Υγεία και Οικονομία

Πώς το εμβόλιο για την COVID-19 βοήθησε τις φαρμακευτικές εταιρείες με διαφορετικό τρόπο

Πώς το εμβόλιο για την COVID-19 βοήθησε τις φαρμακευτικές εταιρείες με διαφορετικό τρόπο

Οι εταιρείες που επωφελήθηκαν περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού, κυρίως λόγω της πρώτης θέσης που κατείχαν στη δημιουργία/ανάπτυξη του εμβολίου, είναι σύμφωνα με τη ραγδαία αύξηση των τιμών τους η BioNtech (+ 531.48%) και η Moderna (+ 1018.11%).

Στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται  η AstraZeneca (12.60%) και η Pfizer (+ 5.33%), όπου η αγορά έλαβε υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας μόνο ελάχιστα στην αποτίμησή της*, όπως εξηγεί στην ανάλυσή της η Capital Panda.

Οι εταιρείες που εξακολουθούν να προμηθεύουν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που έχουν αναπτύξει, έχουν λάβει κίνητρα από τις κυβερνήσεις και έχουν υπογράψει συμβάσεις για μεγάλο όγκο μελλοντικών προμηθειών.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την εξέλιξη της τιμής της μετοχής τους από την έκρηξη της πανδημίας στις αρχές του 2020.*

Πηγή: Tradingview.com

Information on the development of the value of BioNtech shares can be found at: https://www.tradingview.com/chart/?symbol=NASDAQ%3ABNTX

Information on the development of the value of Pfizer shares can be found at: https://www.tradingview.com/chart/?symbol=NYSE%3APFE

Information on the development of the value of Moderna shares can be found at: https://www.tradingview.com/chart/?symbol=NASDAQ%3AMRNA

Information on the development of the value of AstraZeneca shares can be found at: https://www.tradingview.com/chart/?symbol=NASDAQ%3AAZN

Οι πωλήσεις των Moderna και BioNTech έχουν αυξηθεί ραγδαία στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όμως ενδέχεται να υπάρξει έντονη μείωση τα επόμενα ένα ή δύο έτη, καθώς η ζήτηση για το εμβόλιο της COVID-19 μειώνεται.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των εταιρειών προμηνύει εν μέρει ότι μετά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, οι εταιρείες θα αξιοποιήσουν και άλλα φάρμακα στο χαρτοφυλάκιό τους.

Company name Market capitalization (billion USD) Price to sales ratio Return on equity (%) Year-on-year sales growth (%) Net margin (%)
Pfizer 219,15 4,97 16,67 21,23 24,00
Moderna 82,74 30,21 21,83 24112,5 21,88
BioNTech 56,34 19,86 80,65 7992,11 47,81
AstraZeneca 147,32 7,69 29,68 9,25 14,42

Πηγή: Own processing

Περιέργως, ενώ για την αγορά η Pfizer θεωρείται βασική εταιρεία για την παραγωγή του εμβολίου κατά της COVID με την μέθοδο mRNA, τελικά αυτό είχε σχεδόν μηδενική επίδραση στην τιμή της μετοχής της.

Αν επρόκειτο για ένα φάρμακο κατά του καρκίνου της Pfizer/BioNTech, θα υπήρχε σημαντική αύξηση στην τιμή της μετοχής της Pfizer. [3]

-Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) έχει εγκρίνει τα εμβόλια των Moderna, Pfizer/BioNtech και της κοινοπραξίας AstraZeneca/Oxford University για χρήση έκτακτης ανάγκης και είναι ασφαλή και αποτελεσματικά με βάση τα δεδομένα από εκτεταμένες κλινικές δοκιμές.

Μετά από εκτεταμένες κλινικές δοκιμές σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, η υψηλότερη αποτελεσματικότητα έχει καταγραφεί για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech με ποσοστό 95%, της Moderna με 94,1%, και, τέλος ,σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό αποτελεσματικότητας (63%)έχει το ευρωπαϊκό εμβόλιο της AstraZeneca.

Από την άλλη, ο Π.Ο.Υ δήλωσε ότι ο μεγάλης κλίμακας εμβολιασμός με αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 50% θα ήταν αρκετός για τη διαχείριση της πανδημίας COVID 19.

Πολλές από τις ασθένειες που στοχεύουν στα εργαστήριά τους τα mRNAs, είναι πιθανό να χρειαστεί να υποβληθούν σε πολύ μεγαλύτερη διαδικασία επεξεργασίας στο μέλλον για να μπορέσουν να εγκριθούν.

Ως εκ τούτου, με εξαίρεση την Pfizer, όλες οι εταιρείες εμβολίων mRNA θα μπορούσαν να θεωρηθούν κερδοσκοπικές.

Αν και ορισμένες ευεργετικές πτυχές της τεχνολογίας mRNA έχουν αποδειχθεί με την COVID-19, δεν είναι απαραίτητο ότι πολλές άλλες πτυχές της τεχνολογίας mRNA έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες σε πιο περίπλoκες ασθένειες όπως ο HIV ή ο καρκίνος.

Ανάλυση από την Capital Panda

 Η Capital Panda είναι καταχωρημένη επωνυμία της BCM  BeginCapital Markets CYLtd, μια Κυπριακή Εταιρεία Επενδύσεων (CIF) που εποπτεύεται και ρυθμίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC) με την άδεια CIF αριθ. 274/15 και εγγεγραμμένη διεύθυνση Αγίας Φυλαξίας 182, Επιχειρηματικό Κέντρο Κοφτερό, Γραφείο 103, 3083 Λεμεσός, Κύπρος.

 

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

10.07.2026

Θερμοπληξία στα κατοικίδια: Τα σημάδια που απαιτούν άμεση δράση

Ο καύσωνας αυξάνει τον κίνδυνο για σκύλους και γάτες

10.07.2026

Δείτε βίντεο: Πυροσβέστες της ΕΜΑΚ στην Πάτρα έστησαν επιχείρηση διάσωσης για γατάκι που έπεσε στο πηγάδι

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, χαρίζοντας αίσιο τέλος στην περιπέτεια του ζώου

ΣΦΕΕ: «Τα καινοτόμα φάρμακα μείωσαν τις ημέρες νοσηλείας στην Ελλάδα κατά 252 χιλιάδες σε 10 χρόνια»
10.07.2026

ΣΦΕΕ: «Τα καινοτόμα φάρμακα μείωσαν τις ημέρες νοσηλείας στην Ελλάδα κατά 252 χιλιάδες σε 10 χρόνια»

Αυτές είναι οι πιο περίεργες ερωτικές προλήψεις στην ιστορία
10.07.2026

Αυτές είναι οι πιο περίεργες ερωτικές προλήψεις στην ιστορία

Οι τροφές που αυξάνουν φυσικά τη λίμπιντο – Τι λέει η επιστήμη
10.07.2026

Οι τροφές που αυξάνουν φυσικά τη λίμπιντο – Τι λέει η επιστήμη

Το σύμπτωμα στα μάτια που μπορεί να προειδοποιεί για υψηλή χοληστερίνη
10.07.2026

Το σύμπτωμα στα μάτια που μπορεί να προειδοποιεί για υψηλή χοληστερίνη

Νέα μελέτη: Οι παύσεις στην ομιλία μπορεί να «μαρτυρούν» αλλαγές στον εγκέφαλο
10.07.2026

Νέα μελέτη: Οι παύσεις στην ομιλία μπορεί να «μαρτυρούν» αλλαγές στον εγκέφαλο

Έρευνα: Ο αποκλειστικός θηλασμός 6 μηνών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ΔΕΠΥ
10.07.2026

Έρευνα: Ο αποκλειστικός θηλασμός 6 μηνών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ΔΕΠΥ

Από που βρίσκουν τα McDonald’s 24 εκατ. βόδια το χρόνο για να παράξουν τα μπέργκερ τους;
10.07.2026

Από που βρίσκουν τα McDonald’s 24 εκατ. βόδια το χρόνο για να παράξουν τα μπέργκερ τους;

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ: Οι δύο μορφές καρκίνου που θα εμφανίζονται συχνότερα έως το 2050
10.07.2026

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ: Οι δύο μορφές καρκίνου που θα εμφανίζονται συχνότερα έως το 2050