Υγεία & πολιτική

Χωρίς αξονικό τομογράφο το Νοσοκομείο “Ελπίς” – Τεράστιες οι ελλείψεις

Χωρίς αξονικό τομογράφο το Νοσοκομείο “Ελπίς” – Τεράστιες οι ελλείψεις

 Τεράστιες οι ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, υγειονομικό υλικό, μέτρα προστασίας, ελλείψεις σε προσωπικό και πολλά προβλήματα αναδεικνύονται εν μέσω πανδημίας. 

Δίχως αξονικό τομογράφο το Νοσοκομείο “Ελπίς”, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, με αποτέλεσμα, οι ασθενείς που χρειάζονται αξονική τομογραφία να μεταβαίνουν σε άλλο νοσοκομείο. 

Σε επιστολή τους προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου, αναδεικνύουν τα προβλήματα και ζητούν άμεσα λύσεις.

“Ως Σωματείο των Εργαζομένων εκφράζοντας την αγωνία και ανησυχία των Εργαζομένων, καταθέσαμε πριν από 2 μήνες το υπ. αρ. πρωτ. 17297/23-9-20 έγγραφο-υπόμνημα μας, θέτοντας τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και ζητήσαμε να υπάρξουν άμεσες λύσεις για τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές-ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε υγειονομικό υλικό και ατομικά μέτρα προστασίας, ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε αρκετές ειδικότητες.

Εν’ μέσω πανδημίας εφημερεύουμε χωρίς τη λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου στις Γενικές Εφημερίες και οι ασθενείς εδώ και 5 μήνες, ακόμα διακομίζονται στο Λαϊκό Νοσοκομείο για να κάνουν Αξονική Τομογραφία.

Οι Νοσηλευτές-Τραυματιοφορείς-Βοηθοί δεν επαρκούν να καλύψουν τις βάρδιες με ασφάλεια γιατί έχουν μείνει ελάχιστοι.

 Η υποστελέχωση στα Εργαστήρια και τις Υποστηρικτικές Υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση-κουζίνα), στη Διοικητική και Τεχνική Υπηρεσία δημιουργούν έντονα προβλήματα στη εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών και του Νοσοκομείου.

Με τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας (Υπουργείο Υγείας – 1η ΥΠΕ Αττικής) και της Διοίκησης του Νοσοκομείου, για την μετατροπή και λειτουργία κλινικών νοσηλείας και ΜΕΘ για ασθενείς με COVID 19, καθώς επίσης και με τις νέες αποφάσεις για νέα χωροθέτηση κλινικών και δημιουργία νέας κλινικής νοσηλείας Κορωνοϊου και υπόπτων (σύνολο 60 κλίνες), δημιουργήθηκαν επιπλέον ανάγκες στο Νοσοκομείο μας και επέβαλαν περαιτέρω υποχρεώσεις στο εναπομείναντα λιγοστό προσωπικό.

Τα Δημόσια Νοσοκομεία πιέζονται ασφυκτικά και οι Υγειονομικοί δοκιμάζονται σκληρά

Αυτή την περίοδο οι υγειονομικοί υπερβάλλουν εαυτό, προκειμένου να ανταποκριθούν.

Πέρασαν 5 μήνες από το 1ο κύμα και όμως διαπιστώνουμε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι σημαντικά υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο, με τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, σε επίπεδο δομών και λήψης μέτρων προστασίας, την στιγμή που βιώνουμε την μεγάλη διασπορά και αύξηση των κρουσμάτων στην Κοινότητα και τους Υγειονομικούς και οι ανθρώπινες απώλειες αυξάνονται.

Η λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων προσαρμόζεται,  μετατρέποντας σταδιακά κλινικές και ΜΕΘ για νοσηλεία ασθενών covid-19, μεταξύ αυτών και του Γ.Ν.Α «Η ΕΛΠΙΣ».

Τα περιστατικά μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας με παχυλές αποζημιώσεις.

Τα χειρουργεία περιορίζονται υπερβολικά στο 80% και αναβάλλονται επ’ αόριστον στο ΕΣΥ.

Απαιτούμε σεβασμό, δίκαιη και αξιοπρεπή αντιμετώπιση

Τα βήματα προετοιμασίας που έχουν γίνει στο Νοσοκομείο δεν επαρκούν.

Οι ελάχιστες νέες προσλήψεις που δόθηκαν στο Νοσοκομείο δεν καλύπτουν τις μεγάλες ανάγκες των υπηρεσιών και αφορούν ελαστικές σχέσεις εργασίας (συμβασιούχοι) με ημερομηνία λήξεως των συμβάσεων.

Η Διοίκηση αντί να ακούσει και να στηρίξει το νοσοκομείο και τους εργαζομένους, κάνοντας πολύ περισσότερα για να είμαστε ασφαλείς, δεν κάνει αυτό που οφείλει και πρέπει, για να λύσει υπαρκτά προβλήματα.

Συγκεκριμένα,

– Η ανοχή και συναίνεση της Διοίκησης για την μετακίνηση 2 νοσηλευτών μας σε άλλα Νοσοκομεία την ώρα που τους χρειαζόμαστε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας, η οποία είναι υποστελεχωμένη με ελάχιστους Νοσηλευτές (πρόσφατα μάλιστα αντί να επιστρέψουν τους δόθηκε νέα παράταση).

– Οι συνθήκες εργασίας υποβαθμίζονται χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τα εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται φτάνοντας στο σημείο να αναστέλλονται άδειες, να μη δίνονται ή να περιορίζονται τα ρεπό στη ΜΕΘ και Κλινικές, Καθαριότητα και Σίτιση.

– Οι πολιτικές επιλογές και την επιμονή της Διοίκησης στη πρόσληψη Ιδιωτικών συνεργείων στο Νοσοκομείο που οδήγησαν σε αδιέξοδο δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη καθαριότητα του νοσοκομείου.

Πρόσφατα και εν μέσω της πανδημίας για ένα 10ημερο το προσωπικό καθαριότητας μειώθηκε αντί να αυξηθεί.

Έμεινε ελάχιστο για όλο το Νοσοκομείο, εγκυμονώντας κινδύνους για την υγεία των ασθενών και εργαζομένων.

– Τα Προσωπικό των Εργαστηρίων ζήτησε τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για να είναι ασφαλή και όμως μετά από 2 μήνες ακόμα δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα.

Οι Υγειονομικοί Σωματικά και Ψυχικά έχουν φτάσει στα όρια τους.

Εδώ και αρκετούς μήνες οι υγειονομικοί κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ, χωρίς ξεκούραση με ελάχιστα ρεπό- αναστολή κανονικών αδειών, με εξοντωτικά ωράρια, βάρδιες, εφημερίες και βρίσκονται σήμερα στα όρια της κατάρρευσης.

Την ίδια χρονική στιγμή δεν ακούμε ούτε κουβέντα για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων των υγειονομικών όπως η υποστελέχωση, οι απαράδεκτα χαμηλοί μισθοί τους και η ένταξη τους στα Βαρέα Ανθυγιεινά.

Ως Σωματείο των Εργαζομένων, συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Απεργία της ΑΔΕΔΥ – Συνδικάτων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα στις 26 Νοέμβρη,  για την Υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας και των Εργασιακών μας Δικαιωμάτων, απαιτώντας άμεσες ουσιαστικές λύσεις και όχι στο αόριστο μέλλον:

Χρηματοδότηση και Στήριξη του ΕΣΥ για την ασφάλεια και υγεία του Λαού και των Υγειονομικών

Κατ’ επείγουσες προσλήψεις – κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Οι μετακινήσεις και ο εθελοντισμός δεν λύνουν το πρόβλημα των τραγικών ελλείψεων προσωπικού.

Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων – Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Εκδίωξη των Ιδιωτικών Συνεργείων και των Εργολάβων.

Ανάπτυξη υποδομών και αγορά νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Να ανοίξουν τα κλειστά Δημόσια Νοσοκομεία (όπως Φλέμιγκ, Πολυκλινική, Δ. Αττικής, Πατησίων Πρώην ΙΚΑ κ.α σε όλη την επικράτεια).  Αύξηση και λειτουργία των κλινών σε ΜΕΘ και κλινικών στο ΕΣΥ. Επίταξη των Ιδιωτικών κλινικών.

Επάρκεια υλικών και μέτρων ατομικής προστασίας.

Έλεγχος όλων των Εργαζομένων για COVID-19 σε Δημόσιους φορείς και Όχι σε Ιδιώτες.

Να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας (καραντίνα εργαζομένων σε χώρους επιβεβαιωμένων κρουσμάτων), καθώς είχαμε πρόσφατα και νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 μεταξύ των εργαζομένων.

Διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων (ρεπό, άδειες) και βελτίωση συνθηκών εργασίας.

Αυξήσεις στους Μισθούς . Ένταξη των Υγειονομικών στα ΒΑΕ –  Διατήρηση και Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος

Η Διοίκηση, να τηρήσει την θεσμική της υποχρέωση για τακτική συνάντησή της με το Δ.Σ του Σωματείου μας.”.

Για το Δ.Σ του Σωματείου Ο Πρόεδρος   Ελευθέριος Παναρέτου, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Θεοφύλακτος Σαλωνίδης       

Υγεία & πολιτική

19.01.2021

Α.Λινού: «Η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει»

Για τη μερική άρση του lockdown μίλησε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού. «Να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Οι ουρές εκτός καταστημάτων, σε απόσταση και με μάσκα, δεν πειράζουν πολύ. Ας ελπίσουμε ότι θα πάμε καλά» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι ανησυχεί για τα πολυκαταστήματα «που δεν έχουν φυσικό αερισμό». Στο ερώτημα […]

18.01.2021

Λοιμωξιολόγοι για εμβολιασμό: «Η κυβέρνηση αργεί – Έτσι όπως πάει θα τελειώσουμε του χρόνου»

Η η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού καταλόγισε στην κυβέρνηση αργοπορία και κακό συντονισμό στον εμβολιασμό, κάτι που θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη χώρα καθώς με αυτούς τους ρυθμούς θα τελειώσουμε «του χρόνου». Η κυρία Λινού ζήτησε στο πλαίσιο αυτό την αλλαγή του τρόπου που γίνεται ο εμβολιασμός τονίζοντας πώς πρέπει τα […]

Ο Joe Biden ορίζει τον κορυφαίο γενετιστή Eric lander ως επιστημονικό σύμβουλο
16.01.2021

Ο Joe Biden ορίζει τον κορυφαίο γενετιστή Eric lander ως επιστημονικό σύμβουλο

Επιχείρηση “ταλαιπωρία” για τους ιδιώτες γιατρούς για τον εμβολιασμό τους
15.01.2021

Επιχείρηση “ταλαιπωρία” για τους ιδιώτες γιατρούς για τον εμβολιασμό τους

Αγανακτισμένος ο οδοντιατρικός κλάδος: Δεν έχει παραμετροποιηθεί η ανάγκη εμβολιασμού
15.01.2021

Αγανακτισμένος ο οδοντιατρικός κλάδος: Δεν έχει παραμετροποιηθεί η ανάγκη εμβολιασμού

Αγανάκτηση  Οδοντιάτρων για την καθυστέρηση ένταξής τους στον εμβολιασμό
14.01.2021

Αγανάκτηση Οδοντιάτρων για την καθυστέρηση ένταξής τους στον εμβολιασμό

Πρόεδρος ΙΣΘ: Δημόσια Υγεία χωρίς υγιείς γιατρούς δεν γίνεται!
14.01.2021

Πρόεδρος ΙΣΘ: Δημόσια Υγεία χωρίς υγιείς γιατρούς δεν γίνεται!

Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι φυσικοθεραπευτές αν δεν εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα
12.01.2021

Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι φυσικοθεραπευτές αν δεν εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα

Επίθεση λοιμωξιολόγων σε κυβέρνηση: «Ούτε να το σκέφτεστε για click in shop – Θέλουμε σκληρό lockdown»
12.01.2021

Επίθεση λοιμωξιολόγων σε κυβέρνηση: «Ούτε να το σκέφτεστε για click in shop – Θέλουμε σκληρό lockdown»

Επιστολή ΦΣΘ και ΣΥΦΑ προς πρωθυπουργό: «Προσβλητικός ο αποκλεισμός των φαρμακοποιών από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19»
11.01.2021

Επιστολή ΦΣΘ και ΣΥΦΑ προς πρωθυπουργό: «Προσβλητικός ο αποκλεισμός των φαρμακοποιών από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19»

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ασθένειες
3

Ρήξη μηνίσκου και σύγχρονη αντιμετώπιση

Επιδημίες
4

Κατέφθασαν τα πρώτα ψυγεία φύλαξης του εμβολίου για τον κορωνοϊό

Περισσότερα

22.01.2021

Vegan: Πως θα λάβει τις απαραίτητες πρωτεΐνες ένας χορτοφάγος;

Ως γνωστόν η βασική πηγή πρωτεΐνης είναι το κρέας. Πολλοί άνθρωποι όμως αποφασίζουν να το βγάλουν από τη διατροφή τους και να τρέφονται μόνο με φυτικά προϊόντα. Γίνεται αυτοί οι άνθρωποι να λάβουν την απαραίτητη πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός; Παρακάτω θα δούμε τις πιο πλούσιες τροφές σε πρωτεΐνες, οι οποίες καλύπτουν ένα βίγκαν μενού. […]

22.01.2021

Πιτυρίδα: Απαλλαγείτε με 8 φυσικούς τρόπους

Η πιτυρίδα ή αλλιώς ξηροδερμία του τριχωτού της κεφαλής είναι μία δερματική πάθηση κατά την οποία «ξεφλουδίζει» το δέρμα με αποτέλεσμα να γεμίζουμε παντού άσπρακια μέχρι και στα ρούχα μας. Είναι άβολο αλλά και ενοχλητικό επίσης αφού μπορεί να συνοδεύεται από έντονο κνησμό. Πέραν των φαρμακευτικών θεραπειών και των αντίστοιχων σαμπουάν παρακάτω θα δούμε μερικές […]

Μπορείτε να φάτε τσιπς και μάφιν άφοβα! Πώς; Με τις παρακάτω healthy παραλλαγές
22.01.2021

Μπορείτε να φάτε τσιπς και μάφιν άφοβα! Πώς; Με τις παρακάτω healthy παραλλαγές

Έκζεμα: Εξακριβώθηκε η προέλευση της δερματικής νόσου
22.01.2021

Έκζεμα: Εξακριβώθηκε η προέλευση της δερματικής νόσου

Μελάνωμα – Nέες έρευνες: Ένα εμβόλιο κατά του μελανώματος έχει προστασία έως 4 χρόνια
22.01.2021

Μελάνωμα – Nέες έρευνες: Ένα εμβόλιο κατά του μελανώματος έχει προστασία έως 4 χρόνια

Ημικρανίες: Νέα μόνιμη μέθοδος αντιμετώπισης – Ποιό είναι το φάρμακο;
22.01.2021

Ημικρανίες: Νέα μόνιμη μέθοδος αντιμετώπισης – Ποιό είναι το φάρμακο;

Kάνναβη: Ποιές είναι οι επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης; (βίντεο)
21.01.2021

Kάνναβη: Ποιές είναι οι επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης; (βίντεο)

Άντρας: Πώς αλλάζει το πέος και τα επίπεδα ορμονών με την πάροδο του χρόνου;
21.01.2021

Άντρας: Πώς αλλάζει το πέος και τα επίπεδα ορμονών με την πάροδο του χρόνου;

Έτσι θα κρατήσετε τις μπανάνες φρέσκιες (βίντεο)
21.01.2021

Έτσι θα κρατήσετε τις μπανάνες φρέσκιες (βίντεο)

Ενοχλήσεις και πόνοι στον αυχένα: Τι υποδηλώνουν;
21.01.2021

Ενοχλήσεις και πόνοι στον αυχένα: Τι υποδηλώνουν;