Υγεία και Οικονομία

Economist: Το τέλος του fast food -Γιατί αυξάνονται ραγδαία οι πωλήσεις πίτσας

Economist: Το τέλος του fast food -Γιατί αυξάνονται ραγδαία οι πωλήσεις πίτσας

Οι επιχειρήσεις fast food έχουν γνωρίσει καλύτερες μέρες στο παρελθόν. Το 2014 τα ετήσια παγκόσμια έσοδα της γνωστής αμερικανικής αλυσίδας McDonald έπεσαν για πρώτη φορά μέσα σε 12 χρόνια, όπως αναφέρει άρθρο του βρετανικού περιοδικού Economist.

Καθώς οι καταναλωτές συνειδητοποιούν περισσότερο τα οφέλη της υγιεινής διατροφής, το fast food φαίνεται να χάνει τη γοητεία του. Υπάρχει εντούτοις μια εντυπωσιακή εξαίρεση σε αυτή την πτωτική τάση.

Οι άνθρωποι μπορεί μεν να καταναλώνουν πλέον λιγότερα burger από ότι στο παρελθόν, έχουν όμως μια αυξανόμενη όρεξη για πίτσα, τόσο από πιτσαρίες της γειτονιάς, όσο και από τις γνωστές σε όλους αλυσίδες.

Μια από αυτές η Pizza Domino είδε τις παγκόσμιες πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 14% το τελευταίο τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, αυξήθηκαν για 84ο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα πάντα με το έγκριτο βρετανικό μέσο. Τι είναι όμως αυτό που καθιστά το εύγευστο αυτό φαγητό, τόσο δημοφιλές;

Όπως αναφέρει ο Economist η πίτσα «επωφελείται» σήμερα από τη γενικότερη τάση των ανθρώπων να αναζητούν εύκολες πλην όμως περισσότερο υγιεινές τροφές. Η πίτσα δηλαδή ταιριάζει απόλυτα με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής των σύγχρονων ανθρώπων. Είναι ένα γρήγορο φαγητό το οποίο μπορεί να γίνει και υγιεινό, αν περιλαμβάνει υλικά όπως φρέσκα λαχανικά που προσφέρουν σαφέστατα πιο πολλές θρεπτικές ουσίες από ένα burger.

Επίσης, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που κάνει σήμερα τις πίτσες δημοφιλείς, είναι η οικονομική κρίση. Καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν συμπιεστεί σε ολόκληρο τον κόσμο, το να παραγγείλει μια οικογένεια πίτσα από delivery, κοστίζει πολύ πιο φθηνά στον προϋπολογισμό της,  από το να βγει έξω για να φάει.

Ωστόσο, το μυστικό «συστατικό» που καθιστά την πίτσα τόσο δημοφιλή είναι η εφευρετικότητα στα μενού. Οι γνωστές αλυσίδες πίστας συνεχώς εφευρίσκουν νέες, ελκυστικές παραλλαγές του απλού αυτού προϊόντος, προκειμένου να κρατούν το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε υψηλό επίπεδο.

Η ιστορία της πίτσα ξεκινά τον 18ο αιώνα στη γειτονική Ιταλία, όταν οι Ιταλοί πρωτοέβαλαν ντομάτα σε ψωμί με τη μορφή λαγάνας και το εξέλιξαν στη συνέχεια στη σημερινή της μορφή. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι  Ιταλοί μετανάστες διέδωσαν την πίτσα στην Αμερική, ενώ η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο , χάρη στους Αμερικανούς στρατιώτες που γνώρισαν την πίτσα στη γενέτειρά της και την λάτρεψαν.
 

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού