Υγεία & πολιτική

Οι τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία των νησιών του Αιγαίου και σε ολόκληρη την Επικράτεια, δημιουργούν αντιπαραθέσεις

Οι τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία των νησιών του Αιγαίου και σε ολόκληρη την Επικράτεια, δημιουργούν αντιπαραθέσεις

    Δύσκολη είναι η κατάσταση στα νησιά της χώρας μας, σε ότι αφορά το υλικοτεχνικό και το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. 

Δεν είναι και λίγες οι φορές, που ένας ασθενής  θα πρέπει να κάνει τον γύρο του Αιγαίου για να βρει μια θέση σε νοσοκομείο, τον κατάλληλο γιατρό. 

Η κατάσταση αυτή είναι χρόνια, η εμφάνιση της πανδημίας όμως, ξεσκέπασε την κάθε αδυναμία του Συστήματος Υγείας.  

Το θλιβερό είναι, πως η πολιτική έχει εισβάλλει στην ιατρική κοινότητα και σπέρνει διχόνοια. 

“Θα επιθυμούσαμε να μοιραστούμε μαζί σας εκείνον τον αφορισμό που αποδίδεται στον λεγόμενο και  «Προφήτη» της αγγλικής λογοτεχνίας, τον Ουίλιαμ Μπλέικ: «Άκου του βλάκα την επίκριση – έλεγε – σαν να σου απονέμει έπαινο ο βασιλιάς».

Θα μπορούσε να περιγράψει το δελτίο τύπου της περιφέρειας που υπογράφει η αντιπεριφερειάρχης κ.Χαρούλα Γιασιράνη (επισυνάπτεται) όμως τα πράγματα είναι ποιο σοβαρά”, αναφέρει η Ένωση Ιατρών Θεραπευτηρίου Νοσοκομείου Λέρου, Κέντρου Υγείας της Πάτμου -Λειψών και Αγαθονησίου, Ε. Ι. Θ. Λ. .

Είναι σοβαρά, γιατί στο συγκεκριμένο δελτίο τύπου στοχοποιείται  μέσω του πρόεδρου της ένωσης η ιδεολογική του ταυτότητα.

Τον προτρέπει να διαλέξει τον όρκο του Ιπποκράτη ή το σφυροδρέπανο όπως γράφει.

Δηλαδή κατά την περιφέρεια δεν μπορεί ένας γιατρός να είναι και κομμουνιστής.

Μεταμοντέρνος ανορθολογισμός με όχημα τον αντικομμουνισμό.

Βέβαια για τους κλινικάρχες και μεγαλογιατρούς ή το καθηγητικό κατεστημένο που ξεζουμίζει τον λαό μας, υποθέτουμε ότι η κ. Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, θα έλεγε ότι αυτοί υπηρετούν τον όρκο του Ιπποκράτη, άλλωστε ανήκουν στους «άριστους», όπως άλλοτε οι μαυραγορίτες και λαδέμποροι της κατοχής.

Θα της συνιστούσαμε να απευθυνθεί  στους κατοίκους των Λειψών, της Πάτμου, Λέρου, Καλύμνου, Ρόδου, Αμοργού τα οποία είναι μερικά από τα νησιά που υπηρέτησε ο γιατρός.

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι αγωνίζονται σε κοινό αγώνα για την προστασία των νησιωτών, αυτή η ίδια και μερικοί άλλοι.

 Ενώ αντίθετα ο γιατρός δεν ασκεί το καθήκον του προς την κοινωνία και δεν συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Αυτά τα λόγια απευθύνονται σε γιατρό παθολόγο σε περίοδο πανδημίας που είναι στην πρώτη γραμμή και έρχεται καθημερινά σε επαφή με τον ιό !!!! Απύθμενο θράσος !!!

Πληροφορούμε την βαθέως νυχτωμένη υπεύθυνη υγείας της περιφέρειας, ότι ο γιατρός εκτός από τις υπηρεσίες του στο Κ.Υ. Πάτμου βοηθά εδώ και αρκετούς μήνες προσφέροντας υπηρεσίες και στο Νοσοκομείο Λέρου λόγο έλλειψης παθολόγων.

Προφανώς οι ελλείψεις σε ιατρικό και άλλο προσωπικό δεν είναι στα καθημερινά ή χρονιάτικα ενδιαφέροντα της υπεύθυνης υγείας της περιφέρειας.

Πράγματι όλο το υγειονομικό προσωπικό και όχι μόνο το ιατρικό υπηρετεί με αίσθημα ευθύνης την δημόσια υγεία.

Αν παρακολουθήσεις την αυτοθυσία γιατρών και νοσηλευτών σε αυτή τη μάχη ζωής και θανάτου στα δημόσια νοσοκομεία, βλέπεις το θανατικό ως συνέπεια της διάλυσης του συστήματος Υγείας από τον οδοστρωτήρα της ιδιωτικοποίησης του αγαθού της υγείας παντού στην ΕΕ.

Όμως η υπεύθυνη της περιφέρειας για την υγεία, από την ασφάλεια του γραφείου της λοιδορεί  όποιον αγωνίζεται να σταματήσει αυτή την λαίλαπα.

Όποιον δεν συμβιβάζεται με την τραγική κατάσταση των δομών υγείας.

Όποιον επιμένει ότι στον 21ο αιώνα με την αλματώδη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας αυτά που βλέπουμε δεν είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά αντίθετα πιστεύει ότι όλα θα μπορούσαν όλα να ήταν διαφορετικά.

Στις δομές υγείας που υπηρετούμε δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού, όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας.

Οι ελλείψεις και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας 

Το Κ.Υ. Πάτμου  για την στοιχειώδη 24ωρη λειτουργία του, βασίζεται σε μετακινήσεις προσωπικού από άλλες δομές υγείας.

Εδώ και χρόνια έχουμε έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, οι κάτοικοι για εξετάσεις ρουτίνας πρέπει να κάνουν τον γύρω του Αιγαίου.

Στο ιατρείο Αγαθονησίου, δεν υπάρχει γιατρός αρκετές ημέρες το μήνα. Στο ιατρείο Λειψών, υπηρετεί ένας ιατρός ανειδίκευτος.

Στο νοσοκομείο Λέρου, υπάρχει έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, ενώ η παθολογική κλινική “λειτουργεί” πολλές μέρες τον μήνα χωρίς παθολόγο.

Στην Πάτμο, με 23 προς το παρόν κρούσματα του νέου κορωνοϊού (μέσα σε 10 ημέρες),  δεν παραβρίσκεται κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ, για διάστημα τόσο όσο χρειάζεται για τον έλεγχο της πανδημίας.

Στην Λέρο επίσης, με δομές όπως ο ψυχιατρικός τομέας το κέντρο υποδοχής ταυτοποίησης , το γηροκομείο κ.λ.π δεν υπάρχει μόνιμο κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ.

Την επισήμανση όλων αυτών, η περιφέρεια την ονοματίζει κομματική προπαγάνδα, έχοντας μόνη έγνοια η αντιπεριφερειάρχης υγείας να φωτογραφίζεται μπροστά σε κουτάκια με δώρα προς “ιθαγενείς”, όπως προφανώς θεωρεί τους κατοίκους των νησιών μας.

Οι γιατροί του Κ.Υ. Πάτμου, κατόπιν πρότασης του Δημάρχου Πάτμου, σε συνεννόηση αυτού με τον Περιφερειάρχη είχαν αποφασίσει, κατά υπέρβαση του καθήκοντός τους ελλείψει κλιμάκιου του Ε.Ο.Δ.Υ, να πραγματοποιήσουν ιχνηλάτηση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού  για τον έλεγχο της έξαρσης της πανδημίας.

Τα υλικά θα τα προμήθευε η Περιφέρεια.

Έφτασαν λοιπόν τα υλικά σε ένα κουτί που περιείχε 4 φόρμες μιας χρήσης, ένα κουτάκι μάσκες απλές, ένα κουτάκι γάντια και τεστ αντισωμάτων εντελώς ακατάλληλα για αυτήν την προσπάθεια (ανιχνεύουν παρελθούσα λοίμωξη αν ανιχνεύσουν).

Η Περιφέρεια  λοιπόν φωτογράφισε το υλικό και το έστειλε σε όλο τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, διαφημίζοντας την προσφορά της και την ολοκλήρωση του “καθήκοντος” της.

Η αποκάλυψη του γεγονότος από τον Πρόεδρο της Ένωσης προφανώς δεν άρεσε στον Περιφερειάρχη και τους κολαούζους του, γι’ αυτό εξέδωσαν  το κατάπτυστο  δελτίο τύπου.

Δυστυχώς γι’ αυτήν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υγεία στα νησιά μας από τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής δε λύνονται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Εμείς ως γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας συνεχίζουμε το έργο μας, θεραπεύοντας τους ασθενείς μας και διεκδικώντας ταυτόχρονα, σύγχρονες υπηρεσίες υγείας αποκλειστικά δημόσιες, εντελώς δωρεάν για όλους.

Οι γνώσεις μας, η δουλειά μας, αλλά και η φωνή μας  ο αγώνας μας είναι  στην υπηρεσία της υπεράσπισης της Υγείας του λαού της περιοχής μας!  

Ο πρόεδρος Γ. Τσουκαλάς, ο αντιπρόεδρος Ε. Φούρναρης, ,αντιπρόεδρος Ταμίας Β. Θεοτοκάτου

Η απάντηση της Αντιπερειάρχη Χαρούλας Γοασινάρη, βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

file:///C:/Users/user/Documents/Pictures/Desktop/CCF_000083.pdf

Υγεία & πολιτική

29.08.2025

Eurostat: Ένας στους τρεις πολίτες δεν μπορεί να αγοράσει ένα πλήρες γεύμα

Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις και πάλι για τους λάθος λόγους!

29.08.2025

Σαρωτικές αλλαγές στα CDC και τους εμβολιασμούς από τον Ρ.Κένεντι Τζούνιορ

Οι απολύσεις και η νέα πολιτική της κυβέρνησης Ν.Τραμπ

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε διήμερο κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου
28.08.2025

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε διήμερο κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου

Σουχαρίτ Μπάγκντι: «Λόγω των εμβολίων mRNA οι άνθρωποι δεν μπορούν να σκεφτούν πλέον – Δεν έχουν νοημοσύνη»!
14.07.2025

Σουχαρίτ Μπάγκντι: «Λόγω των εμβολίων mRNA οι άνθρωποι δεν μπορούν να σκεφτούν πλέον – Δεν έχουν νοημοσύνη»!

«Θάβουν ανεξέλεγκτα ραδιενεργά απόβλητα»: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις αποκαλύψεις
09.07.2025

«Θάβουν ανεξέλεγκτα ραδιενεργά απόβλητα»: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις αποκαλύψεις

Σε καθεστώς επιτήρησης 25 άτομα στη Λάρισα εξαιτίας του αιμορραγικού πυρετού
30.06.2025

Σε καθεστώς επιτήρησης 25 άτομα στη Λάρισα εξαιτίας του αιμορραγικού πυρετού

Μαγνησία: Νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων
19.06.2025

Μαγνησία: Νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Το Δημόσιο αποδίδει ευθύνη στον αστυνομικό για την καθυστέρηση διάγνωσης καρκίνου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
15.06.2025

Το Δημόσιο αποδίδει ευθύνη στον αστυνομικό για την καθυστέρηση διάγνωσης καρκίνου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Τζάνειο: «5% οι πιθανότητες» να επιβιώσει η 62χρονη – «Δεν την αναγνώρισα» λέει ο γιος της
06.06.2025

Τζάνειο: «5% οι πιθανότητες» να επιβιώσει η 62χρονη – «Δεν την αναγνώρισα» λέει ο γιος της

Τζάνειο: Νοσηλευτής χορήγησε σε 62χρονη ασθενή λάθος ομάδα αίματος! – Στη ΜΕΘ η γυναίκα με πολλαπλά εγκεφαλικά
06.06.2025

Τζάνειο: Νοσηλευτής χορήγησε σε 62χρονη ασθενή λάθος ομάδα αίματος! – Στη ΜΕΘ η γυναίκα με πολλαπλά εγκεφαλικά

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο
02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες
01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες
25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου
25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία