Υγεία & πολιτική

Χωρίς αξονικό τομογράφο το Νοσοκομείο “Ελπίς” – Τεράστιες οι ελλείψεις

Χωρίς αξονικό τομογράφο το Νοσοκομείο “Ελπίς” – Τεράστιες οι ελλείψεις

 Τεράστιες οι ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, υγειονομικό υλικό, μέτρα προστασίας, ελλείψεις σε προσωπικό και πολλά προβλήματα αναδεικνύονται εν μέσω πανδημίας. 

Δίχως αξονικό τομογράφο το Νοσοκομείο “Ελπίς”, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, με αποτέλεσμα, οι ασθενείς που χρειάζονται αξονική τομογραφία να μεταβαίνουν σε άλλο νοσοκομείο. 

Σε επιστολή τους προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου, αναδεικνύουν τα προβλήματα και ζητούν άμεσα λύσεις.

“Ως Σωματείο των Εργαζομένων εκφράζοντας την αγωνία και ανησυχία των Εργαζομένων, καταθέσαμε πριν από 2 μήνες το υπ. αρ. πρωτ. 17297/23-9-20 έγγραφο-υπόμνημα μας, θέτοντας τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και ζητήσαμε να υπάρξουν άμεσες λύσεις για τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές-ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε υγειονομικό υλικό και ατομικά μέτρα προστασίας, ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε αρκετές ειδικότητες.

Εν’ μέσω πανδημίας εφημερεύουμε χωρίς τη λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου στις Γενικές Εφημερίες και οι ασθενείς εδώ και 5 μήνες, ακόμα διακομίζονται στο Λαϊκό Νοσοκομείο για να κάνουν Αξονική Τομογραφία.

Οι Νοσηλευτές-Τραυματιοφορείς-Βοηθοί δεν επαρκούν να καλύψουν τις βάρδιες με ασφάλεια γιατί έχουν μείνει ελάχιστοι.

 Η υποστελέχωση στα Εργαστήρια και τις Υποστηρικτικές Υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση-κουζίνα), στη Διοικητική και Τεχνική Υπηρεσία δημιουργούν έντονα προβλήματα στη εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών και του Νοσοκομείου.

Με τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας (Υπουργείο Υγείας – 1η ΥΠΕ Αττικής) και της Διοίκησης του Νοσοκομείου, για την μετατροπή και λειτουργία κλινικών νοσηλείας και ΜΕΘ για ασθενείς με COVID 19, καθώς επίσης και με τις νέες αποφάσεις για νέα χωροθέτηση κλινικών και δημιουργία νέας κλινικής νοσηλείας Κορωνοϊου και υπόπτων (σύνολο 60 κλίνες), δημιουργήθηκαν επιπλέον ανάγκες στο Νοσοκομείο μας και επέβαλαν περαιτέρω υποχρεώσεις στο εναπομείναντα λιγοστό προσωπικό.

Τα Δημόσια Νοσοκομεία πιέζονται ασφυκτικά και οι Υγειονομικοί δοκιμάζονται σκληρά

Αυτή την περίοδο οι υγειονομικοί υπερβάλλουν εαυτό, προκειμένου να ανταποκριθούν.

Πέρασαν 5 μήνες από το 1ο κύμα και όμως διαπιστώνουμε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι σημαντικά υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο, με τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, σε επίπεδο δομών και λήψης μέτρων προστασίας, την στιγμή που βιώνουμε την μεγάλη διασπορά και αύξηση των κρουσμάτων στην Κοινότητα και τους Υγειονομικούς και οι ανθρώπινες απώλειες αυξάνονται.

Η λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων προσαρμόζεται,  μετατρέποντας σταδιακά κλινικές και ΜΕΘ για νοσηλεία ασθενών covid-19, μεταξύ αυτών και του Γ.Ν.Α «Η ΕΛΠΙΣ».

Τα περιστατικά μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας με παχυλές αποζημιώσεις.

Τα χειρουργεία περιορίζονται υπερβολικά στο 80% και αναβάλλονται επ’ αόριστον στο ΕΣΥ.

Απαιτούμε σεβασμό, δίκαιη και αξιοπρεπή αντιμετώπιση

Τα βήματα προετοιμασίας που έχουν γίνει στο Νοσοκομείο δεν επαρκούν.

Οι ελάχιστες νέες προσλήψεις που δόθηκαν στο Νοσοκομείο δεν καλύπτουν τις μεγάλες ανάγκες των υπηρεσιών και αφορούν ελαστικές σχέσεις εργασίας (συμβασιούχοι) με ημερομηνία λήξεως των συμβάσεων.

Η Διοίκηση αντί να ακούσει και να στηρίξει το νοσοκομείο και τους εργαζομένους, κάνοντας πολύ περισσότερα για να είμαστε ασφαλείς, δεν κάνει αυτό που οφείλει και πρέπει, για να λύσει υπαρκτά προβλήματα.

Συγκεκριμένα,

– Η ανοχή και συναίνεση της Διοίκησης για την μετακίνηση 2 νοσηλευτών μας σε άλλα Νοσοκομεία την ώρα που τους χρειαζόμαστε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας, η οποία είναι υποστελεχωμένη με ελάχιστους Νοσηλευτές (πρόσφατα μάλιστα αντί να επιστρέψουν τους δόθηκε νέα παράταση).

– Οι συνθήκες εργασίας υποβαθμίζονται χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τα εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται φτάνοντας στο σημείο να αναστέλλονται άδειες, να μη δίνονται ή να περιορίζονται τα ρεπό στη ΜΕΘ και Κλινικές, Καθαριότητα και Σίτιση.

– Οι πολιτικές επιλογές και την επιμονή της Διοίκησης στη πρόσληψη Ιδιωτικών συνεργείων στο Νοσοκομείο που οδήγησαν σε αδιέξοδο δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη καθαριότητα του νοσοκομείου.

Πρόσφατα και εν μέσω της πανδημίας για ένα 10ημερο το προσωπικό καθαριότητας μειώθηκε αντί να αυξηθεί.

Έμεινε ελάχιστο για όλο το Νοσοκομείο, εγκυμονώντας κινδύνους για την υγεία των ασθενών και εργαζομένων.

– Τα Προσωπικό των Εργαστηρίων ζήτησε τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για να είναι ασφαλή και όμως μετά από 2 μήνες ακόμα δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα.

Οι Υγειονομικοί Σωματικά και Ψυχικά έχουν φτάσει στα όρια τους.

Εδώ και αρκετούς μήνες οι υγειονομικοί κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ, χωρίς ξεκούραση με ελάχιστα ρεπό- αναστολή κανονικών αδειών, με εξοντωτικά ωράρια, βάρδιες, εφημερίες και βρίσκονται σήμερα στα όρια της κατάρρευσης.

Την ίδια χρονική στιγμή δεν ακούμε ούτε κουβέντα για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων των υγειονομικών όπως η υποστελέχωση, οι απαράδεκτα χαμηλοί μισθοί τους και η ένταξη τους στα Βαρέα Ανθυγιεινά.

Ως Σωματείο των Εργαζομένων, συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Απεργία της ΑΔΕΔΥ – Συνδικάτων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα στις 26 Νοέμβρη,  για την Υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας και των Εργασιακών μας Δικαιωμάτων, απαιτώντας άμεσες ουσιαστικές λύσεις και όχι στο αόριστο μέλλον:

Χρηματοδότηση και Στήριξη του ΕΣΥ για την ασφάλεια και υγεία του Λαού και των Υγειονομικών

Κατ’ επείγουσες προσλήψεις – κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Οι μετακινήσεις και ο εθελοντισμός δεν λύνουν το πρόβλημα των τραγικών ελλείψεων προσωπικού.

Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων – Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Εκδίωξη των Ιδιωτικών Συνεργείων και των Εργολάβων.

Ανάπτυξη υποδομών και αγορά νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Να ανοίξουν τα κλειστά Δημόσια Νοσοκομεία (όπως Φλέμιγκ, Πολυκλινική, Δ. Αττικής, Πατησίων Πρώην ΙΚΑ κ.α σε όλη την επικράτεια).  Αύξηση και λειτουργία των κλινών σε ΜΕΘ και κλινικών στο ΕΣΥ. Επίταξη των Ιδιωτικών κλινικών.

Επάρκεια υλικών και μέτρων ατομικής προστασίας.

Έλεγχος όλων των Εργαζομένων για COVID-19 σε Δημόσιους φορείς και Όχι σε Ιδιώτες.

Να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας (καραντίνα εργαζομένων σε χώρους επιβεβαιωμένων κρουσμάτων), καθώς είχαμε πρόσφατα και νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 μεταξύ των εργαζομένων.

Διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων (ρεπό, άδειες) και βελτίωση συνθηκών εργασίας.

Αυξήσεις στους Μισθούς . Ένταξη των Υγειονομικών στα ΒΑΕ –  Διατήρηση και Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος

Η Διοίκηση, να τηρήσει την θεσμική της υποχρέωση για τακτική συνάντησή της με το Δ.Σ του Σωματείου μας.”.

Για το Δ.Σ του Σωματείου Ο Πρόεδρος   Ελευθέριος Παναρέτου, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Θεοφύλακτος Σαλωνίδης       

Υγεία & πολιτική

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Δεν αναστέλλονται τελικά από την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως αποφάσισαν οι χειρουργοί του νοσοκομείου. Η απόφαση των γιατρών ελήφθη υπό την προϋπόθεση ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν με κατεπείγουσα διαδικασία οι τρεις διαθέσιμες θέσεις ιατρών αναισθησιολόγων. Αναλυτικά η ανακοίνωση των χειρουργών «ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ […]

22.11.2023

Διοίκηση νοσοκομείου «Μεταξά»: «Ψευδής είδηση το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού»

Τις καταγγελίες των εργαζομένων αναφορικά με το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού διέψευσε η Διοίκηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά». Με ανακοίνωσή του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Μεταξά», Σαράντος Ευσταθόπουλος, χαρακτηρίζει «fake news» τους ισχυρισμούς εργαζομένων που μιλούσαν για «κλείσιμο» της Μονάδας Μαστού και υποστηρίζει πως αυτή «λειτουργεί κανονικά». H ανακοίνωση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» «Επειδή τις τελευταίες […]

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού
18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»
03.10.2023

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)
29.09.2023

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη
13.09.2023

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Από την αναβολή προγραμματισμένης χημειοθεραπείας ασθενή στην παύση καθηκόντων του διοικητή
06.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Από την αναβολή προγραμματισμένης χημειοθεραπείας ασθενή στην παύση καθηκόντων του διοικητή

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού