Πρώτες βοήθειες

Δείτε αναλυτικά όσα πρέπει να έχει το κουτί πρώτων βοηθειών του σπιτιού

Δείτε αναλυτικά όσα πρέπει να έχει το κουτί πρώτων βοηθειών του σπιτιού

Τα μικροατυχήματα και τα δυσάρεστα απρόοπτα στο σπίτι είναι μάλλον συνηθισμένα.

Βέβαια, ένα κόψιμο από μαχαίρι την ώρα του μαγειρέματος ή ένα χτύπημα στο κεφάλι σε κάποιο ανοιχτό ντουλάπι δεν είναι από τα ατυχήματα που τρομάζουν, όμως μπορεί να προκαλέσουν τραύματα που χρειάζονται φροντίδα και προσοχή.

Γι’ αυτές τις περιστάσεις, λοιπόν, είναι απαραίτητο να υπάρχει στο σπίτι κουτί πρώτων βοηθειών, εξοπλισμένο και… ενημερωμένο.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ετοιμάσετε εσείς οι ίδιοι το κουτί πρώτων βοηθειών του σπιτιού σας, σε διάφορα επίπεδα, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο σας ή κάποιο πολυκατάστημα έτοιμα κουτιά πρώτων βοηθειών (με την καθοδήγηση φαρμακοποιού), ενώ είναι πολύ χρήσιμο να μάθετε για τις βασικές πρώτες βοήθειες που μπορείτε να δώσετε σε καθεμιά από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ή κρίνετε πιθανό ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε.

Σίγουρα, όμως, πρέπει να μπορείτε να ανταποκριθείτε σε βασικά προβλήματα όπως εγκαύματα, κοψίματα, γδαρσίματα και γρατζουνιές, τσιμπήματα από έντομα, τραυματισμούς από θραύσματα, διαστρέμματα και θλάσεις.

Συνοπτικά, ένα καλά εξοπλισμένο κουτί πρώτων βοηθειών πρέπει να έχει τον βασικό εξοπλισμό, ορισμένα φάρμακα και ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης:

Βασικός εξοπλισμός: Ιατρικά γάντια απλά, ψαλίδι, ελαστικοί επίδεσμοι, γάζες απλές και αποστειρωμένες, κολλητική ταινία, αυτοκόλλητες γάζες σε διάφορα μεγέθη, αντισηπτικό, σύριγγες μιας χρήσης, κουτάλι ή κύπελλο για φάρμακα, θερμόμετρο, πλαστικές σακούλες σε διάφορα μεγέθη.

Φάρμακα: Παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντισταμινικά χάπια, αντισταμινική αλοιφή, αντιβιοτική αλοιφή, χάπια για τη διάρροια, αντιόξινα για το στομάχι, gel για εγκαύματα.

Φάρμακα συνταγογραφημένα από τον γιατρό μας: Κορτιζόνη ή αδρεναλίνη (για άτομα με σοβαρές αλλεργίες), άλλα προσωπικά φάρμακα που δεν χρειάζονται ψυγείο.

Άλλα είδη πρώτης ανάγκης: Αδιάβροχος φακός, αδιάβροχα σπίρτα, εντομοαπωθητικό, σφυρίχτρα.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε (τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο) και να ανανεώνετε τακτικά το περιεχόμενο του κουτιού πρώτων βοηθειών, ιδίως όσον αφορά φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα με ημερομηνία λήξεως, ενώ καλό είναι να υπάρχει σε αυτό και μια λίστα με τηλέφωνα επικοινωνίας με τον γιατρό σας ή άλλα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (ΕΚΑΒ, Κέντρο Δηλητηριάσεων κ.λπ.).

Εξίσου σημαντική με το περιεχόμενο, είναι και η τοποθέτηση του κουτιού πρώτων βοηθειών του σπιτιού, για να εξασφαλίζετε τόσο την εύκολη πρόσβαση σε αυτό σε περίπτωση ανάγκης όσο και τις συνθήκες στις οποίες θα «συντηρηθεί» το περιεχόμενό του.

Οι επιλογές μας στο θέμα αυτό είναι δύο:

  1. Να επιλέξουμε και να εγκαταστήσουμε σε τοίχο μεταλλικό κουτί πρώτων βοηθειών. Το επιπλέον πλεονέκτημά του είναι ότι έχει κλειδαριά, ενώ μειονέκτημά του είναι ο όγκος του και ο χώρος που καταλαμβάνει. Γι’ αυτό και δεν προτιμάται συχνά ως λύση για το σπίτι.
  2. Να επιλέξουμε ένα φορητό κουτί πρώτων βοηθειών. Κατασκευάζονται από διάφορα υλικά και μπορεί να είναι μεταλλικά, πάνινα ή πλαστικά. Διατίθενται σε ποικιλία μεγεθών και σχημάτων, έτσι εύκολα μπορούμε να βρούμε αυτό που ταιριάζει στον χώρο μας και, φυσικά, καλύπτει τις ανάγκες μας.

Στην περίπτωση που επιλέξουμε φορητό κουτί, φροντίζουμε να το αποθηκεύουμε σε χώρο με εύκολη πρόσβαση για τα μεγάλα παιδιά και τους ενήλικες, αλλά σε καμία περίπτωση για τα μικρά παιδιά.

Ειδικά για τα μεγάλα παιδιά, φροντίστε να γνωρίζουν πού είναι αποθηκευμένα και πώς χρησιμοποιείται καθετί που περιέχουν.

Το καλύτερο μέρος για να κρατήσετε το κουτί πρώτων βοηθειών σας είναι κάποιο ντουλάπι στην κουζίνα, γιατί είναι το μέρος με τη μεγαλύτερη οικογενειακή δραστηριότητα.

Το μέρος που πρέπει να αποφύγετε για την αποθήκευσή του, είναι το μπάνιο: η υγρασία του χώρου μειώνει τη διάρκεια ζωής αρκετών φαρμακευτικών υλικών, ενώ μπορεί να χρειαστείτε το ιδιωτικό σας φαρμακείο σε στιγμή που ο χώρος χρησιμοποιείται από κάποιον άλλο.

Πρώτες βοήθειες

08.11.2023

Πάτρα: Φοιτητές εντόπισαν κοριούς σε αίθουσες και αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου

«Πανικό» σε φοιτητές και εργαζόμενους, προκάλεσε ο εντοπισμός κοριών σε αίθουσες και αμφιθέατρα του πανεπιστημίου της Πάτρας. Μάλιστα, οι κοριοί εντοπίστηκαν από φοιτητές οι οποίοι ενημέρωσαν τη διοίκηση του ιδρύματος και ζήτησαν να ληφθούν τα σχετικά μέτρα. Κατόπιν αυτού το πανεπιστήμιο κάλεσε εταιρεία η οποία έκανε τη σχετική απεντόμωση. Όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου της […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε
13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;
13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες
13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο
12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18
01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά
01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά