεται ένα τακτικό χειρουργείο καρδιάς την εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρόνο θα γίνουν το πολύ 50-60 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ενώ οι ανάγκες της χώρας είναι τουλάχιστον οκταπλάσιες!

Μάλιστα, από το τέλος Νοεμβρίου 2020 και μέχρι σήμερα, το Κέντρο αδυνατεί να πραγματοποιήσει με τις δικές του δυνάμεις χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς!

2) Η μοναδική στο ΕΣΥ Παιδο-Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΥΣ.

Κάποιοι δε από αυτούς δεν είναι καν Εντατικολόγοι!

Οι επικουρικοί (μη μόνιμοι) ιατροί-εντατικολόγοι που υπήρχαν έφυγαν, διότι διορίστηκαν αλλού, και η ΚΕΜ εξυπηρετείται τώρα εκ περιτροπής (!) από γιατρούς άλλων Εντατικών Μονάδων!

Το θέμα αυτό επείγει και θα λυθεί μόνο με τον χαρακτηρισμό της ΚΕΜ ως ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (υπάρχει σχετική απόφαση του Δ Σ του Νοσοκομείου ήδη από το 2015 που παραμένει κενό γράμμα!) και με διορισμό ΜΟΝΙΜΩΝ ΙΑΤΡΩΝ-ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΩΝ.

3) Η Παιδο-Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) λειτουργεί με τρείς (3) όλες κι όλες κλίνες.

Οι υπόλοιπες τρεις από τις έξι (6)σύγχρονες κλίνες Εντατικής και οι τρείς (3) θερμοκοιτίδες ,που δωρήθηκαν προσφάτως στην ΚΕΜ από την Nestlé Ελλάς, σκονίζονται σε μια γωνιά αναξιοποίητες, διότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν!

Παρότι το νοσηλευτικό προσωπικό της ΚΕΜ έχει αυξηθεί, αν και όχι επαρκώς, οι λειτουργούσες κλίνες της ΚΕΜ παραμένουν τρείς!

4)Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΕΚΑΣΚΑΠ διαθέτει μόνο μία ημέρα την εβδομάδα για καθετηριασμούς καρδιάς (διαγνωστικούς και επεμβατικούς) και στη μία αυτή ημέρα μπορεί να κάνει δύο μόνον καθετηριασμούς, ενώ χρειάζονται πολλαπλάσιοι!

Για να συνειδητοποιήσετε το μέγεθος της εγκληματικής υπολειτουργίας, αναφέρουμε ότι μέχρι το 2010 γίνονταν περίπου 400 καθετηριασμοί το χρόνο και τώρα ούτε 80!!!

Ελπίζουμε, επίσης, ότι ο αγγειογράφος του Αιμοδυναμικού, ο οποίος έπρεπε εδώ και χρόνια να αντικατασταθεί, θα αντικατασταθεί σύντομα, ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό!

5) Εδώ και 18 χρόνια το ΕΚΑΣΚΑΠ λειτουργεί με έναν και μόνο Τεχνικό Εξωσωματικής Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να αναστέλλονται οι επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς, όταν αυτός απουσιάζει.

Τι έχετε κάνει και τι θα κάνετε για να λύσετε το πρόβλημα του ενός και μόνο Τεχνικού Εξωσωματικής Κυκλοφορίας στο «Αγία Σοφία»;

6) Καινούριος μαγνητικός τομογράφος, δωρεά του ΟΠΑΠ το 2013, παραμένει άχρηστος για μαγνητικές καρδιάς και τα καρδιοπαθή παιδιά αναγκάζονται να τις κάνουν εκτός του Παίδων, με οικονομικό κόστος, διότι τόσα χρόνια δεν έχει υπάρξει μέριμνα για να προσληφθούν ή να εκπαιδευτούν οι υπάρχοντες χειριστές και ιατροί, για την πραγματοποίηση μαγνητικών τομογραφιών καρδιάς σε παιδιά.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν σαφή ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, την οποία μπορούμε να τη θεωρήσουμε ΣΚΟΠΙΜΗ!

Και τούτο, διότι βλέπουμε καρδιοπαθή παιδιά που διαγνώστηκαν στο «Αγία Σοφία», να χειρουργούνται σε άλλα Κέντρα, ιδιωτικά ή  κατ’ ευφημισμόν «δημόσια», και κατόπιν να επιστρέφουν για συνέχιση της νοσηλείας τους στο «Αγία Σοφία», που μπορεί να είναι και πολύ μακρά.

Δηλαδή, άλλος καρπούται το όχι ευκαταφρόνητο ασφαλιστικό πακέτο της καρδιοχειρουργικής επέμβασης και άλλος χρεώνεται το κόστος της μετεγχειρητικής νοσηλείας!!!

Κύριοι Υπουργοί, με αφορμή τον covid-19 μας λέτε διαρκώς πόσο νοιάζεστε για την υγεία μας.

Αναρωτιόμαστε: Η υγεία των καρδιοπαθών παιδιών δεν σας ενδιαφέρει; Υπενθυμίζουμε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν πρώτα σε ποσοστό θανάτων σε σχέση με όλα τα άλλα νοσήματα!

Όσο ολιγωρείτε, ΘΕΤΕΤΕ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ, ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ!

Γι αυτό: Ζητάμε το Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!

Περιμένουμε ΑΜΕΣΑ την παρέμβασή σας.

Η Πρόεδρος   Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη – η Γραμματέας  Παναγιώτα Καραγεώργη

O Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία» δημιουργήθηκε για να στηρίζει τα παιδιά που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες και τις οικογένειές τους, και αγωνίζεται για την προάσπιση και την εύρυθμη λειτουργία του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΕΣΥ στη χώρα μας, του «Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά» (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Αυτό το μοναδικό Κέντρο λειτουργεί εδώ και τρεις δεκαετίες, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες σε όλα τα καρδιοπαθή παιδιά, χωρίς διακρίσεις, χάρη στην πείρα τού ιατρικού και νοσηλευτικού του προσωπικού, με αποτελέσματα εφάμιλλα διεθνών προδιαγραφών, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια.

Είναι δε το μόνο μέσα σε Παιδιατρικό Νοσοκομείο, έτοιμο να ανταποκριθεί σε κάθε περίσταση.

Στον Σύλλογό μας απευθύνονται οικογένειες από όλη την Ελλάδα, αλλά και γειτονικές χώρες, για ηθική, αλλά και οικονομική βοήθεια σε έξοδα μετακίνησης, διαμονής, διατροφής, κάλυψης ειδικών εξωνοσοκομειακών εξετάσεων, ειδών πρώτης ανάγκης κλπ.

Υγεία & πολιτική

03.03.2021

Απίστευτο: Η κυβέρνηση απαγορεύει βόλτες με αυτοκίνητο! – «Μετακινήσεις μόνο με τα πόδια» λέει η Α.Πελώνη

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε πως οι μετακινήσεις με τον κωδικό 6 θα γίνονται μόνο με τα πόδια. Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται αλλαγές […]

03.03.2021

Επίσκεψη της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στη Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ.

Την ενίσχυση  των δομών του 18 ΑΝΩ ανακοίνωσε χθες, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. Η υφυπουργός επισκέφθηκε της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, το κτήριο της οδού Ασκληπιού 19. Η υφυπουργός Υγείας, είχε συνάντηση με την Διοικήτρια του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Δέσποινα Τσαγδή, τη Διευθύντρια του 18 ΑΝΩ Στέλλα Χρηστίδη καθώς και με στελέχη της Μονάδας. […]

Ταμείο Ανάκαμψης: Το εμβόλιο για την ευρωπαϊκή οικονομία;
25.02.2021

Ταμείο Ανάκαμψης: Το εμβόλιο για την ευρωπαϊκή οικονομία;

«Ο ΟΚΑΝΑ ενισχύει με ανθρώπινο δυναμικό μέσω ΕΣΠΑ το δίκτυο υπηρεσιών πρόληψης  στη Λέσβο και στη Λήμνο»
25.02.2021

«Ο ΟΚΑΝΑ ενισχύει με ανθρώπινο δυναμικό μέσω ΕΣΠΑ το δίκτυο υπηρεσιών πρόληψης στη Λέσβο και στη Λήμνο»

Κυβέρνηση & «ειδικοί»: «Οι πολίτες φταίνε για την αποτυχία του lockdown – Κάνουν πορείες και συναντιούνται “παράνομα”»!
25.02.2021

Κυβέρνηση & «ειδικοί»: «Οι πολίτες φταίνε για την αποτυχία του lockdown – Κάνουν πορείες και συναντιούνται “παράνομα”»!

Οδοντίατροι: Όχι σε λειτουργούς υγείας διαφορετικών ταχυτήτων για τους εμβολιασμούς
18.02.2021

Οδοντίατροι: Όχι σε λειτουργούς υγείας διαφορετικών ταχυτήτων για τους εμβολιασμούς

Πλήρης κυβερνητική αποτυχία – Τα εμβόλια έμειναν χωρίς ψύξη: Δείτε τι τα έκαναν (βίντεο)
18.02.2021

Πλήρης κυβερνητική αποτυχία – Τα εμβόλια έμειναν χωρίς ψύξη: Δείτε τι τα έκαναν (βίντεο)

Δ/ντης Νοσοκομείου Λάρισας Κ.Γουργουλιάνης: «Όταν τελειώσει η πανδημία θα βγουν πολλά & θα ταλαιπωρηθεί η πολιτική ζωή»
18.02.2021

Δ/ντης Νοσοκομείου Λάρισας Κ.Γουργουλιάνης: «Όταν τελειώσει η πανδημία θα βγουν πολλά & θα ταλαιπωρηθεί η πολιτική ζωή»

«Άδειες οι μισές ΜΕΘ Covid της χώρας» λέει ο Β.Κικίλιας! – Γιατί παρατείνουν το lockdown;
18.02.2021

«Άδειες οι μισές ΜΕΘ Covid της χώρας» λέει ο Β.Κικίλιας! – Γιατί παρατείνουν το lockdown;

Οίκος ανοχής «βαφτίστηκε» ιατρείο κινησιοθεραπείας
17.02.2021

Οίκος ανοχής «βαφτίστηκε» ιατρείο κινησιοθεραπείας

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Υγεία
4

Με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση κερατοειδούς για το 2021

Περισσότερα

05.03.2021

Τριχόπτωση: Φταίει μόνο η άνοιξη;

Ιδιαίτερη ανησυχία μπορεί να προκαλέσει η ξαφνική τριχόπτωση σε άνδρες και γυναίκες την άνοιξη, ειδικά όταν δεν έχει προηγηθεί καμία αλλαγή στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής. Αν και αυτήν την εποχή του χρόνου τις περισσότερες φορές αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία, δεν πρέπει να αποδίδεται σε αυτήν χωρίς διερεύνηση. Η φετινή άνοιξη εξάλλου παρουσιάζει μεγάλη […]

05.03.2021

Η BAUSCH Health Ελλάδας ξεκινά κλινική μελέτη για το VIRAZOLE σε ασθενείς με COVID-19

Η BAUSCH Health Ελλάδας, θυγατρική της BAUSCH Health CompaniesInc, ανακοίνωσε σήμερα ότι συμμετέχει σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα κλινικών δοκιμών, το οποίο αξιολογεί μια πειραματική χρήση του VIRAZOLE (Ριμπαβιρίνη για εισπνεόμενο διάλυμα, USP), σε συνδυασμό με την πρότυπη θεραπεία νοσηλευόμενων ενήλικων ασθενών, με αναπνευστική δυσχέρεια, λόγω της COVID-19. Επειδή η ριμπαβιρίνη είναι ένα συνθετικό νουκλεοτίδιο, που […]

“Η ΡευΜΑζήν δίπλα στη γυναίκα”
05.03.2021

“Η ΡευΜΑζήν δίπλα στη γυναίκα”

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με υγεία και ασφάλεια στο Κέντρο Μαστού του Metropolitan Hospital
05.03.2021

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με υγεία και ασφάλεια στο Κέντρο Μαστού του Metropolitan Hospital

Ηλεκτρολύτες: Η σημασία τους για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού
05.03.2021

Ηλεκτρολύτες: Η σημασία τους για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού

Μυϊκή αποκατάσταση: Aυτές οι τροφές είναι οι κατάλληλες
05.03.2021

Μυϊκή αποκατάσταση: Aυτές οι τροφές είναι οι κατάλληλες

Πονοκέφαλος και άσκηση: Πώς βοηθάει η γυμναστική στην μείωση των κρίσεων ημικρανίας
05.03.2021

Πονοκέφαλος και άσκηση: Πώς βοηθάει η γυμναστική στην μείωση των κρίσεων ημικρανίας

Ικανοποίηση ΙΣΑ για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό του προσωπικού των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ
05.03.2021

Ικανοποίηση ΙΣΑ για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό του προσωπικού των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ

Έκτακτη ανακοίνωση του Ε. Ε. Σ.: Ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Ελασσόνας
05.03.2021

Έκτακτη ανακοίνωση του Ε. Ε. Σ.: Ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Ελασσόνας

Πώς να κόψεις το τσιγάρο χωρίς να το «ρίξεις» στο φαΐ
05.03.2021

Πώς να κόψεις το τσιγάρο χωρίς να το «ρίξεις» στο φαΐ